✓ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ πλήρωμα τουρκικού αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου που πετάει πάνω από το Αιγαίο και υποκλέπτει συνομιλίες.
✓ 0 μεγάλος κατάσκοπος.
✓ Παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και καταγράφουν συνομιλίες από σταθμούς και πλοία!
✓ Τα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να υποκλέπτουν συνομιλίες από 216 σταθμούς και να κατασκοπεύουν μέχρι και 200 πλοία.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονικές παραβιάσεις, με στόχο να υποκλέψει στοιχεία, κάνει πλέον η Τουρκία στο Αιγαίο! Τα μαχητικά F-16 της Άγκυρας συνοδεύουν κάθε ημέρα ένα, δύο, ακόμη και τρία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 στις πτήσεις τους, οι οποίες ξεκινούν από το βορειότερο και καταλήγουν στο νοτιότερο σημείο του Αιγαίου! Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες παραβιάσεις πραγματοποιούνται πλέον από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, και όχι από μαχητικά της.
Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε ημέρα που τουρκικά αεροσκάφη CN-235 «έγραψαν» 21 παραβιάσεις και... τα μαχητικά καμία! Τι μπορούν να κάνουν αυτά τα αεροσκάφη; Να παρακολουθούν και να «ακούνε» πολλούς διαφορετικούς στόχους. Σύμφωνα με όσα είπαν οι Τούρκοι στην πρόσφατη παρουσίαση των εκσυγχρονισμένων CN-235, αυτά μπορούν να υποκλέπτουν συνομιλίες από 216 σταθμούς και να κατασκοπεύουν μέχρι και 200 πλοία. Επιπλέον, όπως είπε στην παρουσίαση, η οποία έγινε στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά, ο υποναύαρχος Χακάν Ουστέμ, «τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας που χρησιμοποιούνται στις θάλασσες της χώρας μας εξοπλίστηκαν με σύγχρονες συσκευές και είναι αεροσκάφη που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Το 2002, τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας είχαν γενική χρήση. Τον Οκτώβριο του 2013, μετά τον εκσυγχρονισμό που τους έγινε, άρχισαν να χρησιμοποιούνται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στον πόλεμο πάνω από το νερό και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».
Η νέα... μόδα της καθημερινής αποστολής αεροσκαφών αυτού του τύπου είναι ο νέος πονοκέφαλος του Πενταγώνου, για τον οποίο υπάρχουν δύο τάσεις αντιμετώπισης:
✓ Η μια είναι υπέρ της «σκληρής αντίδρασης». Προβλέπει αναγνωρίσεις, ακόμη και αναχαιτίσεις των ελικοφόρων αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου των Τούρκων. Η διαδικασία είναι αρκετά... επώδυνη για τους χειριστές των τουρκικών CN-235, αφού είναι λογικό να μην έχουν και πολλές δυνατότητες ελιγμών στα ταχύτατα και ευέλικτα μαχητικά F-16 και Mirage 2000 που στέλνει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εναντίον τους.
✓ Η δεύτερη άποψη είναι ότι θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία το ενδεχόμενο να δώσουμε στους Τούρκους αυτό που φαίνεται να επιδιώκουν: Ένα απρόβλεπτο επεισόδιο, ένα ατύχημα που θα τους δώσει την ευκαιρία για μια κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, το οποίο δεν θα ελέγχεται από εμάς. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής λένε «ναι» στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με όλα όσα προβλέπονται, απορρίπτουν όμως τις υπέρ το δέον «σκληρές αντιδράσεις».
Στη μέση βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για το κλίμα έντασης που επιχειρούν να συντηρήσουν τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και η κλήση στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα να μεταβεί στο Πεντάγωνο, είχαν ως στόχο να γίνουν οι σχετικές προειδοποιήσεις για τους απρόβλεπτους κινδύνους που προκαλεί αυτό το επικίνδυνο «παιχνίδι» στο Αιγαίο. Ωστόσο, την ίδια ώρα που ο Δ. Αβραμόπουλος συνομιλούσε με τον Τούρκο πρέσβη Κερίμ Ουράς, τα «κόκκινα στίγματα» στην οθόνη του υπολογιστή του, που έχει πάντα ανοιχτό στο γραφείο του, με εικόνα σε πραγματικό χρόνο από το Αιγαίο, πλήθαιναν. Ήταν τα CN-235 τα οποία έκαναν τις 21 παραβιάσεις που προαναφέραμε.
Τι έψαχναν οι Τούρκοι στη Χίο;
Στο «γαϊτανάκι» των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο εντάσσεται και η «έρευνα» που έκαναν νότια της Χίου για τον εντοπισμό ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16, που κατέπεσε τον Οκτώβριο του 1996, κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ελληνικό μαχητικό. Οι Τούρκοι ανταποκρίθηκαν -υποτίθεται- στην επιθυμία της οικογένειας του πιλότου Ναϊμ Ερντογάν να βρεθεί η σορός του, και γι' αυτό έστειλαν αυθαίρετα πλοία στην περιοχή για να κάνουν έρευνες. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι γείτονές μας έψαχναν σε μια περιοχή η οποία δεν είχε καμία σχέση με αυτή όπου έπεσε το αεροσκάφος το 1996. Έλληνες ψαράδες της περιοχής μάλιστα, προσφέρθηκαν να τους υποδείξουν το ακριβές σημείο όπου είχε πέσει το F-16, αλλά οι Τούρκοι συνέχισαν τις έρευνες στην περιοχή που είχαν επιλέξει, λες και δεν ήθελαν να το βρουν. Τελικά, ολοκλήρωσαν (προς το παρόν;) τις έρευνές τους την Τετάρτη, χωρίς να έχουν εντοπίσει απολύτως τίποτα.
Ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία του Πεντάγωνου είναι η επιμονή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να ανακοινώνει όλο και πιο συχνά «παρενοχλήσεις» τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά! Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, λένε στο Πεντάγωνο, ότι η Άγκυρα επιδιώκει να προκαλέσει μια κρίση, την οποία όμως θέλει να ελέγχει απόλυτα.
(REAL NEWS-04/05/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.