ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΤΑ 18 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΤΥΠΟΥ 209.
Νέες «χρυσές»» μίζες, η διακίνηση των οποίων φαίνεται να φτάνει μέχρι το 2007, κυνηγά η ελληνική δικαιοσύνη, μετά τον τυχαίο φορολογικό έλεγχο που έγινε σε δύο εταιρείες στη Βρέμη, και συγκεκριμένα στις Atlas και Rheinmetall Defense Electronics Systems.
Η έφοδος των γερμανικών αρχών μέσα στον Αύγουστο εντόπισε να έχουν... κάνει φτερά 18 εκατ. ευρώ (!) που, όπως πιστεύεται, μετατράπηκαν σε «μαύρες» πληρωμές και δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων τύπου 209 και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους. Σε ποιους; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο θα δώσει απάντηση το άνοιγμα των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών. Και κανείς δεν αποκλείει ο δρόμος του χρήματος να είναι αποκαλυπτικός, αφού, εάν «σπάσει» ένας κρίκος, τότε η αλήθεια για τους αποδέκτες δεν θα αργήσει πολύ να φανεί...
Μετά την έφοδο του Αυγούστου, η γερμανική δικαιοσύνη ζήτησε τη δικαστική συνδρομή της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη ανοιχτό φάκελο για τα υποβρύχια στα χέρια του ανακριτή Γ. Μαλλή. Δύο Γερμανοί εισαγγελείς και μία ανακρίτρια εισέβαλαν την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπίας της Rheinmetall και στο σπίτι του αντιπροσώπου της εταιρείας, προβαίνοντας σε κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα έγγραφα δόθηκαν και στις δύο πλευρές, ώστε να ξεκινήσει η ποινική έρευνα και στις δύο χώρες για ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ακόμα και απιστία...
Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Βρέμης, τα ποσά κατευθύνονταν από τους λογαριασμούς των δύο γερμανικών εταιρειών σε εκείνους των εταιρειών του Λονδίνου και του Παναμά, με τελικό δικαιούχο τον Έλληνα αντιπρόσωπο, ενώ οι πληρωμές στη μία τουλάχιστον από τις εταιρείες έφθασαν έως και το 15% του ύψους του σχετικού έργου. Το παράδοξο; Οι δύο αυτές εταιρείες δεν έχουν καμία σχέση με τα υποβρύχια, αλλά λειτούργησαν ως «βιτρίνα» για να καλύψουν τις μίζες.
Έλληνες και Γερμανοί δικαστές είναι από την περασμένη Δευτέρα σε απευθείας επαφές, προκειμένου τα ευρήματα της μιας πλευράς να βοηθήσουν την άλλη. Δικαστικές πηγές συνέκριναν μάλιστα την υπόθεση αυτή με τη δικογραφία των υποβρυχίων τύπου 214, στην οποία κατηγορούνται περισσότερα από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι υπεύθυνοι των εταιρειών που πρωταγωνίστησαν (Ferostall και ΜΙΕ) και οι οποίες έπαιξαν το ρόλο του μεσάζοντα, μοιράζοντας μίζες εκατομμυρίων ευρώ.
Δικαστικές πηγές έλεγαν μάλιστα ότι τα στοιχεία που κατασχέθηκαν «βοηθούν» και άλλες δικογραφίες, που είναι ανοιχτές και αφορούν τα εξοπλιστικά, και δεν αποκλείουν να συναντήσουν πρόσωπα και εμβάσματα και σε άλλα όπλα και προγράμματα που στοίχισαν μια περιουσία, αφού μπήκαν «καπέλο» και οι μίζες που αύξησαν την τιμή τους…
Και μία αστοχία
Πριν πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος, οι Γερμανοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει τη συνδρομή των ελληνικών αρχών, οι οποίες είπαν αμέσως το «ναι», διαθέτοντας έναν ανακριτή για την έφοδο στην αντιπροσωπία της Rheinmetall I.
Ουδείς όμως σκέφτηκε, ούτε από την Εισαγγελία Εφετών ούτε από το Πρωτοδικείο, ότι ο Γ. Μαλλής, ανακριτής του Ν. 4022/11, έχει στα χέρια του τη δικογραφία των υποβρυχίων και ότι ίσως είναι ο πιο αρμόδιος για την κατάσχεση των εγγράφων.
Αντ΄ αυτού, λοιπόν, η εντολή για την έφοδο δόθηκε σε άλλο δικαστικό λειτουργό, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το... μεγαλείο της συνεννόησης στο υδροκέφαλο Πρωτοδικείο, όπου η δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά...
Έκδοση Μιχαηλίδη για τους Tor-Μ1
Εν μια νυκτί οι Κύπριοι άλλαξαν το Σύνταγμα τους, δίνοντας το «πράσινο φως» για την έκδοση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη, προκειμένου να λογοδοτήσει για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Την Πέμπτη το βράδυ, ο πρώην υπουργός έφτασε στην Ελλάδα, παρά τις όποιες «αντιστάσεις» του ενώπιον των κυπριακών αρχών, καθώς έφτασε μέχρι το Εφετείο για να αποτρέψει την έκδοση του. Η κατηγορία που του αποδίδεται τον εμφανίζει ως αποδέκτη «μαύρων» πληρωμών από τον Αλ Ζαγιάντ Φουάντ, ο οποίος καταζητείται, χρημάτων που βρέθηκαν στο λογαριασμό του γιου του Μιχάλη (σ.σ. ο πρώην υπουργός ήταν συνδιαχειριστής).
Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης υποστηρίζει ότι είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον Αλ Ζαγιάντ Φουάντ, ενώ ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία, μια κατηγορία που στηρίχθηκε αρχικά στην κατάθεση του Νίκου Ζήγρα. Ο ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει υποστηρίξει ότι ο Ν. Μιχαηλίδης μετέφερε βαλίτσες με λεφτά από τις μίζες των Tor-Μ1 και τις παρέδιδε στον επιστήθιο φίλο του Άκη Τσοχατζόπουλο.
(ΚΑΡΦΙ-14/09/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.