Αρχική » » 150.000 αιτήσεις συνταξιούχων για αναδρομικά!

150.000 αιτήσεις συνταξιούχων για αναδρομικά!
















ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ.
Νομικές «ακροβασίες» Πετρόπουλου με την απόφαση Του ΣτΕ για να περιορίσει Τα αναδρομικά, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά. 

Αναδρομικά από επιστροφές παράνομων μειώσεων στις συντάξεις μετά τον Ιούνιο 2015 αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ότι οφείλονται στους συνταξιούχους. Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος κατέφυ­γε σε μια «ακροβατική» ερμηνεία του άρθρου 100 του Συντάγματος, λέ­γοντας ότι για να δοθούν τα λεφτά που διέταξε αρχικά το Συμβούλιο της Επικράτειας από τον Ιούνιο του 2015 με την απόφασή του να βγάλει αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, θα πρέπει να... αποφανθεί εκ νέου το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι μειώσεις αυτές είναι αντισυ­νταγματικές και ότι οι αξιώσεις που γεννώνται και αναγνωρίζονται ήδη από τα δικαστήρια εκκινούν από τον Ιούνιο του 2015 και όχι πριν. 

Αναγνωρίζει, δηλαδή, διεκδικήσεις, αιτήσεις και αγωγές περιορίζοντας όμως τα αναδρομικά από τις παρά­νομες μειώσεις σε 42 μηνιάτικα από Ιούνιο 2015 και μετά, και όχι πριν. 

Υπεκφυγές 

Ταυτόχρονα, δε, ισχυρίζεται ότι χρει­άζεται εκ νέου αναπομπή των αναδρομικών στο ΣτΕ, για να ακυρώσει αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξι­ούχους με 5ετή επιστροφή μειώσε­ων. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 150.000 (110.000 ηλεκτρονικά και πάνω από 40.000 με έντυπο) και αυξάνονται μέρα με τη μέρα με γεωμετρική πρόοδο. 

Τα αναδρομικά που «έδειξε» χθες ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, επιβεβαιώνουν αυτό που υποστήριξε το υπουργείο από την πρώτη στιγμή: 

Ότι δηλαδή τα δικαστήρια που δι­καιώνουν τώρα τους συνταξιούχους δεν μπορούν να δώσουν αναδρομι­κότητα (κατά το υπουργείο) πριν την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν τις 11/6/2015 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, αλλά μόνον από την ημερομηνία αυτή και μετά. 

Όσοι όμως κατέθεσαν αγωγή πριν τον Ιούνιο του 2015, και δικαι­ώνονται δικαστικά, θα λάβουν ανα­δρομικά για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που το αναγνωρίζει και το ΣτΕ. Αυτό που είπε όμως ο κ. Πετρόπου­λος είναι ότι το ΣτΕ θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την απόφασή του για αντισυνταγματικότητα των πε­ρικοπών και για αναδρομικά, επειδή, όπως ανέφερε, υπάρχουν δικαστή­ρια (πρωτοδικεία) που δικαιώνουν συνταξιούχους και πριν τον Ιούνιο του 2015, παρότι οι προσφυγές κατετέθησαν μετά τον Ιούνιο του 2015. Η επίκληση του υφυπουργού σε τέ­τοιες αποφάσεις είναι αντιφατική, διότι μέχρι στιγμής όσες αποφάσεις βγαίνουν από τα πρωτοδικεία (όπως οι δύο νέες που δημοσιεύτηκαν στον «Ε.Τ.» τη Δευτέρα) δίνουν αναδρομι­κά βάσει της απόφασης του ΣτΕ και μόνον η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επιδικάζει αναδρομικά και πριν τον Ιούνιο του 2015, ανατρέχοντας σχεδόν μια 5ετία πίσω. 

Στην απόφαση αυτή, όμως, την οποία απέφυγε να περιγράψει ο υφυπουργός, η δικαστής ανατρέχει σε αναδρομικότητα 5ετίας, διότι έκα­νε δεκτή την πρώτη αγωγή που είχε καταθέσει ο συνταξιούχος στις αρχές του 2013 και στη συνέχεια επανήλθε με νέα αγωγή τον Ιούλιο του 2015. Για το λόγο αυτόν το δικαστήριο είπε ότι οφείλονται λεφτά και πριν την απόφαση του ΣτΕ ακριβώς διότι υπήρχε αγωγή που έγινε δεκτή ως αφετηρία των διεκδικήσεων. 

Το ΣτΕ 

Ο κ. Πετρόπουλος θέλησε όμως να θολώσει τα νερά και ισχυρίστηκε χθες γενικώς ότι το ΣτΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του, επει­δή υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρί­ων για αναδρομικά πριν από το 2015 που δεν προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Επικαλέστηκε δε το άρθρο 100 του Συντάγματος όπου στο εδάφιο δ της παραγράφου 1 λέει ότι στο ΣτΕ υπάγεται «η άρση των συγκρούσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρά­τειας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων», πλην όμως στο ίδιο άρθρο υπάρχει και παράγραφος 5, που αναφέρει ότι όταν τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει διάταξη νόμου ως αντισυνταγματική τότε το ζήτημα επιλύεται στην ολομέλεια, εκτός αν αυτό έχει κριθεί με προηγούμε­νη απόφαση της ολομέλειας ή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. 

Η παράγραφος 5 λέει ότι από τη στιγμή που κρίθηκε η αντισυνταγ­ματικότητα των μειώσεων των νό­μων 4051 και 4093 στις συντάξεις στην Ολομέλεια του ΣτΕ, περιττεύει κάθε άλλη κρίση του Ανωτάτου αυ­τού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα! Το υπουργείο θεωρεί ότι το ΣτΕ θα πρέπει να... μας ξαναπεί αυτά που είπε στην απόφαση 2287/2015, ότι δηλαδή είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις και ότι ισχύει η αναδρομικό­τητα διεκδικήσεων και επιστροφών μετά τον Ιούνιο του 2015 και όχι πριν, εκτός αν είχαν ασκηθεί ήδη αγωγές. Το τέχνασμα αυτό αποσκοπεί σε χρονοκαθυστέρηση για να μη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αναδρομικά στους συντα­ξιούχους. Το παιχνίδι των καθυστε­ρήσεων μπορεί να πάρει και 3 χρόνια. Ακόμη και με καθυστέρηση πάντως οι αποφάσεις των δικαστών είναι καταπέλτης, διότι συμμορφώνονται πλήρως με το ΣτΕ και δικαιώνουν αγωγές μετά τον Ιούνιο του 2015! Οι αγωγές που κατατίθενται μαζικά κινούνται με ορίζοντα αναδρομικών για 42 μήνες, ήτοι από Ιούνιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018. 

Τα ποσά των διεκδικήσεων για αναδρομικά 3ετίας κυμαίνονται εν­δεικτικά: 

Από 2.688 ευρώ ως 5.568 για τις χαμηλές συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ προ φόρου. 
Από 6.288 ευρώ ως 11.868 ευρώ για τις μεσαίες συντάξεις των 1.000 ως 1.240 ευρώ προ φόρου. 
Από 12.696 ως 20.220 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις, από 1.307 ευρώ και άνω προ φόρου.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Μισή ομολογία για μη εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων το 2019! 

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα που ο κ. Πετρόπουλος μιλούσε για τα αναδρομικά, στον ΑΝΤ1, σε άλλο κανάλι χθες το πρωί (Open tv) βρισκόταν η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δεν θα εφαρμοστούν όλα τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού, που ανέρχονται σε ελαφρύνσεις 765 εκατ. ευρώ από μείωση του ΕΝΦΙΑ (265 εκατ.), μείωση εισφορών (177 εκατ.), επιδότηση ενοι­κίου και επιδότηση εισφορών για προσλήψεις νέων εργαζομένων (325 εκατ.). Αναφερόμενη στο επίμαχο θέμα των «αντιμέτρων» που παρουσιάστηκαν από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ είπε ότι από το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ «θα υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καταλαμβάνουν τα αντίμετρα». Κάποια δηλαδή θα μείνουν απέξω ή θα κουρευτούν με μικρότερα ποσά, ως αντάλλαγμα στην τρόικα για να συμφωνήσει να μην περικοπούν οι συντάξεις. 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ-kkatikos@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-31/10/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger