Αρχική » , , , , , » Σε αγαστή συνεργασία τουρκικοί κρατικοί μηχανισμοί και δου­λέμποροι

Σε αγαστή συνεργασία τουρκικοί κρατικοί μηχανισμοί και δου­λέμποροι


Ο στρατηγός Κωσταράκος είναι υπέρμαχος της δημιουργίας «μακρινών συνόρων» που θα «προστατεύουν» την Ευρώπη, δημιουργώντας ασφάλεια και ευημερία στις χώρες που υπάρχει πρόβλημα.

Το ταξίδι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης ξεκινάει όταν χάνεται η ελπίδα και έρχεται ο φόβος εξαιτίας των πολέμων, της τρομοκρατίας της φτώχειας, της πείνας και της ανεργίας.

ΓΡΑΦΕΙ 0 ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@peqasus.gr

ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ βρέθηκα πρό­σφατα ανάμεσα σε μια ομά­δα αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εμπλέ­κονται ευθέως στην κοινή επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex για να σταματήσουν οι ροές προσφυ­γών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ' επέκταση στην υπόλοιπη Ευ­ρώπη. Το πώς φτάνουν τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών από τα βάθη της ασιατικής αλλά και της αφρικανικής ηπείρου στα μικρασιατικά παράλια, την «αυλόπορτα» της Ευρώπης, είναι μια πονεμένη ιστορία που δυστυχώς δεν γνωρίζει η Αθήνα όπως μετά λύπης μου διαπίστωσα κατά την επιστροφή μου όταν επικοινώνησα με αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους του κράτους.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ υπάρχει πλήρης άγνοια για το πως εμπλέκονται οι κρατικοί μηχανισμοί της Τουρκίας (στρατός - πολιτοφυλακή ακτοφυλακή) στον καταμερισμό των προσφύγων και των μεταναστών στις περιοχές που επιλέ­γουν κάθε φορά να προωθήσουν προς συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Με απλά λόγια, η Αθήνα δεν γνωρίζει τι της ξημερώνει κάθε πρωί. Δεν γνωρίζει πως κινούνται τα κυκλώματα απέναντι από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, το Καστελόριζο! Πως οι δουλέμποροι συνεργάζονται αρμονικά με την ΜΙΤ και την τουρκική ακτοφυλακή.

ΑΥΤΟ που δεν μπόρεσε να κάνει η Ελ­λάδα τόσο καιρό το έκανε μέσα σε λίγες βδομάδες το NATO, προφανώς με τη βοήθεια των Αμερικανών. Έψαξε και έμαθε πως λειτουργεί το δουλεμπόριο μέσω του παρακράτους, πως έχει στη­θεί η «βιομηχανία» μετακίνησης προσφυγικών και μεταναστευτικών ομάδων προς τα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Υπηρεσίες του ΝΑΤΟ χαρτογράφησαν την περιοχή, κατέγραψαν τα κυκλώ­ματα, βρήκαν τα «κρατικά κλειδιά» που ενεργοποιούν τις μηχανές του δουλε­μπορίου... Εν συνεχεία το ΝΑΤΟ ενη­μέρωσε τις τουρκικές αρχές ότι πια έχει πλήρη εικόνα της διακίνησης των προσφυγικών ροών και πλέον δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της φάμπρικας.

Ο Θουκυδίδης «διδάσκει» τους στρατιωτικούς

ΚΑΘΩΣ βρισκόμουν στην προκυμαία της Σμύρνης πλάι στον υγρό τάφο των ξεριζωμένων Ελλήνων του 1922 και συνομιλούσα με τους «συμμαχικούς» αξιωματούχους για το δράμα και την εκμετάλλευση των εκατομμυρίων ανθρώπων που ξεριζώνονται σήμερα από τον τόπο τους, θυμήθηκα πόσο επίκαιρη και ακριβής είναι μια ομιλία του στρατηγού Κωσταράκου, προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της EE, προς τα στελέχη Δημόσιας Διοίκησης του Καναδά όπου επικαλέστηκε τον Θουκυδίδη: «Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του», για να επισημάνει ότι «παρά την πρόοδο της ανθρωπότητας αυτό ισχύει και στις μέρες μας και μάλιστα εκδηλώνεται με μεγαλύτερη επιθετικότητα απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια». Οι συνομιλητές μου συμφωνούν με τον στρατηγό Κωσταράκο ότι νέες προκλήσεις και απειλές έχουν προστεθεί στις παλιές - παραδοσιακές...

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ για την Ευρώπη -μέσα από την κουβέντα διαβλέπω ότι- διαμορφώνονται δύο νέες απειλές ύψιστης σημασίας:

Η πρώτη απειλή προέρχεται από την Ανατολή (Ρωσία - Βόρεια Κορέα) και για την αντιμετώπισή της το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η δεύτερη απειλή είναι δίδυμη και προέρχεται από τον Νότο. Από τη μια είναι η απειλή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Da'esh, Al Nusra, AQIM, Boko Haram, που στρέφονται όχι μόνο κατά των χωρών στο έδαφος των οποίων δραστηριοποιούνται, αλλά και κατά πολιτών, κοινωνιών ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Από την άλλη υπάρχουν τα κύματα των προ­σφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν παράνομα στην Ευρώπη μέσω των θαλάσσιων συνόρων στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Το μεγάλο ζητούμενο επομένως είναι πως και που θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική απει­λή. Αναπόφευκτα η «εσωτερική άμυ­να» αρχίζει εκτός ευρωπαϊκών συνό­ρων, σε μέρη όπως Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Μάλι, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, δηλαδή ακριβώς εκεί που ήδη υπάρχει πρόβλημα και όχι εκεί όπου εμφανίζο­νται τα συμπτώματα.

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ άκουσα και το καταγράφω, διότι ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, ότι τα «μακρινά σύνορα» της Ευρώπης υπερασπίζο­νται σήμερα από περίπου 3.400 στρατιώτες σε έξι στρατιωτικές επι­χειρήσεις της ΕΕ και αποστολές στην Αφρι­κή, τη Μεσόγειο θάλασ­σα και την περιοχή των Βαλκανίων.

Οι επιχειρήσεις της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο

Η ναυτική επιχείρηση Atalanta της ΕΕ προστατεύει από την πειρατεία στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και τον Ινδικό Ωκεανό από το 2008.

Η ΕΕ εκπαιδεύει την ακτοφυλακή στο Τζιμπουτί, στην Κένυα, στις Σεϋχέλλες, καθώς και την παράκτια αστυνομία στο Μογκαντίσου, το Puntland και τις περιοχές της Σομαλιλάνδης.

Η ΕΕ δραστηριοποιείται ήδη και σε άλλες περιοχές της Αφρικής, σε Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Από τον Ιούνιο του 2015, μια μεγάλη ναυτική επιχείρηση έχει ξεκινήσει στη Νότια και Κεντρική Μεσόγειο με την επωνυμία «Σοφία» και με αποστολή τον εντοπισμό, τη σύλληψη και δέσμευση των πλοίων και των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από διακινητές, λαθρεμπόρους ή «δουλεμπόρους». Είκοσι δύο κράτη-μέλη συμβάλλουν σε αυτή την επιχείρηση.

 Η ΜΕΓΑΛΗ συμμε­τοχή ευρωπαϊκών χωρών στη ναυτική δύναμη «Σοφία» στη Μεσόγειο οφεί­λεται στο ότι σχεδόν το 35% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου ανήκει σε ευρωπαϊκά συμφέ­ροντα. Η Ευρώπη εξαρτάται από τις θαλάσσιες μεταφορές (εμπορίου και ενέργειας).

[ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Τα εν οίκω εν Δήμω)- 8 ΜΑΪΟΥ 2016]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger