Αρχική » » Υποβρύχιος πόλεμος στο Αιγαίο

Υποβρύχιος πόλεμος στο Αιγαίο


Ξεπέρασαν κάθε όριο. 
Η έκδοση των ΝΟΤΑΜ και των SUBNOTES, που αποκαλύπτει η «R», δείχνει ότι η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να σταματήσει το παιχνίδι της έντασης. 
Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους και στον βυθό! Ζήτησαν με θράσος από την Αθήνα να μη συμπεριληφθούν στην άσκηση «Παρμενίων» η Σαμοθράκη, η Ικαρία και η Κάρπαθος. 

Δεν έφταναν οι αεροπορικές προκλήσεις των Τούρκων, τώρα ξεκινούν και υπο­βρύχιο «πόλεμο» στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο! Μάλιστα, η Άγκυρα απαίτησε με θράσος να μη συμπεριληφθούν στον «Παρμενίωνα», στη μεγαλύτερη διακλαδική άσκη­ση των Ενόπλων Δυνάμεων, τρία ελληνικά νη­σιά: η Σαμοθράκη, η Ικαρία και η Κάρπαθος! Η Realnews αποκαλύπτει το κρεσέντο των προ­κλήσεων των Τούρκων, που δεν έχουν δει το φως το δημοσιότητας και αποδεικνύουν ότι οι δημόσιες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του συνοδεύονται από έργα... Μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η Άγκυρα προχώρησε σε μια σειρά άκρως προκλητικών και εχθρικών ενερ­γειών εναντίον της Ελλάδας: 

Με έκδοση σημάτων SUBNOTE της τουρ­κικής διοίκησης υποβρυχίων, ανακοίνωσε την ανάπτυξη τριών υποβρυχίων της («Sakarya», «Inonou», «Mart») από τις 14 έως τις 21 Οκτω­βρίου σε περιοχές που εμπόδιζαν ελληνικό υπο­βρύχιο να προσεγγίσει σε κατάσταση κατάδυ­σης τα νησιά Χίος Ψαρά, Αντίψαρα και Λέσβο! 
Με τα ίδια σήματα SUBNOTE αγνοεί προ­κλητικά ακόμη και την περιοχή του πεδίου βο­λής Άνδρου. 
Τα δύο από τα τρία τουρκικά υποβρύχια, το «Sakarya» και το «Inonou», κινήθηκαν εν καταδύσει μεταξύ Τήλου και Χάλκης παραβιάζο­ντας την αβλαβή διέλευση, η οποία επιβάλλει να πλέουν εν αναδύσει. 
Η Τουρκία έστειλε ακόμη ένα υποβρύχιο, το «Gurt», σε θαλάσσιες περιοχές του Καστελλόριζου και της ανατολικής Μεσογείου, με στό­χο να εμποδίσει την προσέγγιση ελληνικού υποβρυχίου στη Μεγίστη, το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου! 
Ένα ακόμη υποβρύχιο, το «Preveze», βρέθη­κε σε θαλάσσια περιοχή που εμπόδιζε την πο­ρεία ελληνικού υποβρυχίου προς την Κύπρο. 

Αποκλεισμός τριών νησιών από τον «Παρμενίωνα»! 

Η Τουρκία προχώρησε σε μία ακόμη απίστευτη πρόκληση. Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, δέσμευ­σε περιοχή για αεροφωτογράφιση, η οποία πε­ριλαμβάνει περιοχές βορειοανατολικά της Σά­μου, ανατολικά της Χίου και ανατολικά της Λέ­σβου. Επίσης περιλαμβάνει τις Οινούσσες και την Παναγιά. Με τις ΝΟΤΑΜ Α5519/18 και Α5553/18, η Τουρκία επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων και υποστηρί­ζει ότι τα νησιά Σαμοθράκη, Ικαρία και Κάρ­παθος παράνομα εντάσσονταν στον σχεδιασμό της άσκησης «Παρμενίων 2018»! 

Όλα αυτά αποτυπώνουν ένα πολεμικό κλί­μα στο Αιγαίο αλλά και στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου-Κύπρου, το οποίο προβληματί­ζει ιδιαίτερα την Αθήνα. Οι εκτιμήσεις δεν είναι πιο αισιόδοξες από τις διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις τουρκικές παράνομες ενέρ­γειες των τελευταίων εβδομάδων. 

Η ανησυχία για κλιμάκωση από την πλευ­ρά της Τουρκίας είναι δικαιολογημένη. Μπο­ρεί όλα τα δεδομένα να δείχνουν ότι η Τουρκία έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα να αντιμε­τωπίσει στο εσωτερικό της αλλά και στη Συρία, όπου φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί, όμως όλα αυτά, σε συνδυασμό και με την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα νευρικότητα, που ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα την οδηγήσει. 

Η έκδοση των ΝΟΤΑΜ και των SUBNOTES, που αποκαλύπτει η «R», δείχνει ότι η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν το επικίνδυνο παιχνίδι της έντα­σης και των προκλήσεων. 

Υποπτεύονται την Ελλάδα για ... σαμποτάζ στο «Barbaros» 

Σενάρια δολιοφθοράς μετά τις διαδοχικές βλάβες που αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων, στα όρια της Κυπριακής και της Ελληνικής ΑΟΖ. 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ψάχνουν «σαμποτέρ» στην κυπρι­ακή ΑΟΖ! Οι διαδοχικές βλάβες που αντιμετώπισε το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στο πλήρωμά του αλλά και στη μικρή αρμάδα που το συνοδεύει. Προβληματισμός που αγγίζει τα όρια της συνωμοσιολογίας αφού οι Τούρκοι αποδίδουν τα περιστατικά σε... σαμποτάζ με βασικούς ύποπτους τους Έλληνες! 

Το «Barbarοs», πλέοντας στο όριο της κυπρια­κής και της ελληνικής ΑΟΖ, αντιμετώπισε τις τελευ­ταίες ημέρες περιστατικά που το πλήρωμά του χαρακτηρίζει «ανεξήγητα». Υπήρξαν περιπτώσεις που τα καλώδια που πόντισε στη θάλασσα για να κάνει «σεισμογραφικές έρευνες» κόπηκαν, «λες και ήταν φτιαγμένα από βούτυρο». Πρόκειται για ειδικά κα­λώδια που η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύ­σκολο να κοπούν. 

Αυτά τα περιστατικά οδήγησαν στην απόφαση απόσυρσης του «Barbarοs» για ένα τριήμερο από την επίμαχη περιοχή δυτικά της Κύπρου. 

Οι βλάβες ελέγχθηκαν, αλλά, όπως λέ­νε οι πληροφορίες δεν εξηγήθηκαν επαρκώς φουντώνοντας τα συνωμοσιολογικά σενάρια. 

Οι αναφορές του κυβερνήτη του «Barbarοs» αφή­νουν υπονοούμενα για «δολιοφθορές», χωρίς βέβαια να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για να τα υπο­στηρίξει. Πηγές του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ, στις οποί­ες απευθύνθηκε η Realnews για να σχολιάσουν τις τουρκικές υποψίες δεν θέλησαν να σχολιάσουν... 

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να υποθέσει κάποιος τι περνά από το μυαλό των Τούρκων περί σαμποτάζ! Πώς θα μπορούσε κάποιος να κόψει τα καλώδια του «Barbarοs» ενώ αυτό είναι εν πλω; Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι Τούρκοι σκέφτονται τέ­τοια σενάρια... Όμως πέρα από τα σενάρια δολιο­φθοράς το «Barbarοs» περνά δύσκολα στην περι­οχή που έχει αναλάβει να πλεύσει. Η ελληνική πα­ρουσία μπορεί να έχει περιοριστεί σε μία φρεγά­τα, αλλά οι εντολές που έχουν οι κυβερνήτες τους είναι σαφείς. Και ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Νι­κηφόρος Φωκάς» και εκείνος της φρεγάτας «Σαλαμίς», που την αντικατέστησε, έχουν απελευθερωμέ­νους κανόνες εμπλοκής και εντολή να μην επιτραπεί στο «Barbarοs» να πλεύσει σε οποιαδήποτε περιο­χή που ασκείται ελληνική κυριαρχία. Είναι η πρώτη φορά που οι εντολές που έχουν δοθεί προβλέπουν σκληρή αντιμετώπι­ση των Τούρκων «με οποιοδήποτε κόστος»! Μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις η λογική που επικρατούσε ήταν αυτή της αποφυγής των εντάσεων. Τώρα η ελληνική πλευρά δεν επιζητεί την ένταση, αλλά έχει δείξει ότι δεν θα την αποφύγει αν οι Τούρκοι προσπαθήσουν να την επιβάλουν. 

Η τουρκική αρμάδα και το «Barbarοs» δεν έχουν απέναντι τους μό­νο την ελληνική φρεγάτα. Η αμερικανική ναυτική παρουσία στην περι­οχή είναι μάλλον εντυπωσιακή, αν κρίνουμε από ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν, κατά τις οποίες οι ΗΠΑ απέφευγαν οποιαδήποτε εμπλο­κή και αυτό μάλλον έχει προκαλέσει εκνευρισμό. Από δύο έως τέσσερα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ πλέουν στην περιοχή. Πολεμικά πλοία με πολύ μεγάλες δυνατότητες παρακολούθησης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις σε αέρα, θάλασσα και στον βυθό. Τα αντιτορπιλικά «Arleigh Burke» είναι οι βασικές μονάδες επιφάνειας που χρησιμοποιεί το αμερικανικό ναυτι­κό στις θάλασσες του πλανήτη. Είναι λογικό οι Τούρκοι να μην αισθάνο­νται άνετα έχοντας απέναντί τους τέτοια πλοία. Η ιστορία του αντιτορπιλικού «Muavenet» στις αρχές της δεκαετίας του '90 δεν έχει ξεχαστεί στο τουρκικό ναυτικό! Τη 1η Οκτωβρίου 1992, συνέβη ένα απίστευτο δυ­στύχημα στο Αιγαίο που είχε συνταράξει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στο Αιγαίο η καθιερωμένη νατοϊκή άσκη­ση «Display Determination», με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από τέσσερις χώρες της Συμμαχίας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία). Το γενικό πρόσταγμα είχε ο ναύαρχος Τζέρεμι Μπόορντα, μετέπειτα αρχηγός του αμερικανικού ναυτικού. 

