Αρχική » » Ανισορροπία τρόμου στο Αιγαίο

Ανισορροπία τρόμου στο Αιγαίο


Έτοιμη να αναλάβει η Άγκυρα τον έλεγχο ακόμα και διά της διχοτόμησής του!
Οι μνημονιακές περικοπές των αμυντικών δαπανών και η αντίστοιχη ενίσχυση εκείνων της Τουρκίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναλάβει η Άγκυρα τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου.
Το επόμενο έτος για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την ασφάλεια της χώρας θα διατεθούν μόλις 2,6 δισ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή που η χώρα μας προχωρά σε μία ακόμη γενναία μείωση των αμυντικών της δαπανών η Τουρκία ανακοινώνει πως αυξάνει κατά 12% τον δικό της αμυντικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό ως προς την υφιστάμενη ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο...
Από τα 6.2 δισ. ευρώ που ήταν ο ελληνικός αμυντικός προϋπο­λογισμός το 2008 έφτασε να μει­ωθεί στο μισό, λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, στις αρχές του 2012. 

Το «βαρέλι», όμως, εκτός από τον τομέα της οικονομίας, μοιάζει να μην έχει πιάσει «πάτο» ούτε και στον ευαίσθητο χώρο της άμυ­νας. Την περασμένη Τρίτη, μία ημέρα πριν οπό την ψήφιση του τρίτου κατά σειρά Μνημονίου από τη Βουλή, ο υπουργός Εθνι­κής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος ενημέρωνε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Κοινοβουλίου ότι οι αμυν­τικές δαπάνες της χώρας περικόπτονται κατά ακόμη μισό δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως για το επόμενο έτος, για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την ασφάλεια της χώρας, θα διατε­θούν μόλις 2.6 δισ. ευρώ. 

Αρνητικό ρεκόρ 

Ο συγκεκριμένος αμυντικός προϋπολογισμός θα είναι δηλαδή μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με το 2012, έχοντας το αρνητικό ρεκόρ να είναι ο μικρότερος κεν­τρικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχει καταρτισθεί κατά την τελευ­ταία 20ετια. Είναι περίπου αυτονόητο πως τα όρια του αμυντικού προϋπολο­γισμού για το 2013 εξαντλούνται στη συντήρηση του υπάρχοντος δυναμικού, έμψυχου και άψυχου, των Ενόπλων Δυνάμεων αφορώντας αποκλειστικά και μόνο στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση παλαιοτέρων εξοπλιστικών προγραμμάτων και προμηθειών ανταλλακτικών και λοιπών υλικών συντήρησης εξο­πλισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενημερώνοντας το μέλη της παραπάνω Επιτροπής της Βουλής, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ανέρχονται στο 517 εκατ. ευ­ρώ. Για να συμπληρωθεί το παραπάνω ποσό απαιτήθηκε καταρχήν η μείωση κατά 80 εκατ. ευρώ των λειτουργικών εξόδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως: κλείσιμο 55 στρατοπέδων και 15-19 κέν­τρων νεοσύλλεκτων, απόσυρση 47 αεροσκαφών, απόσυρση 11 πλοίων, μείωση κατά 30% του αριθμού των νεοσυλλέκτων στις προαγωγικές σχολές των Ενό­πλων Δυνάμεων και 10%-15% του αριθμού των ανωτέρων αξιωματικών. 

Απαιτήθηκαν, επίσης, ακυρώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 104 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα «κούρεμα» συνολικού ύψους 333 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να υποστούν μια σειρά από τα υπάρχοντα εξοπλιστικά προγράμ­ματα. Και όλο αυτά «χωρίς να θίγε­ται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυ­νάμεων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Τώρα βεβαίως πώς είναι δυ­νατόν, κατά την τελευταία τουλάχι­στον πενταετία, από τη μια πλευρά να έχουμε συνεχείς περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και από την άλλη κάθε φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να δηλώνει πως δεν διαταράσσεται η επιχει­ρησιακή κατάσταση και το αξιόμα­χο του στρατεύματος, είναι κάτι που μπορεί να βρει απαντήσεις στη σφαίρα της φαντασίας και της ρητορικής, αλλά σίγουρα όχι στην πραγματικότητα. Πόσω μάλλον όταν αυτή η πραγματικότητα σε γεωστρατηγικό και όχι μόνο επίπεδο επιδεινώνεται δραματικά για τη χώρα μας εξαιτίας των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου. Μιας περιοχής στην οποία η Τουρκία, υιοθετώντας το νέο δόγμα της «περιφερειακής κυριαρχίας», επιθυμεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Εξοπλιστική κούρσα 

Για την υλοποίηση των σχεδιασμών της, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, η Τουρκία δεν φείδεται πόρων. Τουναντίον. 

Έχοντας σε εξέλιξη ένα γι­γαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, η Άγκυρα κινείται με σχέδιο και μεθοδικό­τητα προς δυο βασικές κατευ­θύνσεις: αφενός να θέσει έκτος παιχνιδιού την Ελλάδα στις εξελί­ξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας ταυ­τόχρονα την «φινλανδοποίηση» της, αφετέρου να αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαί­ου είτε μέσω της διχοτόμησής του είτε απλώς μέσω της επέκτασης του casus belli που ήδη ισχύει για τα 12 μίλια, και σε άλλα ανοιχτά «σύμφωνα με την τουρκι­κή πλευρά» ζητήματα των ελληνο­τουρκικών σχέσεων όπως π.χ η ανακήρυξη ΑΟΖ από την ελληνι­κή κυβέρνηση. 

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως η Τουρκία πρόκειται να δα­πανήσει μέσα στην επόμενη δε­καετία και μόνο για εξοπλισμούς περισσότερα από 15 δισ. ευρώ, αποκτώντας, μεταξύ άλλων, 100 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, F-35 Joint Strike Fighter. 

Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος από το παραπάνω ποσό πρόκειται να διατεθεί και για την ενδυνάμωση της εγχώριας πο­λεμικής βιομηχανίας της, η οποία ήδη υλοποιεί μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα που της έχει αναθέσει ο τούρκι­κος στρατός. 

Μεταξύ αυτών των προγραμ­μάτων συμπεριλαμβάνεται η ανά­πτυξη και η κατασκευή του άρματος μάχης Altay, των επιθετικών ελικόπτερων Τ-129 Αtak, του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Anka και ενός νέου κατασκοπευ­τικού δορυφόρου. Όλα τα παρα­πάνω οπλικά συστήματα θα αρχί­σουν να παραδίδονται από το 2015 και μετά. 

Αποτέλεσμα 

Γίνεται φανερό έτσι πως εάν η χώρα μας δεν ξεπεράσει τις μνημονιακές αγκυλώσεις της και δεν βάλει έναν φραγμό στις συ­νεχείς περικοπές του αμυντικού της προϋπολογισμού, τότε πολύ δύσκολα θα αποφύγει τη «δορυφοριοποίηση» της από μία δύνα­μη που διογκώνεται τόσο σε πληθυσμιακό και οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Εκτός και εάν, βεβαίως, οι πολιτικοί μας θεωρούν πως στο ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο δεν θα είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά οι δανειστές μας εκείνοι που θα κληθούν να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά»... 

Η Τουρκία 2η δύναμη στο ΝΑΤ0 μετά τις ΗΠΑ 

Σε απόλυτους αριθμούς ο τουρ­κικός αμυντικός προϋπολογισμός γιο το 2013 θα φθάσει το 20,36 δισ. λίρες Τουρκίας, αποτελώντας έτσι τον δεύτερο μεγαλύτερο του ΝΑΤΟ, έπειτα από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι προοπτικές, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, είναι να κινηθεί ανοδικά ως οικονομικό μέγεθος και για τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,7% το 2014 και 9% το 2015. Μέσα σε τρία χρό­νια, δηλαδή από το 2013 έως και το 2015, οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας θα γνωρίσουν συνολική αύξηση κατά 30%. 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-10/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger