• Στο Στρατοδικείο οπλίτες γιατροί (του ΚΕΕΜ Σπάρτης) που δεν έχουν ευθύνη!
Της Ρίτας Μελά
rmela@dimokratianews.gr
Για τον 22χρονο στρατιώτη Νικήτα Λιθάρη, που έχασε άδικα τη ζωή του τον Μάρτιο του 2015 από νεκρωτική πνευμονία στο νοσοκομείο 401, είναι πλέον αργά. Για τους δύο νέους ειδικευόμενους γιατρούς Ε.Α και Ι.Μ, 27 χρόνων σήμερα, που θα καθίσουν στο εδώλιο του Στρατοδικείου Αθηνών τη Δευτέρα, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ίσως να μην είναι.
Και αυτό γιατί είναι τουλάχιστον υποκριτικό και επικίνδυνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να στηρίζει την υγειονομική κάλυψη των φαντάρων της χώρας στα άπειρα χέρια των νεαρών ειδικευόμενων γιατρών που υπηρετούν τη θητεία τους, χωρίς οι νεαροί λειτουργοί του Ιπποκράτη να είναι υπό την αυστηρή επίβλεψη έμπειρων στρατιωτικών ειδικευμένων γιατρών.
Η τραγική ιστορία του Νικήτα αρχίζει τον Μάρτιο του 2015, όταν ο 22χρονος παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) Σπάρτης, στο οποίο εκπαιδεύονται από 800 έως 1.400 φαντάροι. 0 νεαρός ήταν ενθουσιασμένος, ωστόσο δεν γνώριζε ότι παίζει τη ζωή του κορόνα γράμματα, καθώς το συγκεκριμένο στρατόπεδο από το 2013 στέλνει εμπιστευτικά έγγραφα τόσο στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) όσο και στο νοσοκομείο της Σπάρτης ζητώντας διαρκώς γιατρούς για την υγειονομική κάλυψη των φαντάρων του!
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Μάρτιο είχαν αρρωστήσει 200 στρατιώτες, κυρίως από ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Οι δύο νεαροί ειδικευόμενοι γιατροί έστελναν διαρκώς μέσω ΚΤΕΛ (!) τους άρρωστους φαντάρους στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Αθήνα, γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ!
Η δραματική κατάσταση απεικονίζεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του ΚΕΕΜ Σπάρτης προς το ΓΕΣ, μετά τον θάνατο του άτυχου νέου, στις 24 Μαρτίου του 2015: «Παρακαλείται για την τοποθέτηση δύο οπλιτών ιατρών άνευ ειδικότητας για την κάλυψη απαραίτητων αναγκών υγειονομικής υποστήριξης».
Επίσης σε άλλο έγγραφο του ΚΕΕΜ προς το νοσοκομείο της Σπάρτης, με ημερομηνία 4 Μαρτίου 2015, προ του τραγικού θανάτου, περιγράφονται οι τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου της Σπάρτης: «Η θεραπεία των οπλιτών δεν ολοκληρώνεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζεται πως η «μη ύπαρξη ιατρικής ειδικότητας στο νοσοκομείο σας απαιτεί άμεση διακομιδή σε στρατιωτικό νοσοκομείο».
Όλα λοιπόν ήταν εναντίον του άτυχου Νικήτα. Το στρατόπεδο δεν είχε έμπειρους γιατρούς, το νοσοκομείο της Σπάρτης ήταν τραγικά υποστελεχωμένο, το ΕΚΑΒ δεν είχε ασθενοφόρο!
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι τη Δευτέρα 16 Μαΐου δικάζονται στο Στρατοδικείου Αθηνών οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί που εξέτασαν τον φαντάρο -και ήταν εκείνοι που έδωσαν εντολή για τη διακομιδή του στο 401- με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια».
Για τον άτυχο Νικήτα, λοιπόν, είναι πια αργά. Τα ερωτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που μένουν αναπάντητα, είναι αν θα θρηνήσουν και άλλοι γονείς τα παιδιά τους, και αν η Δικαιοσύνη θα εξαντλείται στους άπειρους ιατρούς.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/05/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.