Αρχική » » ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ


✓ Από πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Σχολή Εθνικής Αμύνης. 
✓ Δημιουργία αγγλόφωνων Σχολών Εθνικής Αμύνης, Πολέμου και Πληροφοριών. 
✓ Στόχος η προσέλκυση ξέ­νων σπουδαστών, η καλώς εννοούμενη «επιρροή» προς φίλιες Ε.Δ. και έμ­μεσα οικονομικά οφέλη. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 

Αγγλόφωνη Σχολή Εθνι­κής Αμύνης (ΣΕΘΑ), αγ­γλόφωνη Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και αγγλό­φωνη Σχολή Αξιωματι­κών Πληροφοριών είναι οι τελευ­ταίες εξελίξεις αυτή την εποχή στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο αναβαθμίσεως της παρε­χόμενης στρατιωτικής εκπαιδεύσε­ως. Ο στόχος είναι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήμα­τα των εν λόγω σχολών και επισκέ­πτες σπουδαστές αξιωματικοί των τριών Κλάδων των Ε.Δ. φίλιων και συμμάχων χωρών. 

Η «εξωστρέφεια» δεν είναι συνηθι­σμένος όρος του στρατιωτικού λεξιλογίου, αλλά τείνει να καθιερωθεί ...ως τέτοιος, μετά τις προαναφερθεί­σες ενέργειες του ΓΈΕΘΑ, τις οποί­ες αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π». Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της εφημερίδας, το ΥΠΕΘΑ αποβλέπει στα εξής: Πρώτος στόχος, η μεγα­λύτερη δυνατή προσέλκυση ξένων σπουδαστών στην Ελλάδα ώστε να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές Ε.Δ. Ο δεύτερος είναι η μέσω των σπουδαστών αυτών άσκηση καλώς εννοούμενης «επιρροής» προς τις φίλιες Ε.Δ., στις οποίες οι συγκε­κριμένοι αξιωματικοί θα κληθούν να υπηρετήσουν σε επιτελικές ή δι­οικητικές θέσεις. Και ο τρίτος, όχι άμεσα «στρατιωτικός», είναι οικο­νομικός, αφού οι σπουδές, διάρ­κειας ενός ακαδημαϊκού έτους, θα πληρώνονται από τις χώρες προελεύσεως των σπουδαστών και οι στρατιωτικοί σπουδαστές θα ζουν με τις οικογένειές τους είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη. 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, μετά τη σύμφω­νη γνώμη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπου­λου. ο αρχηγός του ΓΈΕΘΑ, στρα­τηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, υπέ­γραψε πρόσφατα συμφωνία για τη δημιουργία μιας αγγλόφωνης ΣΕΘΑ, η οποία θα λειτουργεί πα­ράλληλα με την «ελληνόφωνη» (που βρίσκεται για δεκαετίες στο Διοικητήριο της παλαιάς Σχο­λής Ευελπίδων, στην Κυψέλη). Σε αυτή σήμερα φοιτούν, πραγ­ματοποιώντας μεταπτυχιακού επιπέδου σπουδές, αξιωματικοί βαθμού αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη των τριών Κλά­δων των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημόσιοι υπάλληλοι (ΕΥΠ, ΥΠ.ΕΞ. κ.λπ.), καθώς και ξένοι σπουδαστές, γνώστες όμως της ελληνικής γλώσσας. Πλέον, με το νέο αγγλόφωνο τμήμα της, η ΣΕΘΑ θα μπορεί να έχει σπουδα­στές από χώρες των Βαλκανίων, της Αφρικής και της Μέσης Ανα­τολής, αλλά και της Ευρώπης, που έως τώρα δεν είχαν αυτήν τη δυ­νατότητα. Οι σπουδές στη ΣΕΘΑ, στο αγγλόφωνο και το ελληνόφω­νο τμήμα, θα είναι διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους, που πρακτι­κά είναι μία περίοδος περίπου εν­νέα μηνών. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αντίστοι­χο τμήμα σπουδών στην αγγλι­κή γλώσσα πρόκειται να δημι­ουργηθεί και για την ΑΔΙΣΠΟ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στην οποία φοιτούν αξιωματικοί των τριών Κλάδων, βαθμού ταγμα­τάρχη (και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων). Στη σχολή σπουδαστές παρακολουθούν τα πρώτα τους επιτελικά μαθήματα προκειμένου να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε μονάδες ή σχηματισμούς στους οποίους θα υπηρετήσουν. Και στην ΑΔΙΣΠΟ οι σπουδές είναι διάρκειας περί­που εννέα μηνών. Το θέμα με την ΑΔΙΣΠΟ αναμένεται να έχει ολοκληρω­θεί μέχρι το τέ­λος του μήνα, με την υπογραφή της σχετικής δια­ταγής συγκροτήσε­ως της. 

Τέλος, η απόφαση για τη σύσταση αγγλόφωνης Σχολής Αξιωματι­κών Πληροφοριών (Intelligence) αποτελεί το τρίτο σκέλος αυτής της «εξωστρέφειας» του ΓΕΕΘΑ και αφορά κυρίως κατωτέρους αξι­ωματικούς. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα, αφού σε όλους τους Στρατούς οι αξιωματι­κοί αποτελούν τις κορυφές στον τομέα της... κάθε είδους ασκήσεως «επιρροής». Καλό είναι επομέ­νως η προσπάθεια αυτή να γίνεται από τους μικρούς βαθμούς, απο­τελώντας έτσι ένα είδος «επενδύ­σεως» για το μέλλον. Μάλλον το ΓΕΕΘΑ με την πρωτοβουλία του αυτή «βλέπει» πολύ μακριά στο μέλλον. 

Στενότερη η συνεργασία με την Αίγυπτο 


Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, στρατηγό Sedki Sobhi, στο Κάιρο. 

Τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Adly Mansour, τον υπουρ­γό Άμυνας της χώρας, στρατη­γό Sedki Sobhi, καθώς και τον αρχιστράτηγο Abdel Fattah el-Sisi, υποψήφιο στις προσε­χείς Προεδρικές εκλογές, πρώ­ην υπουργό Άμυνας και αρχη­γό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, συνάντησε ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη μονο­ήμερη επίσκεψή του στο Κάι­ρο, την οποία πραγματοποίησε συνοδευόμενος από τον αρχη­γό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. 

«Σε αυτό το τόξο αστάθειας, που εκτείνεται από την Ουκρα­νία μέχρι την Τυνησία, η χώρα μας προβάλλει ως ένας ισχυ­ρός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτό, το μήνυμα που στέλνου­με σήμερα με την απόφασή μας να εμβαθύνουμε και να συνερ­γαστούμε ακόμα περισσότερο, εγκαινιάζοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέ­σεις, είναι πάνω από όλα ένα μήνυμα ειρήνης και προσφο­ράς», τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ. Αβραμόπουλος. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμπαράσταση και υποστήρι­ξη της Αθήνας στις προσπάθει­ες που καταβάλλει η Αίγυπτος για τη δημιουργία ενός κρά­τους «ανοικτού στον κόσμο, με σεβασμό στο κράτος δικαίου», όπως επισήμανε αναφερόμε­νος και στις διμερείς αμυντικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΘΑ χαιρέτισε και τπ διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών, λέγο­ντας ότι «θα συμβάλουν στην πρόοδο και στη σταθεροποίηση της χώρας». 

Σημειώνεται ότι η στρατιωτι­κή συνεργασία με την Αίγυ­πτο είναι εξαιρετικά στενή και αγαστή. Μπορεί να γίνει ακό­μα καλύτερη σε τομείς όπως το Πολεμικό Ναυτικό και η συνεκπαίδευση μεταξύ των δύο πλευ­ρών, η εκπαίδευση Αιγυπτίων σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές των ελληνικών Ε.Δ., η εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαι­δεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρή­της, αλλά και η αμυντική βιομη­χανία. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-03/05/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger