■ Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα πληγεί από την πιθανή μη περικοπή των συντάξεων.
■ Αντισταθμιστικές λύσεις η «θυσία» θετικών μέτρων ή το πάγωμα του μέτρου για ένα διάστημα.
Σε μια «τρύπα» 540 εκατ. ευρώ έχει πέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων το 2019 και παράλληλα να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το παραπάνω ποσό χωρίζει τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενέ χρονιάς από εκείνες που έκανε το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού. Η διαφορά εκτιμήσεων έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη των συντάξεων και των θετικών μέτρων, συνολικού ύψους 765 εκατ. ευρώ: από τη μερική μείωση των συντάξεων ή τη μη υιοθέτηση ορισμένων θετικών μέτρων έως τη μικρή μείωση του αφορολόγητου ορίου από το προσεχές έτος προκειμένου να μη θιγούν οι συντάξεις και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα. Η ελληνική πλευρά υπέστη τις τελευταίες ημέρες σκοτσέζικο ντους από τους δανειστές: ενώ είχε καλλιεργηθεί θετικό κλίμα γύρω από το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις και ενώ αναγνώρισαν ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού το 2019, «ψαλίδισαν» τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την υπεραπόδοση και αποφάνθηκαν ότι δεν επαρκεί για να ακυρωθεί πλήρως η μείωση των συντάξεων και ταυτοχρόνως να εφαρμοστούν τα μέτρα της ΔΕΘ. Ειδικότερα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο «ΘΕΜΑ» ότι:
-Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 3,3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5%) εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις, εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα και υλοποιηθεί ολόκληρο το πακέτο Θεσσαλονίκης. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν περιμένουν ανάπτυξη πάνω από 2,1% το ερχόμενο έτος, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,5% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση βάζει τον πήχη στο 3,6% του ΑΕΠ.
Οι δανειστές θέλουν να βεβαιωθούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο και θα φτάσει το 3,6% ώστε να υπάρχει περιθώριο ασφαλείας. Συνεπώς, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές φτάνει το 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 540 εκατ. ευρώ.
- Τα σενάρια που εξετάζονται προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:
1. Να θυσιάσει η κυβέρνηση ορισμένα από τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει (μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μείωση φόρου στα μερίσματα, σταδιακή μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι») ώστε να διασωθούν οι συντάξεις. Η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδιο με τα μέτρα αυτά έχει ενοχλήσει τους δανειστές.
2. Να εφαρμοστεί από το 2019 μια πρώτη μείωση του αφορολόγητου ορίου ώστε να καλυφθεί το κενό των 540 εκατ. ευρώ και να μην περικοπούν οι συντάξεις. Η μείωση του αφορολογήτου θα είναι μικρότερη από εκείνη που έχει ήδη ψηφιστεί και προβλέπεται να επιβληθεί από το 2020.
3. Να υπάρξει περικοπή συντάξεων, αλλά πολύ μικρότερη συγκριτικά με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί. Την εκδοχή αυτή έφερε στο προσκήνιο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM) Κλάους Ρέγκλινκ την περασμένη Τρίτη, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να καταργηθεί πλήρως η μείωση των συντάξεων. Η δήλωση αιφνιδίασε την κυβέρνηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες» ενόχλησε και την Κομισιόν. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν προβλέπει ψαλίδι έως 4% στις συντάξεις (αντί για την ψηφισμένη μείωση ύψους έως 18%) προκειμένου να μην πληγούν περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι.
4. Να ανασταλεί η μείωση των συντάξεων για περιορισμένο χρονικό διάστημα: κατά μία εκδοχή να παγώσει το μέτρο για έναν χρόνο και να επανεξεταστεί ύστερα από νέα αναλογιστική μελέτη ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, να ληφθούν αποφάσεις μετά την επισημοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο. Τα σενάρια αυτά, όμως, δημιουργούν πολιτικά προβλήματα ενόψει εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών.
5. Να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το χρονοδιάγραμμα
Το ζήτημα των συντάξεων και του Προϋπολογισμού του 2019 προβλέπεται να συζητηθεί στο περιθώριο του επόμενου Εurogroup, στις 5 Νοεμβρίου. Επισήμως, όμως, η Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης. Επόμενος σταθμός είναι η 21η Νοεμβρίου: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τότε την έκθεση της για τους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης, ενώ η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού του 2019. Την ίδια μέρα πιθανώς να δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Tου Μάριου Ροζάκου-m_rozakos@yahoo.com
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-27/10/2018)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.