Το επίρραμα στο μανίκι και οι εμπαθείς αντιδράσεις
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Οι Έλληνες στρατιωτικοί φέρουν με υπερηφάνεια το εθνόσημο στο πηλήκιο ή στον μπερέ τους. Είναι σημειολογικά η διαρκής δήλωση της αφοσίωσης τους στην πατρίδα και στο καθήκον. Και αυτό είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί ηθικά τον στρατιωτικό (και όχι ένστολο) από όλους τους άλλους υπαλλήλους του ελληνικού κράτους. Πρακτικά τους διαφοροποιεί το γεγονός ότι υπόκεινται στις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, αλλά αυτό ξεφεύγει από το σημερινό αντικείμενο μας.
Προφανώς λοιπόν είναι τελείως έξω από τη λογική του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα οι λόγοι ...μεμψιμοιρίας των τελευταίων ημερών σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προστεθεί το εθνόσημο και ως επίρραμα στο αριστερό μανίκι της στολής.
Βεβαίως ο σχετικός θόρυβος δεν προέρχεται από τους ίδιους τους στρατιωτικούς ή τους θεσμικούς φορείς που τους εκπροσωπούν.
Προέρχεται από αυτόκλητους εκπροσώπους, οι οποίοι χρησιμοποιούν παραπλανητικούς τίτλους για να συγκαλύψουν το ότι επί της ουσίας δεν εκπροσωπούν τίποτε, εκτός ίσως από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Αυτές οι διχαστικές σκοπιμότητες είναι που δεν έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Διότι ακριβώς έρχονται σε απόλυτη αντίθεση προς την ίδια την έννοια της εθνικής ενότητας την οποία υπηρετεί ο στρατιωτικός˙ την έννοια η οποία αποτυπώνεται, στο εθνόσημο.
Πέρα όμως από αυτό, οι αντιδρούντες στην καθιέρωση του εθνοσήμου δείχνουν άγνοια και για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν τον Στρατό. Διαμαρτύρονται, για παράδειγμα, ότι το νέο επίρραμα κοστίζει 5 ευρώ. Πράγματι στην εποχή που ζούμε όλοι μετράμε και το τελευταίο ευρώ. Πόσο μάλλον οι στρατιωτικοί που έχουν υποστεί αλλεπάλληλες άδικες μειώσεις των αποδοχών τους.
Θα έπρεπε όμως να γνωρίζουν ότι το εθνόσημο δεν είναι κάτι που έρχεται να προστεθεί στο κόστος της στολής. Αντικαθιστά την ελληνική σημαία που υπήρχε ούτως ή άλλως στη στολή˙ τη σημαία η οποία υιοθετήθηκε, κατά τα διεθνή πρότυπα, όταν από τη δεκαετία του '90 αρχίσαμε να μετέχουμε σε πολυεθνικές αποστολές. Αρχικά την έφεραν μόνον όσοι υπηρετούσαν στο εξωτερικό. Σιγά σιγά όμως η επιθυμία των ιδίων να συνεχίσουν να τη φορούν και στην Ελλάδα την καθιέρωσε μόνιμα στις στολές.
Η τελευταία απόφαση κάνει το επίρραμα πιο καλαίσθητο και αναδεικνύει και το όνομα «Ελλάς» που αντικαθιστά τη λατινική γραφή «Hellas», η οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Το να αντιδρά κανείς σε αυτό δεν στηρίζεται σε καμία λογική. Μόνο στην εμπάθεια που επιδεικνύουν ορισμένοι απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/05/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.