▲ Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πριν από το σαββατιάτικο υπουργικό συμβούλιο
Στις Βρυξέλλες από χθες ο Παπαδήμος αναζητώντας «δάφνες» που θα τον υψώσουν στα μάτια των Ελλήνων.
Τα φώτα πάνω του επιχειρεί να στρέφει ο Λουκάς Παπαδήμος, που ελπίζει να επιστρέφει στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup με μια... επιτυχία στις αποσκευές του. 0 κ. Παπαδήμος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα τον αναβαθμίσει και στο εσωτερικό της χώρας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των... διάφορων εξωθεσμικών κέντρων, εντός και εκτός Ελλάδας, όχι μόνο να τον επιβάλουν ως μεταβατικό πρωθυπουργό αλλά και να τον «κατασκευάσουν» ως πολιτικό αρχηγό που θα παίξει ρόλο και στο μέλλον.
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι σε αυτή τη συγκυρία εμφανίζονται και προβάλλονται δημοσκοπήσεις που δείχνουν το 20% να τάσσεται υπέρ του «κόμματος Παπαδήμου», αν και ως τώρα τα αρνητικά ποσοστά για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά μεγαλώνουν από μέτρηση σε μέτρηση...
Δικαιολογία
Το ταξίδι του κ. Παπαδήμου στις Βρυξέλλες έγινε γνωστό χθες το μεσημέρι με τη δικαιολογία ότι θα διεξαχθούν πολλές παράλληλες διαβουλεύσεις και ότι μπορεί να προκύψει η ανάγκη άμεσων σημαντικών αποφάσεων και μιας τελικής συνάντησης με το IIF για το θέμα του «κουρέματος».
Το Σάββατο ο κ. Παπαδήμος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, όπου και εγκρίθηκαν όλα τα μέτρα που λογίζονται ως προαπαιτούμενες ενέργειες για να λάβει η χώρα το δάνειο, με τους δύο εφαρμοστικούς νόμους να κατατίθενται σήμερα ή, το πολύ, αύριο στη Βουλή.
Ο ένας εφαρμοστικός, που θα περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα και τη μείωση των συντάξεων, θα εισαχθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, ενώ ο δεύτερος, που θα περιλαμβάνει διατάξεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας και τις ρυθμίσεις για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων του υπουργείου Εργασίας, θα κατατεθεί με τη μορφή του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο υπουργικό συμβούλιο, πέρα από το «κλείδωμα» της μείωσης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να τη χαρακτηρίζει αναπόφευκτη, συζητήθηκε και το θέμα της επιτροπείας. «Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου» ισχυρίστηκε ο κ. Παπαδήμος.
«Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν» συνέχισε, υπονοώντας έναν μονιμότερο μηχανισμό παρακολούθησης, με διευρυνση της τρόικας με παρουσία και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών πέραν του ΔΝΤ στη χώρα μας για την παρακολούθηση του έργου. Για κλιμάκια τεχνικής βοήθειας στα υπουργεία μιλούσε αργότερα ο Π. Καψής, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο πράξης νομοθετικού περιεχομένου για κάποια θέματα του PSI.
0 κ. Παπαδήμος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, καθώς και για την ενεργοποίηση ενός αναπτυξιακού πακέτου σύντομα, στο πλαίσιο του οποίου αφιέρωσε μεγάλη αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Ελληνικό και το πρόγραμμα «Ήλιος».
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-20/2/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.