Το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όταν συζητάμε για την Αλβανία, είναι η μόλις 106 ετών ιστορία της ως κράτος. Όχι ως ανεξάρτητο κράτος. Η Αλβανία - Αλβανικό Πριγκιπάτο, δημιουργήθηκε από δύο μεγάλες δυνάμεις της τότε εποχής, το Βασίλειο της Ιταλίας - κυρίως - και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Σκοπός του φανερός, να λειτουργήσει ως αγκάθι στα βόρεια του Ελληνικού Βασιλείου και στα δυτικά του αντίστοιχου Σερβικού. Σκοπός του κρυφός, ο οποίος φάνηκε μία δεκαετία μετά, να είναι το μακρύ χέρι της φασιστικής Ιταλίας και να καταστεί η προκεχωρημένη βάση της στη Βαλκανική.
Ας τα πάρουμε τα ιστορικά γεγονότα από την αρχή. Φεύγουμε γρήγορα από τον βαλτώδη -σε ιστορικές πηγές περί Αλβανίας- Μεσαίωνα και φθάνουμε στην Οθωμανοκρατία. Τότε οι Αλβανοί εξισλαμίζονται γρήγορα και εύκολα. Βρίσκουν στο πρόσωπο των Οθωμανών Τούρκων τον πρώτο, από τους πολλούς, προστάτη και το όχημα στο οποίο θα έχτιζαν τα μεγάλα και παράλογα θέλω τους. Γίνονται οι πλέον πιστοί κρατικοί υπάλληλοι και αφοσιωμένοι στρατιώτες της Αυτοκρατορίας. Εξασφαλίζουν ελεύθερη μετακίνηση στη βαλκανική, όπου είτε ως ληστές είτε ως απεσταλμένοι και αντιπρόσωποι της Πύλης, τρομοκρατούν τους τοπικούς ορθόδοξους πληθυσμούς. Κερδίζουν χρήματα αλλά το σημαντικότερο, κερδίζουν εδάφη. Έτσι επεκτείνονται στο σέρβικο Κοσσυφοπέδιο, στις ακτές του Ιονίου και στις περιοχές των λιμνών Αχρίδας και Πρεσπών.
Η Αυτοκρατορία τον 19ο αι. χάνει τις ευρωπαϊκές κτήσεις, σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ελλάδα, αλλά οι Αλβανοί, με το Σύνδεσμο της Πριζρένης, εγγυώνται την Οθωμανική ακεραιότητα των ελεγχόμενων από αυτούς βιλαετιών. Έρχεται η λαίλαπα των Βαλκανικών Πολέμων, η Πύλη χάνει όλα τα ευρωπαϊκά της εδάφη πλην του μεγαλύτερου τμήματος του βιλαετιού της Σκόδρας και κομματιών του Κοσσυφοπεδίου και της Ηπείρου. Δηλαδή της σημερινής Αλβανίας. Γιατί πολύ απλά, οι Αλβανοί δεν επαναστάτησαν κατά των Οθωμανών, παρά μόνο μετά την άτακτη φυγή τους. Όπως αναφέρθηκε ήδη, δύο δυνάμεις επέβαλλαν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Χρειάστηκε να πληρωθούν αδρά οι τοπικοί φύλαρχοι και να μοιραστούν οι δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ των. Επίσης, σκανδαλωδώς, το Πριγκιπάτο πριμοδοτήθηκε με την πόλη Σκόδρα και ολόκληρη τη Βόρειο Ήπειρο.
Η σχέση μεταξύ του Βασιλείου της Ιταλίας και της νεαρής Αλβανίας ήταν η κλασική σχέση αφέντη και υπηρέτη. Αυτό φάνηκε καθαρά με τις Συνθήκες των Τιράνων (1926-7), όπου η Αλβανία ουσιαστικά παραχωρούσε κάθε έλεγχο στους Ιταλούς φασίστες. Το 1939 μάλιστα, κατέστη ιταλικό προτεκτοράτο, χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Έγινε με χαρά η βάση από όπου ο προστάτης Ντούτσε ξεκίνησε την επίθεση κατά του Βασιλείου της Ελλάδας και του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Όλα τα παραπάνω, με τα απαραίτητα ανταλλάγματα από Ιταλούς φασίστες και Γερμανούς ναζί. Μέχρι τη λήξη του πολέμου κατείχε την πόλη Ούλτσιν (ν. Μαυροβούνιο), το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή της λίμνης Αχρίδας από το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, φθάνοντας σε διπλάσια έκταση από ό,τι κατείχε ως κράτος πριν τον πόλεμο.
Με το τέλος του μεγαλύτερου πολέμου, εκτελεί ακόμη ένα νοητικό άλμα και περνάει από το φασισμό στον κομμουνισμό. Ανήκει στη σοβιετική σφαίρα επιρροής και στο πρόσωπο του "πατερούλη” βλέπει τον νέο προστάτη. Γρήγορα απομακρύνεται και πρωτοτυπώντας, γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε σχέση υποτέλειας προς τη μαοϊκή Κίνα και η πρώτη παγκοσμίως χώρα σε αθεΐα.
Όταν πέφτει το "σιδηρούν παραπέτασμα", η Αλβανία επιστρέφει στην κανονικότητα, απαρνείται το σκληρό της κομμουνιστικό παρελθόν αλλά γίνεται το μακρύ χέρι της ΝΤΠ στην περιοχή. Ακολουθεί πιστά εντολές, βάζει μπαρούτι στη Βαλκανική και ως δώρο για τις υπηρεσίες της, κερδίζει το 1999 - ξανά χωρίς να εμπλακεί σε πόλεμο - το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια από τη Νέα Γιουγκοσλαβία. Επίσης, το 2001 γίνεται ο ρυθμιστής στην πΓΔΜ. Αυτή, εν ολίγοις, είναι η Αλβανία και οι Αλβανοί. Πάντα στις υπηρεσίες του κακού, πάντα ο φασαριόζος της Βαλκανικής.
Του Ανδρέα Νικολόπουλου
(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-19/11/2018)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.