■ Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας εξυγιαίνεται και διασώζεται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού
Εξυγιαίνεται και διασώζεται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών κατατίθεται άμεσα προς ψήφιση διάταξη που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Άμυνας διευκρινίζεται ότι... «με τη διάταξη αυτή επιλύεται εκκρεμότητα μιας ολόκληρης δεκαετίας και εξαλείφεται έλλειμμα ποσού ύψους 137.000.000 ευρώ. Μέσα από την εξυγίανση του Ταμείου κατοχυρώνεται η απρόσκοπτη καταβολή των μερισμάτων στους μετόχους του και θωρακίζεται το μέλλον του Ταμείου, που αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως το ΜΤΣ είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει το χρέος προς το υπουργείο Οικονομικών των 137.000.000 ευρώ και παράλληλα να καταβάλει το μέρισμα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Θα υπάρξει ρύθμιση ώστε το ΜΤΣ να δίνει για την αποπληρωμή του χρέους του πέντε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια Στη συνέχεια θα δίνει ετησίως οκτώ εκατομμύρια ευρώ για κάποια χρόνια και μετά 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε έτος μέχρι να αποπληρωθεί το χρέος. Το ΜΤΣ απέκτησε σεβαστά έσοδα μετά την απόφαση η παρακράτηση στους εν ενεργεία αξιωματικούς να μην πηγαίνει υπέρ του ΟΑΕΔ αλλά υπέρ του ΜΤΣ. Ανάλογη παρακράτηση θα υπάρξει και στους αστυνομικούς καθώς στο ΜΤΣ υπάρχουν μερισματούχοι και αστυνομικοί.
Επίσης, θα συζητηθεί και η ανακατανομή του ποσοστού (ο λεγόμενος κοινωνικός πόρος) που δίδεται στα Μετοχικά Ταμεία από την υλοποίηση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος. Δηλαδή αν η Πολεμική Αεροπορία αγόραζε αεροσκάφη το 4% του κόστους πήγαινε στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Το αντίστοιχο γίνονταν για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και για το Μετοχικό Ταμείο του Ναυτικού. Τώρα το 4% που θα συγκεντρώνεται από τον κοινωνικό πόρο θα πηγαίνει σε ένα ενιαίο «κουμπαρά» και στη συνέχεια θα μοιράζονται στα Μετοχικά Ταμεία και θα δίδεται ποσό αναλογικό με τα μερισματούχους που έχει κάθε Ταμείο.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
(ΕΦ.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ-22/2/2012)
1. Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, περιέρχεται ως πόρος σε ποσοστό 68% και 32% αντίστοιχα:
ΑπάντησηΔιαγραφήα) ποσοστό 5% επί των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών, καθώς και επί των ποσών που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών,
β) το ποσό που προέρχεται από την εκποίηση των πάσης φύσεως πλεοναζόντων και μη αναγκαιούντων ή πεπαλαιωμένων κινητών πραγμάτων, ιδίως υλικών, εφοδίων, μηχανημάτων, παντός είδους τροχοφόρων και πλωτών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Τα ανωτέρω υλικά παραδίδονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς και ακολουθείται η ισχύουσα διαδικασία για την εκποίηση πολεμικού υλικού.
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν.663/1977 (Α' 215), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 του ν. 2145/ 1993 (Α' 88), αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών, καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών, προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά ποσοστό ενενήντα επτά τοις εκατό (97%).»
3. Η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των πόρων των παραγράφων 1 και 2 στους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη.
Ο λόγος της επιστροφής, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, είναι ότι ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ «δεν συμφώνησε με την υπογραφή τους ενόψει της επανεξέτασης της αναγκαιότητας ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων με κοινωνικούς πόρους».