«REAL NEWS»: Επιστροφή στην... καραβάνα
• Κουραμάνα και Γκοτζίλα
• Πάνω από 14.000 στελέχη του Στρατού έχουν ζητήσει να μπουν στο πρόγραμμα σίτισης
• Οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους στρατιωτικούς τους αναγκάζουν, πλέον, να τρώνε εντός των μονάδων
• Κόστος: Η συμμετοχή στα συσσίτια αιφνιδίασε τα Επιτελεία και αύξησε το κόστος τροφοδοσίας
ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ πάρα πολλά χρόνια για να πάψει ο όρος «καραβανάς» να συνοδεύει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα...
αυτά του Στρατού Ξηράς.
αυτά του Στρατού Ξηράς.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια οδήγησε τη στρατιωτική ηγεσία σε μία απόφαση που μπορεί να παραπέμπει σ' εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
Απόφαση που τα οικονομικά δεδομένα που επέβαλαν οι κυβερνώντες τα δύο τελευταία χρόνια στους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων την έκαναν αναπόφευκτη και αναγκαία. Σίτιση όλων των στελεχών, από τον βαθμό του ανθυπολοχαγού και κάτω, εντός των μονάδων.
Η ιδέα ανήκει στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο. Όταν βέβαια τη διατύπωσε είχε στο μυαλό του τους νεαρούς υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ των 800 ευρώ και κάτω. Πίστευε ότι αυτοί θα ήταν οι μόνοι που θα αξιοποιούσαν αυτή τη δυνατότητα σίτισης εντός των μονάδων. Δυστυχώς τα πράγματα αποδείχτηκαν πολύ χειρότερα και δυσκολότερα.
Από τα 38.000 στελέχη τα οποία μπορούν να κάνουν χρήση της διαταγής του Α/ΓΕΕθΑ για σίτιση εντός των μονάδων, ήδη πάνω από 14.000 έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο μέτρο! Και οι δηλώσεις συμμετοχής σ' αυτό το πρόγραμμα σίτισης συνεχίζονται!
Δεν το περίμεναν
Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΣ σήμανε συναγερμός! Δεν ανέμεναν τέτοια ανταπόκριση, ίσως επειδή οι επιπτώσεις των απάνθρωπων περικοπών οι οποίες επιβλήθηκαν στους στρατιωτικούς δεν έχουν γίνει κατανοητές ακόμη και στα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας. Οι στρατιωτικοί αντιμετώπισαν την επίθεση του διδύμου Βενιζέλου-Μπεγλίτη με αξιοπρέπεια και χωρίς εξαλλοσύνες και κραυγές, κάτι που δεν επιτρέπει η στολή που φοράνε. Όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι στελέχη με 25 και 30 χρόνια σκληρής υπηρεσίας στις Ε.Δ. βρέθηκαν με μισθούς των 1.200 ευρώ! Πολλοί απ' αυτούς έχουν να συντηρήσουν, όχι ένα, αλλά δυο και τρία σπίτια. Ένα το δικό τους στην ακριτική φρουρά στην οποία υπηρετούν, ένα της οικογένειάς τους στον τόπο όπου κατοικεί κι ένα κάποιου ή κάποιων παιδιών που σπουδάζουν! Όλα αυτά ήταν «ψιλά γράμματα», για τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΘΑ τα δύο τελευταία χρόνια, που αρχικά κυνηγούσαν «αυτιστικούς» και τώρα τελευταία... επίδοξους πραξικοπηματίες.
Το βέβαιο είναι ότι η -σε κάποιες περιπτώσεις- καθολική συμμετοχή στα συσσίτια των μονάδων αιφνιδίασε τα Επιτελεία και αύξησε κατακόρυφα το κόστος τροφοδοσίας. Υπολογίζεται ότι το μηνιαίο κόστος ξεπερνά πια τα 500.000 ευρώ.
Έτσι το ΓΕΕΘΑ, έπειτα από μία γρήγορη μελέτη του ζητήματος, αποφάσισε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος σε όσα στελέχη σιτίζονται εντός των μονάδων, χωρίς να έχουν υπηρεσία, γιατί γι' αυτούς που «είναι μέσα» δεν τίθεται θέμα.
Δύο ευρώ το γεύμα
Από τους υπολογισμούς που έγιναν προέκυψε το ποσό του 1,93 ευρώ ανά άτομο, το οποίο πιθανότατα θα «στρογγυλοποιηθεί» στα 2 ευρώ, ώστε οι μονάδες να μπορέσουν να εφοδιάζονται με τις ανάλογες ποσότητες τροφίμων.
Η απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτή από τη μία θετικά από αρκετά στελέχη που αντιμετωπίζουν πολλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά και με κάποιο σκεπτικισμό από άλλους που δεν θέλουν να ταυτιστεί η στρατιωτική στολή ξανά με τον όρο «καραβανάς».
Δεν έχουν άδικο και θα ήταν ίσως λύση αυτό που πρότειναν κάποιοι αξιωματικοί, για να χρησιμοποιηθούν οι Λέσχες Αξιωματικών, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
ΣΤΕΓΑΣΗ: Παραχωρούνται και τα θέρετρα
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ μέτρο που άρχισε να εφαρμόζεται από τη στρατιωτική ηγεσία έχει να κάνει με τη στέγαση των στελεχών. Ένα τεράστιο πρόβλημα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και όλες οι κυβερνήσεις στάθηκαν ανίκανες να λύσουν! Όλοι οι υπουργοί των τελευταίων ετών μοίραζαν λες και ήταν περιουσία τους τα στρατόπεδα σε δήμους και κοινότητες. Κι αυτό δεν θα ήταν κακό αν πράγματι οι εκτάσεις είχαν αξιοποιηθεί. Το κακό είναι ότι ελάχιστες, απ' αυτές τις εκτάσεις αξιοποιήθηκαν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Κανείς από τους υπουργούς που πέρασαν από το ΥΕΘΑ δεν σκέφτηκε ή δεν θέλησε να σκεφτεί ότι κάποιες απ' αυτές τις εκτάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών. Τώρα που τα οικονομικά προβλήματα πνίγουν και τους στρατιωτικούς, τα στελέχη που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα στέγασης είναι πολλά. Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να παραχωρήσει το 30% οικιών από τα παραθεριστικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε στελέχη που πρέπει να λύσουν το θέμα της στέγασης των οικογενειών τους. Με το που ανακοινώθηκε το μέτρο, 270 αξιωματικοί του Στράτου Ξηράς, 25 του Πολεμικού Ναυτικού και 85 της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν την επιθυμία τους να κάνουν χρήση ενός οικήματος. Για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, οι ανάγκες φαίνεται ότι θα καλυφθούν. Για τον Στρατό Ξηράς, όμως αν οι δηλώσεις συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα συνεχιστούν, θα υπάρξει πρόβλημα.
(REALNEWS 11/12/2011 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)
__________________________________________
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Συσσίτια και στέγη για αξιωματικούς σε κρίση
• «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
• Συγκλονιστικά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου δωρεάν σίτισης των χαμηλόβαθμων στελεχών εντός των στρατοπέδων, καθώς η συμμετοχή τους έφτασε το 30%
• Από τις 38.000 στελέχη του Στρατού Ξηράς, οι 12.000 ζήτησαν να φάνε στη μονάδα λόγω οικονομικών προβλημάτων
Το 30% των στελεχών του Στρατού Ξηράς ζήτησε να μείνει στη μονάδα για το μεσημεριανό φαγητό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε καθολική συμμετοχή στο συσσίτιο. Τα στοιχεία αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα και τις βασικές ανάγκες των στρατιωτικών και θέτουν την ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, προ των ευθυνών της για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και ίσως πλήξει ανεπανόρθωτα το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα συγκλονιστικά αποτελέσματα της ολιγοήμερης εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν σίτισης, των χαμηλόβαθμων αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των επαγγελματιών οπλιτών κινητοποίησαν την ηγεσία του Στρατεύματος, η οποία άρχισε με πιο γρήγορους ρυθμούς να κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης φαγητού και στέγης για τα στελέχη που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ήδη, το ΓΕΣ έδωσε εντολή να διερευνηθεί μία σειρά στρατοπέδων που έχουν εγκαταλειφθεί προκειμένου να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν στρατιωτικούς οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο. Ως πρώτο παράδειγμα αναφέρεται στρατόπεδο στην περιοχή του Έβρου και συγκεκριμένα στις Φέρες, όπου με ένα μικρό ποσό σε σχέση με την κατασκευή νέων οικημάτων επισκευάστηκαν κτίρια για τις ανάγκες στέγασης 35 στρατιωτικών και των οικογενειών τους.
«Υπάρχουν πολλά τέτοια στρατόπεδα, τα οποία με κονδύλια σχετικά μικρά μπορούν να ανακατασκευαστούν και να διατεθούν σε στελέχη», δήλωσε ανώτατη πηγή του ΓΕΣ, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της με το άνοιγμα θαλάμων εντός των μονάδων για τη διαμονή χαμηλόβαθμων ένστολων. Βέβαια, και το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται, «υπό προϋποθέσεις ωστόσο».
Δύσκολη συγκυρία
Η ίδια πηγή ανέφερε πως δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και του «ψαλιδισμένου» προϋπολογισμού του ΓΕΣ είναι απαγορευτική η κατασκευή νέων οικημάτων για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς (ΣΟΑ-ΣΟΜΥ). Για τις στεγαστικές ανάγκες των στελεχών εξετάζεται να διατεθεί έναντι συμβολικού τιμήματος ένα ποσοστό της τάξεως του 30-40% των παραθεριστικών κατοικιών για μόνιμη κατοικία. Το πρόβλημα της στέγασης είναι μείζον για τους στρατιωτικούς που αναγκάζονται να μετακινούνται διατηρώντας συχνά δύο σπίτια. Οι μεγάλες περικοπές των αποδοχών έως και 30-35% κάνουν την επιβάρυνση αυτή «ασήκωτη», με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και φαινόμενα παραιτήσεων όταν κάποιο στέλεχος λαμβάνει μετάθεση και δεν μπορεί να ακολουθήσει η οικογένειά του λόγω υποχρεώσεων (εργασία συζύγου που δεν δικαιούται συνυπηρέτηση, παιδιά σε σχολεία και πανεπιστήμια κ.ά.).
Στόχος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Στρατού, όπως και των άλλων δύο Επιτελείων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, στοχεύουν στη μείωση των κρουσμάτων αυτών με την υλοποίηση των απολύτως αναγκαίων μεταθέσεων και με σχετική μέριμνα για να μη διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό ο οικογενειακός προγραμματισμός και προϋπολογισμός των στρατιωτικών.
Και άλλες χρονιές όμως επιδιώχθηκε κάτι τέτοιο, αλλά κατέρρευσε λόγω των κομματικών μεταθέσεων, διώξεων και βολεμάτων. Ο νόμος, δε, του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για μεταθέσεις με μόρια περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε. Τα προβλήματα στέγασης και σίτισης, όπως εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Το μέτρο της δωρεάν σίτισης εντός των μονάδων αποσκοπούσε στο... μέλλον, αλλά τα συμπεράσματα από τις πρώτες κιόλας ημέρες εξέπληξαν δυσάρεστα τους πάντες. Μέσα στον πρώτο μήνα της εφαρμογής του, από τις 38.000 στελέχη του Στρατού Ξηράς οι 12.000 ζήτησαν να τους παρασχεθεί μεσημεριανό φαγητό στη μονάδα.
Το ποσοστό του 30% αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, «τινάζοντας» στον αέρα τον προϋπολογισμό του Επιτελείου (στους άλλους δύο κλάδους υπάρχει αύξηση συμμετοχής στο συσσίτιο αλλά είναι περιορισμένη). Οι οικονομικές υπηρεσίες επεξεργάζονται σχέδιο για να επιβληθεί συμβολικό ποσό ανά γεύμα, της τάξεως του ενός με δύο ευρώ, με σκοπό να περιοριστεί η δαπάνη τροφοδοσίας των μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, είτε δωρεάν είτε έναντι συμβολικού τιμήματος, η σίτιση των χαμηλόβαθμων αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των επαγγελματιών οπλιτών θα συνεχισθεί.
Κίνδυνος επιπτώσεων στην επιχειρησιακή ικανότητα των μονάδων
«ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ότι προχωράμε μπροστά, κάνοντας μεγάλα βήματα πίσω στην κατοχική εποχή.
Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τη σωστή μεν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της φτωχοποίησης των στρατιωτικών, αλλά ταυτόχρονα υποτιμητική για εργαζόμενους επαγγελματίες ενέργεια του Στρατού να προχωρήσει στη δωρεάν καθιέρωση συσσιτίων σε μονάδες του για το μόνιμο προσωπικό;», είπε ο Παντελής Σκριβάνος, αξιωματικός εν αποστρατεία και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρόσθεσε ότι εξαιτίας της φτώχειας που πλήττει τους στρατιωτικούς μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για τη διάθεση των παραθεριστικών οικημάτων και των στρατιωτικών θαλάμων που ανοίγουν.
Αίτημα για βοήθεια
Πολλοί είναι οι στρατιωτικοί που καλούν την πολιτική ηγεσία να ενσκήψει στα προβλήματα του προσωπικού και να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους, καθώς κάθε ημέρα που περνάει αυτά οξύνονται με κίνδυνο να πληγεί η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων «Στελέχη που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές οικογενειακές τους υποχρεώσεις δεν μπορούν να αποδώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό, επισημαίνουν και δίδουν έμφαση σε τομείς άκρως ευαίσθητους, όπως οι μονάδες πρώτης γραμμής στον Έβρο, οι Πτέρυγες Μάχης και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού».
Η αποζημίωση για εκτός έδρας είναι ελάχιστη και τα οδοιπορικά χορηγούνται με καθυστέρηση μηνών. Και όλοι αναρωτιούνται: Είναι μόνο αυτά;
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνες κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε μείωση αποδοχών κατά 6,15%, όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2012, ενώ το ειδικό μισθολόγιο είναι προ των πυλών και κανείς δεν ξέρει πόση θα είναι η νέα μείωση μισθών και επιδομάτων.
(Ε.Τ. 11/12/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
__________________________________________
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: Το έπος της φασολάδας για 25.000 ανθυπολοχαγούς και υπαξιωματικούς
Αυξάνονται συνεχώς όσοι τρώνε στις μονάδες πληρώνοντας 2,16 ευρώ το γεύμα
ΣΤΑ ΟΡΙΑ της οικονομικής εξαθλίωσης βρίσκονται πλέον, στο σύνολό τους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, πληρώνοντας ένα βαρύ τίμημα της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου.
Τα οικονομικά των στελεχών είναι τόσο άσχημα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός αυτών που εντάσσονται στα συσσίτια των μονάδων, σε μια προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να μπορέσουν να βγάλουν τις μηνιαίες τους υποχρεώσεις.
Ο αριθμός των στελεχών έχει αγγίξει πλέον τις 25.000 και βαίνει καθημερινά αυξανόμενος! «Η τάση είναι ταχέως αυξανόμενη και στις επόμενες ημέρες ο αριθμός μπορεί να μας εκπλήξει» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΓΕΕΘΑ το οποίο έχει πρόσβαση στα στοιχεία που στέλνουν καθημερινά οι μονάδες.
Η διαφαινόμενη μεγάλη ανταπόκριση, μάλιστα, οδήγησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο να συμπληρώσει την αρχική εισήγησή του με πρόβλεψη να πληρώνουν οι χρήστες συμβολικά ένα ποσό για κάθε γεύμα. Και αυτό για να αντιμετωπισθεί το τεράστια πλέον κόστος από τη σχεδόν καθολική αποδοχή του δωρεάν δεκατιανού και του μεσημεριανού γεύματος, δικαιούχοι των οποίων είναι -εκτός από τους ΕΠΟΠ και τους υπαξιωματικούς όλων των βαθμών- και οι νεαροί ανθυπολοχαγοί, αντίστοιχα, των άλλων κλάδων. Το αντίτιμο καθορίστηκε στα 2,16 ευρώ, έπειτα από οδηγίες και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Την ίδια στιγμή εγκρίθηκε ήδη η διάθεση του 30% των διαμερισμάτων των «χακί» παραθεριστικών οικισμών σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ οπλίτες που έχουν ανάγκες. Η διάθεση θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και ήδη έχουν εγγραφεί πολλοί, κυρίως εργένηδες.
Το ενοίκιο είναι μόνο για τη συντήρηση του οικήματος, δηλαδή 30-40 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, οι μονάδες πήραν διαταγές να ανοίξουν ξανά, όπου υπάρχουν, θαλάμους που προορίζονταν για τους ΕΠΟΠ αλλά και τους στρατεύσιμους και ουσιαστικά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 11/12/2011 – ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ)
(Πηγή)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.