Γιάννης Παπαδάτος
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ του παγκοσμίου πρωταθλήματος σκακιού στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στον Νορβηγό πρωταθλητή Κάρλσεν και τον Ινδό Ανάνι, ήταν κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός. Ήταν, σύμφωνα με το δημοφιλέστερο σκακιστικό περιοδικό στον κόσμο «New in Chess», η προσπάθεια του Πούτιν να ξαναδώσει στο ρωσικό σκάκι την αίγλη της σοβιετικής εποχής. Γι' αυτό παρέστη στις τελετές έναρξης και λήξης, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του δύο παλιές δόξες του σοβιετικού σκακιού. Τους πρώην παγκόσμιους πρωταθλητές Κάρποφ και Σπάσκι.
Ξανακάνοντας το βασιλικό παιχνίδι σύμβολο της ρωσικής ισχύος, ο Πούτιν θέλησε να στείλει πολλαπλά... μηνύματα στους Δυτικούς εραστές της σημειολογίας: Η Ρωσία είναι πάλι εδώ, είναι δυνατή και διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο στα παγκόσμια πράγματα.
Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Αρκούδα στραπατσαρίστηκε άσχημα. Έχασε πάνω από τη μισή Ουκρανία. Έπεσε σε βαθιά οικονομική κρίση λόγω των κυρώσεων. Απομονώθηκε διπλωματικά και παραμένει μπαμπούλας στα μάτια της δυτικής κοινής γνώμης.
Κι όμως, αυτή η ταλαιπωρημένη Ρωσία, που έχει μείνει πίσω στην αγροτική μεταρρύθμιση, που δεν απέκτησε ποτέ ηγετική μεσαία τάξη, που υστερεί σε εξαγώγιμη τεχνολογία που κάποιοι την αποκαλούν «ένα τεράστιο βενζινάδικο της Gazprom» και που κυβερνάται εν πολλοίς από διεφθαρμένους ολιγάρχες, είναι μέχρι στιγμής ο νικητής στα σημεία της παγκόσμιας γεωπολιτικής παρτίδας!
Η άποψη βέβαια είναι υποκειμενική, αλλά βασίζεται στην εξής διαπίστωση: Πολύ απλά η Ρωσία, χωρίς να είναι πια υπερδύναμη, καλύπτει τα γεωστρατηγικά κενά που αφήνει πίσω της η ανεπάρκεια των Αμερικανών και η ανυπαρξία των Ευρωπαίων. Με τις άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις τους στη Λιβύη, στη Συρία και το Ιράκ, οι Αμερικανο-ευρωπαίοι κατέστρεψαν τρία από τα πιο συγκροτημένα κράτη του αραβικού κόσμου, ανοίγοντας μεσομακροπρόθεσμα το παράθυρο για επάνοδο της ρωσικής επιρροής.
Θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί έχουν ήδη αποσυρθεί από Ιράκ και Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω τους ένα χάος που είναι αδύνατο να καλυφθεί από Τουρκία, Ιράν και Σαουδική Αραβία.
Με την Ευρώπη να έχει μετατραπεί σε ζώνη ανασφάλειας, οικονομικής δυσπραγίας και διπλωματικο-στρατιωτικής ασημαντότητας, με την Ινδία να έχει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χωρίς ηλεκτρικό και την Κίνα το μισό δικό της σε κατάσταση αγροτικής πενίας, η Ρωσία κουτσά-στραβά αποκτά ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή και την Ασία (Ινδία, Ιαπωνία, Βιετνάμ), μη παραλείποντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα αντιαμερικανικά αισθήματα της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Αργεντινή).
Ποτέ δεν έπαψε άλλωστε να είναι πυρηνική και στρατιωτική δύναμη, διαφυλάσσοντας αυτό το ατού της σαν κόρη οφθαλμού. Γι' αυτό οι αμυντικές δαπάνες δεν υπέστηκαν καμία περικοπή στον κουτσουρεμένο κατά 10% προϋπολογισμό του 2015...
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-24/01/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.