■ Από την περυσινή, κοινή άσκηση των αμερικανικών και των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων, με βάση την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.
■ Η επίσκεψη της 480ής Μοίρας της USAFE στη Σούδα, οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και οι ελληνικές απαντήσεις.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com
Στην Κρήτη θα βρίσκεται από την επόμενη εβδομάδα και για έναν μήνα μια πλήρης πολεμική μοίρα των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης, με 18 μαχητικά αεροσκάφη, φιλοξενούμενη στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση της Σούδας, για να συνεκπαιδευτεί με τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς της μονάδας.
Την ίδια ώρα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι Τούρκοι συνεχίζουν να ανεβάζουν το... θερμόμετρο της εντάσεως με την εκ νέου «βόλτα» του ερευνητικού πλοίου «Hayreddin Barbaros» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με νέα ΝΑVΤΕΧ που εξέδωσαν ανήμερα τα Θεοφάνια. Η εν λόγω οδηγία προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβερνήσεως, με σχετική σκληρή δήλωση του αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος και προανήγγειλε ουσιαστικά τη διακοπή των συνομιλιών στην Κύπρο εξαιτίας της συνεχίσεως της προκλητικής δραστηριότητος του «Barbaros». «Η στάση της Τουρκίας υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο. Αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης, βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ.
ΝΑVΤΕΧ. Η νέα εκ μέρους των Τούρκων ΝΑΥΤΕΧ για διεξαγωγή ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχει ισχύ έως την Καθαρά Δεύτερα. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εξέδωσε ΝΑVΤΕΧ για διεξαγωγή ασκήσεων υποβρυχίων στα διεθνή ύδατα εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας, σε μία περιοχή από τα ανοικτά της Ρόδου, της Ανατολικής Κρήτης και του Καστελλόριζου μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά της Μεγαλονήσου, με ισχύ από 12/1 έως 12/2.
Και βεβαίως δεν ήταν καθόλου τυχαία -όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα για τα οποία σας είχαμε ενημερώσει (δημοσίευμα της 3/1/2015), σχετικά με την ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας και στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω «Barbaros»- η πρώτη για τη νέα χρονιά αιφνιδιαστική ενεργοποίηση του συστήματος της Ελληνικής Αεραμύνης το πρωί της 5ης Ιανουαρίου, μετά από σχετική εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου. Μια ενεργεία που έρχεται σε συνέχεια της ευρείας διυπουργικής συσκέψεως η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Δένδια, των τεσσάρων αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
ΑΦIΞΗ. Με αυτό το γεωστρατηγικό «περίγραμμα» στην περιοχή, φτάνει «εν σώματι» στην αεροπορική βάση της Σούδας η 480ή Μοίρα Μαχητικών (480th Fighter Squadron/480 FS) των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης (USAFE), στις 16 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 270 Αμερικανοί, ιπτάμενοι και προσωπικό της Μοίρας, μαζί με τα δεκαοκτώ F-16C/D και τον εξοπλισμό τους, θα φτάσουν στην Κρήτη με διαδοχικές πτήσεις μεταφορικών αεροπλάνων από την κανονική τους βάση, στο Σπαντχάλεμ της Γερμανίας. Η αμερικανική μοίρα θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου 2015, φιλοξενούμενη από την 115 Π.Μ. και τις δυο πολεμικές της μοίρες, τις ιστορικές 340 και 343, που επιχειρούν με τα σύγχρονα μαχητικά F-16C/D Block.52 Plus. Σε μια τέτοια συνεκπαίδευση, όπως έγινε και πέρυσι, πάλι με την 480ή Μοίρα, στη Σούδα, ουσιαστικά έκτος των Αμερικανών και των δυο μοιρών της 115 Π.Μ., εκπαιδεύονται και όλες σχεδόν οι πολεμικές μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αφού σχηματίζονται «αεροπορικά πακέτα» με τη συμμετοχή μαχητικών διαφόρων τύπων για την εκτέλεση μιας αποστολής. Τέτοιες αποστολές είναι, για παράδειγμα, η προσβολή επίγειων στόχων σημαντικής τακτικής σημασίας, όπως ένα ραντάρ αεραμύνης ή μια στρατηγικής σημασίας εγκατάσταση.
Σης αποστολές αυτές συμμετέχουν μαχητικά σε ρόλο προσβολής του επίγειου στόχου και μαχητικά που τα συνοδεύουν για προστασία. Αναγνωριστικά αεροσκάφη που έχουν προηγηθεί μεταφέρουν σε «πραγματικό χρόνο» την εικόνα στα μαχητικά που ακολουθούν και όλα αυτά καθοδηγούνται από ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ. Τον εν πτήσει ανεφοδιασμό με καύσιμα αναλαμβάνουν αμερικανικό αεροσκάφη-τάνκερ. Βεβαίως, όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, σε ετοιμότητα άμεσου επεμβάσεως είναι η 384 Μοίρα Ερεύνης - Διασώσεως (384 ΜΕΔ) με τα ελικόπτερα Super Puma και οι κομάντος-διασώστες μάχης της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης- Διασώσεως (31 ΜΕΕΔ), οι οποίοι «παίζουν» στο σενάριο «καταρριφθέντος πιλότου», όπως και οι Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημάτων Patriot, που -υποτίθεται- προστατεύουν τους «στόχους».
Τα οφέλη για Έλληνες και ξένους
Μπορεί τύποις η διαδικασία που αφορά την αμερικανική μοίρα που θα μεταβεί στη Σούδα και δύο ελληνικές να αποτελεί συνεκπαίδευση αυτών, αλλά στην πραγματικότητα συνεκπαιδεύεται όλη η Αεροπορία μας, υλοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επανειλημμένως έχει δηλώσει δημοσίως ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Ευάγγελος Τουρνάς, ότι «δεν πρόκειται να αφήνουμε ανεκμετάλλευτες τέτοιες ευκαιρίες συνεκπαιδεύσεως. Όσο περισσότεροι πιλότοι και τεχνικοί μας εμπλακούν σε αυτήν τόσο το καλύτερο για εμάς». Και για τους Αμερικανούς, θα προσθέταμε εμείς, αφού η ποιότητα και το υλικό της Π.Α. είναι γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στους εκτός αυτού, που επίσης επιδιώκουν εκπαιδεύσεις μαζί μας.
Ωφελημένη θα είναι και η τοπική οικονομία των Χανίων και γενικότερα της Δυτικής Κρήτης, καθώς περίπου 300 Αμερικανοί θα διαμείνουν για έναν μήνα σε ξενοδοχεία της περιοχής» θα πάνε εκδρομές, θα διασκεδάσουν, θα αγοράσουν αναμνηστικά, θα ενοικιάσουν αυτοκίνητα και γενικότερα θα «κινηθεί το χρήμα» σε μία «off season» περίοδο για τον τουρισμό της περιοχής.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-10/01/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.