Οι επιτελείς του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Saratoga», στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης πραγματοποίη­σαν εικονική εκτόξευση του πυραυλικού συ­στήματος Sea Sparrow εναντίον του τουρκι­κού αντιτορπιλικού «Muavenet». 

Τότε έγινε το απίστευτο. Είτε από μηχανι­κό πρόβλημα, είτε λόγω σειράς λαθών και παρανοήσεων στην εκτέλεση της διατα­γής αντί των εικονικών εκτοξεύσεων, βλή­θηκαν δύο πύραυλοι που έπληξαν καίρια το «Muavenet» στη γέφυρα! Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης κα­θώς πέντε μέλη του τουρκικού πληρώματος σκοτώθηκαν και 17 τραυμα­τίστηκαν. Το τουρκικό αντιτορπιλικό υπέστη ανεπανόρθωτη καταστρο­φή... Το περιστατικό προκάλεσε ταραχή στη Συμμαχία και την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν σκιές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας των πληροφοριών για αμερικανική υποστή­ριξη στους Κούρδους του Ιράκ. 

Πτήσεις πάνω από τη Λήμνο και τα Δωδεκάνησα 

Τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι, με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, θέτουν με ένταση το ζήτημα της αποστρατιωτι­κοποίησης νησιών του Αιγαίου. Δεν το θυμήθηκαν τυχαία. Την προηγού­μενη εβδομάδα 11 ισραηλινά F-16 και ένα ιπτάμενο ραντάρ, που είχαν μετασταθμεύσει στη Λάρισα, πέταξαν επί τρία συνεχή βράδια στο Αιγαίο. Αυτό που προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα είναι το γεγονός ότι ανάμε­σα στις περιοχές που είχαν επιλέξει για τις πτήσεις τους ήταν και η Λήμνος την οποία οι Τούρκοι θέλουν μαζί με τα Δωδεκάνησα να είναι «αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές». Από τη δεκαετία του '70, Αμερικανοί, ΝΑΤΟ, Ισραηλινοί και γενικώς άπαντες οι σύμμαχοι πάντα έκαναν το χατίρι της Τουρκίας αποφεύγοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτές. Τώρα οι Αμερικανοί πετούν με τα αεροσκάφη τους παντού και οι Ισραηλινοί ακο­λούθησαν το παράδειγμά τους προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ-p.karvounopoulos@realnews.gr

EXXON MOBIL: Αντίστροφη μέτρηση για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ 

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Δευτέρας αναμένεται να καταπλεύσει στη Λεμεσό το βρετανικό πλοίο-γεωτρύπανο«Stena IceMax», το οποίο θα προχωρήσει για λογα­ριασμό της Exxon Mobil στις 15 Νοεμβρίου σε προγραμματισμένη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο για τις περαιτέρω εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

Η Τουρκία, η οποία διά στόματος Ερντογάν είχε προαναγγείλει αντίδραση στη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ήδη τοποθετήσει τις δυνάμεις της στην περιοχή. Το ερευνητικό σκάφος «Barbarοs» ποντίζει καλώδια στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και εντός του οικοπέδου 4 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το πλοίο-γεωτρύπανο κατευθύνεται προς τα όρια του κόλπου της Αττάλειας, όπου θα πραγματοποιήσει, τελικά, την πρώτη απόπει­ρα γεώτρησης. Η Τουρκία έχει δε­σμεύσει αυτήν την περιοχή έως και τις 27 Απριλίου 2019. 

Τόσο το «Fatih» όσο και το «Barbarοs» συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά. Από την άλλη πλευρά, στα κυπριακά νερά πλέουν αμερικανικά πολεμικά. Σε Αθήνα και Λευκωσία επικρατεί η πεποίθηση -λόγω και της αμερικανικής παρουσίας- πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε παρενόχληση της γεώτρησης της Exxon Mobil, ούτε και ότι θα πραγματοποιήσει την απειλή της να προχωρήσει σε γεώτρηση σε κάποιο από τα δημοπρατημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο, η ηγεσία της γείτονος δεν παύει να εκτοξεύει απει­λές προ πάσα κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυ­τό, ιδιαίτερη σημασία έχει το νεότευκτο δόγ­μα της «γαλάζιας πατρίδας», ένας όρος με τον οποίο η Άγκυρα περιγράφει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Τον όρο εισήγαγε στη δημόσια συζήτηση ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποί­ος τόνισε πως «στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από δι­εθνείς συμφωνίες» και εξέφρασε την «ετοι­μότητα» της Τουρκίας να προστατεύσει «με όλα τα κατάλληλα μέτρα τα δικαιώματα και το δίκαιό της». 

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ 
(REALNEWS-04/11/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger