• Το σχέδιο «Ιώνη» προβλέπει την υποδοχή 20.000 Σύρων για 15 ημέρες, οι οποίοι θα διασκορπιστούν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.
• Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η μόνη βοήθεια που προτίθενται να δώσουν είναι οικονομική.
Στη δημιουργία διάσπαρτων σε όλη τη χώρα καταυλισμών υποδοχής χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία προχωρά η κυβέρνηση...
Πρόκειται γιο το σχέδιο με τον κωδικό «Ιώνη», από το όνομα της πρώτης πόλης που έχτισαν στη Συρία Έλληνες άποικοι, το οποίο παραδόθηκε χθες στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, Δημοσίας Τάξης και προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την υποδοχή «για 15 ημέρες» στη χώρα μας, σε πρώτη φάση, 20.000 Σύρων προσφύγων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν οε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τη Μικρά Ασία αλλά και σε περιοχές της ηπειρώτικης χώρας.
Ο συγκεκριμένοι θα τύχουν αντιμετώπισης «πρόσφυγα πολέμου», γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να τους χορηγήσει «πολιτικό άσυλο» και να τους αντιμετωπίσει υπό το νομικό καθεστώς το οποίο υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες που απορρέουν από τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Αν και μέσα στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι εν συνεχεία και μετά το πέρας των «15 ήμερων» οι Σύροι πρόσφυγες να προωθηθούν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εντούτοις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα Σύρο υπήκοο στο έδαφός τους και ότι η μόνη συνδρομή στην οποία θα μπορεί να ελπίζει π Ελλάδα είναι η παροχή χρημάτων ως έξοδα συντήρησης μέσα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στήριξης.
Δύσκολη κατάσταση
Η κατάσταση, πάντως, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά είναι ακόμη πιο δύσκολη από αυτή που αρχικά φαίνεται, καθώς, όπως αναφέρεται εντός του σχεδίου, η Τουρκία έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς ότι θα δεχθεί στο έδαφος της μόνον 130.000 Σύρους πρόσφυγες και από εκεί και πάνω όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να διοχετευθούν στις υπόλοιπες όμορες με τη Συρία χώρες.
Όπως χαρακτηριστικά πάντως αναφέρεται, ήδη σε τουρκικούς καταυλισμούς βρίσκονται περίπου 87.000 Σύροι, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα η Τουρκία, έχοντας «πιάσει- την οροφή της, θα μπορεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες να αποστέλλει «νόμιμα» πλέον μετανάστες στη χώρα μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται και σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί προς τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές στην ελληνοτουρκική μεθόριο, εφιστώντας την προσοχή ώστε κατά τη διαδικασία υποδοχής των Σύρων προσφυγών να διεξάγονται ταυτόχρονο αυστηροί έλεγχοι, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν υπήκοοι άλλων χωρών που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να περάσουν παράνομα στη χώρα.
Την ελληνική κυβέρνηση πάντως, με βάση το «σχέδιο Ιώνη» ανησυχεί ιδιαίτερα και η κατάσταση που θα δημιουργηθεί και στην Κύπρο, η οποία, ως όμορη χώρα, επίσης είναι υποχρεωμένη να δεχτεί ένα σχετικά μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων, ο συνολικός αριθμός των οποίων, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενδέχεται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. Η Κύπρος εξαιτίας του μικρού πληθυσμού της εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να απορροφήσει περισσότερους από μερικούς χιλιάδες Σύρους, δεδομένου ότι το νησί ήδη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την παράνομη μετανάστευση, με αποτέλεσμα σταδιακά οι τελευταίοι να μεταφερθούν τελικά και αυτοί στη χώρα μας.
Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ο χρονικός ορίζοντας των «15 ημερών» που το συγκεκριμένο σχέδιο θέτει ως όριο παραμονής των Σύρων προσφύγων στη χώρα μας. Το παραπάνω χρονικά όριο είναι αδύνατον να έχει οποιαδήποτε βάση από τη στιγμή που ούτε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα τελειώσει τόσο σύντομα, αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα τους προκείμενου να βοηθήσουν στη σχετική αποσυμφόρηση της χώρας μας.
Επιπλέον πρόβλημα
Ως εκ τούτου, εκείνο που ανησυχεί πλέον την κυβέρνηση είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κληθεί να διαχειριστεί ένα επιπλέον πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη πίεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παράνομης μετανάστευσης. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία επιπλέον προσφυγικών καταυλισμών οι οποίοι θα λειτουργήσουν δίπλα στα στρατόπεδα κράτησης λαθρομεταναστών θα έχει αποτέλεσμα το κράτος να δεσμεύσει ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις για τη φύλαξή τους. Ταυτόχρονα η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να διαχειριστεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση που θα αφορά πρόσφυγες οι οποίοι θα καταφθάνουν συνεχώς στα σύνορα της χώρας, χωρίς οι αρμόδιες Αρχές, σε καμία φάση της παραμονής τους επί ελληνικού εδάφους, να έχουν τη δυνατότητα απέλασής τους.
Το συγκεκριμένο σχέδιο απασχόλησε και τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης των θαλασσίων συνόρων στα ανατολικά της χώρας, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας στο έργο του Λιμενικού Σώματος.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙ0ΝΥΣ0Π0ΥΛ0Υ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-18/9/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.