► ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ.
► Νομικές «ακροβασίες» Πετρόπουλου με την απόφαση Του ΣτΕ για να περιορίσει Τα αναδρομικά, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.
Αναδρομικά από επιστροφές παράνομων μειώσεων στις συντάξεις μετά τον Ιούνιο 2015 αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ότι οφείλονται στους συνταξιούχους. Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος κατέφυγε σε μια «ακροβατική» ερμηνεία του άρθρου 100 του Συντάγματος, λέγοντας ότι για να δοθούν τα λεφτά που διέταξε αρχικά το Συμβούλιο της Επικράτειας από τον Ιούνιο του 2015 με την απόφασή του να βγάλει αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, θα πρέπει να... αποφανθεί εκ νέου το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι μειώσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ότι οι αξιώσεις που γεννώνται και αναγνωρίζονται ήδη από τα δικαστήρια εκκινούν από τον Ιούνιο του 2015 και όχι πριν.
Αναγνωρίζει, δηλαδή, διεκδικήσεις, αιτήσεις και αγωγές περιορίζοντας όμως τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις σε 42 μηνιάτικα από Ιούνιο 2015 και μετά, και όχι πριν.
Υπεκφυγές
Ταυτόχρονα, δε, ισχυρίζεται ότι χρειάζεται εκ νέου αναπομπή των αναδρομικών στο ΣτΕ, για να ακυρώσει αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους με 5ετή επιστροφή μειώσεων. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 150.000 (110.000 ηλεκτρονικά και πάνω από 40.000 με έντυπο) και αυξάνονται μέρα με τη μέρα με γεωμετρική πρόοδο.
Τα αναδρομικά που «έδειξε» χθες ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, επιβεβαιώνουν αυτό που υποστήριξε το υπουργείο από την πρώτη στιγμή:
Ότι δηλαδή τα δικαστήρια που δικαιώνουν τώρα τους συνταξιούχους δεν μπορούν να δώσουν αναδρομικότητα (κατά το υπουργείο) πριν την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν τις 11/6/2015 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, αλλά μόνον από την ημερομηνία αυτή και μετά.
Όσοι όμως κατέθεσαν αγωγή πριν τον Ιούνιο του 2015, και δικαιώνονται δικαστικά, θα λάβουν αναδρομικά για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που το αναγνωρίζει και το ΣτΕ. Αυτό που είπε όμως ο κ. Πετρόπουλος είναι ότι το ΣτΕ θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την απόφασή του για αντισυνταγματικότητα των περικοπών και για αναδρομικά, επειδή, όπως ανέφερε, υπάρχουν δικαστήρια (πρωτοδικεία) που δικαιώνουν συνταξιούχους και πριν τον Ιούνιο του 2015, παρότι οι προσφυγές κατετέθησαν μετά τον Ιούνιο του 2015. Η επίκληση του υφυπουργού σε τέτοιες αποφάσεις είναι αντιφατική, διότι μέχρι στιγμής όσες αποφάσεις βγαίνουν από τα πρωτοδικεία (όπως οι δύο νέες που δημοσιεύτηκαν στον «Ε.Τ.» τη Δευτέρα) δίνουν αναδρομικά βάσει της απόφασης του ΣτΕ και μόνον η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επιδικάζει αναδρομικά και πριν τον Ιούνιο του 2015, ανατρέχοντας σχεδόν μια 5ετία πίσω.
Στην απόφαση αυτή, όμως, την οποία απέφυγε να περιγράψει ο υφυπουργός, η δικαστής ανατρέχει σε αναδρομικότητα 5ετίας, διότι έκανε δεκτή την πρώτη αγωγή που είχε καταθέσει ο συνταξιούχος στις αρχές του 2013 και στη συνέχεια επανήλθε με νέα αγωγή τον Ιούλιο του 2015. Για το λόγο αυτόν το δικαστήριο είπε ότι οφείλονται λεφτά και πριν την απόφαση του ΣτΕ ακριβώς διότι υπήρχε αγωγή που έγινε δεκτή ως αφετηρία των διεκδικήσεων.
