- Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου
- Οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Μανιάτης ανακοίνωσαν διεθνή γύρο παραχωρήσεων για νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 10 με 12 χερσαία «οικόπεδα»: Έβρος (δύο «οικόπεδα»), Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη (μαζί και με τη θαλάσσιο περιοχή), Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Μεσσηνία και Κρήτη.
- Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ σχηματίζουν ενεργειακή «τρόικα», με σκοπό να αποτελέσουν βασικό προμηθευτή υδρογονανθράκων της Ε.Ε
Έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας, η Κύπρος και το Ισραήλ σχηματίζουν ενεργειακή «τρόικα», με απώτερο...
σκοπό να αποτελέσουν βασικό προμηθευτή υδρογονανθράκων της ΕΕ.
σκοπό να αποτελέσουν βασικό προμηθευτή υδρογονανθράκων της ΕΕ.
Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τους υδρογονάνθρακες, ανακοίνωσαν διεθνή γύρο παραχωρήσεων για νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 10 με 12 χερσαία «οικόπεδα».
Ο διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου και, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ πρόκειται για περιοχές οι οποίες στο παρελθόν είχαν ερευνηθεί, οστόσο με βάση τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα υπάρχουν πιθανότητες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων.
Εξάλλου, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί μέχρι το τέλος του χρόνου ίσως και αρχές του 2013 να έχει προχωρήσει σε δεύτερο γύρο παραχωρήσεων στις πολλά υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους. Στόχος είναι να δοθούν άλλα 10 με 15 «οικόπεδα», αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες. Σημειώνεται ότι σε έναν μήνα, γύρω στον Απρίλιο, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλαν την περασμένη Παρασκευή οκτώ κορυφαίες και εξειδικευμένες εταιρείες. Αφού επιλεγεί ο ανάδοχος, ίσως και περισσότεροι, οι σεισμικές έρευνες θα κρατήσουν γύρω στους τέσσερις με έξι μήνες. Στο τέλος του φθινοπώρου η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες ακριβώς περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης έχουν κοιτάσματα.
Στον Πατραϊκό
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι ο διεθνής διαγωνισμός για τις έρευνες κοιτασμάτων στα «οικόπεδα» του Πατραϊκού Κόλπου (εκτιμήσεις για 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου), των Ιωαννίνων (50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου) και του Κατάκολου (3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου - κάποιοι τα ανεβάζουν και στα 10 εκατ.). Η προθεσμία είναι στο τέλος Ιουνίου.
Οι κ. Παπακωνσταντίνου και Μανιάτης μίλησαν επίσης για μεγάλο ενδιαφέρον ξένων πετρελαϊκών εταιρειών που θέλουν να έλθουν στη χώρα μας για έρευνες.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ ρωτήθηκε και για το αν έρευνες θα γίνουν και στο Αιγαίο : «Η Ελλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους όλα τα κοιτάσματα που καλύπτονται από το έδαφος της χώρας και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα».
Ο ίδιος έκανε επίσης γνωστό πως μέχρι το τέλος Μαρτίου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς του φυσικού αέριου και της ηλεκτρικής ενέργειας (με διασύνδεση των τριών χωρών). Συμφωνά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με βάση τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ, αλλά και τις εκτιμήσεις συνολικότερα μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο ενεργειακό προμηθευτή της Ε.Ε. Οι άλλοι δύο, ως γνωστόν, είναι η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα κοιτάσματα της περιοχής είναι ίσα με του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, ήτοι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
ΑΠΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Στο 30%-40% τα έσοδα του κράτους
ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ 30% με 40% κινούνται τα έσοδα του κράτους από την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος. Σε μια υποτιθέμενη παραγωγή κοιτάσματος 120 με 140 εκατ. βαρέλια σε βάθη 200-300 μέτρων, στα 100 δολάρια το βαρέλι τα 1 με 2 δολάρια πάνε στο έξοδα για την έρευνα, τα 15 με 25 αφορούν το κόστος παραγωγής, τα 7 με 12 έχουν να κάνουν με τις πλατφόρμες και τους αγωγούς, τα 30 με 36 δολάρια είναι το καθαρό κέρδος του ιδιώτη και τα 30 με 40 δολάρια πάνε στο Δημόσιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
(ΕΦ.ΕΘΝΟΣ-06/3/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.