Πρόσφατα Άρθρα Διαβάστε τις τελευταίες αναρτήσεις μας

150.000 αιτήσεις συνταξιούχων για αναδρομικά!
















ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ.
Νομικές «ακροβασίες» Πετρόπουλου με την απόφαση Του ΣτΕ για να περιορίσει Τα αναδρομικά, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά. 

Αναδρομικά από επιστροφές παράνομων μειώσεων στις συντάξεις μετά τον Ιούνιο 2015 αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ότι οφείλονται στους συνταξιούχους. Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος κατέφυ­γε σε μια «ακροβατική» ερμηνεία του άρθρου 100 του Συντάγματος, λέ­γοντας ότι για να δοθούν τα λεφτά που διέταξε αρχικά το Συμβούλιο της Επικράτειας από τον Ιούνιο του 2015 με την απόφασή του να βγάλει αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, θα πρέπει να... αποφανθεί εκ νέου το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι μειώσεις αυτές είναι αντισυ­νταγματικές και ότι οι αξιώσεις που γεννώνται και αναγνωρίζονται ήδη από τα δικαστήρια εκκινούν από τον Ιούνιο του 2015 και όχι πριν. 

Αναγνωρίζει, δηλαδή, διεκδικήσεις, αιτήσεις και αγωγές περιορίζοντας όμως τα αναδρομικά από τις παρά­νομες μειώσεις σε 42 μηνιάτικα από Ιούνιο 2015 και μετά, και όχι πριν. 

Υπεκφυγές 

Ταυτόχρονα, δε, ισχυρίζεται ότι χρει­άζεται εκ νέου αναπομπή των αναδρομικών στο ΣτΕ, για να ακυρώσει αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξι­ούχους με 5ετή επιστροφή μειώσε­ων. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 150.000 (110.000 ηλεκτρονικά και πάνω από 40.000 με έντυπο) και αυξάνονται μέρα με τη μέρα με γεωμετρική πρόοδο. 

Τα αναδρομικά που «έδειξε» χθες ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, επιβεβαιώνουν αυτό που υποστήριξε το υπουργείο από την πρώτη στιγμή: 

Ότι δηλαδή τα δικαστήρια που δι­καιώνουν τώρα τους συνταξιούχους δεν μπορούν να δώσουν αναδρομι­κότητα (κατά το υπουργείο) πριν την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν τις 11/6/2015 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, αλλά μόνον από την ημερομηνία αυτή και μετά. 

Όσοι όμως κατέθεσαν αγωγή πριν τον Ιούνιο του 2015, και δικαι­ώνονται δικαστικά, θα λάβουν ανα­δρομικά για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που το αναγνωρίζει και το ΣτΕ. Αυτό που είπε όμως ο κ. Πετρόπου­λος είναι ότι το ΣτΕ θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την απόφασή του για αντισυνταγματικότητα των πε­ρικοπών και για αναδρομικά, επειδή, όπως ανέφερε, υπάρχουν δικαστή­ρια (πρωτοδικεία) που δικαιώνουν συνταξιούχους και πριν τον Ιούνιο του 2015, παρότι οι προσφυγές κατετέθησαν μετά τον Ιούνιο του 2015. Η επίκληση του υφυπουργού σε τέ­τοιες αποφάσεις είναι αντιφατική, διότι μέχρι στιγμής όσες αποφάσεις βγαίνουν από τα πρωτοδικεία (όπως οι δύο νέες που δημοσιεύτηκαν στον «Ε.Τ.» τη Δευτέρα) δίνουν αναδρομι­κά βάσει της απόφασης του ΣτΕ και μόνον η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επιδικάζει αναδρομικά και πριν τον Ιούνιο του 2015, ανατρέχοντας σχεδόν μια 5ετία πίσω. 

Στην απόφαση αυτή, όμως, την οποία απέφυγε να περιγράψει ο υφυπουργός, η δικαστής ανατρέχει σε αναδρομικότητα 5ετίας, διότι έκα­νε δεκτή την πρώτη αγωγή που είχε καταθέσει ο συνταξιούχος στις αρχές του 2013 και στη συνέχεια επανήλθε με νέα αγωγή τον Ιούλιο του 2015. Για το λόγο αυτόν το δικαστήριο είπε ότι οφείλονται λεφτά και πριν την απόφαση του ΣτΕ ακριβώς διότι υπήρχε αγωγή που έγινε δεκτή ως αφετηρία των διεκδικήσεων. 

Το ΣτΕ 

Ο κ. Πετρόπουλος θέλησε όμως να θολώσει τα νερά και ισχυρίστηκε χθες γενικώς ότι το ΣτΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του, επει­δή υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρί­ων για αναδρομικά πριν από το 2015 που δεν προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Επικαλέστηκε δε το άρθρο 100 του Συντάγματος όπου στο εδάφιο δ της παραγράφου 1 λέει ότι στο ΣτΕ υπάγεται «η άρση των συγκρούσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρά­τειας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων», πλην όμως στο ίδιο άρθρο υπάρχει και παράγραφος 5, που αναφέρει ότι όταν τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει διάταξη νόμου ως αντισυνταγματική τότε το ζήτημα επιλύεται στην ολομέλεια, εκτός αν αυτό έχει κριθεί με προηγούμε­νη απόφαση της ολομέλειας ή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. 

Η παράγραφος 5 λέει ότι από τη στιγμή που κρίθηκε η αντισυνταγ­ματικότητα των μειώσεων των νό­μων 4051 και 4093 στις συντάξεις στην Ολομέλεια του ΣτΕ, περιττεύει κάθε άλλη κρίση του Ανωτάτου αυ­τού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα! Το υπουργείο θεωρεί ότι το ΣτΕ θα πρέπει να... μας ξαναπεί αυτά που είπε στην απόφαση 2287/2015, ότι δηλαδή είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις και ότι ισχύει η αναδρομικό­τητα διεκδικήσεων και επιστροφών μετά τον Ιούνιο του 2015 και όχι πριν, εκτός αν είχαν ασκηθεί ήδη αγωγές. Το τέχνασμα αυτό αποσκοπεί σε χρονοκαθυστέρηση για να μη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αναδρομικά στους συντα­ξιούχους. Το παιχνίδι των καθυστε­ρήσεων μπορεί να πάρει και 3 χρόνια. Ακόμη και με καθυστέρηση πάντως οι αποφάσεις των δικαστών είναι καταπέλτης, διότι συμμορφώνονται πλήρως με το ΣτΕ και δικαιώνουν αγωγές μετά τον Ιούνιο του 2015! Οι αγωγές που κατατίθενται μαζικά κινούνται με ορίζοντα αναδρομικών για 42 μήνες, ήτοι από Ιούνιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018. 

Τα ποσά των διεκδικήσεων για αναδρομικά 3ετίας κυμαίνονται εν­δεικτικά: 

Από 2.688 ευρώ ως 5.568 για τις χαμηλές συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ προ φόρου. 
Από 6.288 ευρώ ως 11.868 ευρώ για τις μεσαίες συντάξεις των 1.000 ως 1.240 ευρώ προ φόρου. 
Από 12.696 ως 20.220 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις, από 1.307 ευρώ και άνω προ φόρου.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Μισή ομολογία για μη εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων το 2019! 

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα που ο κ. Πετρόπουλος μιλούσε για τα αναδρομικά, στον ΑΝΤ1, σε άλλο κανάλι χθες το πρωί (Open tv) βρισκόταν η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δεν θα εφαρμοστούν όλα τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού, που ανέρχονται σε ελαφρύνσεις 765 εκατ. ευρώ από μείωση του ΕΝΦΙΑ (265 εκατ.), μείωση εισφορών (177 εκατ.), επιδότηση ενοι­κίου και επιδότηση εισφορών για προσλήψεις νέων εργαζομένων (325 εκατ.). Αναφερόμενη στο επίμαχο θέμα των «αντιμέτρων» που παρουσιάστηκαν από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ είπε ότι από το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ «θα υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καταλαμβάνουν τα αντίμετρα». Κάποια δηλαδή θα μείνουν απέξω ή θα κουρευτούν με μικρότερα ποσά, ως αντάλλαγμα στην τρόικα για να συμφωνήσει να μην περικοπούν οι συντάξεις. 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ-kkatikos@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-31/10/2018)

ΕΛΛΑΣ (ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ) ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΑΙΤΩΝ


Με την αποποινικοποίηση της επαιτείας ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων. Θα μοσχοπουλήσουν τα ακορντεόν και οι μελόντικες! 

Τι σημαίνει Αριστερά: να ενθαρρύνεται η επαιτεία και να δημεύεται η ιδιωτική περιουσία. Αυτό το συμπέρασμα δεν είναι <<αυθαίρετο>>, σαν τα κτίσματα που χαρατσώνονται επί δεκαετίες, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και νομιμοποιούνται για να κηρυχθούν παράνομα μόλις καούν, αλλά προκύπτει από τα δεδομένα. Την προηγούμενη Τετάρτη στη Βουλή, η οποία λειτουργεί σαν βιομηχανία παραγωγής ανθελληνικών νόμων, έγινε δεκτή η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αποποινικοποίηση του εγκλήματος της επαιτείας. Η επαιτεία μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πταίσμα. Τώρα είναι ελεύθερη! Σίγουρα, μόλις εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, οι επαίτες Ασίας, Αφρικής, Βαλκανίων, Λατινικής Αμερικής αλλά και Ανταρκτικής, άμα λάχει, έσπευσαν να κάνουν τα χαρτιά τους σε ημεδαπή ΜΚΟ για να έρθουν στην Βαλχάλα του ζητουλισμού. 

Ήταν που ήταν καμένη και τσουρουφλισμένη από τη μιζέρια η καθημερινότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα κέντρα των πόλεων, τώρα θα μετατραπεί σε ακόμα πιο .... αποσταγμένη κόλαση. Εμ, τι περίμενες, μανδάμ; Ο κόραξ όταν ανοίξει το ράμφος του θα ηχήσει σαν τον Παβαρότι ή τον Μάριο ντελ Μόνακο; Κρα θα κάνει ο κόραξ. Με ΣΥΡΙΖΑ θέλεις να γίνεις Ελβετία; Μπαγκλαντές και πολύ είναι κι αν το φτάσεις. Για να γίνεις Ελβετία θέλεις Καποδίστρια. Τώρα τσάκω τους επενδυτές με τα ακορντεόν και πορεύσου εν ειρήνη(για όσο καιρό θα στην επιτρέπουν). 

Επιπλέον, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα <<Ακορντεόν - Μελόντικα 2018>> ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει και το περιουσιολόγιο, μη τυχόν και μείνουν αφορολόγητα καμιά εικόνα του 1900, τα στέφανα κι οι βέρες των προπαπούδων και των προγιαγιάδων και τα ποτήρια του κρασιού με το οικόσημο του βασιλικού οίκου. Η τροπολογία του ζητουλισμού ήταν παραχωμένη στο υπερψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τροποποιεί τη νομοθεσία αναφορικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. 'Ήτοι, θα στα φορολογούν όλα μέχρι να κατασχεθούν και να πας φυλακή, κακούργε, που τόλμησες να έχεις ψιλοκοκό αντικειμενάκια, αντί να τα ρευστοποιήσεις για να αυξηθεί το μηνιάτικο του Καρανίκα. 

Του Παναγιώτη Λιάκου
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-30/10/2018)

Αναδρομικά Δημόσιο: Δείτε τα ποσά που θα λάβουν ένστολοι, γιατροί και πανεπιστημιακοί











Το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιστραφούν τα αναδρομικά αναμένεται ωστόσο να διευκρινίζει ότι η επιστροφή τους δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις μηνιαίες τακτικές αποδοχές οι οποίες καθορίστηκαν με το ενιαίο μισθολόγιο από 1/1/2017.


Το νομοσχέδιο που ξεκλειδώνει τα αναδρομικά αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα και έτσι οι ένστολοι (Στρατιωτικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες, Αστυνομικοί) Δικαστικοί και Γιατροί του ΕΣΥ θα πρέπει να αναμένουν τα χρήματα μαζί με τον μισθό του Δεκεμβρίου. Το ποσό μετά τις κρατήσεις ανέρχεται συνολικά σε 800 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του. 

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καταβάλλονται οι αποδοχές οι οποίες αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012 με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον νόμο 4307/2014. Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στους ιατρούς του ΕΣΥ, ιατρούς δημόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς ιατρούς και ειδικευόμενους ιατρούς καταβάλλονται πλην της αποζημίωσης εφημεριών, οι αποδοχές οι οποίες αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012 με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον ν. 4093/2012. Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων καταβάλλονται οι αποδοχές που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012, με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον ν. 4093/2012. Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται σε όσες κατηγορίες προσωπικού κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 31/12/2016 συνδέονταν μισθολογικά με τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων.

Για τους δικαστικούς λειτουργούς προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα καθοριστεί ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής του υπολοίπου ημίσεως της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014 (ν. 4270/2014). Η ρύθμιση θα αφορά τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όλων βαθμίδων και όσων εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα.

newsbomb.gr

Συμπτώματα προεκλογικής περιόδου


Για την οικονομία 

Δύο μήνες μετά το τέλος του μνημονίου και με νωπές ακόμη τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μόνο το 20% αναμένει βελτίωση στην οικονομία και την κατάσταση στην αγορά. Τα σημάδια αισιοδοξίας που εμφανίστηκαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου φαίνεται να εξανεμίζονται. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης τρεις στους τέσσερις πολίτες πιστεύουν ότι τελικά δεν θα αποφύγουμε τη μείωση των συντάξεων, η οποία αν δεν γίνει τώρα θα μετατεθεί αργότερα, μετά τις εκλογές. 

Για το Σκοπιανό 

Ως προς την εκκρεμότητα με το όνομα της ΠΓΔΜ, η συντριπτι­κή πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να είναι αντίθε­τη στο ενδεχόμενο επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Η αντίθεση αυτή εκδηλώνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εναντίωσης στην επικύρωση της συμφωνίας συνεχίζουν να είναι υψηλότερα σε σχέση με τις λοιπές περιοχές 

Για την ενδοκυβερνητική κρίση 

Η αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση μετά τη σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο αιφνιδίασε την κοινή γνώμη, η οποία πιστεύει σε σχετικά μεγαλύτερα ποσοστά ότι μεταξύ των δύο έπρεπε να φύγει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σημειώνεται δε ότι περίπου ένας στους δύο ερωτώμενους θεωρεί ότι έπρεπε να φύγουν και οι δύο, προφανώς για διαφορετικούς λόγους. 

Ακόμη, σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΆΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση, επτά στους δέκα προκρίνουν ως επιθυμητή λύση την άμεση προσφυγή στις κάλπες. 

Για τους εκλογικούς συσχετισμούς 

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση και η εκλογολογία των ημερών δημιουργούν συνθήκες άτυπου προεκλογικού κλίματος και επιδρούν στην εκλογική συμπεριφορά και τα ποσοστά απήχησης των κομμάτων. Ενώ η γενική εικόνα του εκλογικού ανταγωνισμού (σημαντικό προβάδισμα ΝΔ., χαμηλή συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή διεκδίκηση της τρίτης θέσης από KIN.ΑΛ., Χ.Α., ΚΚΕ) φαίνεται σχεδόν αναλλοίωτη, παρατηρούνται επιμέρους μεταβολές ιδιαίτερης σημασίας για την ανάλυση των πολιτικών τάσεων. Μία εξ αυτών είναι η στατιστικά σημαντική μείωση της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου από 27% τον Σεπτέμβριο σε 22,6% σήμερα. Από την επιπλέον διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου που αντιστοιχεί στο 4,4% του εκλογικού σώματος, το 2% κινήθηκε προς τη ΝΔ., το 1,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 1,3% προς άλλα κόμματα, κυρίως σε ΚΙΝ.ΑΛ, Ποτάμι και ΚΚΕ. 

Από την αρχική αλλά ενδεικτική αυτή μετατόπιση διαφαίνεται ότι η υπόθεση εργασίας της σχετικά αναλογικής κατανομής της αδιευκρίνιστης ψήφου στις ερχόμενες εκλογές είναι και το πιθανότερο σενάριο. 

Αποτελεί γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές οι αναποφάσιστοι κατανεμήθηκαν ευνοϊκότερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι αναλογικά. Ωστόσο στις επερχόμενες εκλογές ισχύουν διαφο­ρετικά δεδομένα. Το ποσοστό των αναποφάσιστων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα σχετικά μικρότερο, η παράσταση νίκης αυτή τη φορά είναι υπέρ της Ν.Δ και η παραχώρηση μιας τρίτης ευκαιρίας είναι πάντα δυσκολότερη από κάθε προηγούμενη. 

Το ισχυρό ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τελικά οι αναποφάσιστοι όπως τοποθετούνται οι ήδη αποφασισμένοι κρατάει ανοιχτό το στοίχημα της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ., προεξοφλεί στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά ασφάλειας άνω του 20%, εξασφαλίζει πεντακομματική Βουλή και επιτρέπει ελπίδες εισόδου σε άλλα τρία κόμματα, με ισχυρότερες αυτές της Ένωσης Κεντρώων. 

Του Θωμά Γεράκη
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marc 
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-27/10/2018) 

Προκλήσεις Τούρκων και «άδειασμα» Κοτζιά


Πώς η εθνική μας ατολμία στερεί διαχρονικά το αυτονόητο δικαίωμα της επέκτασης στα 12 μίλια-Οι τουρκικοί λεονταρισμοί, τα «ήξεις αφήξεις» της ελληνικής διπλωματίας και η χρυσή ευκαιρία που δίνει η αμερικανο-τουρκική ένταση για τα εθνικά θέματα. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε χάρτη ο οποίος δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται και νοτιοανατολικά της Κρήτης. 

► Ο χάρτης της ελληνικής AOZ, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, ανατρέπει πάγιες τουρκικές διεκδίκησες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Άγκυρα θα επιχειρήσει να ανατρέψει τη μέχρι τώρα ασταθή ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή στέλνοντας το «Μπαρμπαρόσα» να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου. Μια τέτοια ενέργεια θα πυροδοτούσε ελληνοτουρκική κρίση. Η συγκυρία, πάντως δεν την ευνοεί. 

Όσο πλησίαζε ο χρόνος για την πραγματοποίηση της γεώτρησης από την ExxonMobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ τόσο ανέβαινε το θερμόμετρο στην Άγκυρα. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, είχαν στείλει ξεκά­θαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν την οποιαδήποτε παρενόχληση. Και για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία, έχουν στείλει στην περιοχή ναυτικές μονάδες. Με άλλα λόγια δεν αφήνουν περιθώ­ρια στον Ερντογάν για λεονταρισμούς. 

Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα δεν μπορεί να καταπιεί το γεγονός ότι η προσπάθεια της να «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ έχει πέσει στο κενό λόγω της ανάμειξης μεγά­λων πετρελαϊκών εταιρειών όπως η ExxonMobil και η Total. Μη μπορώντας να αντιδράσει στο επίμαχο θέμα, κατέφυγε στη δοκιμασμένη μέθοδο των προκλήσεων μέσω του ερευ­νητικού σκάφους «Μπαρμπαρόσα». 

Οι Τούρκοι έχουν επανειλημμένως δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες με βάση την αρχή της μέσης γραμμής εκτείνονται δυτικά εντός της ελλη­νικής υφαλοκρηπίδας (η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ) και ανατολικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μονάδα του Ελληνικού Ναυτικού παρακολουθεί από απόσταση οπτικής επαφής το τουρκικό σκάφος προκειμένου να διαπιστώσει εάν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες. 

Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας 

Η Άγκυρα εκμεταλλεύθηκε αυτή την παρακολούθηση για να προκαλέσει πολεμικό κλίμα ισχυριζόμενη ότι η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε το «Μπαρμπαρόσα», πράγμα που η Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να εκτοξεύσουν απειλές ότι η Τουρ­κία θα αντιδράσει δυναμικά εάν υπάρξει άλλη παρενόχληση. Ήταν ξεκάθαρο πως η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι σημείωσε νίκη στα σημεία επί της Ελλάδας, με την έννοια ότι η τουρκική αντίδραση υποχρέωσε την Αθήνα να υποχωρήσει. 

Η δήλωση Κοτζιά -ενώπιον του πρωθυπουργού- για επέ­κταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μιλιά στο Ιόνιο έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στην Άγκυρα να πουλήσει τσαμπουκά. Στην πραγματικότητα, δεν αμφισβητεί την επέκτα­ση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Οι απειλητικές δηλώσεις και τα ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ ουσιαστικά συνιστούν μία προειδοποίηση προς την Αθήνα να μην προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. 

Η δήλωση Τσίπρα μάλιστα ερμηνεύθηκε και από Τούρκους αξιωματούχους και από τα τουρκικά ΜΜΕ ως άτακτη υποχώ­ρηση λόγω της τουρκικής αντίδρασης. Εξ ου και οι σχετικές θριαμβολογίες. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η επέκταση στο Ιόνιο θα γίνει σταδιακά και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως είχε προαναγγείλει ο τέως υπουργός Εξωτερικών, αλλά με κατάθεση νομοσχεδίου και αφού επιδιωχθεί μία συνεννόηση με τά κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Προφανώς, σε ζητήματα εθνικής σημασίας όπως η επέ­κταση των χωρικών υδάτων απαιτείται διαμόρφωση εθνικής γραμμής. Είναι αληθές ότι το πολιτικό κλίμα δεν ευνοεί τη συνεννόηση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν έπρεπε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προτού η κυβέρνηση προχω­ρήσει σε σχετική εξαγγελία. Ο Κοτζιάς δεν ακολούθησε αυτό τον δρόμο. Όπως φάνηκε και από την υπερφίαλη δήλωσή του άτι μεγάλωσε την Ελλάδα (!), αυτό που κυρίως τον ενδιέφερε ήταν να πιστωθεί πολιτικά την επέκταση. Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε δώσει στίγμα των προθέσεών του με μία αναφορά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Η ελληνική εξαίρεση 

Υπενθυμίζουμε άτι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά του ύδατα μέχρι τα 12 μίλια. Κι αυτό έχουν πράξει όλα τα κράτη, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα. Εάν ασκούσε το δικαίωμά της, θα ακύρωνε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τουρκι­κές επεκτατικές διεκδικήσεις επειδή τα διεθνή ύδατα θα περιορίζονταν δραστικά, άρα ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πελάγους θα γινόταν ελληνική θάλασσα. Μεταξύ των άλλων, θα έλυνε πρακτικά και το ζήτημα της οριοθέτησης της υφα­λοκρηπίδας, αφού θα έμεναν σχετικά μικρές θαλάσσιες περι­οχές προς οριοθέτηση. 

Αυτός είναι ο λόγος που οι Τούρκοι εναντιώθηκαν εξαρχής στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Τον Ιούνιο 1995, μάλιστα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει ακόμα και στρατιωτικά μέτρα για να εμποδίσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Άγκυρα είχε επίγνωση ότι εάν γινόταν η επέκταση, η επιχείρηση έγερσης μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, που προωθεί συστηματικά από το 1973, θα κατέρρεε. 

Παραδοσιακά, η Αθήνα ισχυρίζεται δημοσίως ότι διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά της και θα το ασκήσει όποτε αυτή κρίνει. Είναι σαφές, όμως, πως όταν ένα δικαίωμα δεν ασκείται για πολλή χρόνια ατροφεί. Η άσκησή του γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Επί κυβέρνησης Σημίτη μάλιστα, στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων έγινε αντικείμενο ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων. Κι αυτό παρότι (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο) πρόκειται για ένα δικαίωμα το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει μονομερώς, χωρίς υποχρέωση να το διαπραγμα­τευτεί με τα γειτονικά κράτη. 

Στο κέντρο των διερευνητικών επαφών ήταν μια φόρμου­λα ελληνικών χωρικών υδάτων πολλαπλού εύρους. Συγκεκρι­μένα, σε περιοχές αδιάφορες για την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 μίλια. Στο ανατολικό Αιγαίο θα τα άφηνε στα έξι μίλια και στο δυτικό θα τα επέκτεινε στα 8-10. 

Από τη στιγμή που η Αθήνα κακώς επέλεξε να διαπραγματευθεί με την Άγκυρα το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων, τουλάχιστον ας το διαπραγματευτεί σωστά. Έπρεπε εξαρχής να έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια σε όλες τις περιοχές που δεν γειτνιάζουν με την Τουρκία και στη συνέχεια να διαπραγματευθεί με την Άγκυρα ένα συμβιβασμό για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στις περιοχές που γειτνιάζουν (8-10 μιλιά). 

Εάν το είχε κάνει, οι μη γειτνιάζουσες με την Τουρκία θα­λάσσιες περιοχές θα είχαν βγει εκτός διαπραγμάτευσης ενώ τώρα η Άγκυρα ζητάει να μην υπάρξει καμία επέκταση στο ανατολικό Αιγαίο, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την αποδο­χή της επέκτασης στο Ιόνιο και στο Λιβυκό! Προσφέρει δηλαδή αυτό που η Ελλάδα μπορεί να κάνει μόνη της, χωρίς η Τουρκία να έχει το παραμικρό πρόσχημα αντίδρασης. 

Η Αθήνα δεν είχε μέχρι τώρα προχωρήσει σε κατά περιο­χή επέκταση με το επιχείρημα ότι εάν το έκανε, θα ήταν σαν να παραδεχόταν τον τουρκικό ισχυρισμό άτι το Αιγαίο είναι ειδική θάλασσα και άρα πρέπει να ισχύσουν ειδικές διευθε­τήσεις. Αυτό το επιχείρημα επικαλέσθηκαν και η ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να ασκήσουν κριτική στην εξαγγε­λία Κοτζιά - Τσίπρα. 

Φοβικά σύνδρομα 

Το επιχείρημα θα ήταν απολύτως βάσιμο εάν η Αθήνα δεν είχε ήδη διαπραγματευθεί με την Άγκυρα τη φόρμουλα χωρι­κών υδάτων διαφορετικού εύρους και, βεβαίως, εάν ήταν αποφασισμένη να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση στα 12 μίλια. Τώρα είναι προσχηματικό επειδή η Αθήνα έχει υποκύψει -έστω κι αν δεν το ομολογεί- στον εκβιασμό του τουρ­κικού casus belli. 

Το φοβικά σύνδρομο της ελληνικής πολιτικής ελίτ για εν­δεχόμενο θερμό επεισόδιο την έχει εμποδίσει όλα αυτά τα χρόνια ακόμα και να κλείσει τους κόλπους, χαράζοντας ευθείες γραμμές βάσης, όπως της δίνει το δικαίωμα το Διεθνές Δίκαιο. Κι αυτό παρότι η Άγκυρα δεν έχει ποτέ προβάλει σχετική αντίρρηση. Αυτή η κίνηση θα προσέθετε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο 6250 τετρ. χλμ. - όχι πολύ, αλλά ούτε και λίγο. 

Το λάθος των Κοτζιά - Τσίπρα είναι ότι όφειλαν να έχουν συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και να έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ουάσινγκτον και της Ε.E. Το τελευταίο πι­θανότατα είναι διπλωματικά εφικτό λόγω της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα άλλωστε θα είναι γενναιόδωρη στην καθιέρωση διαδρόμων ελεύθερης ναυσι­πλοΐας ώστε να κάμψει ενδεχόμενες δυτικές αντιδράσεις. 

Η Ε.Ε. πήρε σαφή θέση, ενώ οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πάγια γενικόλογη θέση τους ότι υποστηρίζουν την κυριαρχία των δύο χωρών (άρα και το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων;) και ότι συστήνουν να χρησιμοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι για την αντιμετώπιση του ζητήματος (δηλαδή όχι απειλή στρατιωτικής βίας, αλλά και διμερή διαπραγμάτευση;). 

Οι νέες προκλήσεις Ακάρ 

Εάν είχε προηγηθεί η κατάλληλη διπλωματική προεργασία η εικόνα ενδεχομένως να ήταν ευνοϊκότερη. Η Αθήνα πιθανό­τατα θα μπορούσε να νομοθετήσει την επέκταση ταυτοχρόνως στο Ιόνιο, στο Λιβυκό, αλλά και στο Κρητικό και στο Μυρτώο, δηλαδή σε ακτές οι οποίες δεν γειτνιάζουν με την Τουρκία. Ανακοινώνοντας την επέκταση μόνο στο Ιόνιο, οι Κοτζιάς - Τσίπρας έδωσαν την ευκαιρία στην Άγκυρα να επαναφέρει το casus belli, το οποίο υποτίθεται ότι είχε αποσυρθεί. Με τον τρόπο αυτό θέλει να αποκλείσει επέκταση ακόμα και στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και της βόρειας Κρήτης. 

Η τουρκική αντεπίθεση δεν περιορίστηκε στην καλλιέργεια πολεμικού κλίματος. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας όχι μόνο ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, αλλά και παρουσίασε χάρτη ο οποίος δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται και νοτιοανατολικά της Κρήτης. O χάρτης δείχνει ότι με τα νησιά να έχουν υφαλοκρηπίδα (όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο) και με βάση την αρχή της μέσης γραμμής η Τουρκία θα «χάσει» 104.000 τετρ. χλμ θαλάσσια έκταση. Ο χάρτης του Ακάρ οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα νησιά (ακόμα και η Κρήτη) έχουν μόνο χωρικά ύδατα 6 μιλιών και όχι υφαλοκρηπίδα! 

Οι Τούρκοι συνηθίζουν να δεσμεύουν για σεισμικές έρευνες και για ασκήσεις περιοχές που περικυκλώνουν το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Σκοπός τους, να το αποκόψουν από την αλυσίδα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Επιδίωξη των Τούρκων είναι να παρουσιάσουν- το εν λόγω νησιωτικό σύ­μπλεγμα ως απομονωμένες ελληνικές νησίδες οι οποίες βρίσκονται κάτω από την τουρκική ακτογραμμή και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 

Η Άγκυρα διακηρύσσει και με αεροναυτικές ασκήσεις τη διεκδίκηση της θαλάσσιας περιοχής νότια και ανατολικά της γραμμής Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη. Θέλει να καταστήσει σαφές ότι έχει θέσει υπό τον στρατιωτικό έλεγχό της την περιοχή μεταξύ Ρόδου - Κρήτης και Κύπρου και κατ’ αυτό τον τρόπο να αποτρέψει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται σε στάδιο τεχνικής επεξεργασίας. 

Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του τότε Τούρκου αρχηγού ΓΕΝ ναύαρχου Μετίν Ατάτς στις 19 Οκτωβρίου 2008: «Εκτιμώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων λόγω της πετρελαϊκής σπουδαιότητας που θα αποκτήσει προσεχώς. Εξαιτίας των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σε έναν δεύτερο Αραβικό Κόλπο. // Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει». 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Άγκυρα θα επιχειρήσει σ’ αυτή τη συγκυρία να ανατρέψει τη μέχρι τώρα ασταθή ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή. Εάν, με άλλα λόγια, στείλει το «Μπαρμπαρόσα» να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου. Μια τέτοια ενέργεια θα πυροδοτούσε ελληνοτουρκική κρίση. 

Η συγκυρία, πάντως, δεν την ευνοεί. Ελλάδα και Κύπρος έχουν πλέον αποκτήσει σημαντικό ρόλο για τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ανάδυσης ενός νέου περιφερειακού συστήματος ασφάλειας. Είναι ενδεικτικό ότι η Ουάσινγκτον θα συμμετάσχει στον διάλογο Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ για ζητήματα ασφάλειας. «Η Ανατολική Μεσόγειος», όπως διετύπωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ σε πρόσφατη εκδήλωση του ινστιτούτου Atlantic Council, «αποτελεί ένα πολύ τρωτό σύνορο». 

Του Σταύρου Λυγερού 
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-27/10/2017)

Το χάος σε μορφή γραφείου


Σύμφωνα με τον ξενιτεμένο εις Βρυξέλλες σύντροφο Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ένας άλλος Αϊνστάιν. Η σύγκριση είναι απολύτως εύστοχη, αφού βασίζεται στον εξής ακλόνητο συλλογισμό: «Όποιος μπορεί να δουλεύει σε γραφείο εντελώς καλυμμένο από ένα ατελείωτο χαρτομάνι, τόσο μπερδεμένο σαν να το έχει χτυπήσει ανεμοστρόβιλος, είναι μια ιδιοφυία. Μόνο και μόνο επειδή έτσι ήταν το γραφείο του Αϊνστάιν στο Πρίνστον». 

Κρίμα που δεν το αντιλήφθηκαν οι μαθητές που έκαναν ντου στο υπουργείο Παιδείας. Πιθανώς να ματαίωναν την εισβολή ή να ήταν πιο κόσμιοι εάν ήξεραν άτι ο Γαβρόγλου ήταν απορροφημένος με την εφαρμογή της Θεωρίας του Χάους στην πράξη. 

tsak 
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-27/10/2018)

5 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα πληγεί από την πιθανή μη περικοπή των συντάξεων. 
Αντισταθμιστικές λύσεις η «θυσία» θετικών μέτρων ή το πάγωμα του μέτρου για ένα διάστημα. 

