Αρχική » » Κλείστε τα σύνορα με την Αλβανία τώρα

Κλείστε τα σύνορα με την Αλβανία τώρα


Η δολοφονία του συν-Έλληνά μας, Κωνσταντίνου Κατσίφα, συγκλόνισε το Πανελλήνιο και ανέδειξε τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. 

Το Πανελλήνιο συνειδητοποίησε πως υπάρχει μία μειονότη­τα στη Βόρεια Ήπειρο που είναι ξεχασμένη από το ελλαδικό κράτος, μία μειονότητα η οποία βρίσκεται υπό την καταπίεση του αλ­βανικού κράτους, το οποίο επιθυμεί τη δή­μευση των ελληνικών περιουσιών και τον ξεριζωμό του ελληνικού πατριωτικού αι­σθήματος από τους Βορειοηπειρώτες, θέλει να τους αλβανοποιήσει. Όμως οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αν­τιστέκονται, όπως τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα έδειξαν. 

Το κράτος μας τι μπορεί να κάνει; Ας δούμε τη σχέση Ελλάδας - Αλβανίας σε διάφορους τομείς κι ίσως εξάγουμε κάποια ενδιαφέ­ροντα συμπεράσματα. 

Ας ξεκινήσουμε με το αξίωμα πως η Ελλάδα από την κατάρρευση των συνόρων, το 1990, μέχρι και σήμερα προσφέρει ανελλιπώς βοήθεια, είτε σε χρήματα είτε σε εξοπλισμό, στην Αλβανία. Εξοπλισμός όπως πυροσβεστικά οχήματα, π.χ. 

Ενισχύουμε την αλβανική Αστυνομία με τεχνογνωσία και πληροφορίες με σκοπό την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών, ωστόσο de facto η αλβανική πλευρά δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στον πόλεμο αυτόν. 

Δεν πρέπει να παραμελούμε τα δεκάδες δισ. ευρώ που φεύγουν από την Ελλάδα ως συνάλλαγμα. Κι αν τώρα τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί κάπως τα ποσά, σας θυμί­ζουμε προ δεκαετίας τι γινόταν. 

Το αλβανικό κράτος όμως παίρνει από την ΕΕ τα προενταξιακά κονδύλια. Ποιος συνεισφέρει στα κονδύλια αυτά; Η Ελλάδα. Η Ελλάδα που δεν έθεσε κιόλας βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Όπως μαθαίνουμε δε από πηγή ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, για το α΄ εξάμηνο του 2018 οι ροές ελλη­νικών επενδύσεων στην Αλβανία ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των επενδυτριών χωρών. Μπορεί να μην είμαστε όσο ψηλά ήμασταν κάποτε, σίγου­ρα όμως δεν είμαστε αμελητέα ποσότητα. 

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει τρόπους πίεσης της αλβανικής πλευ­ράς. Μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα των επενδύσεων. 

Μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην κίνηση των προϊόν­των. Μην ξεχνάμε πως από την Ελλάδα περνούν πολλά προϊόντα στην Αλβανία. Μπορεί να θέσει το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ, που σημαίνει, υπό συνθήκες, τέρμα στα κονδύλια. 

Μπορούμε να αναδείξουμε στα διεθνή fora το ζήτημα της ελ­ληνικής μειονότητας. Η πίεση των διεθνών ΜΜΕ μπορεί να απο­δειχτεί σύμμαχος. Τρόποι υπάρχουν, θέληση από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει. Η Βόρεια Ήπειρος όμως είναι Ελλάδα. Ας μην το ξεχνάμε

Του Κυριάκου Βελόπουλου - Προέδρου της Ελληνικής Λύσης 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-03/10/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger