ME ΔΕΔΟΜΕΝΑ τα σχέδια για την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπάλληλων, που θα προέλθει από τη νέα δομή που θα αποκτήσει η Δημόσια Διοίκηση, και κάτω από την πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση έχει «στοχοποιήσει» πλέον τους μισθούς 195.000 εργαζομένων του Δημοσίου, που ανήκουν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια», με στόχο...
την προσαρμογή τους «προς τα κάτω».Οι περικοπές στο σύστημα αμοιβών 15 ειδικών μισθολογίων θα γίνουν στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου. Η γενική κατεύθυνση πάντως είναι να εξισωθούν οι μισθοί με εκείνους των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάργηση επιδομάτων και μειώσεις που θα κυμανθούν γύρω στο 10%, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν και το 20% στα υψηλά κλιμάκια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 114.000.000 ευρώ το 2012 και 226.000.000 ευρώ το 2013.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν πραγματοποιηθεί οι αλλαγές έως το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο το νέο πλαίσιο αμοιβών να ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, κάτι που αποτελεί απαίτηση και των δανειστών μας. Έτσι στο στόχαστρο των μισθολογικών αλλαγών βρίσκονται 22.245 γιατροί του ΕΣΥ με μέσες μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται στα 3.000 ευρώ, 156.282 μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (λαμβάνουν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ), περίπου 4.000 δικαστικοί λειτουργοί (3.000 ευρώ), 885 διπλωμάτες, 11.920 καθηγητές σε ΑΕΙ και TΕI (3.358 ευρώ), μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες και ερευνητές (ΚΕΠΕ), προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, 88 αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας. Το κόστος των ειδικών μισθολογίων ανέρχεται σε 5.9 δισ. ευρώ και φτάνει το ένα τρίτο του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Εν τω μεταξύ, η τάση που φαίνεται να κυριαρχεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν ορισμένα από τα κλαδικά επιδόματα όπως το θέσης ευθύνης και νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ ή το επίδομα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε μία τέτοια περίπτωση, τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν όσοι κατέχουν υψηλές θέσεις ή έχουν πολυετή υπηρεσία (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη) καθώς τόσο το επίδομα χρόνου υπηρεσίας όσο και εκείνο της θέσης ευθύνης, που ανέβαζαν κατακόρυφα τις αποδοχές τους, θα «ψαλιδιστούν» αρκετά. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι να καταβάλλεται στους ανώτατους αξιωματικούς επίδομα ευθύνης 560 ευρώ, στους χαμηλότερους βαθμούς γύρω στα 150 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.
Επιπλέον, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να αναθεωρηθεί το νέο σύστημα προαγωγών έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση του μισθολογικού κόστους. Επίσης, θα πρέπει να αποχωρήσουν υποχρεωτικά μέσω της εφεδρείας 15.000 υπάλληλοι έως το τέλος του έτους.
ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/3/2012)
Ρε παλληκάρια πού ανακαλύψατε ότι ο μέσος μισθός στις ΕΔ είναι 2000 ευρώ;Μας δουλεύετε ή νομίζετε πως όλοι έχουμε απολαβές Αρχηγού ΓΕΕΘΑ;Πριν γράψετε κάτι, ψάξτε το γιατί εκτίθεστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήO Yποσμηναγος [περιπου 6-7χρονια]παιρνει περιπου1300 ευρω.Ο αντιστοιχος σε δεκο, υπουργειο, ξεπερνα τις 2000 ευρω.αυτα για τις αμοιβες.Τωρα για τις παραγωγικες σχολες των ΕΔ.Εαν μοιωθει ο αριθμος των εισακτεων μοιωνεται ο συντελεστης επανδρωσης.Να λαβουνε υποψιν τους ειδικα για τους ιπταμενους αποφοιτουν 50-60 ατομα,Απο αυτους στα μαχητικα σταδιοδρομουν ενα 15-20% και αν.ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΡΙΑΚΗ Η ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ.Αλλα που ειναι οι στρατηγοι να αντιδρασουν!!.Βλεπεται ο στρατηγος ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΠΕΓΛΙΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφή