Αρχική » » Σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας

Σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας


✓ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ Τ.Ε.Θ.Α., Τ.Ε.Σ. ΚΑΙ Τ.Α.Α., ΠOΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ.
✓ Ο νόμος προβλέ­πει πως στο με­ταβατικό στάδιο τα υφιστάμενα Ταμεία (Τ.ΕΘ.Α., Τ.Ε.Σ., Τ.Α.Α.) εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις που τα διέπουν. 

Τη δημιουργία του Ε.Τ.Ε.Α. (Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο θα συγχωνευτούν το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Τ.ΕΘ.Α. (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Τ.Ε.Σ. (Ταμείο Εθνικού Στόλου) και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Τ.Α.Α. (Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας) προβλέπει ο νόμος 4250 που ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. 

Ο οργανισμός λειτουργίας του νέου Ν.Π.Δ.Δ., που θα απορροφήσει τα τρία Ταμεία, θα καθοριστεί προσεχώς... με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρότα­ση των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισήγησης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Στον οργανισμό θα καθορίζεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 του νόμου «η έκταση της εποπτείας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η σύνθεση και ο τρόπος συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου και των λοιπών οργάνων διοίκησης, η οργάνωση και διάρθρωση των υπηρεσιών του, οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα, η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού και τα θέματα οικονομικής διαχείρισης, προϋπολογισμού και περιουσίας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». 

Πολιτικοί υπάλληλοι 

Ο νόμος προβλέπει πως στο μεταβατικό στάδιο τα υφιστάμενα Ταμεία (Τ.ΕΘ.Α, Τ.Ε.Σ., Τ.Α.Α.) εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις που τα διέπουν και το προσωπικό τους εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σε αυτά. Μετά τη συγχώνευση τους, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, «το προσωπικό που υπηρετεί στους φορείς, που καταρ­γούνται και συγχωνεύονται, καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό του νέου φορέα, στον οποίο εφεξής θα υπάγεται και θα παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας». 

Το ΕΤΕΑ θα συνεχίσει να υπηρετεί τους σκοπούς των καταργούμενων φορέων, αφού αναλαμβάνει μέσα από τη διαχείριση και την αξιοποίηση της περιουσίας τους την ενίσχυση και την υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της αμυντικής οργάνωσης και ενίσχυσης της χώρας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος. 

Σκοπός του πιο συγκεκριμένα είναι: «α) η προμήθεια υλικών επιστρατεύσεως, β) η κατασκευή και ανακαίνιση στρατιωτικών κτηρίων γ) η κατασκευή οχυρών, δ) η συμπλήρωση των ναυτικών δυνάμεων του κράτους ε) η αντιμετώπιση των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της αεροπορι­κής άμυνας της χωράς». 

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, το Ταμείο ξεκινάει με «προίκα» όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Τ.ΕΘ.Α.-Τ.Ε.Σ.-Τ.Α.Α., καθώς και τα περιου­σιακά στοιχεία που θα αποκτηθούν από αυτό, αποκτά την κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταργούμενων Ταμείων, με μόνη επιφύλαξη αυτή των διατάξεων περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών. Για να «τρέξει», δε, όσο γίνεται περισσότερο η σχετική διαδικασία, αλλά και για να διαφυλαχτεί στο ακέραιο η περιουσία του ΕΤΕΑ, όλες οι μεταβιβάσεις από τους καταργούμενους φορείς απαλλάσσονται από κάθε φόρο, εισφορά ή τέλος, καθώς και δικαιώματα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή και οποιουδήπο­τε τρίτου, «συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών, των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ αμίσθων και εμμίσθων υποθηκοφυλάκων ή κτηματολογικών γραφείων, με την επιφύλαξη του άρθρου 54Α του ν.4174/2013 περί των υποχρεώσεων τρίτων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)». 

Τέλος, το Ε.Τ.Ε.Α. αναλαμβάνει την ευθύνη να διαφυλάξει το πλούσιο αρχείο των καταργούμενων οργανισμών που προσέφεραν πάρα πολλά κατά τη λειτουργία τους, καθώς και την πιστή και ακριβή εκτέλεση της βούλησης των διαθετών και δωρητών, με την οποία διατέθηκαν περιουσιακά στοιχεία διά κληρονομιάς, κληροδοσίας ή δωρεάς υπέρ Τ.ΕΘ.Α.,Τ.Ε.Σ! Τ.Α.Α. 

Κώστας Αττίας 
(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-03/05/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger