«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Ρίχνουν «τυράκι» πριν κόψουν τους μισθούς
• ΧΡΥΣΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΩΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ
• Οι αξιωματικοί θα μπορούν να παραμένουν πέντε επιπλέον έτη στις Ένοπλες Δυνάμεις
• Με προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά στο Στρατό εν όψει του νέου ειδικού μισθολογίου
Με τροποποιήσεις στην κατεύθυνση ευνοϊκότερης εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν για τον τρόπο εξέλιξης, κρίσεων και σταδιοδρομίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρείται να...
χρυσωθεί το χάπι στους στρατιωτικούς εν όψει της λαίλαπας του νέου ειδικού μισθολογίου το οποίο είναι προ των πυλών. Οι μειώσεις αποδοχών ενδέχεται να ξεπερνούν το 20% του εισοδήματος σήμερα.
χρυσωθεί το χάπι στους στρατιωτικούς εν όψει της λαίλαπας του νέου ειδικού μισθολογίου το οποίο είναι προ των πυλών. Οι μειώσεις αποδοχών ενδέχεται να ξεπερνούν το 20% του εισοδήματος σήμερα.
Αν και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα εφαρμοστεί το νέο ειδικό μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς, είναι απολύτως βέβαιο πως θα περιλαμβάνει επαχθείς όρους όσον αφορά το βασικό μισθό και τα επιδόματα. Η εφαρμογή του συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Εκτιμάται ότι ορισμένα επιδόματα θα καταργηθούν και θα παραμείνουν αυτά του χρόνου υπηρεσίας (είναι παγωμένο από τον Ιούλιο), της θέσης ευθύνης και της ειδικής απασχόλησης. Είναι άγνωστο πώς θα επανακαθοριστούν, όπως επίσης σε τι βαθμό θα περικοπεί το πτητικό επίδομα (θεωρείται βέβαιο), αν θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό τα οδοιπορικά ή αν θα κοπούν και τι θα γίνει με τις μισθολογικές προαγωγές.
Αναστάτωση
Την επερχόμενη καταιγίδα των μέτρων για τους στρατιωτικούς που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο συνδέουν αρκετοί με το σχέδιο το οποίο έστειλε για επεξεργασία στα Γενικά Επιτελεία το ΓΕΕΘΑ. σε μια προσπάθεια έστω και περιορισμένης ανακοπής της δυσαρέσκειας. Το σχέδιο όμως του ΓΕΕΘΑ λόγω ασαφειών και ατυχών διατυπώσεων στο συνοδευτικό έγγραφο που διέρρευσε προκάλεσε αναστάτωση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρκετά φέρονται μάλιστα να έφτασαν στο... παρά πέντε υποβολής παραίτησης, αφού η εθελοντική παραμονή έως τα 40 χρόνια υπηρεσίας στην παράλληλη επετηρίδα ερμηνεύτηκε ως υποχρεωτική, με κατάργηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια που έχουν θεμελιώσει όσοι μπήκαν στο Στράτευμα μετά το 1987.
Μόνο για προαγωγές
Με σκοπό να κατευνάσει την αναστάτωση των στρατιωτικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε με «non paper» ότι το σχέδιο με το οποίο το ΓΕΕΘΑ επιχειρεί αλλαγές σε συνεργασία με τα τρία Γενικά Επιτελεία (θα υποβληθούν θέσεις και προτάσεις έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου) αφορά μόνο τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων του νόμου 3883/2010 και δεν έχει καμία σχέση με θέματα συνταξιοδοτικά τα οποία ρυθμίζονται με το νόμο 3865/2010. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σύμφωνα με το νόμο 3865/2010».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να μεταβληθούν συνταξιοδοτικά θέματα».
