• ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΈΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ Ν0Σ0Κ0ΜΕΙΑ.
• Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καράμπελας έστειλε κατευθυντήριες οδηγίες προς τα Γενικά Επιτελεία για να παταχθούν φαινόμενα αλόγιστης σπατάλης και κακοδιαχείρισης.
Ένας λόχος νοσηλευτών βρίσκεται αποσπασμένος σε πολιτικά γραφεία ή υπηρετεί σε μονάδες άσχετες με το αντικείμενό του, τη στιγμή που και τα στρατιωτικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ελλείψει προσωπικού. Η επιστροφή στα καθήκοντά τους είναι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική
« αναδιοργάνωσης
» του συστήματος Υγείας που προωθείται...
Με τις κατευθυντήριες οδηγίες-στόχους που έστειλε στα Γενικά Επιτελεία, ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας ζητά την πραγματοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών σε σφικτό χρονικό διάστημα, προκειμένου να βελτιωθούν η παροχή και η άσκηση της υγειονομικής υπηρεσίας και περίθαλψης στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και να παταχθούν φαινόμενα αλόγιστης σπατάλης και κακοδιαχείρισης, κυρίως στον τομέα των προμηθειών. «Πρέπει να σπάσουμε αβγά για να κάνουμε ομελέτα», είπε στον «Ε.Τ» ανώτατη πηγή του Πενταγώνου, υπονοώντας τις «ασθένειες» στο στρατιωτικό σύστημα παροχής Υγείας. «Η σημερινή συγκυρία είναι ίσως η πλέον κατάλληλη», πρόσθεσε.
Υπηρεσίες Υγείας
Μέσα από τις οδηγίες του κ. Καράμπελα φαίνεται η εφαρμογή της διακλαδικότητας στον τομέα της Υγείας, μέσω της οποίας, όπως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας πιστεύει, δύναται να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τη λειτουργία και νέων κλινικών (καρδιοχειρουργικής, παιδιατρικής, μαιευτικής κ.ά), αλλά και να μπει επιτέλους τέλος στο «πάρτι» των προμηθειών και της ανοργανωσιάς στη διαχείριση υλικού.
Μεταξύ άλλων, προωθούνται «το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο» ως διαδικασία κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και το πληροφοριακό σύστημα «Φίλιππος» ώστε να υπάρχει λεπτομερής εικόνα ανά πάσα στιγμή για το οικονομικά του κάθε στρατιωτικού νοσοκομείου και τα αποθέματα του σε υλικό. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνοψίζονται στα εξής :
• Διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα πως 110 νοσηλευτές του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών υπηρετούν σε γραφεία πολιτικών ή είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες, προσφέροντας άσχετες με την ειδικότητα τους υπηρεσίες.
Ζητήθηκε από τα Γενικά Επιτελεία κατάσταση με το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί εκτός του χώρου της Υγείας, προκειμένου να επιστρέφουν στα νοσοκομεία, εφόσον ληφθούν υπόψη η συνυπηρέτηση ή άλλοι κοινωνικοί και μόνο παράγοντες.
• Έως τα μέσα Οκτωβρίου οι Διευθύνσεις Υγειονομικού των Επιτελείων θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για λειτουργία διακλαδικών κλινικών (καρδιοχειρουργικής, υποβοηθούμενης κύησης-γονιμότητας, παιδιατρικής, επεμβατικής ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας), για αναβάθμιση της υγειονομικής υποστήριξης από το επίπεδο της μονάδας έως την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία για επικαιροποίηση των απαιτούμενων ιατρικών ειδικοτήτων και για ίδρυση Διακλαδικής Σχολής Εφαρμογής Υγειονομικού. Οι αρμόδιες διευθύνσεις θα πρέπει να προτείνουν τρόπους για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης με επιπλέον μαθήματα όπως αυτό των οικονομικών Υγείας και της συμμετοχής στην εκπαίδευση αξιωματικών οικονομικού, νομικών συμβούλων και φαρμακοποιών.
• Με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Άμυνας και των Διευθύνσεων Υγειονομικού των Επιτελείων θα αναληφθούν ενέργειες για την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων από και προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από τα νοσοκομεία σε προμηθευτές, αλλά και στα νοσοκομεία από ασφαλιστικά ταμεία. Οι υποχρεώσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι μία η άλλη με αυτό που έχουν λαμβάνειν, όπως υπολογίζεται.
• Πρόταση αναβάθμισης του ρόλου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να αναλάβει την υλοποίηση της διακλαδικότητας στο χώρο της Υγείας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πρόταση δημιουργίας ασφαλιστικού ταμείου Υγείας αντίστοιχου του ΕΟΠΥΥ.
• Μελέτη εφαρμογής του «κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου» ως διαδικασίας κοστολόγησης-τιμολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και δυνατότητας εφαρμογής «κλειστού σφαιρικού προϋπολογισμού» στα στρατιωτικά νοσοκομεία ανά τμήμα-κλινική, σε συνδυασμό με την αποδοτικότητά τους.
• Καθιέρωση ενός διακλαδικού-διαλειτουργικού πληροφοριακού συστήματος σε όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να είναι άμεσα διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά. Τέτοιο πρόγραμμα υπάρχει ήδη, το «Φίλιππος», αλλά δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
• Καθιέρωση και ολοκλήρωση της διακλαδικής προμήθειας των βασικών ιατρικών υγειονομικών φαρμακευτικών ειδών έως και δημιουργίας διακλαδικού φορέα προμηθειών. Μέχρι σήμερα κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο προχωρά σε ξεχωριστή εντολή προμήθειας, ενώ θα μπορούσε η προμήθεια να είναι μαζική για καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν καλύτερες συμβάσεις σε ορισμένα υλικά, και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε κάποια άλλα, και δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία κοινής παραγγελίας για τη βέλτιστη τιμή.
• Καθιέρωση ευρείας χρήσης της διαδικασίας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού-δημοπρασίας σε κάθε προμήθεια υλικού ή υπηρεσίας των στρατιωτικών νοσοκομείων.
• Διερεύνηση δυνατότητας εμπορικής εκμετάλλευσης παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από τα στρατιωτικά νοσοκομεία για εξασφάλιση εσόδων με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου. Ο γραμμικός επιταχυντής του 424 ΓΣΝΕ, το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας του 401 ΓΣΝΑ, όπως και τα Κέντρα Καταδυτικής και Αεροπορικής Ιατρικής με το ειδικευμένο τους προσωπικό μπορούν να προσφέρουν μοναδικές υπηρεσίες και σε χαμηλό κόστος.
• Αξιοποίηση της δυνατότητας κάλυψης των αναγκών του ένστολου και πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε φαρμακευτικό υλικό από τα στρατιωτικά φαρμακεία και μέγιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των εργαστηρίων φαρμάκων της 441 ΑΒΥΥ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
(ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-10/9/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.