Το ΣτΕ
Ο κ. Πετρόπουλος θέλησε όμως να θολώσει τα νερά και ισχυρίστηκε χθες γενικώς ότι το ΣτΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του, επειδή υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων για αναδρομικά πριν από το 2015 που δεν προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Επικαλέστηκε δε το άρθρο 100 του Συντάγματος όπου στο εδάφιο δ της παραγράφου 1 λέει ότι στο ΣτΕ υπάγεται «η άρση των συγκρούσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Επικράτειας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων», πλην όμως στο ίδιο άρθρο υπάρχει και παράγραφος 5, που αναφέρει ότι όταν τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει διάταξη νόμου ως αντισυνταγματική τότε το ζήτημα επιλύεται στην ολομέλεια, εκτός αν αυτό έχει κριθεί με προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας ή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.
Η παράγραφος 5 λέει ότι από τη στιγμή που κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 στις συντάξεις στην Ολομέλεια του ΣτΕ, περιττεύει κάθε άλλη κρίση του Ανωτάτου αυτού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα! Το υπουργείο θεωρεί ότι το ΣτΕ θα πρέπει να... μας ξαναπεί αυτά που είπε στην απόφαση 2287/2015, ότι δηλαδή είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις και ότι ισχύει η αναδρομικότητα διεκδικήσεων και επιστροφών μετά τον Ιούνιο του 2015 και όχι πριν, εκτός αν είχαν ασκηθεί ήδη αγωγές. Το τέχνασμα αυτό αποσκοπεί σε χρονοκαθυστέρηση για να μη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Το παιχνίδι των καθυστερήσεων μπορεί να πάρει και 3 χρόνια. Ακόμη και με καθυστέρηση πάντως οι αποφάσεις των δικαστών είναι καταπέλτης, διότι συμμορφώνονται πλήρως με το ΣτΕ και δικαιώνουν αγωγές μετά τον Ιούνιο του 2015! Οι αγωγές που κατατίθενται μαζικά κινούνται με ορίζοντα αναδρομικών για 42 μήνες, ήτοι από Ιούνιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018.
Τα ποσά των διεκδικήσεων για αναδρομικά 3ετίας κυμαίνονται ενδεικτικά:
► Από 2.688 ευρώ ως 5.568 για τις χαμηλές συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ προ φόρου.
► Από 6.288 ευρώ ως 11.868 ευρώ για τις μεσαίες συντάξεις των 1.000 ως 1.240 ευρώ προ φόρου.
► Από 12.696 ως 20.220 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις, από 1.307 ευρώ και άνω προ φόρου.
► ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Μισή ομολογία για μη εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων το 2019!
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα που ο κ. Πετρόπουλος μιλούσε για τα αναδρομικά, στον ΑΝΤ1, σε άλλο κανάλι χθες το πρωί (Open tv) βρισκόταν η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δεν θα εφαρμοστούν όλα τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού, που ανέρχονται σε ελαφρύνσεις 765 εκατ. ευρώ από μείωση του ΕΝΦΙΑ (265 εκατ.), μείωση εισφορών (177 εκατ.), επιδότηση ενοικίου και επιδότηση εισφορών για προσλήψεις νέων εργαζομένων (325 εκατ.). Αναφερόμενη στο επίμαχο θέμα των «αντιμέτρων» που παρουσιάστηκαν από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ είπε ότι από το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ «θα υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καταλαμβάνουν τα αντίμετρα». Κάποια δηλαδή θα μείνουν απέξω ή θα κουρευτούν με μικρότερα ποσά, ως αντάλλαγμα στην τρόικα για να συμφωνήσει να μην περικοπούν οι συντάξεις.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ-kkatikos@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-31/10/2018)