ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ
Ούτε οι βουλευτές της Ν.Δ επιχείρησαν να διασώσουν την τιμή της κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από την κατάθεση της τροπολογίας η οποία απαλλάσσει τους υπόχρεους σε δήλωση «πόθεν έσχες» (εκδότες, δημόσιοι λειτουργοί, μέλη του ΤΧΣ, και ΤΑΙΠΕΔ κ.α ) από την υποχρέωση να δηλώνουν τυχόν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους.
Ωστόσο το ερώτημα, μετά και τη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή, παραμένει. Ποιον η ποιους εξυπηρετεί... και ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την κατάθεσή της;
Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου χθες στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής της Ν.Δ Γιώργου Βλάχος, προειδοποίησε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «τα παιχνιδάκια στις πλάτες των βουλευτών έχουν τελειώσει» και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να την ψηφίσει»»
«Δεν είμαι κομιστής»
Την ίδια στιγμή ο παριστάμενος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «έδινε» τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ως υπεύθυνο για την κατάθεσή της ενώ στην παρατήρηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι «όποιος υπογράψει το κείμενο, υπογράφει και το πακέτο», διαχώρισε πλήρως τη θέση του απαντώντας φανερά ενοχλημένος: «Ούτε αγγελιοφόρος ούτε κομιστής του υπουργού Δικαιοσύνης είμαι» Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε ότι η σχετική ρύθμιση κατατέθηκε την τελευταία στιγμή και παρέπεμψε, για περισσότερες διευκρινίσει στην τοποθέτηση του κ. Αθανασίου στο τρίτο θερινό τμήμα την ερχόμενη Τετάρτη, όταν το νομοσχέδιο θα μπει προς συζήτηση και ψήφιση.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πάντως τη συμφωνία για την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών, μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη (τον περασμένο Ιούλιο), η οποία θα απέφερε στο κράτος περί τα 140 εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή ψίχουλα.
Θέση που εξέφρασε εμμέσως και ο κ Παπαδημούλης στην τοποθέτηση του. Χαρακτήρισε την τροπολογία «φωτογραφική, σκανδαλώδη, ύποπτη και με έντονη οσμή διαπλοκής», τονίζοντας ότι «εφοπλιστές αχυράνθρωποι που έχουν μπει μέτοχοι σε εκδοτικές επιχειρήσεις, ισχυρίζονται πως έχουν σχέσεις με τον πρωθυπουργό».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση της. Το ίδιο έπραξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης («εγείρονται πολλά ερωτήματα για την κατάθεση της, αλλά και για τη βούληση της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης», είπε), ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ), η Μίκα Ιατρίδη (ΑΝΕΛ) και η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).
Η τελευταία μάλιστα καταλόγισε στους συντάκτες της ρύθμισης ότι έπραξαν βάσει σχεδίου, αφού το συγκεκριμένο άρθρο ήταν το ακροτελεύτιο σε σειρά θετικών ρυθμίσεων (επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», φορολογική ενημερότητα για την ΕΒΟ κ.ά).
Η Χρυσή Αυγή απέφυγε να τοποθετηθεί. Καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν εμφανίστηκε βουλευτής του κόμματος στην αίθουσα.
του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-24/09/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.