■ ΣΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
■ Η Ελλάδα δέχτηκε προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για δωρεάν παραχώρηση υλικού συνολικού ύψους 3 περίπου δισ. δολαρίων, αλλά επί Παπαδήμου ήταν αδύνατον να βρούμε 5 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του!
Οι δαπάνες γιο την Άμυνα που προβλέπονται στο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο κατετέθη στη Βουλή και αναμένεται να εγκριθεί την προσεχή Κυριακή, επιβεβαιώνουν τα συνεχή δημοσιεύματα των «Επικαίρων» για την πορεία από την παρακμή στη διάλυση του αμυντικού μηχανισμού της χώρας...
Η πορεία των συνεχών μειώσεων των αμυντικών δαπανών, που από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί σε ποσοστό άνω του 50%, έχει αναφερθεί επανειλημμένως από αυτές τις στήλες, όπως και το γεγονός ότι μειώσεις των αμυντικών δαπανών σε τέτοια ποσοστά και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν έχουν εμφανισθεί πουθενά στον κόσμο. Και τούτο διότι περικοπές σε αυτό το ύψος και χρόνο, εκτός του ότι είναι πρακτικώς αδύνατον να απορροφηθούν από ένα εν ομαλή λειτουργία στράτευμα, στην ουσία σηματοδοτούν μια μετάβαση από ένα επίπεδο ασφαλείας σε ένα άλλο. Είναι ενδεικτικό ότι στην εποχή που όλες οι χώρες -κυρίως αυτές που δεν αντιμετωπίζουν υπαρκτές απειλές εθνικής ασφάλειας μειώνουν τις αμυντικές τους δαπάνες λόγω της οικονομικής κρίσεως, οι σχετικές μειώσεις ανέρχονται σε ποσοστά 5% ή το πολύ 10% και κλιμακώνονται σε ορίζοντα πενταετίας και δεκαετίας προς αποφυγή των διαλυτικών φαινομένων που παρατηρούνται από την απότομη μείωση των αμυντικών δαπανών.
Στο τεύχος 158 (25-31/10/2012) του περιοδικού είχαμε αναφέρει ότι από τα 6,5 δισ. του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2009 φτάσαμε στα 3 δισ. και κάτι για το 2013, δικαιολογώντας την αναφορά στο «κάτι» εκ του γεγονότος ότι δεν ήταν ακόμη γνωστό το ακριβές ποσό του αμυντικού προϋπολογισμού του 2013. Τα στοιχεία που έγιναν γνωστά την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2013. δίνουν μια εικόνα μάλλον πολύ χειρότερη.
«Μαχαίρι» στις δαπάνες
Οι πραγματικές αμυντικές δαπάνες, δηλαδή ο λειτουργικός προϋπολογισμός και οι αμοιβές προσωπικού, που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της λειτουργίας κάθε στρατεύματος [Σ.Σ.: ο τρίτος πυλώνας είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες που, στην περίπτωσή μας περιλαμβάνουν και τα απαραίτητα για τη συντήρηση ανταλλακτικά και όχι μόνο] ανέρχονται σε μόλις 2.646.000.000 ευρώ (!), είναι δηλαδή μειωμένες κατά 14,3% από τις πλειστάκις μειωθείσες λειτουργικές δαπάνες των τελευταίων τριών ετών. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν οι θεωρητικές εξοπλιστικές δαπάνες που ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ. Και λέμε «θεωρητικές», διότι το μέγιστο τμήμα τους αφορά σε εξοφλήσεις παλαιότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων και ένα σημαντικό τμήμα τους αφορά στην προμήθεια ανταλλακτικών που κανονικώς περιλαμβάνονταν μέχρι πρόσφατα στο λειτουργικό προϋπολογισμό [Σ.Σ.: πρόκειται για μια άλλη παραμόρφωση του συστήματος με αιτία τις συνεχείς περικοπές των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες ανάγκασαν τη στρατιωτική ηγεσία να εντάξει τα κονδύλια των ανταλλακτικών στα εξοπλιστικά κονδύλια]. Έτσι, το σύνολο των αμυντικών δαπανών προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2013 να είναι συνολικώς 3.396.000.000 ευρώ, που είναι οι μικρότερες από το 1974 και μετά και κατατάσσεται πλέον στο επίπεδο των προϋπολογισμών χωρών με μηδενικά προβλήματα ασφαλείας, όπως το Βέλγιο κ.λ.π.
Σημειώνεται ότι από τα 2,646 δισ. του πραγματικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2013, τα 1.892.622.000 προορίζονται για μισθούς και συντάξεις προσωπικού [Σ.Σ: πέρσι το ποσό αυτό ήταν 2.292.668.361, γεγονός που δείχνει τις άγριες περικοπές στους μισθούς του προσωπικού και επηρεάζει άμεσα το ηθικό] με αποτέλεσμα να παραμένουν μόλις 612.250.000 για λειτουργία και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή για την εκπαίδευση, τις ασκήσεις, τα καύσιμα - λιπαντικά, τα πυρομαχικά, τις μετακινήσεις τη συντήρηση του τεράστιου όγκου των οπλικών συστημάτων όλων των Κλάδων (μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, άρματα μάχης, πυροβολικό κ.λ.π.) ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός προβλέπει ένα ποσό που θα ακινητοποιήσει και ό,τι απέμεινε από έναν μέχρι πρόσφατα ισχυρό αμυντικό μηχανισμό.
Το «κόστος» των λειτουργικών δαπανών
Το ποσό των 612,250 εκατ. των λειτουργικών δαπανών, που έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία του στρατεύματος, ήταν ακριβώς διπλάσιο το 2009. Συγκεκριμένως, το έτος αυτό (2009), οι λειτουργικές δαπάνες ήταν 1.226.810.000 ευρώ, το 2010 κατέβηκαν στα 1.062.980.00 ευρώ, το 2011 στα 803.723.000 ευρώ και το 2012 στα 793.086.136 αρχικώς, για να αναθεωρηθούν στα 700 εκατ. ευρώ (!). Αργότερα, βέβαια επανήλθαν αναγκαστικώς στα 800 εκατ. περίπου-διαφορετικά δεν θα κουνιόταν ούτε τζιπ-, από μεταφορά κονδυλίων από τα εξοπλιστικά προγράμματα στο λειτουργικό προϋπολογισμό.
Τις συνέπειες αυτών των περικοπών τις έχουμε αναφέρει πλειστάκις: κατάργηση του μοντέλου Άμυνας της χώρας ακύρωση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κάθετη πτώση της μαχητικής ικανότητας του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, αποσύρσεις υλικού λόγω ελλείψεως συντηρήσεως, αναμενόμενη σύντομα απώλεια του πλεονεκτήματος των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω του περιορισμού των ωρών πτήσεως εκ της ελλείψεως καυσίμων και της μειωμένης διαθεσιμότητας αεροσκαφών, ακινησία της πλειοψηφίας των πολεμικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, ανάλογες καταστάσεις στο σύνολο των βαρέων οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς και τόσα άλλα, που είναι να απορεί κάνεις με την παντελή αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας τα προστατεύσει την ασπίδα της χώρας λέγοντας επιτέλους ένα «όχι» στις εγκληματικές πιέσεις της τρόικας.
Και όσο το «όχι» αυτό δεν λέγεται, έπονται και χειρότερα. Γιατί περαιτέρω μειώσεις του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας θα υπάρξουν και το 2014 και το 2015, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να προβλέψει τι τελικά θα απομείνει από αυτό που λέγαμε κάποτε ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για το τι τελικά θα απομείνει από την Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί τελικά η «διάσωση» της οικονομίας της αλλά αυτό εκφεύγει της αρμοδιότητας του συντάκτη αυτής της στήλης.
Πόσο «κοστίζουν» οι δωρεές
Όλα αυτά έχουν και ένα άλλο, μάλλον τραγελαφικό, αποτέλεσμα. Ως γνωστόν, η χώρα δέχτηκε προσφορά των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση υλικού συνολικού ύψους 3 περίπου δισ. δολαρίων, που θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας. Το υλικό αυτό αποσύρεται από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και σε αυτό, εκτός από τα 400 άρματα Μ1A1 Abrams -για τα οποία επί Παπαδήμου, δεν μπορούσαμε να βρούμε 5 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά τους!-, ώστε να αποσυρθούν τα πεπαλαιωμένα Μ48 ΜΟLF και Μ-60, περιλαμβάνονται αριθμός περί τα 24 με 30 F-15C, 60 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk για την απόκτηση επιτέλους ικανότητας αεροκίνητων επιχειρήσεων, περί τα 800 οχήματα ΗUΜΜΕR, άνω των 100 Μ-901 ITV (Μ-113 φέροντα αντιαρματικούς εκτοξευτές ΤΟW), οχήματα διοικήσεως πυροβολικού (Μ-577), αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα (AAV-7) για τις ανάγκες των πεζοναυτών που περιμένουν δεκαετίες να αποκτήσουν τέτοια οχήματα κ.ά.
Με ορθή επιλογή και αξιολόγηση του υλικού αυτού και μελέτη του κόστους υποστηρίξεως τους στην Ελλάδα, τα εν λόγω συστήματα θα μπορούσαν να καλύψουν σε αρκετό ικανοποιητικό βαθμό τις απώλειες από το «πάγωμα» των εξοπλισμών των τελευταίων αρκετών ετών (ουσιαστικά από το 2004-2005) και την κατάργηση του ΕΜΠΑΕ- Σε πρόσφατη συνέντευξη του (Real FM, 2 Νοεμβρίου) ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «δεν πρέπει να απορρίψουμε αυτή την πρόταση εύκολα, αλλά πρέπει να τη μελετήσουμε πολύ, να δούμε το κόστος της και από εκεί και πέρα όλοι μαζί [Σ.Σ.: ποιοι, δηλαδή;] να αποφασίσουμε».
Μία παρατήρηση μόνο, άσχετη με την όντως σοβαρή αξία της προσφερόμενης δωρεάς: Είναι σίγουρος ο κ. ΥΈΘΑ ότι με τον παρόντα προϋπολογισμό, και κυρίως με αυτούς που ακολουθούν, μπορεί όχι να μεταφέρει, αλλά και να συντηρήσει το υλικό αυτό ή, ουχ ήττον, να βρει καύσιμα για να τα χρησιμοποιήσει;
Τι εννοούμε; Ότι στα χάλια που έφτασε ο αμυντικός μηχανισμός της χώρας, με τις συνεχείς και άνευ δίκης μας αντιστάσεως μειώσεις του αμυντικού προϋπολογισμού, ούτε δωρεές δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε. Ακόμη κι αν είναι τόσο σημαντικές…
Πλήρης «ο αποχαιρετισμός στα άπλα», δηλαδή…
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΗΛΙΑΔΗ
(π.ΕΠΙΚΑΙΡΑ-09/11/2011)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.