ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ
Με αύξηση της παραμονής τους στους ανώτατους βαθμούς οι στρατιωτικοί θα μπορούν να επεκτείνουν την παραμονή τους έως και μία 5ετία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως «μπόνους» στην ασφάλιση και τη σύνταξή τους θα λαμβάνουν...
έναν ακόμη βαθμό, όπως προβλέπει το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ, το οποίο πάντως βρίσκεται υπό επεξεργασία. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζεται πως συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται με τις προωθούμενες τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ, επιχειρείται να επιμηκυνθεί η παραμονή στο βαθμό από συνταγματάρχη και άνω με χρήση της παράλληλης επετηρίδας. Η εξέλιξη των αξιωματικών από το βαθμό αυτό και κάτω παραμένει όπως καθορίστηκε από το νόμο 3883 του 2010.
Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι όλοι οι αξιωματικοί μέχρι τα 35 χρόνια υπηρεσίας ή το 53ο έτος της ηλικίας τους θα έχουν κανονική εξέλιξη, φθάνοντας στο βαθμό του συνταγματάρχη (και αντίστοιχα για τους άλλους κλάδους) και στη συνέχεια θα έχουν την επιλογή ή να φύγουν με πλήρη σύνταξη (35 χρόνια συν 5 χρόνια πλασματικά) υποβάλλοντας αίτηση αποστρατείας ή να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις εθελοντικά για μία ακόμη 5ετία ή το 58ο έτος της ηλικίας τους.
Οι παραμένοντες θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που έχουν τα προσόντα και μπορούν να συνεχίσουν την καριέρα τους στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας του Στρατεύματος και σε αυτούς που θα παραμένουν στην παράλληλη επετηρίδα. Οι πρώτοι θα έχουν παραμονή στο βαθμό του ταξίαρχου έως τέσσερα χρονιά, αντί των δύο σήμερα, στο βαθμό του υποστράτηγου έως τέσσερα χρόνια, αντί συνολικά τρία ως ανώτατοι αξιωματικοί και τρία χρόνια στο βαθμό του αντιστράτηγου. Οι δεύτεροι από συνταγματάρχες θα προάγονται στο βαθμό του ταξίαρχου, όπου θα παραμένουν έως και τέσσερα χρόνια και θα αποστρατεύονται ένα χρόνο μετά με το βαθμό του υποστράτηγου.
Αυτό είναι ουσιαστικά και το «μπόνους» όσων αποφασίσουν να παραμείνουν στο Στράτευμα εθελοντικά έως και μία 5ετία επιπλέον (40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας). Θα συνεχίζουν την καριέρα τους σε θέσεις μη οργανικές, θα αμείβονται κανονικά ως εν ενεργεία (ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τα επιδόματα που ελάμβαναν) και εν συνεχεία ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» θα βγαίνουν στη σύνταξη. Βάσει του σχεδίου του ΓΕΕΘΑ δυσμενής κρίση δεν θα υπάρχει και η υπηρεσία δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποστρατεύσει κανέναν αξιωματικό. Ή θα τον προάγει ή θα τον τοποθετεί στην παράλληλη επετηρίδα.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζουν πως οι αλλαγές αυτές που προωθούνται με το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ αφορούν μόνο στο νόμο 3883/2010, ο οποίος ρυθμίζει θέματα ιεραρχίας και εξέλιξης των στρατιωτικών και όχι στο νόμο 3865/2010 που αφορά στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η 25ετία δεν θίγεται. Όσοι είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα αυτό μέχρι το 2010 μπορούν να βγουν στη σύνταξη με το παλαιότερο καθεστώς. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1ης Ιανουαρίου 2011 υποχρεούνται σε επιπρόσθετη πραγματική υπηρεσία κατά 1½ έτος (πέραν δηλαδή των 25 χρόνων), όσοι το 2012 κατά 3 έτη, όσοι το 2013 κατά 4½ και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2014 κατά 6 έτη.
Οι στρατιωτικοί που αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1ης Ιανουαρίου του 2015 και μετά, καθώς και όσοι εντάσσονται από τα τέλη του 2011 στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπόκεινται στο νέο γενικό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα σύνταξης και καταβολής της σύνταξης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή στα 40 έτη συνολικής υπηρεσίας. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι, δε, θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
Η συνολική υπηρεσία προκύπτει από τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, μαζί και τα έτη φοίτησης στις παραγωγικές σχολές, έως και πέντε χρόνια που λογίζονται ως συντάξιμα (πλασματικά) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, και τον τυχόν χρόνο διαδοχικής ασφάλισης.
Πολύ πιο οδυνηρές είναι οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού για όσους αποχωρήσουν οικειοθελώς από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στην εκούσια αποχώρηση ο στρατιωτικός θα λάβει σύνταξη με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, ενώ σε ενδεχόμενο αυτεπάγγελτης αποστρατείας, πριν από τη συμπλήρωση σαράντα ετών συντάξιμης υπηρεσίας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περιμένει μέχρι να συμπληρώσει τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ έχουν μειωθεί κατά 20%, ενώ η μείωση φθάνει το 40% για τις συντάξεις άνω των 1.000 για τους απόστρατους ηλικίας κάτω των 55 χρονών.
(E.T. 19/12/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
(Πηγή)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.