► Οι αιώνιοι αντίπαλοι σιίτες και σουνίτες και τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών στη Μέση Ανατολή.
► Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη δημιουργία ενός μεγάλου σουνιτικού «μετώπου».
► Απέναντι στη σουνιτική πολιτική των ΗΠΑ αναπτύσσεται ένας αντισουνιτικός συνασπισμός των Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Ισραήλ.
► Η διεθνής κοινότητα διαιρεμένη σε χώρες που τίθενται υπέρ του Άσαντ και σε άλλες, πολέμιες του καθεστώτος δεν έχει φθάσει σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης.
Η εξέγερση στη Συρία θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες στη Μέση Ανατολή. Εντός της Συρίας η σύγκρουση μεταξύ του αλαουτικού καθεστώτος και ενός ετερογενούς συνασπισμού αντιπολιτευόμενων δυνάμεων έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ ενός σιιτικού συνασπισμού υποστηριζόμενου από το Ιράν και μιας όλο και πιο διεκδικητικής και φιλόδοξης σουνιτικής συμμαχίας...
Η διεθνής κοινότητα δεν έχει κατορθώσει να φθάσει σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, καθώς η διεθνής κοινότητα είναι διαιρεμένη σε δύο συνασπισμούς: ο συνασπισμός εναντίον του καθεστώτος Ασαντ αποτελείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι 110 χώρες που συμμετείχαν στα πρόσφατα συνέδρια «Φίλων της Συρίας», ενώ ο συνασπισμός υπέρ του καθεστώτος Ασαντ περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Αυτά η κατάσταση έχει προκαλέσει ένα αδιέξοδο, το οποίο ο πρώην Ιρανός διπλωμάτης Μοχάμεντ Αλί Σομπανί (Mohammend Ali Sobhani) έχει αποκαλέσει έναν «περιορισμένο ψυχρό πόλεμο». Αυτός ο «ψυχρός πόλεμος» μπορεί να εξελιχθεί σε έναν επικίνδυνο θερμό πόλεμο μεταξύ των δυο προαναφερθέντων συνασπισμών.
Οι ΗΠΑ ενισχύουν σημαντικά και με πολλούς τρόπους τη δημιουργία ενός μεγάλου σουνιτικού υποκειμένου, αφενός διότι οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικούς οικονομικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία (τον υπέρτατο θεματοφύλακα του σουνιτισμού) και άλλες σουνιτικές χώρες (Κατάρ, Κουβέιτ, Τουρκία κ.λπ.) και αφετέρου διότι, διά του σουνιτικού Ισλάμ, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη γεωπολιτική περικύκλωση και την εσωτερική αποσταθεροποίηση της Ρωσίας και της Κίνας.
Η στάση της Μόσχας
Η Ρωσία είναι πολύ ευάλωτη στην αναγέννηση και τη ριζοσπαστικοποίηση του σουνιτικού Ισλάμ διότι στον Νότο συνορεύει με σουνιτικές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και στο εσωτερικό της αφενός υπάρχει μια οργανωμένη, ενιαία κοινότητα επτά εκατομμυρίων μουσουλμάνων στην περιοχή Βόλγα- Ουραλίων και αφετέρου πολλοί από τους εργάτες στους ενεργειακούς αγωγούς της Σιβηρίας είναι μουσουλμάνοι.
Πρόσφατες δημογραφικές αναλύσεις έδειξαν ότι περίπου το 15% του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι μουσουλμάνοι. Εθνολογικά, αυτοί οι μουσουλμάνοι ανήκουν σε διάφορες ομάδες, όπως οι Τάταροι του Βόλγα, οι Τάταροι της Σιβηρίας, οι Τσετσένοι, οι Ινγκούσιοι, οι Βασκόρτοι, οι Νταργκίν, οι Βαλκάροι, οι Άβαροι, οι Καρατσάις κ.ά. Σε αντίθεση προς άλλες μουσουλμανικές μειονότητες στην Ευρώπη, οι Ρώσοι μουσουλμάνοι δεν είναι ξένοι μετανάστες. Είναι κανονικοί πολίτες της χώρας που ζουν στις πατρογονικές εστίες τους.
Η Κίνα είναι επίσης πολύ ευάλωτη στην αναγέννηση και τη ριζοσπαστικοποίηση του σουνιτικού Ισλάμ, διότι γειτνιάζει ή συνορεύει με τις σουνιτικές δυνάμεις του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενκιστάν, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν και διότι, σύμφωνα με το «CIA World Fact Book», το 1%-2% του πληθυσμού της Κίνας είναι μουσουλμάνοι (περίπου 20 εκατομμύρια). Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μουσουλμανικού πληθυσμού στην Κίνα παρατηρείται στις βόρειες επαρχίες Ξινγιάνγκ, Γκανσού και Νινγκξία, αλλά σημαντικές μουσουλμανικές κοινότητες υπάρχουν, επίσης, στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας και στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας. Από τις 55 επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες της Κίνας, οι 10 είναι μουσουλμανικές: οι Χούι, οι Ουγούροι, οι Καζάκοι, οι Ντονγκξιάνγκ, οι Κιργίζιοι, οι Σάλαροι, οι Τατζίκοι, οι Ουζμπέκοι, οι Μπονάν και οι Τάταροι. Επίσης, οι Θιβετιανοί μουσουλμάνοι αποτελούν πλέον μια επίσημα αναγνωρισμένη ομάδα του λαού του Θιβέτ.
Ανταγωνισμοί
Απέναντι στη σουνιτική πολιτική των ΗΠΑ και στο νέο αναδυόμενο μεγάλο σουνιτικό υποκείμενο αναπτύσσεται ένας ετερογενής αντισουνιτικός συνασπισμός, στον οποίο πρωταγωνιστούν - καθεμιά για τους δικούς της λόγους - οι εξής χώρες: η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και το Ισραήλ.
Η Ρωσία και η Κίνα, όπως προαναφέραμε, υφίστανται σοβαρές γεωπολιτικές και κοινωνικές πιέσεις από το σουνιτικό Ισλάμ. Επίσης, η ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας είναι ανταγωνιστική προς εκείνη της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ιράν, ο θεματοφύλακας του σιιτισμού, έχει έντονο θρησκευτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Σαουδική Αραβία, τον θεματοφύλακα του σουνιτισμού.
Το Ισραήλ αισθάνεται ως μείζονα γεωπολιτική απειλή την περικύκλωση του από ένα τεράστιο σουνιτικό υποκείμενο, που θα εκτείνεται οπό τη Δυτική Αφρική έως την Κίνα και θα έχει σαρώσει -αν πέσει και το αλαουιτικό καθεστώς του Ασαντ και διαμορφωθεί σουνιτικό καθεστώς στη Συρία- ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Η Ευρώπη
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος της μεγαλοαστικής τάξης της Ευρώπης -στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής κρίσης- συμπράττει με εβραϊκές και άλλες δυνάμεις εναντίον του σουνιτισμού και δεν διστάζει να στηρίξει φασιστικές/ρατσιστικές οργανώσεις, διότι, με αυτόν τον τρόπο, παράγοντες του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου αποτρέπουν την Αριστερή στροφή των μικροαστών που πλήττονται από την κρίση, παλαιές ευρωπαϊκές ελίτ προστατεύουν τα ταξικά κεκτημένα τους και εβραϊκοί παράγοντες υπονομεύουν την εξάπλωση της πολιτικής των φιλοσουνιτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως λ.χ. του προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ο οποίος, στην περιβόητη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου (εκπαιδευτικό λίκνο του σουνιτισμού), το 2009, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «μία οπό τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές χώρες στον κόσμο», προκαλώντας το μένος του αντισουνιτικού συνασπισμού και ειδικά της ισραηλινής Δεξιάς και διάφορων δυνάμεων του εθνικισμού στη Δύση.
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-07/11/2012
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.