ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΕΕΘΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤ1ΩΤ1ΚΟΥΣ
Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Άμυνας σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των ετών υπηρεσίας των στρατιωτικών. Εδώ και καιρό υπήρχαν φήμες για αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, με επιμήκυνση των πραγματικών ετών στα 40 από τα 35 χρόνια. Φήμες, οι οποίες ενισχύθηκαν από τη διαρροή απόρρητου εγγράφου του... ΓΕΕΘΑ, χθες. Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ένα αρχικό σχέδιο που εστάλη για αξιολόγηση στα γενικά επιτελεία, αποκλειστικά και μόνο, όπως επισημαίνεται, για τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών και τον τρόπο κρίσεων.
Συγκεκριμένα, πηγές από το υπουργείο αναφέρουν: «Η άμεση εφαρμογή του νόμου 3883 για όλους τους αξιωματικούς αφορά μόνο τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων κα όχι συνταξιοδοτικά θέματα τα οποία ρυθμίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010.
Συγκεκριμένα, δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου.
Με τις τροποποιήσεις που επέρχονται ειδικότερα στους βαθμούς του συνταγματάρχη και ανωτάτων παρέχεται η δυνατότητα στην ηγεσία των Ε.Δ να επιλέγει με εξειδικευμένα κατά θέση κριτήρια τους καταλληλότερους για θέσεις ευθύνης-ανώτατους. Η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά τα προαναφερόμενα στελέχη που δεν επιλέγονται για προαγωγή (όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα), αντιθέτως, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται ή να αποστρατευτούν ή να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις των Ε.Δ. αξιοποιούμενοι αντιστοίχως βάσει των προσόντων τους.
Οι βαθμοί από ανθυπολοχαγό μέχρι και αντισυνταγματάρχη δεν επηρεάζονται, αντιθέτως προάγονται όπως προβλέπει ο νόμος 3883/10».
Ωστόσο, το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ ανέφερε σαφώς ότι:
- Δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται στα 40 και όχι στα 35, όπως ισχύει σήμερα, πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, μαζί με τα πλασματικά έτη.
- Δεν θα γίνονται πρόωρες αποστρατείες. «Η υπηρεσία δεν θα αποστρατεύει τους στρατιωτικούς με δυσμενή κρίση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, λόγω σοβαρής έλλειψης των προσόντων τους».
- Καταργούνται οι μειωμένοι χρόνοι προαγωγής των αποφοίτων ΑΣΣΥ, σε σχέση με των αποφοίτων ΑΣΕΙ. Επί της ουσίας καταργείται η δυνατότητα προαγωγής τους στον προβλεπόμενο καταληκτικό τους βαθμό. Με την καθυστέρηση των χρόνων προαγωγής κα το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και του χρονοεπιδόματος, οι στρατιωτικοί αναμένεται να δεχθούν νέες μειώσεις, κυρίως στους μικρότερους βαθμούς.
Συγκεκριμένα ένας Εθελοντής Μακρός Διάρκειας (ΕΜΔ), ως ανθυπασπιστής, με 25 χρόνια υπηρεσία, σήμερα λαμβάνει μισθό αντισυνταγματάρχη. Εάν καταργηθούν οι μισθολογικές προαγωγές, τότε μειώνεται ο μισθός του κατά 5 κλιμάκια, που σημαίνει πως ο μισθός του «παγώνει» για μία δεκαετία.
Ερωτηθείς για την πιθανή αύξηση του απαιτούμενου χρόνου για τη σύνταξη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γ. Ραγκούσης, δήλωσε ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ούτε πρόκειται να ισχύσει, δεν πρόκειται να μεταβληθεί». Συγκεκριμένα, για το έγγραφο πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου είναι ένα σκεπτικό το οποίο, όπως με ενημέρωσαν, απέχει μακράν από το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η πρόσθετη πενταετία. Στην πολιτική ηγεσία δεν έχει περιέλθει και για την πολιτική ηγεσία τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».
Φάνης Καραμπατσάκης
(ΕΦ. ΒΡΑΔΥΝΗ-15/12/2011)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.