Ένας στους δύο κληρωτούς αιτείται να υπηρετήσει στον τόπο διαμονής του εξαιτίας οικογενειακών οικονομικών προβλημάτων
Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, λόγω του Μνημονίου και των απαιτήσεων των δανειστών μας, ήρθε να αναδείξει η τελευταία σειρά των στρατευσίμων που παρουσιάστηκαν στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων. Και αυτό γιατί, τουλάχιστον ένας στους δύο στρατευσίμους κατέθεσε αίτημα για... κατ' εξαίρεση μετάθεση κοντά στον τόπο διαμονής του, επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς του.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από ανώτατα στελέχη του στρατεύματος, τα οποία έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των στρατευσίμων, η τελευταία σειρά κατάταξης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε ότι αφορά τα αιτήματα για κατ' εξαίρεση μετάθεση.
«Είχαμε παρατηρήσει μια αύξηση των αιτήσεων και στις προηγούμενες σειρές, ωστόσο αυτό που συνέβη τώρα περνάει κάθε προηγούμενο και δυστυχώς φαίνεται ότι βαίνει επιδεινούμενο» ανέφερε ανώτατη πηγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, φανερά προβληματισμένη γι' αυτό που φαίνεται να έρχεται! Τα αιτήματα για μια μετάθεση κοντά «στο σπίτι» έχουν πλέον τη δικαιολογία της ανεργίας των γονέων. Και το χειρότερο είναι ότι τώρα οι δικαιολογίες αυτές είναι αληθινές. Πολλά παιδιά που κατατάσσονται καταθέτουν σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη δραματική οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους και ζητούν κατ' εξαίρεση μεταθέσεις κοντά στον τόπο συμφερόντων τους, ώστε στις εξόδους και τις άδειες να βοηθάνε κάνοντας κάποια μεροκάματα σε πρόχειρες και περιστασιακές δουλειές, όπως λένε στρατιωτικοί οι οποίοι ζουν πλέον το πρόβλημα εντός του Στρατού.
Ελλείψεις σε προσωπικό
Δυστυχώς τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν, τουλάχιστον προς το παρόν, να γίνουν δεκτά και να ικανοποιηθούν. Κατανοητά μπορεί να γίνονται, αλλά τα ποσοστά ικανοποίησής τους είναι εξαιρετικά χαμηλά, λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Το χειρότερο είναι ότι το ποσοστό των στρατιωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα αυξάνεται ΕΣΣΟ με την ΕΣΣΟ. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι την ίδια στιγμή καταγράφονται πολλές περιπτώσεις νεαρών οι οποίοι προτιμούν να κηρυχθούν ανυπότακτοι και να μην παρουσιαστούν για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, μόνο και μόνο για να μην εγκαταλείψουν τη δουλειά των 300 ή 400 ευρώ που έχουν, γιατί πολύ απλά είναι το μόνο εισόδημα που «μπαίνει» κάθε μήνα στο οικογενειακό ταμείο!
Τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, καθώς οι επιχειρησιακές ανάγκες δεν το επιτρέπουν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις πληροφορήθηκε τη δραματική κατάσταση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι στρατεύσιμοι, κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο.
Άλλωστε, η μετάθεση στον τόπο καταγωγής μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου σε μονάδες της παραμεθορίου δεν ικανοποιείται κυρίως για όσους κατάγονται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη και παραμένουν αμετάθετοι στην παραμεθόριο. Λαμβάνουν δηλαδή το απολυτήριό τους από τη μονάδα στην οποία τοποθετήθηκαν.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-28/2/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.