■ Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις από την Τουρκία μέχρι τη Βρετανία κι από την Αίγυπτο μέχρι την Αργεντινή και την Ισπανία μέσα στο ΄15.
■ Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις ελληνικές εκλογές θα κληθεί να αποφασίσει το καθεστώς των σχέσεών της με νέους πολιτικούς ηγέτες.
ΤΟΥ ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ
Xρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, που αφορούν άμεσα ή έμμεσα και στην Ελλάδα, θα είναι το 2015. Κάλπες θα στηθούν από την Τουρκία μέχρι τη Βρετανία κι από την Αίγυπτο μέχρι την Αργεντινή και την Ισπανία, θέτοντας στην κρίση των ψηφοφόρων θέματα που κυριαρχούν και στην ελληνική προεκλογική περίοδο. Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουάριου θα κληθεί να αποφασίσει το καθεστώς των σχέσεών της με νέους πολιτικούς ηγέτες αλλά και επιτυχημένες ή αποτυχημένες πολιτικές σε χώρες που εμφάνισαν ανάλογα σημάδια κρίσης...
Τουρκία
Θεωρητικά, η αναμέτρηση που θα έπρεπε να προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι οι βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, που θα διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου. Πρακτικά όμως αναμένεται να εξελιχθούν σε ένα ακόμη δημοψήφισμα για τον... Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολύ λιγότερο για τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση για να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, τις εξουσίες του Προέδρου. Για να το πετύχει όμως πρέπει το κόμμα του να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των εδρών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης - πράγμα που γίνεται όλο και πιο δύσκολο όσο πυκνώνουν οι καταγγελίες για προσωπικές σπατάλες, επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.
Ίσως η μεγαλύτερη συγγένεια με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα είναι ότι ξένοι οικονομικοί αναλυτές και κυρίως ο οίκος Moody's έσπευσαν να αποδώσουν στη δημοκρατική διαδικασία την οικονομική αστάθεια που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα, με πτώση της ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό.
Ισραήλ
Για προφανείς λόγους, στο ραντάρ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα βρεθούν και οι κάλπες που θα ανοίξουν στο Ισραήλ στις 17 Μαρτίου, αν και το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να αλλάξει την επιθετική πολιτική του Τελ Αβίβ στην περιοχή. Η κακή «συνήθεια» των ισραηλινών κυβερνήσεων να κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους (ακόμη και με μαζικούς βομβαρδισμούς) προκειμένου να συσπειρώσουν την εκλογική βάση του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος ενδέχεται να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Η δύναμη, πάντως, του κόμματος του Νετανιάχου αλλά και η σταδιακή απώλεια της αξίας χρήσης του Ισραήλ στα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επηρεάσει τη στάση και του νέου ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου.
Αίγυπτος
Ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζουν όμως και οι βουλευτικές εκλογές που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν από το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου την περίοδο από τις 21 Μαρτίου μέχρι τις 26 Απριλίου.
Θεωρητικά, η διαδικασία θα τερματίσει την επίσημη κυριαρχία του στρατάρχη Αμπντελφατάχ αλ Σισι, που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο αλλά ιδιαίτερα αυταρχικό ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Οι νικητές των προηγούμενων εκλογών, δηλαδή το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπως και ο ίδιος ο Μόρσι δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία.
Το βέβαιο είναι ότι πριν από τις εκλογές, αλλά ίσως και μετά απ' αυτές, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία που εγκαινίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ένα καθεστώς που κατηγορείται για φυλακίσεις, βασανισμούς και εκτελέσεις πολίτικων αντιφρονούντων αλλά και δημοσιογράφων.
Αργεντινή
Για συμβολικούς αλλά και πρακτικούς λόγους ελληνικό ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν και οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, οι οποίες ξεκινούν στις 25 Οκτωβρίου και, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν με δεύτερο γύρο στις 24 Νοεμβρίου. Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, αν και το τελευταίο διάστημα είδε τη δημοτικότητά της να ανακάμπτει ύστερα από αρκετούς μήνες συνεχούς πτώσης, δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει τον «εκλεκτό» της για τη διαδοχή. Μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι θα ισορροπούν ανάμεσα στα δέκα χρόνια εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης που προσέφεραν στη χώρα η στάση πληρωμών και η αποδέσμευση του εθνικού νομίσματος από το δολάριο αλλά και στα νέα προβλήματα που προκάλεσε στην εθνική οικονομία η νέα επίθεση των κερδοσκόπων.
Αν, πάντως, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν κάτι να πουν για τη μέχρι σήμερα πορεία της Ελλάδας και της Αργεντινής στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, νικήτρια αναδεικνύεται η δεύτερη. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η αγορά κεφαλαίων με τις μεγαλύτερες ζημιές το 2014 ήταν η ελληνική (-29%), ενώ το Χρηματιστήριο στην Αργεντινή, με κέρδη 59%, ξεπέρασε σε επιδόσεις ακόμη και αυτά της Κίνας και των ΗΠΑ.
Μεγάλη Βρετανία
Άρωμα ελληνικών εκλογών θα έχουν, κατά μία έννοια, και οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ο ευρωσκεπτικισμός επανέρχεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης σαν αντεστραμμένη εικόνα της Ελλάδας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η διογκούμενη κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να έχει δεξιό - συντηρητικό χαρακτήρα σε αντίθεση με τη Νότια Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα, όπου η επικριτές της Ένωσης προέρχονται συχνότερα από την Αριστερά.
Ισπανία
Η χώρα, ωστόσο, στην οποία τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών θα μπορούσαν να φέρουν πραγματική ανατροπή στις πολιτικές ισορροπίες είναι η Ισπανία, όπου το κόμμα Podemos, το οποίο προέκυψε από το κίνημα των πλατειών, αναμένει με κομμένη την ανάσα την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Με προσωπικό του μήνυμα, μάλιστα, για τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι «στις ελληνικές εκλογές κατεβαίνουν δύο υποψήφιοι, η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εκπροσωπείται από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και ο Έλληνας υποψήφιος που λέγεται Αλέξης Τσίπρας». Παρά τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι και αναμενόμενες για ένα τόσο νεοσύστατο κόμμα, το Podemos επανέρχεται συχνά στην πρώτη θέση, επιβεβαιώνοντας ότι ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας. Τα πολιτικά στελέχη του κόμματός όμως γνωρίζουν ότι οι δυσκολίες, οι επιτυχίες αλλά και τα πιθανά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζουν και τον δικό τους δρόμο προς την εξουσία.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-15/01-21/01/15)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.