✓ Πολεμικά πλοία της Τουρκίας στη διάρκεια άσκησης.
✓ Τα γυμνάσια (και η επίδειξη δύναμης) με σχεδόν ολόκληρο τον στόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο από την αρχή της εβδομάδας, οι πληροφορίες για έξοδο του «Πίρι Ρέις» και η διέξοδος από τα τεράστια προβλήματα των γειτόνων.
Από τον Μάνο Ηλιάδη
Τn γνωστή στρατηγική «νίκη επί του αντιπάλου με το ξίφος στη θήκη», του Σουν Τζου, θυμίζει για ακόμη μία φορά η απόφαση της Τουρκίας να βγάλει για γυμνάσια σχεδόν ολόκληρο τον στόλο της στο Αιγαίο από την αρχή της εβδομάδας, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και προκλήσεις ασφαλείας και αντιπαλότητες με μείζονες δυνάμεις σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως συμβαίνει σε κάθε τουρκική άσκηση,...
η οποία είναι γνωστή στην ελληνική πλευρά βάσει των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, η σχετική ομάδα αναλύσεως στρατηγικών πληροφοριών της Ελλάδας συνήλθε την περασμένη Δευτέρα με αντικείμενο τη μεγάλη τουρκική άσκηση και τη μελέτη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για κάθε ενδεχόμενο.
η οποία είναι γνωστή στην ελληνική πλευρά βάσει των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, η σχετική ομάδα αναλύσεως στρατηγικών πληροφοριών της Ελλάδας συνήλθε την περασμένη Δευτέρα με αντικείμενο τη μεγάλη τουρκική άσκηση και τη μελέτη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για κάθε ενδεχόμενο.
Οι έρευνες
Τούτο, εν όψει μάλιστα πληροφοριών ότι το γνωστό τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» έχει προγραμματιστεί να προβεί σε έρευνες στον βυθό του Αιγαίου, ενώ θα περιβάλλεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Την ίδια στιγμή όμως, τα προβλήματα της Τουρκίας σχεδόν σε ολόκληρο τον περίγυρο της εμφανίζουν μια μεγάλη όξυνση, με τα προβλήματα στον Νότο από τον πόλεμο της Συρίας να συνεχίζονται, μια νέα εστία εντάσεως στον Βορρά που αφορά τους Τατάρους της Κριμαίας να προστίθεται στα προβλήματα αυτά και τις σχέσεις της με σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, να είναι στο χειρότερο σημείο τους από ποτέ. Τούτο, διότι το Ιράν υποστηρίζει τη Συρία που υπονομεύει η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία είναι εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (την κήρυξε πρόσφατα τρομοκρατική οργάνωση), την οποία υποστηρίζει η Τουρκία κ.λ.π. Στον Βορρά η ανάγκη προστασίας των -τουρκικής καταγωγής- 200.000 Τατάρων της Κριμαίας την έφερε αντιμέτωπη με τη Ρωσία, μετά την απόφαση της γενικής εισαγγελίας της Κριμαίας να ανοίξει τον φάκελο των Τατάρων, που κατηγορούνται για εμπλοκή σε μαζικές και ριζοσπαστικές κινήσεις και εκδηλώσεις. Ο φόβος ότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσεως στην Κριμαία σε εμφύλιο πόλεμο θα οδηγούσε αναγκαστικά την πληθυσμιακή αυτή ομάδα να καταλήξει σε ακόμη ένα κύμα προσφύγων προς την Τουρκία (μετά το 1.000.000 Σύριων προσφύγων) προκάλεσε μια τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν τον περασμένο μήνα, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή το θέμα της διελεύσεως από τα Στενά πολεμικών πλοίων της NATOϊκής Συμμαχίας αποτέλεσε ακόμη μία εστία τριβής με τη Ρωσία, η οποία κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ.
Στον Νότο οι συνέπειες για την Τουρκία των εξελίξεων της κρίσεως στη Συρία περιγράφονται γλαφυρά σε μια έκθεση του κυβερνήτη της επαρχίας Χατάι Τζελαλετίν Λεκεσίζ, την οποία απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Μάρτιο και το περιεχόμενο της οποίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ο ίδιος μέχρι πρότινος ανέφερε επισήμως για την κρυφή βοήθεια της Τουρκίας προς τους Σύριους αντικαθεστωτικούς την οποία αρνιόταν επίμονα.
Στην έκθεση, στην οποία αναφέρει τις κινήσεις και τις συνωμοτικές ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Αλ Σαμ (ISIS), περιγράφονται όλες οι επιθέσεις και οι απειλές που θέτει η εν λόγω οργάνωση για τις παραμεθόριες με τη Συρία περιοχές της Τουρκίας.
Στην έκθεση περιγράφεται με λεπτομέρεια που καταδεικνύει συλλογή πληροφοριών από τις τουρκικές υπηρεσίες ότι οι μαχητές του ISIS έρχονται στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς, έχοντας τα τηλέφωνα ατόμων που τους οδηγούν στη Συρία. Μετά την επαφή τους με αυτούς, οι ξένοι μαχητές μεταβαίνουν αεροπορικώς ή οδικώς στη Σανλιούρφα, στο Κιλίς στην Γκαζιαντέπ ή στο Χατάι, όπου συναντώνται με τοπικούς συνεργάτες τους. Όλοι αυτοί, που εισέρχονται νόμιμα στην Τουρκία, παραλαμβάνονται στη συνέχεια από διακινητές οι οποίοι τους προωθούν στη Συρία σε ομάδες των τριών ή πέντε ατόμων.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι έχουν συλλεχθεί πληροφορίες για εντατικές προετοιμασίες του ISIS σχετικά με την κατασκευή αυτοκινήτων-βομβών, που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις για απαγωγές ατόμων εντός Τουρκίας και επιθέσεις εναντίον τουρκικών συνοριακών μονάδων.
Τα εκρηκτικά
Συγκεκριμένως, αναφέρεται ότι στις 19 Ιανουαρίου δύο γυναίκες ζωσμένες με εκρηκτικά συνελήφθησαν στο Οντζουπινάρ από άνδρες του ελεύθερου συριακού στρατού, τη στιγμή που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση. Στις 29 Ιανουαρίου μαχητές του ISIS άνοιξαν πυρ εναντίον Τούρκων στρατιωτών στην παραμεθόρια περιοχή του Κιλίς οι οποίοι απάντησαν με πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης.
Στις 5 Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι ελήφθησαν πληροφορίες ότι το ISIS επρόκειτο να προβεί σε βομβιστική επίθεση με χρήση αυτοκινήτου μέσα στην Τουρκία.
Το αυτοκίνητο-βόμβα επέστρεψε στη Συρία στις 10 Φεβρουαρίου, λόγω αδυναμίας του να περάσει τα σύνορα προς την Τουρκία. Το ίδιο όχημα, με τα ίδια άτομα, κατελήφθη λίγο μετά στην πόλη Ιντλίμπ από μαχητές του ελεύθερου συριακού στρατού. Στις 25 Φεβρουαρίου ελήφθησαν πληροφορίες ότι το ISIS επρόκειτο να προβεί σε βομβιστική επίθεση στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας μία κόκκινη Μερσεντές. Το όχημα δεν μπόρεσε να μπει στην Τουρκία και στις 27 Φεβρουαρίου ανατινάχθηκε στην αγορά της συριακής πόλεως Σιντζάν.
«Χειρότερη από τον διάβολο»
Τον Μάρτιο μαχητές του ISIS άρχισαν να συναθροίζονται στην πόλη Νταρκούς και στις 14 Μαρτίου μετακινήθηκαν στο Ζουρζούρ με λεωφορεία. Περίπου 150 έμειναν σε μία διπλή βίλα στο χωριό Κολτζουλάρ, που είναι το πλησιέστερο σημείο με την Τουρκία. Στις 15 Μαρτίου πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία από τέσσερα σημεία, χωρισμένοι σε ομάδες των 45 με 50 ατόμων, και μετέβησαν στο ξενοδοχείο «Κεντ» του Ρεϊχανλί. Οι 100 από αυτούς πήγαν στο Κιλίς για να μεταβούν στην περιοχή Ράκα της Συρίας. Οι υπόλοιποι 45 συνελήφθησαν, γεγονός που εξόργισε το ISIS, το οποίο χαρακτήρισε την Τουρκία «χειρότερη από τον διάβολο» και αποφάσισε να αναλάβει δράση εναντίον της.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/05/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.