Σε μια «τρύπα» 540 εκατ. ευρώ έχει πέσει η προσπά­θεια της κυβέρνησης να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων το 2019 και παράλληλα να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το παραπάνω ποσό χωρίζει τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενέ χρονιάς από εκείνες που έκανε το υπουργείο Οικονο­μικών στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού. Η διαφορά εκτιμήσεων έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη των συντάξεων και των θετικών μέτρων, συνολικού ύψους 765 εκατ. ευρώ: από τη μερική μείωση των συντάξεων ή τη μη υιοθέτηση ορισμένων θετι­κών μέτρων έως τη μικρή μείωση του αφορολόγητου ορίου από το προσεχές έτος προκειμένου να μη θιγούν οι συντάξεις και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα. Η ελληνική πλευ­ρά υπέστη τις τελευταίες ημέρες σκοτσέζικο ντους από τους δανειστές: ενώ είχε καλλιεργηθεί θετικό κλίμα γύρω από το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις και ενώ αναγνώρισαν ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού το 2019, «ψαλίδισαν» τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την υπεραπόδοση και αποφάνθηκαν ότι δεν επαρκεί για να ακυρωθεί πλήρως η μείωση των συντάξεων και ταυτοχρόνως να εφαρμοστούν τα μέτρα της ΔΕΘ. Ειδικότερα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο «ΘΕΜΑ» ότι: 

-Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 3,3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5%) εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις, εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα και υλοποιηθεί ολόκληρο το πακέτο Θεσσαλονίκης. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν περιμένουν ανάπτυξη πάνω από 2,1% το ερχόμενο έτος, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,5% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση βάζει τον πήχη στο 3,6% του ΑΕΠ. 

Οι δανειστές θέλουν να βεβαιωθούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο και θα φτάσει το 3,6% ώστε να υπάρχει περιθώριο ασφαλείας. Συνεπώς, η απόστα­ση που χωρίζει τις δύο πλευρές φτάνει το 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 540 εκατ. ευρώ. 

- Τα σενάρια που εξετάζονται προκειμένου να μην εφαρ­μοστεί η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων είναι τα εξής: 

1. Να θυσιάσει η κυβέρνηση ορισμένα από τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει (μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέ­ρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μείωση φόρου στα μερίσματα, σταδιακή μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι») ώστε να διασωθούν οι συντάξεις. Η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδιο με τα μέτρα αυτά έχει ενοχλήσει τους δανειστές. 

2. Να εφαρμοστεί από το 2019 μια πρώτη μείωση του αφορολόγητου ορίου ώστε να καλυφθεί το κενό των 540 εκατ. ευρώ και να μην περικοπούν οι συντάξεις. Η μείωση του αφορολογήτου θα είναι μικρότερη από εκείνη που έχει ήδη ψηφιστεί και προβλέπεται να επιβληθεί από το 2020. 

3. Να υπάρξει περικοπή συντάξεων, αλλά πολύ μικρότερη συγκριτικά με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί. Την εκδοχή αυτή έφερε στο προσκήνιο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM) Κλάους Ρέγκλινκ την περασμένη Τρίτη, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να καταργηθεί πλήρως η μείωση των συντάξεων. Η δήλωση αιφνιδίασε την κυβέρνηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες» ενόχλησε και την Κομισιόν. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν προβλέπει ψαλίδι έως 4% στις συντάξεις (αντί για την ψηφισμένη μείωση ύψους έως 18%) προκειμένου να μην πληγούν περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι. 

4. Να ανασταλεί η μείωση των συντάξεων για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα: κατά μία εκδοχή να παγώσει το μέτρο για έναν χρόνο και να επανεξεταστεί ύστερα από νέα αναλογιστική μελέτη ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, να ληφθούν αποφάσεις μετά την επισημοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο. Τα σενάρια αυτά, όμως, δημιουργούν πολιτικά προ­βλήματα ενόψει εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών. 

5. Να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Το χρονοδιάγραμμα 

Το ζήτημα των συντάξεων και του Προϋπολογισμού του 2019 προβλέπεται να συζητηθεί στο περιθώριο του επόμενου Εurogroup, στις 5 Νοεμβρίου. Επισήμως, όμως, η Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης. Επόμενος σταθμός είναι η 21η Νοεμβρίου: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τότε την έκθεση της για τους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης, ενώ η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού του 2019. Την ίδια μέρα πιθανώς να δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. 

Tου Μάριου Ροζάκου-m_rozakos@yahoo.com
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-27/10/2018) 

Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΙ Ο ΛΑΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ




Εγγύς της 28ης Οκτωβρίου. Κάθε ελληνικός ενιαυτός, την 28η Οκτωβρίου, ενώνεται με το πολεμικό και αξέχαστο 1940.

Αυτές τις ημέρες, κάθε δευτερόλεπτο που περνά, ταξιδεύοντας τον χρόνο στο σημείο όπου το μηδέν της ύλης συναντήθηκε με το άπειρο της ψυχής, οι συνειδήσεις της ράτσας μας συντονίζονται με τον Παράδεισο, τα Ιλίσια Πεδία, τις νήσους των Μακάρων, με όλα τα πεδία αιώνιας ευφροσύνης - εκεί όπου βασιλεύει αδιατάρακτα το ηλιακό φως της θείας αρετής. 

Μικρά παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι και μεσόκοποι αισθάνονται αυτόν τον σπάνιο, τον ιδιαίτερο εσωτερικό κραδασμό που μόνο οι περιπέτειες του έθνους και οι μεγάλοι έρωτες δύνανται να προκαλέσουν. Ο έσω κόσμος πλημμυρίζει βουβά από συγκίνηση. Οι ήχοι και οι εικόνες, τα τραγούδια και τα ραδιοφωνικά διαγγέλματα της εποχής πυροδοτούν την εκστατική συναισθηματική έκρηξη του ανθρώπου που πλάστηκε για να εκθεωθεί και αντιλαμβάνεται ότι οι πρόγονοί του τα κατάφεραν, γιατί όρθωσαν το ανάστημά τους και ακολούθησαν την αιώνια, άφθαρτη καρδιά του Γένους μας, που πάλλεται στον ρυθμό της Ελευθερίας.

Με φόβο που νικήθηκε από την τόλμη και με ελπίδα στη νίκη, η οποία διέψευσε τις ισορροπίες δυνάμεων, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας θέλησαν να διαβούν πρόθυμα τις πύλες του κινδύνου και να συναντήσουν, αν έτσι ήθελε ο Κύριος, τον θάνατο, ώστε να ανταποκριθούν στον τίτλο τιμής που είναι η ελληνικότητα.
Ενσαρκωτής τέλειος της βούλησης και της ποιότητας του ελληνικού πνεύματος, του αγαθού δαιμονίου που ξυπνά κάθε τόσο την ανθρωπότητα, ο ηγέτης μας Ιωάννης Μεταξάς. 

Ο Μεταξάς, ως στρατιωτικός δαφνοστεφής στο πεδίο της μάχης, ήξερε ότι η πάγια ελληνική απάντηση σε ανελεύθερα τελεσίγραφα είναι το ΟΧΙ. Το είπε κατάμονος μπροστά στον ατιμασμένο από τις ίδιες τις πράξεις του Ιταλό πρεσβευτή, εκείνη τη μαγική βραδιά της 28ης Οκτωβρίου, και οι EΈλληνες το ύψωσαν μέχρι τους αιθέρες για να το αφιερώσουν στον Θεό. Αν δεν το είχε πει, θα είχε κλέψει την τιμή των Ελλήνων, που θα ξυπνούσαν σκλάβοι το πρωί, παρά την πρόθεσή τους να πολεμήσουν. 

Ο Μεταξάς έγραψε το ΟΧΙ στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι EΈλληνες το υπέγραψαν. Ζήτω ο εθνικός κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς!

Παναγιώτης Λιάκος
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/10/2018)

ΤΑ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΑΟΖ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ











Εθνοπροδοσία και η ξεφτίλα των κυβερνώντων έχει πιάσει ταβάνι όχι μόνο στο Σκοπιανό αλλά και στα Ελληνοτουρκικά. Οι απόγονοι των Σλαβοβούλγαρων είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα και να ξεφτιλίσουν την Ελλάδα παγκοσμίως. Μετά την ανακοίνωση του Κοτζιά την ώρα που έφευγε περί AOZ που είτε είναι εντελώς ηλίθιος, είτε το έκανε συνειδητά για να κάψει το θέμα, δόθηκε ο απαραί­τητος χρόνος στην Τουρκία για να αντιδράσει και να απειλήσει, επαναφέροντας το casus belli της τουρκικής βουλής για το θέμα... 

