ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ πονοκέφαλο για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως του Στρατού Ξηράς, λόγω του ότι μετακινεί τα στελέχη του κάθε δυο τρία χρόνια, εξελίσσεται η οικονομική κατάστασή τους εν όψει των ετήσιων μεταθέσεων. Και αυτό γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των...
στελεχών, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά το 50%, δηλαδή ένας στους δύο, έχει ζητήσει να μη μετακινηθεί, τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.Τα δεδομένα αυτά, που σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να δημιουργήσουν και επιχειρησιακά προβλήματα, είναι σε γνώση τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιηθούν οι «απολύτως απαραίτητες» μεταθέσεις στο στρατιωτικό προσωπικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων των στελεχών, καθώς συνομιλεί καθημερινά μαζί τους, πλέον στις μεταθέσεις θα λαμβάνονται υπ΄ όψιν η προσωπική και η οικογενειακή κατάσταση του αξιωματικού, ώστε να αποτελούν πλέον την κύρια αιτία μετάθεσης. Με το ίδιο σκεπτικό, σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και εάν κάποιος ήδη έχει συμπληρώσει δύο ή τρία χρόνια υπηρεσίας στην ίδια μονάδα, αλλά οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση του, θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, πάντως, το στοίχημα είναι κατά πόσον, πέραν των προθέσεων και των διαταγών, μπορούν να ισορροπήσουν στις αποφάσεις μεταξύ των «υπηρεσιακών αναγκών» και των οικογενειακών προβλημάτων, που θέτει το προσωπικό. Οι περιπτώσεις θα εξεταστούν «μία προς μία», υπόσχονται στο Πεντάγωνο. Για τον λόγο αυτόν κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν οι δηλώσεις όσων ζητούν να μη μετακινηθούν. Όσοι δεν έχουν υποβάλει αναφορές για να πάνε αλλού, εάν δεν υφίσταται σοβαρός λόγος μετακίνησης, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ όσοι συμπληρώνουν μόνο έναν χρόνο διοίκησης θα παραμείνουν τουλάχιστον άλλον έναν.
Την ίδια στιγμή, ριζικές αλλαγές προωθούνται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη διαδικασία των μεταθέσεων. Σύμφωνα με αυτές, θα δημοσιοποιούνται με «προκήρυξη» ως τις 10 Νοεμβρίου εκάστου έτους στους στρατιωτικούς οι κενές θέσεις και ως τις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται οι δηλώσεις-επιθυμίες των στρατιωτικών. Ως τις 31 Μαρτίου κοινοποιούνται σε όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής τα αποτελέσματα και τους παρέχεται η δυνατότητα ένστασης, που συζητείται εντός πέντε ημερών. Οι μεταθέσεις υλοποιούνται ως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Ακόμη τίθεται περιορισμός στις μεταθέσεις των στελεχών, ο οποίος προβλέπει ανώτερο αριθμό τις έξι μέσα στα 25 χρόνια υπηρεσίας.
Μετά την παρέλευση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος μπορεί να μετατίθεται στον τόπο προτίμησής του, και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν μετατίθεται σε μονάδα ή υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των Ε.Δ., που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους.
Επίσης καθιερώνεται η υποχρεωτική για την υπηρεσία μετάθεση πέραν των κανονικών θέσεων όσων έχουν κοινωνικούς λόγους (πολύτεκνοι, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, πάσχοντες από δυσίατα νοσήματα, ύπαρξη τέκνων με αναπηρία κ Απ.), ενώ υποχρεωτική καθίσταται και η συνυπηρέτηση ένστολων συζύγων ή και ενστόλου με δημόσιο υπάλληλο ανεξαρτήτως μορίων, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Ανάλογη ρύθμιση εξασφαλίζει ουσιαστικά μη μετάθεση ή μετάθεση σε κοντινή απόσταση (ως 100 χλμ.) ένστολου γονέα παιδιού που φοιτά στη Β' και τη Γ Λυκείου για να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-28/2/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.