• Το 3,1% κάνει χρήση ουσιών, το 8,1% πέφτει στο αλκοόλ, ενώ το 1,3% έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας
• Οι ένστολες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τους άνδρες!
Άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, χρήση ουσιών ή αλκοόλ...
δεν κάνουν εξαιρέσεις ούτε στα στελέχη του στρατού! Μεγάλη μερίδα στρατιωτικών και οπλιτών παραδέχεται πως... εμφανίζει συμπτώματα κρίσεων πανικού, διαταραχές όπως είναι η εμμονή με το πλύσιμο των χεριών και αίσθημα ντροπής μπροστά σε πολύ κόσμο, ενώ ιδιαίτερα οι άντρες ομολογούν πως έχουν ροπή και προς τις καταχρήσεις.
δεν κάνουν εξαιρέσεις ούτε στα στελέχη του στρατού! Μεγάλη μερίδα στρατιωτικών και οπλιτών παραδέχεται πως... εμφανίζει συμπτώματα κρίσεων πανικού, διαταραχές όπως είναι η εμμονή με το πλύσιμο των χεριών και αίσθημα ντροπής μπροστά σε πολύ κόσμο, ενώ ιδιαίτερα οι άντρες ομολογούν πως έχουν ροπή και προς τις καταχρήσεις.
Παρά την κοινή πεποίθηση ότι τα μέλη του Στρατού είναι παντελώς άτεγκτα, νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την επιστημονική ομάδα του Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, κ. Ορέστη Γιωτάκου, ήρθαν να αποδείξουν πως και οι στρατιωτικοί έχουν ακριβώς τις ίδιες… ανθρώπινες αδυναμίες, οι οποίες - όπως άλλωστε και στον γενικό πληθυσμό- ανάλογα με την κοινωνική κατάσταση, το ιατρικό ιστορικό, αλλά και τα βιώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.
Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι περίπου το 1,8% των στρατιωτικών κάνουν –σε κάποιο βαθμό- χρήση χασίς, ενώ ένα 1,3% απαντά σε σχετικά ερωτηματολόγια πως «ίσως ή ναι» κάνει χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών.
Παράλληλα, από έρευνα που εκπονήθηκε με τη συνεργασία των Α. Πανουσάκου, Γ. Τσουβέλα, Α. Ράγκου, Α. Κουκοπούλου και Φ. Τριανταφύλλου, προέκυψε ότι το 8,1% κάνει κατάχρηση του αλκοόλ και το 17,4% είναι «εξαρτημένο» από τον καφέ.
Κατάθλιψη και φοβίες
Δεν είναι ωστόσο μόνο οι καταχρήσεις που «χτυπούν» τον Στρατό, αλλά και οι φοβίες, το άγχος, και οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, οι οποίες με απλά λόγια αφορούν καταστάσεις όπως είναι το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών (έως και 18,8%), το μέτρημα αντικειμένων (έως και 10,4%) ή ο έλεγχος κλειδώματος π.χ. του αυτοκινήτου τους (έως 25,1%).
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφάνισαν κάποιοι από τους ερωτηθέντες στρατιωτικούς. Έτσι, «ναι και ίσως» αναφορικά με την προσπάθεια αυτοκτονίας απάντησε το 1,3%, τις σκέψεις αυτοκτονίας το 2,9% και την ευχή να είχε πεθάνει το 3,9%.
Μειωμένη διάθεση, δε, παρουσίασε συνολικά, σε κάποιο βαθμό, το 33,5%, απαισιοδοξία/ απελπισία το 23,4% , ενοχές/τύψεις το 14,5%, ενώ το 8,8% ανέφερε πως είχε την «αίσθηση ότι δεν αξίζει».
Διαφορές στην εμφάνιση άγχους ή κατάθλιψης ανάλογα με το βαθμό (οπλίτης δηλαδή ή στρατιωτικός) δεν προέκυψαν. Ωστόσο, η κατηγοριοποίηση ανά φύλο έδειξε ότι οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα στα συμπτώματα των σωματικών προβλημάτων (π.χ. καρδιολογικά προβλήματα), της διαταραχής πανικού, των φοβιών και της κατάθλιψης και οι άνδρες, αντίθετα, βρέθηκαν να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα στις καταχρήσεις. Όλοι οι παντρεμένοι, όμως, γυναίκες και άνδρες, έχουν μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης.
Σε ό,τι αφορά τις φοβίες, οι έρευνες έδειξαν πως φοβίες με τους κλειστούς χώρους έχει έως και το 2,4%, στη θέα από ψηλά 10,4%, τα ζώα το 4,1%, ενώ φόβο- ντροπή σε πολύ κόσμο παραδέχεται πως έχει σε κάποιο βαθμό το 16,8%.
Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν και οι απόψεις των στρατιωτικών σχετικά με το βαθμό επιβάρυνσης όσων αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική νόσο ή κάνουν καταχρήσεις, με τους περισσότερους να πιστεύουν πως είναι οι ουσίες, η σχιζοφρένεια και το αλκοόλ εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.