Και φυσικά η αντίδραση των ΠΟΥΛΗΜΕ­ΝΩΝ ήταν άμεση και δραστική για να μην ανησυχήσει η Άγκυρα... 

Ο Αλέξης Τσίπρας προχθές αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επέκταση στο Ιόνιο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) στα 12 μίλια μετά την τουρκικές απει­λές για casus belli! 

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών (μετά την προει­δοποίηση της Άγκυρας) με κύριο θέμα την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και την επαναδιατύπωση του casus belli από τη πλευρά της Τουρκίας, αποφασίστηκε: 

Δεν θα προχωρήσει η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκτα­ση των χωρικών υδάτων, αλλά... θα κα­τατεθεί «κάποια στιγμή» νομοσχέδιο στη Βουλή. 
Θα πάρουν πίσω τα προεδρικά διατάγ­ματα για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο (την οποία επέκταση αποκάλυψε αψυχο­λόγητα ή το έκανε ακριβώς για να «προ­ειδοποιήσει» την Άγκυρα και να «κάψει» την όλη κίνηση ο, επικίνδυνος για την Ελλάδα, πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς). 
Θα γίνει «ενημέρωση και διάλογος» με τα πολιτικά κόμματα. 
Θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). 
Θα συγκληθεί το... Επιστημονικό Συμ­βούλιο του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να... συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Η «μπάλα στην εξέδρα», δηλα­δή 

Και φυσικά άνοιξε η όρεξη... 

Αφού οι τούρκοι δεν είδαν τα μπροστινά μας για να δούμε τα πισινά τους, ήταν φυσική η εξέλιξη που ακολούθησε... Όταν οι δειλοί απάτριδες των Αθηνών έκαναν πίσω στα 12 Ν.Μ. λογικό ήταν να ανοίξει η όρεξη της Άγκυρας... 

«Η Τουρκία δε θα ανεχτεί οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ελληνική πα­ρέμβαση στις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο»» δήλωσε χθες το πρωί -κι αφού είχε γίνει γνωστή η υπο­χώρηση της Αθήνας- ο Τούρκος υπουρ­γός Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ. 

Βλέποντας λοιπόν η Άγκυρα ότι η Ελλάδα φοβάται να ασκήσει την εθνική της κυ­ριαρχία στέλνει μήνυμα που λέει «και εσύ δεν θα εκμεταλλευθείς τους υδρογονάνθρακές σου και εγώ θα κάνω γεωτρήσεις όπου θέλω χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό». 

Ο Ακάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι κα­νένα σχέδιο δεν είναι εφικτό στην Ανα­τολική Μεσόγειο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη βό­ρεια Κύπρο 

Κι αργότερα το μεσημέρι κλιμάκωση.... 

Κι αφού πέρασαν ώρες και είδε ότι τον έπαιρνε, προχώρησε ακόμη παρακάτω. Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τη­λεόραση, στοχοποίησε τις ελληνικές φρεγάτες που έσπευσαν να εκδιώξουν το Barbaros από την ελληνική υφαλοκρηπί­δα δίνοντας στην δημοσιότητα φωτογρα­φίες και οπτικό υλικό... 

Στις φωτογραφίες αυτές μάλιστα φαίνε­ται το ερευνητικό σκάφος BARBAROS να συνοδεύεται από δύο φρεγάτες και δύο πυραυλακάτους του τουρκικού Ναυτικού. 

Αμέσως μετά όμως έδειξε άλλη φωτο­γραφία με την Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς, να είναι πολύ κοντά στα τα τουρκικά πλοία η οποία έχει τραβηχτεί από την γέ­φυρα ενός εκ των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Στην φωτογραφία σημειώνεται με το όνομά της η ελληνική φρεγάτα. 

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ καμία παρενόχλη­ση σε τουρκικό πλοίο στην ανατολική Με­σόγειο. Τα πολεμικά μας πλοία στην πε­ριοχή δίνουν την αναγκαία προστασία. Δεν θα επιτρέψουμε καμία νέα παρενό­χληση». 

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, κατά το οποίο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros εισήλθε εκ νέου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και αρνήθηκε να απομακρυνθεί, παρά τις κλήσεις της ελληνικής φρεγάτας. Το γεγονός αποσιωπάται, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι έρευνες του Barbaras εκτείνονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς αυτό να εμποδιστεί από ελληνικής πλευράς. Η παρουσία της ελληνικής φρεγάτας είναι μάλλον συμβολική, καθώς το Barbaros συνοδεύεται από δύο τουρκικές φρεγά­τες και δύο πυραυλακάτους, ενώ τουρκικά αεροσκάφη CN-235 επιχειρούν συνεχώς στην περιοχή. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία ελληνικών και τουρκικών υποβρυχίων. Δεδομένου ότι η σχετική τουρκική NAVTEX προανήγγειλε έρευνες ως την 1η Φεβρουάριου 2019, είναι σαφές ότι αυτή η ιστορία έχει ακόμα πολύ δρόμο... 

(ΣΤΟΧΟΣ-25/10/2018)

Περί ολικής σαχλαμάρας













AΝ ΜΗ τι άλλο, οι διάφορες συλλογικότητες (όρος κι αυτός!) εμπλουτίζουν το -πτωχό πλην τί­μιο- λεξιλόγιό μας. Εξηγούμαι: Τις «αναρχικές συλλογικότητες», συντρόφισσες και σύντροφοι, τις γνωρίζετε; Μάλλον όχι. Ακριβώς αυτές, λοιπόν, πέταξαν προ ημε­ρών μερικά τρικάκια έξω από το ΥΕΘΑ, τα οποία έγραφαν: 

«Αλληλεγγύη στους ολικούς αρνητές στράτευσης». Έσκυψα (πόναγε και η μέση μου) και πήρα ένα για να το μελετήσω στο σπίτι. Όλο δύσκολα μας βάζουν οι σύ­ντροφοι. 

Τι θα πει «ολικός»; Υπάρχουν και μισοί αρνητές; Δηλαδή, αυ­τοί που θα πηγαίνουν στο στρα­τόπεδο Δευτέρα - Τετάρτη - Πα­ρασκευή; Κάτι σαν τον «πολλά βαρύ και όχι» καφέ; Σύντροφοι, έτσι που τα λέτε είναι δύσκολο να σας παρακολουθήσουμε και χά­νετε και το... δίκιο σας. Μάλλον θα πρέπει να παρακολουθήσουμε μαθήματα στο φροντιστήριο του Ρουβίκωνα, στη Φιλοσοφική Σχολή. Καθαρές δουλειές. 

Χρήστος Μπολώσης- (ΡΙΠΕΣ)
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/10/2018)

«Ψαλίδι» στα αναδρομικά στρατιωτικών - ενστόλων, ειδικών μισθολογίων


Τι επιστροφές θα λάβουν τον Νοέμβριο στρατιωτικοί-ένστολοι από τις παράνομες περικοπές

Την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία λειτουργούς του Δημοσίου προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων και θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι προχωρεί στην αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου εφαρμόζοντας τα όσα ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 από την 1η-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση περιορίζονται τελικά μόνο στην περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους στρατιωτικούς - ενστόλους, ενώ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου περιορίζονται σε ακόμη πιο μικρότερες περιόδους, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31η-12-2016.

Συμβιβασμός στό Αιγαίο μετά τά 12 μίλια στό Ίόνιο


Πολιτική Σημίτη κρύβει ή έξαγγελία Κοτζιά 

ΚΙΝΗΣΕΙΣ εντυπωσιασμού πού ύποκρύπτουν προθέσεις άπαράδεκτων συμβιβασμών καί παραχωρήσεων, άποδεικνύονται οι «ύπερήφανες» εξαγγελίες έπεκτάσεως τής αιγiαλίτιδος ζώνης στά 12 μίλια στήν περιοχή τοϋ ’Ιονίου. Καί τούτο διότι ή έξαγγελία αυτή άποτελεί αναγνώριση τοΐς πράγμασι τού τουρκικού ισχυρισμού, ότι στό Αιγαίο επικρατούν «ειδικές συνθήκες». Ή έξαγγελία τού κ. Κοτζιά μέ τήν οποία έκλεισε τήν ομιλία του στήν τελετή παραδόσεως τού Υπουργείου ’Εξωτερικών - ήταν ότι ό προσδιορισμός τής αίγιαλίτιδος ζώνης θά γίνει τμηματικώς. Παλαιότερα είχε δηλώσει ότι «ή θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει νά γίνουν μιά κι έξω, άπεδείχθη ότι επί 10ετία δε γίνεται τίποτα». Προχθές δήλωσε συγκεκριμένα ότι ή διευθέτησις τής αιγιαλίτιδος ζώνης έχει τρία βήματα πού όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Τό πρώτο βήμα είναι νά κλείσουν οι κόλποι, τό δεύτερο βήμα είναι νά φτιαχτούν παντού μαζί μέ τούς κόλπους οί γραμμές βάσης καί τό τρίτο είναι, μέ βάση αυτά, νά γίνει επέκταση από τά 6 στά 12 μίλια». Αυτό μάς διευκο­λύνει καί γιά την ΑΟΖ μέ την Ιταλία καί την Αλβανία, συμπλήρωσε, άναφέροντας ότι ή έπέκτασις από τά Διαπόντια «μέχρι τά Αντικύθηρα σύμ­φωνα καί μέ τις οδηγίες τής κυβέρνησης είναι τό πρώτο Προεδρικό Διάταγμα». Προ­σέθεσε ότι τό δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο καί αφορά στην περιοχή από τά Αντικύθηρα μέχρι την Κρήτη, σημειώνοντας ότι άπλώς χρειάζεται έλεγχος από διε­θνείς χαρτογράφους. 

Υπενθυμίζεται ότι ή επι­λεκτική έπέκτασις τής αιγιαλίτιδος ζώνης ανάγεται στήν εποχή Σημίτη, κάτι πού έχει παραδεχθεί καί ό ϊδιος ό πρώην Πρωθυπουργός, ενώ σχετικός σχεδιασμός είχε γίνει επί υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου (2003) με συμμετοχή τοσο τού κ. Κοτζιά όσο καί τού Χάρη Παμπούκη. 

Νά υπενθυμίσουμε στό σημείο αυτό ότι ό Κώστας Σημίτης στό βιβλίο του Στό­χοι, στρατηγική, προοπτικές (πού έξεδόθη τό 2007) παρεδέχετο ότι «ή Ελλάδα πρέπει νά άποφύγει τό ''κλείσιμο'' τών θαλασσών καί νά έπιδιώξει τή διαφύλαξη τής ελευ­θερίας τής ναυσιπλοΐας τών πλοίων όλων τών κρατών». 

Υποτασσόταν κατά τόν τρό­πο αυτό στήν απειλή τών Τούρκων, οι όποιοι έδώ καί δεκαετίες έπαναλαμβάνουν σέ όλους τούς τόνους ότι ή έπέκτασις τής ελληνικής κυριαρχίας πέραν των έξι μιλίων συνιστά αιτία πολέμου (casus Belli). 

Παρακάτω, δε, ο κ. Σημίτης αναφέρει: «Η ελληνική θέση θά πρέπει, ώς εκ τούτου, να προσανατολιστεί σε μια μερική καί έπιλεκτική επέκταση έτσι ώστε σε ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες το νέο εύρος να είναι το μέγιστο δυνατό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των 12 ναυτικών μιλίων και σε άλλες να είναι λιγότερο(π.χ 6,8, ή 10 ν.μ) με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου διαύλου. Ο ορισμός τής αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί βέβαια μονομερή ενέργεια του κάθε κράτους. Αλλά στην περίπτωση του Αιγαίου, η λογική επιβάλλει προηγουμένως πολιτική επαφή με τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες και διερεύνηση». 

Μαζικές ήταν οι αντιδράσεις τής άντιπολιτεύσεως στήν έπιλεκτική επέκταση πού προανήγγειλε ο κ. Κοτζιάς. Ό αρμόδιος τομεάρχης τής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο γιά επιβεβαίωση της ελλείψεως σοβαρότητος και συναισθήσεως εύθύνης σχολιάζοντας ότι η επιλεκτική επέκταση των χω­ρικών ύδάτων έγινε πρόχειρα καί αποσπασματι­κώς. Προσέθε­σε ότι ή θητεία του κ. Κοτζιά είναι «απολογισμός άνοικτών μετώπων καί έπιζήμιων χει­ρισμών στά μεγάλα ζητήμα­τα τής έξωτερικής πολιτικής τής χώρας, καθώς καί κακο­διοίκησης καί αυταρχισμοϋ στό Υπουργεΐο τών Εξωτε­ρικών. Πέραν αυτών καί σέ έπιβεβαίωσή τους, σήμερα, μιά πολύ σημαντική άνακοίση γιά τήν έξωτερική πολιτική τής χώρας, όπως ή έπιλεκτι­κή έπέκταση τών χωρικών ύδάτων γίνεται πρόχειρα καί άποσπασματικά έπ’ ευκαιρία τής παράδοσης-παραλαβής τού Υπουρ­γείου Εξωτερικών». 

Ό Ευάγγελος Βενιζέλος εξ΄άλλου υπεγράμμισε: «Μερική έπέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί ''ειδικών συνθηκών'' στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων». 

Τό Ποτάμι, τέλος, σέ ανα­κοίνωσή του τονίζει ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα δέν πρέπει να ανακοινώνονται «στό πόδι». 

(ΕΣΤΙΑ-22/10/2018)

Οι αναδρομικές επιστροφές για 136.000 συνταξιούχους Ειδικών Μισθολογίων (ΠΙΝΑΚΑΣ)


ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ συντάξεων για 136.000 δικαιούχους, που φτάνουν ακόμη και στις 25.000 ευρώ, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι Νοέμβριο 2018, οφείλει να καταβάλει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ειδικότερα για τους αποστράτους:

Η μεγαλύτερη κατηγορία συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά είναι των αποστράτων. Περίπου 125.000 συνταξιούχοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας περιλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων.

Τα αναδρομικά που οφείλονται να επιστραφούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων υπηρεσιών, κυμαίνονται από 2.460 ευρώ ως 11.820 ευρώ για 125.000 απόστρατους, Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος, αστυνομικούς, πυροσβέστες. Εξετάζεται 5ετής εξόφλησή τους με μηνιαίες προσαυξήσεις από 41 ως και 197 ευρώ στις συντάξεις τους. Το διάστημα πληρωμής αφορά από Αύγουστο, ή Δεκέμβριο του 2012, μέχρι Δεκέμβριο 2017.

Τα οφειλόμενα αναδρομικά είναι αυτά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και αφορούν το υπόλοιπο 50% των μειώσεων που είχαν με το νόμο 4093/2012 από την αναπροσαρμογή που έγινε τότε στις αποδοχές των εν ενεργεία αξιωματικών και υπαξιωματικών και εφαρμόστηκαν με ανάλογες περικοπές στις συντάξεις των αποστράτων.

Μάλιστα το ΣτΕ έχει δώσει διορία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ρυθμίσει τον τρόπο πληρωμής μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Αν πιαστεί και το διάστημα που οι εν λόγω περικοπές εφαρμόστηκαν αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, τότε οι επιστροφές θα πρέπει να καλύπτουν συνολικά τους 65 μήνες. Για 60 μήνες πάντως (Δεκέμβριος 2012-Δεκέμβριος 2017) τα ποσά που δικαιούνται οι απόστρατοι κατά μήνα κυμαίνονται από 41 ως 197 ευρώ καθαρά προ φόρου, δηλαδή ξεκινούν από 2.460 ευρώ για χαμηλόβαθμους απόστρατους αξιωματικούς και φτάνουν στις 11.820 ευρώ για τους υψηλόβαθμους για όλο το διάστημα.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ «ΕΦΟΔΟ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ














Κάνουν «δοκιμές» και κλείνουν ξαφνικά τους δρόμους. 
Τζιχαντιστές ή άνθρωποι που σχετίζονται με αυτούς έχουν μπει στη χώρα προσποιούμενοι τους πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς -περισσότεροι από εκατό- έχουν συλληφθεί και απελαθεί. 
Η Άγκυρα «άνοιξε» τον Έβρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον τεράστιο πρόβλημα. 
Σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία που συντάσσουν οι αρχές ασφαλείας περιλαμβάνονται και αναφορές για τη δράση υπόπτων για τζιχάντ στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών. 
Η συλλογή πληροφοριών από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, οι οποίες αφορούν αλλοδαπούς στις δομές φιλοξενίας, εντάθηκε μετά την άνοιξη του 2017. 

Με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, παράλληλα εντείνεται ολοένα και περισσότερο η διακίνη­ση παράνομων μεταναστών μέσω των χερσαίων συνόρων στον Έβρο καθώς αυτά αποδεικνύονται ακόμα πιο τρύπια και από τα θαλάσσια. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας έχουν δια­κοπεί οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνά­μεων και των τζιχαντιστών, οι Τούρκοι έχουν αφήσει τα σύνορα αφύλαχτα. 

Αποτέλεσμα της μη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων από τους Τούρκους, τα κύματα μεταναστών πλημμυρίζουν την Ελλάδα. Παρά τα σχετικά διαβήματα από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα προς την Άγκυρα, η κατάσταση στην περιοχή έχει επι­δεινωθεί. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι σχεδόν ωθούν μετανάστες προς δυσμάς, ενώ η πλημμελής φύλαξη της ελληνικής πλευράς των συνόρων διευκολύνει την παράνομη είσοδο. Μέρα μεσημέρι μπορεί να δει κανείς δεκάδες μετανάστες να περπατούν κατά μήκος της Εγνατίας με σκοπό να φτάσουν στη Θεσσαλο­νίκη. 

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδο­μάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, το 2016 πέρασαν από τον Έβρο 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018 (ως τώρα) περίπου 12.000. Ιδιαί­τερη ανησυχία, όμως, προκαλεί η πληροφορία ότι μισό εκατομμύριο Αφγανοί βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, προερχόμενοι από Ιράν και Ιράκ, με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. 

Η άτυπη απόσυρση των τουρκικών αρχών ασφαλείας έχει ως αποτέλεσμα όποιος το επιθυμεί να μετακινείται ελεύθερα στην περιοχή. Άνθρωποι, κρυμμένοι μέσα σε χωράφια, έχουν περάσει τον ποταμό Έβρο και κατευθύνονται πεζοί προς την ενδοχώρα. Ανάμεσά τους έγκυοι. Περιμένουν το όχημα που θα τους μεταφέρει στο κοντι­νότερο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό Έβρου. 

Κάθε καρυδιάς καρύδι 

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυτοί που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οικονομικοί μετα­νάστες. Υπάρχει μάλιστα αυξημένος κίνδυνος το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα να περιλαμβάνει και μαχητές του ISIS. Ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που δεν χα­ρακτηρίζεται από αντιμουσουλμανικά αισθήματα, δήλωσε ότι «υπάρχουν υποψίες ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι είναι στρατευμένοι ισλαμιστές». 

Τους φόβους αυτούς ήρθε να επιβεβαιώσει και η περί­εργη υπόθεση του Αφγανού που συνελήφθη. Πρόκειται για δραστήριο τζιχαντιστή που βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ελληνικών -και όχι μόνο- αρχών για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Στον άνδρα είχε απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία και παράλληλα βρισκόταν υπό παρακολούθηση στην Κροατία, ενώ φέρεται να είχε πα­ρουσία τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Η σύλληψή του μάλιστα έγινε με άλλη αφορμή. Συγκεκριμένα, όταν πήγε στο ΚΤΕΛ να βγάλει εισιτήρια για συμπατριώτες του που είχαν περάσει τον ποταμό Έβρο στην περιοχή του Διδυ­μοτείχου - μάλιστα τους προμήθευσε και με πλαστό δια­βατήρια! 

Κοινό μυστικό αποτελεί ότι στους προσφυγικούς κα­ταυλισμούς -και όχι μόνο- έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες του ISIS. Τζιχαντιστές ή άνθρωποι που σχετίζονται με αυτούς έχουν μπει στη χώρα προσποιούμενοι τους πρόσφυγες Κάποιοι από αυτούς, δε, έχουν συλληφθεί και απελαθεί. Μιλάμε συνολικά για πάνω από εκατό περιπτώ­σεις. 

Μέχρι πρότινος η προσοχή των αρχών ασφαλείας ήταν εστιασμένη στα νησιά του Αιγαίου. Οι τελευταίες αναφο­ρές όμως συνθέτουν το ανεξέλεγκτο τοπίο της παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο. 

Σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία που συντάσσουν κάθε εβδομάδα οι αρχές ασφαλείας περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- και αναφορές για τη δράση υπόπτων για τζιχάντ στα κέντρα κράτησέ και φιλοξενίας μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Η συλλογή πληροφο­ριών από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, οι οποίες αφορούν αλ­λοδαπούς στις δομές φιλοξενίας, εντάθηκε μετά την άνοιξη του 2017. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία νεοεισερχόμενων αλλοδαπών (σε Έβρο και νησιά) με εκείνα που υπάρχουν καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων των αμερικανικών αρχών. 

Οι συλλήψεις αλλοδαπών διακινητών από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας είναι καθημερινό φαινόμενο. Η περιοχή έχει εξελιχθεί οε προνομιακό πεδίο δράσης κυκλωμάτων πα­ράνομης διακίνησης, όπως προκύπτει και από τις αυξημένες συλλήψεις διακινητών από τις ελληνικές διωκτικές αρχές - 30 μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. 

Κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών κυρι­αρχούν στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους πολλές φορές καταφέρνουν να οδηγήσουν με λεωφορεία μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Άλλες φορές πρόκειται για ανήλικα άτομα τα οποία μεταφέρουν μετανάστες με αυτοκίνητα ενώ δεν διαθέτουν καν δίπλω­μα. Ο απολογισμός των δυστυχημάτων είναι επίσης τρα­γικός. Τα κυκλώματα των διακινητών, πάντως είναι αδυ­σώπητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το φονικό τριών γυναικών στον Έβρο. Εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστριες οι οποίες θανατώθηκαν από το χέρι διακινητή, ίσως γιατί δεν πλήρωσαν μεταφορικά. 

Μπλόκα και καταλήψεις 

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί ένα άλλο πρόσφατο φαινόμενο. Εκατοντά­δες μετανάστες που λίγη ώρα νωρίτερα είχαν διέλθει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα απέκλεισαν την εθνική οδό δημιουργώντας φράχτη με τα σώματά τους. Έκλεισαν τον δρόμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να περάσει. Ο αποκλεισμός ξεκίνησε περίπου από τις 6 το πρωί και έγινε ιδιαίτερα αισθητός όταν στρατιωτικοί κατευθύνονταν προς το στρατόπεδο της Καβύλης το οποίο δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν από τον κανονικό δρόμο και έπρεπε να κάνουν επιπλέον χιλιόμετρα αναζητώντας δίοδο από άλλον κόμβο. 

Το απίστευτο περιστατικό επαναλήφθηκε, ενώ ανάλο­γα έχουν συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν έλειψαν πάντως οι μικρής κλίμακας εντάσεις με διερχόμενους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι ζητούσαν την απομά­κρυνσή τους από το οδόστρωμα. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για ασκήσεις προσομοίωσης ασύμμετρης επίθεσης και παρεμπόδισης της κίνησης του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο από αλλοδαπούς προβληματίζει η νέα τακτική των μεταναστών να αποκλείουν επί μακρόν πολίτες και στρατιωτικούς καθώς αποκλείστηκε το στρατόπεδο. 

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες υπήρ­ξε παρόμοιο περιστατικό. Εκατόν πενήντα μετανάστες που οδηγήθηκαν σε φυλάκιο το κατέλαβαν! Το αίτημα και στις δύο περιπτώσεις ήταν κοινό: ζητούσαν να τους παραχωρηθεί προσωρινό άσυλο και έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν αλλού. Σύμφωνα με ερμηνεία υπηρεσιακού παράγοντα, πρόκειται για υποκινούμενη τακτική, η οποία έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, εφόσον η είσοδός τους είχε πραγματοποιηθεί ομαδικά. 

Εκτός συμφωνίας ο Έβρος 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Έβρος δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών που έγινε μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό λίγο πολύ σημαίνει ότι όσοι περνούν τα σύνορα θα μείνουν εδώ. Οι περισσότεροι μάλιστα βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάληψη κτιρίου στην οδό Γιαννιτσών, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης όπου είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης αλλά σήμερα έχει την ίδια εικόνα που παρουσίαζε επί μήνες. Οι χώροι αυτοί θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος ως προς το ποιοι και πόσοι διαμένουν. 

Της Νεφέλης Λυγερού 
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-21/10/2018)

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger