Τα ονόματα των 117 (πρώην αλλά και μερικών εν ενεργεία) βουλευτών που εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης διεκδικούν αναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας αναταραχή στις ....
ηγεσίες των κομμάτων και σάλο στην κοινή γνώμη, καθώς προκαλείται από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, για άλλη μια φορά, το λαϊκό αίσθημα.
ηγεσίες των κομμάτων και σάλο στην κοινή γνώμη, καθώς προκαλείται από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, για άλλη μια φορά, το λαϊκό αίσθημα.
Ενώ οι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών χάνουν διαρκώς από τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εφάπαξ και κάθε είδους εισόδημά τους, οι πολιτικοί αυτοί -και παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της Βουλής για όσους είναι σήμερα βουλευτές- συνεχίζουν τις δικαστικές διεκδικήσεις για να ενθυλακώσουν έως και 240.000 ευρώ έκαστος, επιβεβαιώνοντας έτσι την απόσταση που τους χωρίζει από την κοινωνική πραγματικότητα.
Όπως προκύπτει μάλιστα, προέρχονται από τα δυο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) οι 114 στο σύνολο των 117 που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν από το Δημόσιο τα αναδρομικά (συν τους τόκους) από διαφορές των αποδοχών τους αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.
Στο Πρωτοδικείο
Οι συγκεκριμένες αγωγές αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τρέχουν για να αποκηρύξουν -ανεπίσημα μέχρι στιγμής- την πρακτική των πρώην βουλευτών τους πού απειλεί να βυθίσει ακόμη περισσότερο στην ανυποληψία το πολιτικό σύστημα.
Ουσιαστικά, οι 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 62 της Ν.Δ. ζητούν να εξισωθούν με τους δικαστές, καθώς απαιτούν τα αναδρομικά και την αποζημίωση, επικαλούμενοι απόφαση του 2006 του Μισθοδικείου που είχε δώσει αυξήσεις στους δικαστές αλλά και αναδρομικές διαφορές της πενταετίας 2000-2005.
Η λίστα περιλαμβάνει ονόματα πρώην υπουργών και πρόσωπα που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή του τόπου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τα πρώτα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα μάλιστα ξεχωρίζουν του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Τάσου Μαντέλη, αλλά και στενών φίλων της οικογένειας Παπανδρέου, όπως του Γιώργου Ανωμερίτη (που σήμερα είναι πρόεδρος στον 0ΛΠ), και της Μαρίας Αρσένη (μητέρας του ευρωβουλευτή Κρίτωνος Αρσένη).
Σημειώνεται ότι από τις αγωγές τους παραιτήθηκαν ο Μιχάλης Λιάπης και ο Λεωνίδας Τζανής, αλλά και η Ιουλία Κοσιώνη, χήρα, του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (1989- 1993) και του ΚΚΕ (1993-2004), ενώ ο πρώην βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι έχει παραιτηθεί της αγωγής από τον Μάρτιο του 2010.
Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη με δύο αγωγές που αφορούν διαφορετικές βουλευτικές περιόδους (I. Βαϊνάς, Μ. Ζορμπά, Ε. Λουκάκης και Σ. Στολίδης).Ο Π.Μελάς, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ισχυρίστηκε ότι, αν πάρει τα χρήματα, θα τα δωρίσει στους φτωχούς ή θα τα επιστρέψει, ενώ ο τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΑ Γιάννης Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι δεν θα επιμείνει στη διεκδίκηση των χρημάτων.
Στο μεταξύ, μπορεί το ακριβές ποσό που συνολικά ζητούν οι πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές να είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, αφού καθορίζεται από τη διάρκεια θητείας του καθενός, ωστόσο είναι ενδεικτικό το παράδειγμα: Κάποιος που διετέλεσε βουλευτής επί μία τριετία διεκδικεί διαφορές βουλευτικής αποζημίωσης ύφους 240.196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους, ενώ η αποζημίωση για ηθική βλάβη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους κυμαίνεται περίπου στα 10.000 ευρώ για έκαστο.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι διεκδικούν τις διαφορές των αποδοχών τους σε βάθος χρόνου, δηλαδή και για το διάστημα πριν από την επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου το 2006, προεδρεύοντος του Ρωμύλου Κεδίκογλου.
ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Ο Άκης και οι άνθρωποι της οικογένειας Παπανδρέου πρώτοι και καλύτεροι
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Αλ Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεώργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωάν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαΐνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά {ευρωβουλευτής}, Χρήστος Θεοδώρου, Ιωάν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα-Νόρα Κατσέλη - Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλέξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής (παραιτήθηκε από την αγωγή), Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Απόστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλέξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.
ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ
Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεόδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωάν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταύρ. Δαιλάκης, Γεώργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταύρ. Κελέτσης, Εμμ. Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης (παραιτήθηκε από την αγωγή), Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Αρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντών. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Ι Σκανδαλάκης, Θεόδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Απόστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου - Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φωλιάς, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαιτίδης.
Ακόμη, αγωγή κατέθεσαν: Ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει. Ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Εμμ. Μπακόπουλος. Η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (αρχικά) και έπειτα του ΚΚΕ, Ιουλία Κοσιώνη, που όμως παραιτήθηκε τελικά από την αγωγή.
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/12/2011)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.