Οι εισηγούμενες τροποποιήσεις αφορούν ιδίως στους βαθμούς από συνταγματάρχη και ανωτάτων, τους οποίους η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά αν δεν επιλεγούν για προαγωγή, όπως συμβαίνει σήμερα, αντιθέτως εφόσον το επιθυμούν τους παρέχεται η δυνατότητα ή να δηλώσουν αποστρατεία ή να συνεχίσουν μέχρι και τα 40 χρόνια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάρχουν και για τα στελέχη βαθμού ανθυπολοχαγού μέχρι και αντισυνταγματάρχη.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ: Τέλος στις υποχρεωτικέςς αποστρατείες
ΔΙΚΑΙΩΜΑ παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις έως και 40 χρόνια με πλήρη εφαρμογή της παράλληλης επετηρίδας και κατάργηση των υποχρεωτικών αποστρατειών, αλλά και κρίσεις για προαγωγή ανά διετία στους ανώτατους αξιωματικούς προβλέπει το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ που αφορά στην προώθηση αλλαγών στον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών. Συγκεκριμένα με το εν λόγω σχέδιο προτείνονται τα εξής:
• Κατάργηση του διαχωρισμού παλαιών και νέων αξιωματικών (πριν και μετά το 1987) και ένταξη όλων στις διατάξεις του νόμου 3883/2010. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα μπορούν να φθάσουν μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη στα 53 χρόνια της ηλικίας τους.
• Η υπηρεσία δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποστρατεύσει κανέναν αξιωματικό. Ή θα τον προάγει στον επόμενο βαθμό ή θα τον διατηρεί στην παράλληλη επετηρίδα.
• Μετά την 35ετία (συν 5 πλασματικά) οι ανώτεροι και οι ανώτατοι αξιωματικοί θα μπορούν να παραμένουν μία ακόμη 5ετία στις Ένοπλες Δυνάμεις σε μη οργανικές θέσεις, μέχρι δηλαδή το 58ο έτος της ηλικίας τους το λιγότερο.
• Δυσμενής κρίση δεν θα υπάρχει. Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποστρατεύονται μετά την 35ετία με αίτηση τους ως «ευδοκίμως τερματίσαντες», λαμβάνοντας τον αμέσως επόμενο βαθμό.
• Η προαγωγή από το βαθμό του συνταγματάρχη θα γίνεται με τη συμπλήρωση 31 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας.
• Προάγονται όλοι οι αξιωματικοί (από τις τάξεις του ανθυπολοχαγού) στον επόμενο βαθμό ανεξαρτήτως των οργανικών θέσεων. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει η κρίση κατ' επιλογήν.
• Οι κρίσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια για τους ανώτατους και όχι κάθε χρόνο όπως ισχύει σήμερα.
• Οι ανώτατοι αξιωματικοί θα μπορούν να παραμένουν στο βαθμό του ταξίαρχου έως και τέσσερα χρόνια, όπως και στο βαθμό του υποστράτηγου, και έως τρία χρόνια στο βαθμό του αντιστράτηγου.
• Καθιερώνεται 3ετής θητεία για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πιθανότατα και για τους αρχηγούς των Επιτελείων.
• Όσοι αποφασίσουν να παραμείνουν 5 χρόνια ακόμη στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην παράλληλη επετηρίδα, θα προάγονται στον επόμενο βαθμό μετά τα τέσσερα χρόνια και θα αποστρατεύονται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» λαμβάνοντας τον αμέσως επόμενο βαθμό.
(Ε.Τ. 15/12/2011 – ΚΟΥΤΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ)
___________________________________
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: «Βόμβες» και για τις συντάξεις των στρατιωτικών
Αφού τους πετσόκοψαν τους μισθούς, ετοιμάζονται τώρα να αυξήσουν τα χρόνια υπηρεσίας από 35 σε 40!
Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την οριστική οικονομική εξαθλίωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη νέα μείωση των εισοδημάτων τους λόγω του μισθολογίου που θα ισχύσει εντός του 2012, έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για ριζικές αλλαγές και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε παραίτηση εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόρρητο (;;;) έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, αναφέρεται πως με την είσοδο του 2012 θα ισχύσει το νέο συνταξιοδοτικό και μισθολογικό καθεστώς για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες το ΓΕΕΘΑ ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να έχουν έως αύριο έτοιμες τροπολογίες προς άμεση ψήφιση στη Βουλή, ώστε από 1ης Ιανουαρίου του 2012 να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος περί «Υπηρεσιακής Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Στελε¬χών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Με το εν λόγω έγγραφο, διαμορφώνεται το νέο καθεστώς στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών. Πιο συγκεκριμένα:
• Δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται στα 40 και όχι στα 35, όπως ισχύει σήμερα, πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, μαζί με τα πλασματικά έτη.
• Δεν θα γίνονται πρόωρες αποστρατείες, καθώς η υπηρεσία δεν θα αποστρατεύει τους στρατιωτικούς με δυσμενή κρίση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, λόγω σοβαρής έλλειψης των προσόντων τους.
Διάψευση
Από την πλευρά της, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διά του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Ραγκούση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει θέμα με την 25ετία των στρατιωτικών, απάντησε: «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν έχει φτάσει στην πολιτική ηγεσία». Ξαναρωτήθηκε και επέμεινε: «Στην πολιτική ηγεσία δεν έχει περιέλθει και για την πολιτική ηγεσία τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».
Και πώς τότε κυκλοφορεί έγγραφο του ΓΕΕΘΑ για το θέμα, ρωτήθηκε εκ νέου: «Όπως με ενημέρωσαν, και η στρατιωτική ηγεσία δεν είχε τέτοια πρόθεση και τέτοιο σκοπό» απάντησε, σημειώνοντας ότι δεν θέλει ο ίδιος να κάνει τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ.
Σε ό,τι αφορά, όμως, το μισθολόγιο ο κ. Ραγκούσης άφησε να πλανώνται στον αέρα πολλά. «Είναι ένα θέμα ανοιχτό» είπε ο κ. Ραγκούσης και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών. «Θα περιμένουμε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών, θα έχουμε συνομιλίες και, όταν υπάρξουν, θα έχουμε συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινώσουμε» συμπλήρωσε.
Τα λεγόμενα Ραγκούση στην ουσία επιβεβαιώνουν τα σχέδια για νέες μειώσεις μισθών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα κυμαίνονται από 200 έως 400 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα στελέχη από τον βαθμό του επαγγελματία οπλίτη μέχρι και τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη έχουν χάσει από τις αρχές του χρόνου λόγω των περικοπών της κυβέρνησης ποσά που ξεκινάνε από 100 ευρώ και φτάνουν έως και 355 ευρώ τον μήνα!
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15/12/2011 – Σ.Λ.)
___________________________________
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: Δύο δρόμοι για τη σύνταξη στρατιωτικών
Καμία αλλαγή στα όσα ισχύουν για τα συνταξιοδοτικά των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να γίνει, ούτε έχει γίνει σχετική εισήγηση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Τη διευκρίνιση αυτή έκανε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι με έγγραφό του το ΓΕΕΘΑ προτείνει πέντε χρόνια επιπλέον για τη συνταξιοδότηση των αξιωματικών.
Σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο αυτό, πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν χθες ότι: «Πρόκειται για ένα έγγραφο που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας -προαγωγές και τοποθετήσεις- καθώς, και τον τρόπο κρίσεων. Δεν αφορά τα συνταξιοδοτικά θέματα, τα οποία ρυθμίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010. Δηλαδή δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η πρόταση αφορά το να μην αποστρατεύονται υποχρεωτικά οι αξιωματικοί που δεν προάγονται, όπως γίνεται σήμερα, παρά μόνο αν αυτό είναι επιθυμία τους. Αν το θέλουν, τότε θα αποστρατεύονται ως ευδοκιμώς τερματίσαντες την υπηρεσία τους, άρα δεν θα εμπίπτουν και στο νέο νόμο για περικοπή του 40% της σύνταξης εφόσον είναι κάτω από 55 ετών. Σε περίπτωση που δεν θέλουν οι στρατιωτικοί να αποστρατευτούν, θα μπορούν να παραμείνουν σε μια παράλληλη επετηρίδα για πέντε χρόνια. Τα τέσσερα θα είναι στον ίδιο βαθμό και στον πέμπτο θα προάγονται στον επόμενο.
Εξωστρατιωτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έλεγαν ότι στην πραγματικότητα προσπαθεί να δώσει μια εναλλακτική λύση στους αξιωματικούς με δεδομένη τη συνεχή περικοπή των συντάξεων. Έτσι, αντί να βγαίνουν στη σύνταξη υποχρεωτικά όταν προάγεται κάποιος νεότερος τους, θα μπορούν να μένουν σε μια παράλληλη επετηρίδα και για πέντε χρόνια να παίρνουν το μισθό τους, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεγαλύτερος από τη σύνταξη.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/12/2011 – Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ)
___________________________________
«ΕΘΝΟΣ»: Σάλος από την αποκάλυψη του εγγράφου του ΓΕΕΘΑ
• Στο τραπέζι οι αλλαγές στους μισθούς. Δεν θίγονται όσοι κατοχύρωσαν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα
• ΣΑΛΟΣ στις Ε.Δ. για το αρχικό σχέδιο του νέου μισθολογίου βάσει του οποίου συνδέεται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα με τον βαθμό
«ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ το συνταξιοδοτικό, όχι όμως και το μισθολογικό»! Εμμέσως πλην σαφώς αυτό το μήνυμα έστειλε χτες στους στρατιωτικούς ο Γ. Ραγκούσης με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του «Έθνους» που αποκάλυπτε έγγραφο του ΓΕΕΘΑ βάσει του οποίου οι στρατιωτικοί θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 40 ετών αντί των 35, ενώ έρχονται νέες μειώσεις στους μισθούς τους, κυρίως κάτω από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εμφανίστηκε καθησυχαστική για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών μετά την αποκάλυψη από το «Έθνος» εγγράφου του ΓΕΕΘΑ που αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση του νόμου (3883/2010) προς τις ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές διατάξεις ήτοι παραμονή 40ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας αντί 35ετίας».
Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έσπευσε να αφορίσει το επίμαχο έγγραφο κάνοντας λόγο για «ατυχές γεγονός» και για «κακογραμμένο κείμενο» που προκάλεσε... «σύγχυση»!
Ο Γ. Ραγκούσης, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι το σκεπτικό του εγγράφου «απέχει μακράν από το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόσθετη πενταετία, καθότι για την παρούσα πολιτική ηγεσία δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Στο μεταξύ, όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του Δ. Αβραμόπουλου, αυτή την περίοδο το ΓΕΕΘΑ «ασχολείται με ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών». Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- ρυθμίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010 και «δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει, ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σύμφωνα με τον νόμο Βενιζέλου»...
Ενοχλημένος με το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ φέρεται και ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς θεωρεί ότι τίθεται σε αμφισβήτηση ο δικός του νόμος (3883/ 2010).
Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας υποστηρίζουν επίσης ότι κανένας εξ όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης δεν θα υποχρεωθεί παρά τη θέληση του να παραμείνει στην υπηρεσία σε περίπτωση που νεότερος συνάδελφός του τον προσπεράσει στην επετηρίδα...
Σάλος έχει προκληθεί στους κατώτερους βαθμούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος και για το αρχικό σχέδιο του νέου μισθολογίου βάσει του οποίου συνδέεται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα με τον βαθμό.
Για το ακανθώδες θέμα του μισθολογίου ο Γ. Ραγκούσης είπε χτες ότι είναι «ανοιχτό θέμα» που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το ενιαίο μισθολόγιο εξαλείφοντας τυχόν ανισότητες.
(ΕΘΝΟΣ 15/12/2011 – ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ)
___________________________________
«ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»: Καινοτόμος προσπάθεια του ΓΕΕΘΑ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ χαρακτηρίζουν στρατιωτικοί την προσπάθεια του ΓΕΕΘΑ να τροποποιηθεί ο νόμος και να δίνει τη δυνατότητα σε παλιούς στρατιωτικούς να μένουν άλλα 5 χρόνια στο στράτευμα - αν θέλουν δηλαδή - ώστε να βελτιώνουν τις αποδοχές τους και μετά τη σύνταξη τους. Με τις αλλαγές που εισηγείται, οι στρατιωτικοί αυτοί στα 53 χρόνια τους, αν θέλουν, φεύγουν με 35ετία (συν 5 πλασματικά) ή μένουν άλλα 5 χρόνια τουλάχιστον. Αν θέλουν να μείνουν για απλή «βελτίωση» μένουν μόνο 5 χρόνια ακριβώς - εκ των οποίων 4 ως συνταγματάρχες και ένα ως ταξίαρχοι. Αν θέλουν βέβαια να κάνουν καριέρα, τότε στα 53 τους διαλέγουν την άλλη δυνατότητα και επιλέγουν τη με αξιολόγηση διεκδίκηση των μεγάλων λεγόμενων θέσεων. Αυτό βάζει τέρμα στις ετήσιες ψυχοφθόρες διαδικασίες των αποστρατειών και οι κρίσεις θα έχουν μόνο προαγωγές...
(ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 15/12/2011 – Σ.Λ.)
___________________________________
«ΒΡΑΔΥΝΗ»: Διαψεύδεται η πρόσθετη πενταετία
Όλο το άρθρο εδώ
(Πηγή)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.