του διεθνολόγου - στρατιωτικού αναλυτή
Δρα Αθανάσιου Ε. Δρούγου
Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων δεν έκρυβαν κάποιες εκπλήξεις σχετικά με την παρουσία και τα ονόματα των στρατιωτικών ε.α των ΕΔ και ΣΑ που ζητούν την ψήφο του λαού στις προσεχείς εκλογές. Όλα τα κόμματα -ακόμα και το ΚΚΕ- έχουν συμπεριλάβει στρατιωτικούς στα ψηφοδέλτιά τους, αλλά δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι πολύ δυνατά ονόματα με διευρυμένες γνώσεις και ενισχυμένο εκτόπισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένα όνομα επίτιμου αρχηγού Γενικού Επιτελείου.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εκπλήξεις, πέραν ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων, όπως του... προέδρου του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων του Στρατού στη Λάρισα, συνταγματάρχη ε.α Παπαπαρίση, που από σφοδρότατα αντιμνημονιακός επί δύο χρόνια (ειδικά στον διαδικτυακό χώρο) έγινε τελικά ένα με τους μνημονιακούς υποψηφίους της ΝΔ, προκαλώντας σε εκατοντάδες στελέχη των Ε.Δ αλγεινή εντύπωση και αρνητικότατα σχόλια για τον καιροσκοπισμό του. Πάντως, η βαθιά οικονομική κρίση στις οικογένειες των αξιωματικών που περνάνε πολύ δύσκολα χωρίς να τις έχουν υποστηρίξει οι φυσικές τους, αλλά και οι διαδοχικές πολιτικές τους ηγεσίες, την τελευταία πενταετία τους επηρέασε αποτρεπτικά.
Αρκετοί κυρίως μεσαίων και κατώτερων βαθμών εντάχθηκαν στη X.Α στην όποια παρατηρούμε τους πιο πολλούς αριθμητικά. Ασφαλώς, πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα λάβει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, σε ποιες περιοχές θα εκλέξει τοπικό βουλευτή και ασφαλώς αν θα εκλεγεί στρατιωτικός. Πάντως, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η Χ.Α έδωσε γραμμή να ψηφιστούν στρατιωτικοί, κάτι που φάνηκε από την εκλογή των Συνοδινού και Επιτήδειου στην Ευρωβουλή.
Θα ήθελα επιγραμματικά να επισημάνω τα εξής, αναφορικά με τη συμμετοχή των στρατιωτικών στις προσεχείς εκλογές:
■ Ονόματα, όπως των επίτιμων Α/ΓΈΣ και Α/ΓΕΝ, στρατηγού Κ. Ζιαζιά και ναυάρχου Κ. Χρηστίδη ΠΝ, που είχαν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, δεν επιβεβαιώθηκαν. Ειδικότερα, ο πρώτος άφησε εποχή με την παραίτησή του μη δεχόμενος απαράδεκτες κομματικές παρεμβάσεις σε κρίσεις αξιωματικών από την τότε προβληματική πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
■ Δεν υλοποιήθηκε για ακόμα μια φορά -όπως είχε άλλωστε προβλεφθεί από τον υπογράφοντα- η ένταξη του επίτιμου Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Επί μήνες γίνονταν αναφορές, αλλά στο τέλος η ΝΔ κατέληξε στην επιλογή του επίτιμου αρχηγού στόλου ναυάρχου Γρηγόρη Δεμέστιχα ΠΝ στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικράτειας, η οποία με τα υπάρχοντα δεδομένα των κομμάτων είναι μη εκλόγιμη.
■ Είναι πιο πολλοί οι απόστρατοι ανώτατων βαθμών που είναι υποψήφιοι από τα Σώματα Ασφαλείας παρά από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
■ Από πλευράς ΝΔ, υπάρχει και το ευρύτερο πρόβλημα που θα είναι η δεύτερη θέση, η οποία περιορίζει κατά 50 και πλέον τις βουλευτικές θέσεις στην επόμενη Βουλή. Σημειώνεται ότι τα στελέχη των ΕΔ είναι απογοητευμένα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και δεν αποκλείεται να ψηφίσουν, ως επί το πλείστον, μικρότερα δεξιά κόμματα.
■ Τέλος, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στην πέμπτη θέση (η οποία ανάλογα με τα ποσοστά και άλλους παράγοντες μπορεί να είναι εκλόγιμη) τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος ε.α των ΤΘ. Νικόλαος Τόσκας, ένας ικανός και σοβαρός αξιωματικός, προερχόμενος όμως από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ (το σημείο αυτό πολλοί συνάδελφοι του εμμένουν να τονίζουν).
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-23/1/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.