• Με αναμμένες μηχανές το «Μπαρμπαρός»
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Σε μια δραματική ανατροπή της μέχρι τώρα στρατηγικής, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, υποκύπτοντας σε πιέσεις, προχώρησε σε διπλή υποχώρηση απέναντι στην προκλητική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς Τουρκίας, αποδεχόμενος ένταξη των υδρογονανθράκων στον δικοινοτικό διάλογο και παραπομπή της συζήτησης του Εδαφικού στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων...
Το απόγευμα της Δευτέρας, ύστερα από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις τελευταίες εξελίξεις, ο ...κ. Αναστασιάδης αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά (σ.σ: ενώ τα «Επίκαιρα» όδευαν στο τυπογραφείο) όχι μόνο αποδέχεται την ένταξη του θέματος του φυσικού αερίου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά δηλώνει, μάλιστα, ότι αποδέχεται τη συζήτηση του Εδαφικού στην τελευταία φάση της διαδικασίας, ανατρέποντας μια από τις κρίσιμες διαπραγματευτικές αρχές της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ευελπιστεί ότι με αυτές τις υποχωρήσεις η Άγκυρα δεν θα εκδώσει νέα NAVTEX και δεν θα στείλει και πάλι το «Μπαρμπαρός» για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχει εξασφαλίσει την οποιαδήποτε εγγύηση, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει με αναμμένη μηχανή στο παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου. Και, φυσικά, ο κ. Αναστασιάδης στο ανακοινωθέν του λησμονεί την προηγούμενη θέση για έμπρακτη αποδοχή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα και για ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα επαναλάβει έρευνες όπως αυτές που έγιναν το προηγούμενο τρίμηνο, αρκείται δε στην αναφορά ότι «δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Δηλαδή εφόσον αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» (το οποίο μπορεί να επιστρέψει σε τριάντα ώρες το αργότερο) αποδέχεται να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις...
«Όμηρος» το φυσικό αέριο
Όμως η πλέον αρνητική εξέλιξη είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης άνοιξε το παράθυρο για ένταξη του φυσικού αερίου στον δικοινοτικό διάλογο, υπονομεύοντας ευθέως την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και καθιστά πλέον όμηρο το φυσικό αέριο στις διαθέσεις του κάθε μεσολαβητή, ενώ νομιμοποιεί την αξίωση των Τουρκοκυπρίων να έχουν λόγο στην έρευνα και διαχείριση των υδρογονανθράκων.
Το άλλο σοβαρό ολίσθημα Αναστασιάδη είναι ότι συνδέει το φυσικό αέριο με το Εδαφικό, ακυρώνοντας πλήρως τη διαπραγματευτική τακτική και το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, καθώς από τη Λευκωσία είχε επιδιωχθεί το Εδαφικό (το μόνο στο οποίο ελπίζει να έχει κάποια οφέλη η ελληνοκυπριακή πλευρά) να εξεταστεί παράλληλα με όλα εκείνα τα κεφάλαια από τα οποία προσβλέπει κέρδη η τουρκική πλευρά. Ο κ. Αναστασιάδης αποδέχεται τη μετάθεση του Εδαφικού στην τελευταία φάση της διαδικασίας, όταν σε όλα τα άλλα κεφάλαια η τουρκική πλευρά θα ζητά και θα κερδίζει ανταλλάγματα (συνταγματικό, διακυβέρνηση, ελευθερίες, έποικοι κ.λπ.) έναντι ασαφών παραχωρήσεων στο Εδαφικό, το οποίο όμως θα έχει παραπεμφθεί για το τέλος της διαδικασίας...
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση των πιέσεων για άνευ όρων επιστροφή του κ. Αναστασιάδη στις συνομιλίες, όπου πλέον η Τουρκία έχει επιτύχει σχετικά εύκολα τον πρώτο στόχο, της ένταξης του φυσικού αερίου στις δικοινοτικές συνομιλίες - και, μάλιστα, με την «οικειοθελή» προσφορά του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Άνευ προηγουμένου προκλητικότητα
Η τουρκική NAVTEX 765/14 έληξε το βράδυ της 30ής Δεκεμβρίου και το «Μπαρμπαρός», που, διαψεύδοντας τους καλόπιστους, παρέμεινε μέχρι το τελευταίο λεπτό εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεν πήρε τον δρόμο της επιστροφής στη βάση του, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έδεσε στο αγκυροβόλιο της Αμμοχώστου - κίνηση που προοιωνίζεται νέα πρόκληση εντός των ημερών (σ.σ: μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχε η πληροφορία ότι η νέα τουρκική NAVTEX θα εκδιδόταν ίσως και ανήμερα των Θεοφανείων, ώστε να συμπέσει με την έναρξη της νέας γεώτρησης της κοινοπραξίας ENI/Kogas στην «Αμαθούσα»). Εξάλλου, παρά τις προσδοκίες που εντελώς παραπλανητικά είχαν καλλιεργηθεί στην Αθήνα, ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση από τουρκικής πλευράς, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο, δηλώνοντας ότι όσο συνεχίζονται οι έρευνες της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» τόσο θα συνεχίζονται και οι έρευνες της Τουρκίας σε συνεργασία με το ψευδοκράτος.
Καθώς το πλωτό γεωτρύπανο Saipem-10000 της κοινοπραξίας ENI/Kogas έχει μετακινηθεί στη νέα θέση του, εντός του Οικοπέδου 9, όπου θα τρυπήσει στο κοίτασμα «Αμαθούσα», η Τουρκία περιμένει, καθώς η παραμονή του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή τής προσφέρει τη δυνατότητα μέσα σε λίγες ώρες να εκδώσει νέα NAVTEX για παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Κίνηση την οποία θα σπεύσει να εμφανίσει ως απάντηση στις «μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης». Η Τουρκία θέλησε, άλλωστε, να στείλει κι ένα συμβολικό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, αναθέτοντας το Σάββατο στον αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, και στον διοικητή του Στόλου, αντιναύαρχο Βεϊσέλ Κιοσελέ, να επιθεωρήσουν τη φρεγάτα, η οποία παρανόμως παραμένει επί δύο μήνες στην κυπριακή ΑΟΖ, «επιτηρώντας» από απόσταση 5 ναυτικών μιλιών τις εργασίες του γεωτρύπανου Saipem-10000. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν επίσης με ελικόπτερο και τη φρεγάτα που συνόδευε το «Μπαρμπαρός» στις παράνομες έρευνές του στην κυπριακή ΑΟΖ.
0ι βασικές επιδιώξεις της γείτονος
Κλειδί στην τακτική της γείτονος είναι να μην αφεθεί ούτε στιγμή μόνη της η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ και για τον λόγο αυτό θεωρείται δεδομένο ότι η τουρκική κυβέρνηση θα κρατήσει με αναμμένες μηχανές το «Μπαρμπαρός» για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου να είναι συνεχής. Κι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω έως ότου είτε επιτύχει το πάγωμα των κυπριακών ερευνών είτε την ένταξη των υδρογονανθράκων στην ατζέντα των συνομιλιών για το Κυπριακό και τη διαμόρφωση φόρμουλας που θα εξασφαλίζει συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία εκμετάλλευσής τους μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η όλη τουρκική επιχειρηματολογία περιλαμβάνεται σε νέα επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Ντανά, η οποία έφτασε στα Ηνωμένα Έθνη μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας, ΧαλίτΤσεβίκ, στις 15 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου (Α/69/675). Στην επιστολή, αφού επισημαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συγκροτήθηκε ισότιμα από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους, τον Δεκέμβριο του 1963 διαλύθηκε με τη βίαιη απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων απ' όλες τις κυβερνητικές θέσεις, συνεπώς έκτοτε κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία κι ότι είναι η κυβέρνηση της Κύπρου* τούτων δοθέντων, καταλήγει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διαχειρίζεται ως μόνος ιδιοκτήτης τους φυσικούς πόρους του νησιού!
Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν ότι η μόνη αιτία για την ένταση στην περιοχή ως προς το θέμα των υδρογονανθράκων είναι οι μονομερείς κινήσεις των Ελληνοκυπρίων εις βάρος των «απαράγραπτων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων». Επισημαίνεται ακόμη ότι εγκαίρως οι Τουρκοκύπριοι είχαν προειδοποιήσει ότι δεν δεσμεύονται από οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στο θέμα των υδρογονανθράκων χωρίς τη συναίνεσή τους ούτε αποδέχονται τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, μάλιστα, αποδίδει τις «παραχωρήσεις» του ψευδοκράτους στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ για παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στις «μονομερείς αποφάσεις» της κυπριακής κυβέρνησης.
Οι Τουρκοκύπριοι κατηγορούν την κυπριακή κυβέρνηση και προσωπικά τον Νίκο Αναστασιάδη ότι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα το θέμα υδρογονανθράκων για να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες λίγες εβδομάδες μετά τον διορισμό του νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών σε κεντρικά θέματα του Κυπριακού.
Ο Μεχμέτ Ντανά καλεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει άνευ όρων στις συνομιλίες, ενώ με αλαζονικό τρόπο καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να δείξει «καλή θέληση», αποδεχόμενη τις προτάσεις Έρογλου για τους υδρογονάνθρακες, που προβλέπουν είτε τη σύσταση Τριμερούς Επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση των υδρογονανθράκων είτε τη συμφωνία για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας - προτάσεις που υποβλήθηκαν το 2012 και έχουν απορριφθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς βασίζονται στην αρχή της υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εξίσωσής της με το ψευδοκράτος.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-08/01-14/01/15)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.