• Οι προκλήσεις συνεχίζονται.
• Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στείλουν το Barbaros σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, επιχειρώντας να δημιουργήσουν συνθήκες μίνι κρίσης.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
Οι Τούρκοι σε ρόλο «καλικαντζάρων» στο Αιγαίο. Από την Πρωτοχρονιά και μέχρι τα Φώτα οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει «ασκήσεις» σε περιοχές που χωρίς αμφιβολία προβληματίζουν ιδιαίτερα την Αθήνα. Και αυτό γιατί είναι περιοχές πολύ κοντά στο Καστελόριζο. Το Barbaros ολοκλήρωσε τις έρευνές του στην κυπριακή ΑΟΖ στις 31 Δεκεμβρίου. Αν και ο τουρκικός και ο τουρκοκυπριακός Τύπος κάνουν λόγο για παράταση της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, πληροφορίες που έφθαναν στην Αθήνα ήθελαν την Άγκυρα έτοιμη να εκδώσει νέα navtex, η οποία όμως θα αφορούσε άλλη περιοχή «πέριξ του Καστελόριζου». Όπως έλεγε κορυφαία πηγή του ΓΕΕΘΑ, «αν οι Τούρκοι φέρουν ...το Barbaros σε αυτήν την περιοχή, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μην αντιδράσουμε». Χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση κινδυνολογίας είναι σαφές ότι αν οι Τούρκοι θέλουν να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα, το Barbaros θα «μας επισκεφθεί».
Πρωτοφανής ενέργεια
Το πόσο μεγάλη σημασία δίνουν στο Barbaros οι Τούρκοι φάνηκε και από την πρωτοφανή ενέργεια του αρχηγού του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου να προσγειωθεί με ελικόπτερο στο ερευνητικό σκάφος και να παραμείνει σε αυτό αρκετές ώρες. Ο ίδιος ένα 24ωρο πριν από αυτή τη «συμβολική επίσκεψη», μας είχε «απειλήσει» ξανά με πόλεμο με δηλώσεις του στην «Τζουμχουριέτ». Ο Μπ. Μποστάνογλου είπε ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, το casus beli θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως. Δεν συνάδουν όλα αυτά με τα «χαμόγελα» Νταβούτογλου και τα «χρόνια πολλά» για τα Χριστούγεννα στον Αντώνη Σαμαρά. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές navtex για το Barbaros δεν είχε εκδοθεί. Είχαν όμως δεσμευτεί δύο περιοχές για ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού. Η μια είναι σχετικά κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ και η δεύτερη περιλαμβάνει περιοχές πέριξ του Καστελόριζου, οι οποίες δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Αθήνα. Πρόκειται για ασκήσεις υποβρυχίων, όπως λένε οι πληροφορίες που έχει το Πεντάγωνο. Επειδή το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένο εδώ και αρκετούς μήνες όλες αυτές οι πληροφορίες και οι ενδείξεις έχουν κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά, η οποία έχει λάβει κάποια προληπτικά μέτρα. Μία πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού έχει αγκυροβολήσει στο Καστελόριζο και, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως στη θαλάσσια περιοχή που ενδιαφέρει βρίσκεται υποβρύχιο του ελληνικού στόλου. Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει τις περιοχές για τις «ασκήσεις» από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 10 του μήνα. Αν θα τις χρησιμοποιήσουν, είναι ένα άλλο ζήτημα.
Η ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με την προεκλογική περίοδο να είναι σύντομη μεν αλλά εξαιρετικά πολωμένη και την επόμενη ημέρα των εκλογών απρόβλεπτη, κάνει πολλούς να στοιχηματίζουν ότι η Τουρκία «θα κάνει την κίνησή της» για να προκαλέσει μία «μίνι κρίση στα μέτρα της». Αυτή είναι η «ανάγνωση» της Τουρκίας που ξέραμε πριν ο Ταγίπ Ερντογάν γίνει ο πανίσχυρος ηγέτης της. Η Τουρκία της «ηγεμονίας Ερντογάν» είναι σχετικά απρόβλεπτη στα ελληνοτουρκικά.
Οι προκλήσεις των Τούρκων την εποχή του Τ. Ερντογάν απέκτησαν εκτός από «ποσότητα» και ανησυχητικά «ποιοτικά» χαρακτηριστικά. Πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών σχεδόν σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο, παρουσία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπειτα από αρκετό καιρό κοντά στην Κρήτη σε αναζήτηση των θέσεων των S 300.
Όχι ότι αριθμητικά υστερούν: Έχει καταντήσει γραφικό να μετράμε παραβιάσεις από το 1974 μέχρι σήμερα. Μας το λένε και οι ξένοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις. Είναι όμως πάντα οι αριθμοί αδιάψευστος μάρτυρας των προθέσεων της Τουρκίας. Κάτι σαν «θερμόμετρο» της έντασης.
Η σύγκριση μεταξύ του 2013 και του 2014 είναι σοκαριστική. Ο «εθισμός» μας -επιτυχία της Τουρκίας αυτό- στην καθημερινότητα των παραβιάσεων μας κάνει να ξεχνάμε τη σημασία τους. 636 παραβιάσεις είχαμε το 2013. Και φέτος μέχρι πριν από λίγες ημέρες το... κοντέρ έγραφε 2087!!!
Οι παραβιάσεις εκτός από τους αυτονόητους κινδύνους έχουν και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ελλάδα που έχει εκτιμηθεί περίπου σε 20 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό τώρα δεν απασχολεί την Τουρκία.
Μέτρα
Επειδή το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένο εδώ και αρκετούς μήνες, όλες αυτές οι πληροφορίες και οι ενδείξεις έχουν κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά, η οποία έχει λάβει προληπτικά μέτρα.
(REAL NEWS-04/01/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.