- Οι πιέσεις της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για επέμβαση στη Δαμασκό και η εμπλοκή της ΜΙΤ στο Κουρδικό.
Ενώ εδώ στην Ελλάδα κλυδωνιζόμαστε από την περιδίνηση στον φαύλο κύκλο του χρέους, των ελλειμμάτων και της ύφεσης, όπου μας έριξαν οι φαύλοι πολιτικοί, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή που ακούει στο όνομα... Συρία και με τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα Κουρδικό.
Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας στα Η.Ε., για την έγκριση του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, η Τουρκία, που αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα προσαρμογής στην πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, έρχεται αντιμέτωπη με την πρωτοβουλία της Ρωσίας να βρεθεί μια Made in Russia λύση στο ζήτημα της Συρίας, πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη διατήρηση των γεωπολιτικών ερεισμάτων της Μόσχας στη Δαμασκό και στον αραβικό κόσμο.
Μετά τις αρνητικές εμπειρίες του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένη να αποφύγει την πρωτογενή εμπλοκή σε επιχειρήσεις αναδόμησης καθεστώτων σε μουσουλμανικές και αραβικές χώρες. Γι' αυτό φροντίζει να δρομολογεί τις εξελίξεις μέσα από τη δράση διάφορων ελεγχόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της προσωπικοτήτων, μηχανισμών και οργανώσεων, και στη συνέχεια εμπλέκει οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος, για να ακολουθήσει η εμπλοκή χωρών όπως το Πακιστάν, το Κατάρ, η Ιορδανία και η Τουρκία.
Στην περίπτωση της Συρίας οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την επιρροή που ασκούν στην κυβέρνηση Ερντογάν, προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να εμπλακεί στην κρίση στη Συρία αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε στρατιωτικό επίπεδο. Ως μέσο πίεσης χρησιμοποίησαν το Κουρδικό, που απειλεί να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις για την Άγκυρα σε περίπτωση ανακήρυξης αυτονομίας των Κούρδων του Μικρού Νότιου Κουρδιστάν, όπως αποκαλούν οι ίδιοι οι Κούρδοι την περιοχή της Β.Α Συρίας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της και από στρατηγικός εταίρος της Συρίας και του καθεστώτος Ασαντ μετατράπηκε σε πρωταγωνιστικό παράγοντα αποσταθεροποίησης και ανατροπής του. Οι μυστικές της υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, ανέλαβαν οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο για τη δράση των εξεγερμένων και των «εξεγερμένων». Παράλληλα, εκτός από την ανοιχτή στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας και του αυτοαποκαλούμενου Ελεύθερου Στρατού, και τη φιλοξενία σε καταυλισμό μερικών χιλιάδων πολιτών της Συρίας που κατέφυγαν στην περιοχή της Αντιόχειας, το τουρκικό κράτος κατασκεύασε στο Κίλις, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μια πόλη στην οποία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 10.000 άτομα σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς). Φυσικά το τουρκικό ΓΕΕΘΑ έκανε όλες τις δέουσες προετοιμασίες και σχεδιασμούς για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας, με στόχο να εμποδίσει τη μαζική είσοδο προσφύγων στο έδαφός της, όπου ήδη αντιμετωπίζει αφόρητα προβλήματα με τη δράση του ΡΚΚ.
Ακριβώς σε αυτή την ευαίσθητη φάση, η παρέμβαση και η πρωτοβουλία της Ρωσίας αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί πρόβλημα στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, η οποία θέλει να τελειώνει όσο το δυνατό γρηγορότερα η κρίση στη Συρία, γιατί από τη μια πλευρά θέλει να κλείσει εκείνο το μέτωπο και να αντιμετωπίσει απερίσπαστη το Κουρδικό, και από την άλλη θέλει να ανοίξει τους διαδρόμους προς Νότο, αφού νιώθει να ασφυκτιά, μετά την πλήρη φυσική αποκοπή της από τη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου.
Γι' αυτό και το διάβημα που έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν προς τον πρόεδρο Μεντβέντεφ για το βέτο και την εμπλοκή της Ρωσίας, γι' αυτό και η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ίδιο, για την κατά το δυνατόν ταχεία επίλυση του προβλήματος Συρία. Ακριβώς σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση Ασαντ, που αναθάρρησε από την πρωτοβουλία της Ρωσίας και την επίσκεψη Λαβρόφ στη Δαμασκό, σύμφωνα με την εφημερίδα «L’ Orient Le Jour» του Λιβάνου, πρότεινε στην Τουρκία την ανταλλαγή 49 Τούρκων πρακτόρων, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σε διάφορες περιοχές της Συρίας, με τους αξιωματικούς του συριακού στρατού που έχουν αυτομολήσει στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Συρία προτείνει την υπογραφή συμφωνίας για την ανταλλαγή και τη δέσμευση της Τουρκίας να πάψει να φιλοξενεί στο έδαφος της και να εκπαιδεύει στελέχη και μέλη του λεγόμενου Ελεύθερου Στρατού της Συρίας, συμφωνία που θα υπογραφεί με τριτεγγυητή το Ιράν.Τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να βρει λύση στον συριακό πονοκέφαλο και ενώ όλα δείχνουν ότι η άνοιξη του 2012 θα είναι πολύ δύσκολη για την Άγκυρα, που φρόντισε να συλλάβει χιλιάδες πολιτικά στελέχη του Κουρδικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος, η κίνηση του εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης να καλέσει τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, τον πρώην διοικητή Εμρέ Τανέρ και την πρώην υποδιοικήτρια Αφέτ Γκιουνές ως υπόπτους για παράβαση καθήκοντος και συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η τριάδα των υπόπτων συμμετείχε το 2010 σε κύκλους διαπραγματεύσεων που έγιναν μεταξύ του τουρκικού κράτους και του ΡΚΚ, στο Όσλο, με τη διαμεσολάβηση και εποπτεία «τρίτης χώρας», με στόχο την εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης στο Κουρδικό. Η μια κατηγορία που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν είναι παράβαση καθήκοντος, αφού η ΜΙΤ, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, έχει ως αποκλειστική αποστολή τη συλλογή πληροφοριών, ενώ για να εκτελέσει άλλη αποστολή πρέπει να προηγηθεί σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι ύποπτοι καταθέσουν ότι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, τότε ενδέχεται να κληθεί να καταθέσει και ο ίδιος ο Ερντογάν στον εισαγγελέα, για τον επιπλέον λόγο ότι ο Χακάν Φιντάν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως εκπρόσωπος της κυβέρνησής του, ενώ οι άλλοι δύο ως διοικητής και υποδιοικητής της ΜΙΤ.
Όμως το «ψωμί» της υπόθεσης δεν είναι εδώ. Σύμφωνα με κύκλους της τουρκικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της συνδυασμένης επιχείρησης σύλληψης στελεχών του KCK, που θεωρείται η παράλληλη κρατική δομή που προετοιμάζει το ΡΚΚ, μερικά από τα στελέχη του ΚCΚ δήλωσαν ότι είναι συνεργάτες της ΜΙΤ, ενώ κάποια άλλα στελέχη φυγαδεύτηκαν από τη MIT στο εξωτερικό για να μη συλληφθούν. Επίσης, οι αστυνομικές πηγές δηλώνουν ότι από στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των συλλήψεων προκύπτει ότι η ΜΙΤ είχε συμφωνήσει σε μια σειρά από ζητήματα με τους Κούρδους, όπως τα σύνορα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους, η κουρδική αστυνομία που θα επανδρωνόταν από μέχρι τώρα αντάρτες του ΡΚΚ, η απελευθέρωση του Οτζαλάν και μια σειρά από άλλα εξαιρετικά καυτά ζητήματα.
Είπαμε, η άνοιξη αναμένεται να είναι καυτή για την Τουρκία στα μέτωπα της Συρίας και του Κουρδιστάν, και είναι σε εξέλιξη άλλα, επίσης καυτά ζητήματα, στη γραμμή Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα, όπως θα δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/2/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.