Η πρώτη είδηση είναι ότι τουρκικό αεροπλάνα στις 11,12,13 και 14 Απριλίου πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες και συγκεκριμένα τη νησίδα Πασάς ή Παναγιά, όπως για λόγους «εθνικούς» τη μετονομάσαμε πριν λίγα χρόνια. Η δεύτερη ότι ελικόπτερο της FYROM -αυτής που «ευθαρσώς» κάποιοι κυβερνητικοί αποκαλούν «Μακεδονία»- πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από ελληνικό έδαφος.
Δεν ήσαν λίγοι όσοι έσπευσαν να αναφερθούν σ’ αυτά τα γεγονότα. Οι μεν «αντιδράσεις» από την κυβέρνηση ήσαν σαφώς σπασμωδικές, ενώ οι δηλώσεις από την αντιπολίτευση αποσκοπούσαν -εξίσου σαφώς- σε μικροκομματικά οφέλη. Οι μεν υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 έγιναν σε μεγάλα ύφη από 9.000 έως 34.000 πόδια ήτοι 2.743 έως 10.363 μέτρα. Είχαν διάρκεια το μέγιστο 1 λεπτό και ήσαν δίπλα στην οριογραμμή του FIR Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι η πρόθεση των Τούρκων ήταν να καταδείξουν απλώς την παρουσία τους (και στα ένα-δύο πλοία της ΝΑΤΟϊκής SNMG2, που έπλεαν στην περιοχή), χωρίς να διακινδυνεύσουν τίποτε περισσότερο, όπως π.χ. μια εμπλοκή μέσα στο FIR Αθήνας με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Θεωρείται ακόμα σίγουρο ότι οι Τούρκοι ήθελαν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους για τις ασκήσεις «Ηνίοχος 2016» και «Noble Dina 2016» στις οποίες Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Έλληνες συνεργάστηκαν με μεγάλη επιτυχία χωρίς αυτούς. Γνωρίζουν άλλωστε -καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- ότι θα ήταν εντελώς παράλογο να δημιουργήσουν, αυτήν την περίοδο, ένταση και με την Ελλάδα, όταν έχουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τους Κούρδους, τη Συρία και τη Ρωσία, ενώ η Ε.Ε. έχει αρχίσει να μεταστρέφεται εναντίον τους για το προσφυγικό.
Η περίπτωση με τα ελικόπτερα της FYROM είναι εντελώς διαφορετική. Ναι μεν υπήρξε υπέρπτηση στις 21 Απριλίου, αλλά, και εδώ, ήταν ενός λεπτού και - το σημαντικότερο - σε μια περιοχή εντελώς ορεινή που «δεν πατάει άνθρωπος». Απλώς έλεγχαν μήπως υπήρχαν πρόσφυγες-λαθρομετανάστες που οδηγούμενοι από «αλληλέγγυους» -που εμείς «χαϊδεύουμε»- προσπαθούσαν να περάσουν στη χώρα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η FYROM δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ τη συνοριακή γραμμή, ενώ, στρατιωτικά, είναι αμελητέα.
Το ζήτημα είναι ότι εμείς αντιδράσαμε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Αφενός δείξαμε ότι η συνεργασία ΥΠΕΞ - ΥΕΘΑ είναι ανύπαρκτη ή περίπου ανύπαρκτη. Αφετέρου, στην περίπτωση της Τουρκίας, το ΥΕΘΑ έκανε την άσκηση «Πυρπολητής» κοντά στον καταυλισμό της Ειδομένης και κινητοποίησε την αεράμυνα στην Χίο. Και στον μεν πρώτο σκέλος πέτυχε να πανικοβάλει τα προσφυγόπουλα του καταυλισμού, ενώ στο δεύτερο, να βγουν από τα στρατόπεδά τους τα οχήματα των συστημάτων OSA και ASRAD. Λες και χρειάζονται πολύ ώρα ή ιδιαίτερες διαδικασίες, για να γίνει κάτι τέτοιο. Φυσικά αφήνουμε ασχολίαστη την παρουσία του κ. Παν. Κομμένου τόσο στον χώρο όπου έγινε ο «Πυρπολητής», όπως και στον Πασά. Το αυτό ισχύει και για την κυβερνητική σύσκεψη -που βαφτίστηκε ΚΥΣΕΑ- της 15ης Απριλίου, τα αποτελέσματα της οποίας θα μείνουν στην ιστορία. Απλώς θέλουμε να ελπίζουμε ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτό, αντιλήφθηκαν ότι στα θέματα αμυντικής κι εξωτερικής πολιτικής χρειάζονται μια κάπως μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα χειρισμών.
(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-16/05/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.