Αρχική » » ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Τρεις επιτυχίες για το F-35

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Τρεις επιτυχίες για το F-35














Τρεις σημαντικές επιτυχίες κατέ­γραψε, εντός του Σεπτεμβρίου, το μαχητικό πολλαπλού ρόλου F-35 παρά το δυσάρεστο γεγο­νός της απώλειας ενός αεροσκάφους δο­κιμών (χωρίς ανθρώπινες απώλειες) την τελευταία ημέρα του μήνα, η οποία πάντως ήταν η πρώτη από την έναρξη των πτήσεών του το 2006 και την εναέρια αξιολόγη­σή του από τη USAF το 2011. 

Ως σημαντικές επιτυχίες καταγράφο­νται η πρώτη επιχειρησιακή-πολεμική χρή­ση του κατά (μη διευκρινιζόμενου) στόχου στο Αφγανιστάν, η πρώτη προσνήωσή του στο βρετανικό αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth, καθώς και η πρώτη υπογραφή συμβολαίου, με την USAF, σε τιμή κατώ­τερη των 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά αεροσκάφος. 

Η αποστολή στο Αφγανιστάν, στις 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε από μα­χητικό της έκδοσης F-35B του Σώματος Πεζοναυτών και το μόνο που διέρρευσε προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήταν ότι το πλήγμα ήταν κατά «σταθερού στόχου για την υποστήριξη χερσαίων εκ­καθαριστικών επιχειρήσεων και θεωρήθη­κε επιτυχές». Το F-35B, που ως γνωστόν είναι καθέτου απονήωσης και προσνήωσης, είχε ως «βάση» του, από τις αρχές Σε­πτεμβρίου, το USS Essex (κλάσης Wasp) που έπλεε στα διεθνή ύδατα, σηματοδο­τώντας αύξηση της, ούτως ή άλλως, μεγά­λης ισχύος πυρός των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Μία ημέρα αργότερα, στις 28 Σεπτεμ­βρίου, η RAF και το Royal Navy «συνεόρ­τασαν» τη μεγάλη επιτυχία της προσνήωσης και, λίγη ώρα μετά απονήωσης, ενός F-35B στο νέο αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth. Ήταν όχι μόνον η πρώτη προσνήωση του συγκεκριμένου αεροσκά­φους, αλλά και η πρώτη οποιοσδήπο­τε τύπου μαχητικού σε αεροπλανοφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια (το τελευταίο ήταν ένα Harrier στο αεροπλανοφόρο Ark Royal, το 2000). Η Βρετανία, που μεταξύ άλλων προβάλλει το γεγονός ότι η Ε.Ε. θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό -αμυντικά- από την ίδια ακόμα και μετά το Brexit, θα διαθέ­τει, από το 2020, σε επιχειρησιακή χρήση και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το Prince of Wales. 

Το Queen Elizabeth παραγγέλθηκε το 2008, παραδόθηκε στο Royal Navy πέρυσι και έκτοτε πραγματοποιεί δοκιμές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η προσνήωση έγινε κατά τη διάρκεια πλου κοντά στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, όπου θα επι­στρέφει στις αρχές του 2019 για νέο γύ­ρο αξιολόγησης. Προς το παρόν, σκοπός των δοκιμών είναι η «κατανόηση» του ανέ­μου και, γενικότερα, των καιρικών συνθη­κών που είναι ασφαλείς για την ηροσνήωση και απονήωση του F-35B. Όταν όλες οι συνθήκες κριθούν ασφαλείς, τότε πλέον θα μπορεί να γίνεται λόγος για προετοιμα­σία μάχιμης μοίρας που θα επιχειρεί από το Queen Elizabeth. Ο Βρετανός υπουρ­γός Άμυνας Γκ. Γουίλαμσον δήλωσε πως «σηματοδοτείται η αναγέννηση της δύνα­μής μας να χτυπήσουμε αποφασιστικά από τις θάλασσες οπουδήποτε στον κόσμο. Εί­ναι μια μνημειώδης στιγμή στην περήφανη στρατιωτική ιστορία της χώρας μας. Είναι, επίσης, μια δήλωση της αποφασιστικότη­τας της Βρετανίας να προωθήσει την ειρή­νη και να αποτρέψει τον πόλεμο».. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η τιμή ενός συμβατικού μοντέ­λου F-35A μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από 90 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Πενταγώνου των ΗΠΑ και της Lockheed Martin. Οι δύο πλευ­ρές ολοκλήρωσαν μία σύμβαση ύψους 11,5 δις δολαρίων για την 11η παρτίδα F-35 που αφορά 141 νέα αεροσκάφη. 

Η συμφωνία συμπιέζει το κόστος του συμβατικού μοντέλου F-35A, που χρησι­μοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τους περισσότερους ξένους αγοραστές, στα 89,2 εκατομμύρια δολά­ρια ανά αεροσκάφος και πρόκειται για μεί­ωση 5,4% από τα 94,3 εκατομμύρια δολά­ρια της προηγούμενης -δέκατης- παρτίδας αεροσκαφών. 

Φυσικά, οι εκδόσεις «Β» και «C» πα­ραμένουν ακριβότερες, αλλά και σε αυτές παρατηρούνται μειώσεις: στο F-35B κατά 5,7% από 122,4 εκατ. δολάρια σε 115,5 εκατ. και στο F-35C κατά 11,1 % από 121,2 εκατ. σε 107,7 εκατ. δολάρια ανά μονά­δα. Αν και το Σώμα Πεζοναυτών και το US Navy έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τα F-35, ο κύριος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης και της Lockheed Martin είναι η μείωση του κόστους παραγωγής στα 80 εκατ. δολάρια ανά μονάδα μέχρι το 2020, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να κα­ταστεί δυνατόν να αγοράσουν μεγαλύτε­ρο αριθμό αεροσκαφών και, ταυτόχρονα, να ενισχυθούν οι εξαγωγικές προοπτικές. 

Το αμερικανικό Δημόσιο υπογράφει μεν ξεχωριστές συμβάσεις για τον κινητή­ρα των F-35, τον F135 που κατασκευάζεται από την Pratt & Whitney, αλλά η τιμή, που ανακοινώθηκε στα τέλη του προηγούμε­νου μήνα, περιλαμβάνει και την άτρακτο και τον κινητήρα. 

(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-08/10/2018) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger