ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΗΛΙΑΔΗ
Στο προηγούμενο τεύχος των «Επικαίρων» είχαμε περιγράψει σε γενικές γραμμές τον κεντρικό κρατικό φορέα του Ισλάμ στην Τουρκία που είναι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DIB) και υπέχει θέση υπουργείου Θρησκευμάτων, με αναφορά στον τεράστιο αριθμό του προσωπικού που απασχολεί (104.758 άτομα) και στον εκπληκτικού ύψους προϋπολογισμό της που ανέρχεται σε 1 δισ. 664 εκατ. ευρώ (1.664.545.663)!
Σκοπός αυτής της αναφοράς ήταν να καταδειχθεί η έμφαση και σημασία που αποδίδει η τουρκική...
κυβέρνηση στον θρησκευτικό παράγοντα και οι εύλογες προεκτάσεις τους τόσο ως προς την εν γένει πορεία της χώρας όσο και ως προς τη χρησιμοποίηση του ίδιου παράγοντα στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.
κυβέρνηση στον θρησκευτικό παράγοντα και οι εύλογες προεκτάσεις τους τόσο ως προς την εν γένει πορεία της χώρας όσο και ως προς τη χρησιμοποίηση του ίδιου παράγοντα στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.
Μία ακόμη πιο αποκαλυπτική ένδειξη ως προς τις εν λόγω προεκτάσεις αυτής της εντυπωσιακής χρηματοδοτήσεως του συγκεκριμένου τομέα είναι η εξέλιξη του προϋπολογισμού της DIB από το επόμενο έτος ανόδου στην εξουσία του κόμματος ΑΚΡ (2002), και συγκεκριμένως από το 2003 (έτος αναλήψεως της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν) μέχρι και το 2012.
Έτος
|
Ποσό σε τουρκικές Λίρες
|
2003
|
771 εκατ.
|
2004
|
1 δισ.
|
2005
|
1 δισ.
|
2006
|
13 δισ.
|
2007
|
1,6 δισ.
|
2008
|
2 δισ.
|
2009
|
2,5 δισ.
|
2010
|
2,7 δισ.
|
2011
|
3,2 δισ.
|
2012
|
3,9 δισ.
|
Τα συμπεράσματα από τον παραπάνω πίνακα προφανή: 500% (!) αύξηση του εν λόγω προϋπολογισμού μέσα σε μία δεκαετία (2003-2012) και 100% αύξηση μέσα στα τελευταία πέντε χρονιά ενώ εντύπωση προκαλεί επίσης η σημαντική ετήσια ποσοστιαία του αύξηση (μέγιστη κατά 40% τον πρώτο χρόνο και εν συνεχεία σταθερή αύξηση κατά περίπου 20%-30% ετησίως).
Οι κρατικές οργανώσεις
Στον γιγαντισμό της DIB που ανεφέρθη στο προηγούμενο τεύχος θα πρέπει να προστεθούν δύο ακόμη κρατικές οργανώσεις σημαντικού μεγέθους, και συγκεκριμένως το Ίδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet Vakfi) και η Τουρκο-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DITIB - Diyanet Isleri Turk-Islam Buligi).
Το πρώτο ιδρύθηκε το 1975 και ο ρόλος του ήταν αρχικώς επικουρικός του έργου της DIB, με γνωστή δράση κυρίως στον χώρο της Κεντρικής Ασίας. Το 1992 το Ίδρυμα ξεκίνησε μία διαφημιστική εκστρατεία στον τουρκικό Τύπο με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την ανέγερση 100 τζαμιών στις κεντρο-ασιατικές Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως. Τα περισσότερα από τα τζαμιά αυτά προορίζονταν για το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Την ίδια εποχή είχε γίνει γνωστό ότι το Ίδρυμα είχε στείλει στις παραπάνω περιοχές 67 Ιμάμηδες, είχε εκπαιδεύσει σε θρησκευτικά θέματα 200 φοιτητές από τις ίδιες περιοχές, οι οποίοι επέστρεψαν αργότερα σης χώρες τους, και είχε διανείμει κατά τη διάρκεια μίας διετίας άνω των 100.000 θρησκευτικών βιβλίων, 2.100 Κοράνια, 3.000 βιβλία με θέμα την εισαγωγή στο Κοράνιο και 660 κασέτες βίντεο και μαγνητοφώνου με θρησκευτικό περιεχόμενο.
Στο πλαίσιο του Ιδρύματος λειτουργεί επίσης το Κέντρο Ισλαμικών Ερευνών (Islam Arastirmalari Merkezi), το οποίο, μεταξύ άλλων, χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές εντός και εκτός Τουρκίας. Όπως προέκυπτε από στοιχεία της παραπάνω περιόδου, το Ίδρυμα, που συνεργαζόταν στενά με την DIB, είχε δώσει 197 υποτροφίες σε φοιτητές από το Ουζμπεκιστάν, την Τσετσενία τη Μογγολία και το Νταγκεστάν, καθώς επίσης και σε Κιρκάσιους και Αβάρους φοιτητές, με σκοπό τη μελέτη του Κορανίου σε ειδικά τμήματα που οργανώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε χορηγήσει 200 ακόμη υποτροφίες σε φοιτητές από την Κεντρική Ασία για σπουδές σε διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια. Η δράση του Ιδρύματος την περίοδο αυτή είχε να κάνει με την τότε προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στον συγκεκριμένο χώρο, σε συνεργασία με άλλους τουρκικούς κρατικούς φορείς μεταξύ των οποίων και η ΜΙΤ, με το Ίδρυμα να έχει αναλάβει την ευθύνη χειρισμού των θρησκευτικών θεμάτων. Σημ.: Στην προσπάθεια αυτή περιλαμβανόταν και το γνωστό αποτυχόν πραξικόπημα για την ανατροπή του Αζέρου Προέδρου Χ. Αλίγεφ, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών Τούρκων και την κατάσχεση σοβαρών περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος στο Αζερμπαϊτζάν. Το εν λόγω Ίδρυμα είχε επίσης από τότε δράση και στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Το σημαντικό αυτό δυναμικό του Ιδρύματος ωχριά μπροστά στην τεράστια οργάνωση στο εξωτερικό της Τούρκο-Ισλαμικής Ενώσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων DITIB. Ιδρύθηκε το 1984, με πρωτοβουλία της TIB, ακρωνύμιο της Toplumla lliskiler Bdskanligi (Διεύθυνση Σχέσεων με την Κοινωνία), που είχε ιδρυθεί το 1983 από το τότε πανίσχυρο στρατοκρατούμενο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με τον μετέπειτα αρχηγό της ΜΙΤ, στρατηγό Τεσμάν Κομάν, να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων διοικητών της.
Η DITIB αποτελεί το κύριο όργανο μέσω του οποίου η Τουρκία ασκεί τον έλεγχο των Τούρκων του εξωτερικού και την κατεύθυνσή τους προς την εξυπηρέτηση στόχων της τουρκικής πολιτικής στο εξωτερικό, αν και ένας βασικός λόγος για την ίδρυσή της ήταν η προσπάθεια αντιμετωπίσεως των θρησκευτικών οργανώσεων που είχαν δημιουργήσει οι Κούρδοι του ΡΚΚ και οι Τούρκοι αντικαθεστωτικοί στη Γερμανία. Η Ένωση έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μελών, 150.000 εγγεγραμμένα μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη, και περιλαμβάνει περί τα 800 σωματεία και συλλόγους!
Η DITIB συνδέεται άμεσο με την DIB, που έχει τη γενικότερη ευθύνη για τον χειρισμό όλων των θεμάτων που αναφέρονται στη θρησκεία αποτελώντας στην ουσία την προέκτασή της στο εξωτερικό. Η Ένωση κατέστη σχεδόν από την αρχή η μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, ελέγχουσα εκατοντάδες τζαμιά, συλλόγους και ιμάμηδες, έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Κολωνία και επέτυχε να αποτελεί τον βασικό συνομιλητή με τη γερμανική κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν σε Τούρκους μετανάστες.
Χρηματοδότηση από «δωρεές»
Βασική πηγή χρηματοδοτήσεως της DITIB είναι οι δωρεές και εισφορές των χιλιάδων Τούρκων που αποτελούν μέλη της οι οποίοι λόγω του αριθμού τους (150.000 μέλη) της εξασφαλίζουν σημαντική οικονομική αυτοδυναμία. Με το ποσά αυτά η DITIB είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ανέγερση νέων τζαμιών, οίκους προσευχής και διάφορα άλλα κτήρια που εξυπηρετούν τους σκοπούς της. Είναι χαρακτηριστικό της άμεσης σχέσεώς της με την ελεγχόμενη πλήρως από το κράτος, Διεύθυνση θρησκευτικών Υποθέσεων (DIB) ότι ιδιοκτήτης όλων αυτών των τζαμιών και κτηρίων είναι η ίδια η DIB και όχι η DITIB, με χρήματα της οποίας ανεγέρθηκαν τα εν λόγω κτίσματα. Εξ ίσου χαρακτηριστικός είναι και ο άμεσος έλεγχός της από το τουρκικό κράτος, μέσω της τουρκικής πρεσβείας και των προξενείων της στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες ως γνωστόν, υπάρχει και η ειδική θέση του «θρησκευτικού ακολούθου». [Σ.Σ: τέτοια θέση υπάρχει και στην τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα].
Να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι «διπλωμάτες» - συντονιστές της δράσεως της DITIB συναντώνται ανά τακτά διαστήματα για τον συντονισμό της δράσεως τους τόσο στη Γερμανία όσο και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης ενώ είναι γνωστό ότι οι ίδιοι καλούνται κάθε χρόνο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για λήψη οδηγιών και ενημέρωσή τους ως προς τους εκάστοτε στόχους της τουρκικής πολιτικής στη χώρα στην οποία είναι διαπιστευμένοι, στοιχείο ιδιαίτερα ενδεικτικό του ρόλου τους ως μέσου ασκήσεως της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί εξήγηση του ότι η DITIB, παρά τη μεγάλη της έκταση και ισχύ, δεν μετέχει σε κανένα κεντρικό όργανο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στο οποίο μετέχουν οι μουσουλμανικές οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί από μετανάστες άλλων χωρών στη Γερμανία.
0 ρόλος Ερμπακάν και Φετουλάχ Γκιουλέν
Εκτός των παραπάνω ελεγχόμενων από το τουρκικό κράτος θρησκευτικών οργανώσεων, σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν επίσης οι οργανώσεις του Ερμπακάν, Μίllί Gorus, και του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίες σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουν τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους. Η πρώτη, με 87.000 εγγεγραμμένα μέλη και ένα σύνολο επιρροής σε κύκλο 300.000 ατόμων, αποτελεί τη μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση της Ευρώπης με ένα σύνολο 500 περίπου τζαμιών και 514 κοινοτήτων (οι 323 είναι στη Γερμανία) και 1.833 τοπικών οργανώσεων και συλλόγων, παρουσία σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Αγγλία, Σουηδία και Νορβηγία καθώς επίσης στην Κεντρική Ασία και στον Καναδά. Οι οργανώσεις της λειτουργούν κάτω από μία οργάνωση-ομπρέλα την AMGT από το αρχικά της ονομασίας της στην τουρκική Avrupa Milli Gorus Teskilatlari (Οργανώσεις Εθνικής Απόψεως Ευρώπης).
Η AMGT έχει επίσης ιδρύσει 35 ενώσεις και 59 εταιρείες στην Τουρκία άλλες 13 τουλάχιστον εταιρείες στην Ευρώπη, 33 ιδρύματα 1 ιδιωτικό σχολείο στην Τουρκία και άλλα 7 στο εξωτερικό και, σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες ελέγχει 9 συνδικαλιστικές οργανώσεις (8 στην Τουρκία και 1 στο εξωτερικό). Η AMGT είχε έντονη ανάμειξη στον πόλεμο στη Βοσνία έχοντας αποστείλει αρκετούς εθελοντές για να πολεμήσουν εναντίον των Σέρβων, καθώς επίσης και άλλους σε Αζερμπαϊτζάν, Τσετσενία και Αφγανιστάν. Σε μία άλλη της πολιτική δραστηριότητα η AMGT επιχείρησε το 1996 να δημιουργήσει εντός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (υπό τον Χέλμουτ Κολ τότε) ένα ισχυρό τούρκικο πολιτικό λόμπι, μέσω της αθρόας εγγραφής στο κόμμα μελών της AMGT με γερμανική ή διπλή υπηκοότητα. Την απόπειρα αυτή, την οποία παραδέχθηκε και ο τότε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της AMGT, Χασάν Οζντογάν, ματαίωσαν οι έντονες διαμαρτυρίες των Γερμανών βουλευτών του κόμματος. Σημειώνεται ότι η AMGT είναι υπό τη συνεχή επιτήρηση της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος λόγω της επικίνδυνης συνάφειας της με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και της διαδόσεως αντιλήψεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας του κράτους.
Η ισλαμική κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι μία άλλη πανίσχυρη και με παγκόσμια εμβέλεια τουρκική θρησκευτική κοινότητα, με τεράστια οικονομική ισχύ (βλ. άρθρο προηγούμενου τεύχους των «Επικαίρων», όπου ανεφέρθη ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΜΙΤ, τα περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας υπολογίζονται σε 150 δισ. δολάρια!). Ο Γκιουλέν, που έχει χαρακτηρισθεί ως «ο πλέον επικίνδυνος ισλαμιστής του πλανήτη» και διαθέτει άνω των 1.000 σχολείων σε 130 περίπου χώρες στην ουσία όπως και κάθε άλλη τουρκική θρησκευτική οργάνωση ή κοινότητα, προωθεί τον τουρκισμό υπό το κάλυμμα της θρησκείας. Κύριος τρόπος δράσεως του είναι η διείσδυση στις δυτικές κοινωνίες μέσω της παροχής εκπαιδεύσεως, διά της ιδρύσεως σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εν γένει υψηλού επιπέδου με την υποκριτική θέση του στο θέμα του δια-θρησκευτικού διαλόγου. Ο συντάκτης του παρόντος στο βιβλίο του για τη Μυστική Δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και την Σύγχρονη ΜΙΤ (έκδοση 2012), έχει αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο (καθώς και σειρά άρθρων στον Τύπο) στην ύπουλη τακτική της οργανώσεως Γκιουλέν, στις σχέσεις της με ξένες μυστικές υπηρεσίες, στην ανατρεπτική της δράση στην Κεντρική Ασία καθώς και στην κεκαλυμμένη αλλά γνωστή δράση και στην Ελλάδα, υπό ψευδές και πάλι κάλυμμα (φροντιστήρια), και στην περίεργη ανοχή του ελληνικού κράτους της εδώ παρουσίας των Γκιουλενσιστών.
Ο Γκιουλέν, που έχει τεραστία ισχύ στην Τουρκία -είναι γνωστή η ρήση Τούρκου δημοσιογράφου που κστεδικάσθη σε φυλάκιση για αναφορά του στον Γκιουλέν «όποιος τον αγγίξει καίγεται»-, διαθέτει έναν ολόκληρο μηχανισμό εξαλείψεως κάθε δυσμενούς σχολίου και κυρίως βίντεο στο Διαδίκτυο, τα οποία αναφέρονται στον ίδιο και στην οργάνωσή του. Για παράδειγμα, τα βίντεο από τις έρευνες του FBI στα σχολεία του είναι δυσεύρετα στο Διαδίκτυο, ενώ η πολύκροτη εκπομπή του CBS «60 Minutes», με εκτενές ρεπορτάζ για τα σχολεία του, έχει «κατέβει» από το Διαδίκτυο, με διαθέσιμα ελάχιστα μόνο αποσπάσματα. Σε αντίθεση με τις σχέσεις του κόμματος του Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που είναι άμεσες, οι σχέσεις του κινήματος Γκιουλέν με την ίδια μουσουλμανική οργάνωση είναι επιμελώς κεκαλυμμένες και προκύπτουν μόνο μέσα από ένα πλήθος έμμεσων ενδείξεων. Ανοιχτές αλλά χαλαρές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αναφέρεται ότι έχει επίσης και η Milli Gorus.
Οργανώσεις και τάγματα
Εκτός από τις δύο παραπάνω μείζονες τουρκικές θρησκευτικές οργανώσεις, υπάρχει -στην Ευρώπη κυρίως- ένα πλήθος άλλων τουρκικών θρησκευτικών οργανώσεων και ταγμάτων, όπως οι Νουρτζού, οι Σουλεϊμαντζί και οι Ναξιμπεντί κ.ά, οι οποίοι διαχειρίζονται τα δικά τους τζαμιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ναξιμπεντική οργάνωση των Μενζιλτζί, με 5.000 ενεργά μέλη και η αντίστοιχη του ίδιου τάγματος «Νέοι Οθωμανοί», οι οποίοι οραματίζονται την παγκόσμια επικράτηση του Ισλάμ.
Στην γκρίζα περιοχή των τουρκικών ισλαμιστικών δραστηριοτήτων η εικόνα είναι ακόμη πιο σκοτεινή, καθώς εμπλέκονται οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Μέτωπο Επιδρομέων της Μεγάλης Ανατολής (IBDA-C), μια παράνομη ισλαμική οργάνωση, η οποία προωθεί την ιδέα του ένοπλου αγώνα για την υλοποίηση των σκοπών της και έχει εμπλακεί σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), και η τουρκική Χιζμπουλλάχ. Η τελευταία, εκτός από τη δολοφονική της δράση εναντίον των Κούρδων εντός Τουρκίας, είναι γνωστή και για την αποστολή μελών της ως μαχητών σε Βοσνία Καύκασο και αλλού.
Μία ακόμη είναι η Garip-Der, μια οργάνωση σαλαφιστικού- εξτρεμιστικού προσανατολισμού, ο πρόεδρος της οποίας, Αμπντουραχμάν Κοτς, σκοτώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στη Συρία, όπου είχε πάει για να πολεμήσει εναντίον του συριακού καθεστώτος.
Μία άλλη συναφής με την παραπάνω οργάνωση είναι η ισλαμιστική llim-Der, με πρόεδρο τον Μετίν Εκιντζί (ο αδελφός του Μετί, που ανήκε στην τουρκική Χιζμπουλλάχ, μετείχε σε βομβιστικές επιθέσεις στη Βοσνία και στην Τσετσενία), ο οποίος σκοτώθηκε κι αυτός στη Συρία. Ανάλογου προσανατολισμού και παράνομης δράσεως είναι και οι τουρκικές ισλαμιστικές οργανώσεις Imkan-Der και Ozgun-Der.
Η πρώτη (Imkan-vDer) σχετίζεται με τη δράση των ισλαμιστών στον Καύκασο, ενώ σε πρόσφατο βίντεο στο Διαδίκτυο εμφανίσθηκαν άτομα με την ονομασία της οργανώσεως στα ρούχα τους, τα οποία μοίραζαν τρόφιμα και φακέλους με χρήματα σε κατοίκους χωριών της Συρίας, στο πλαίσιο προπαγανδιστικής καμπάνιας υπέρ των αντικαθεστωτικών. Η οργάνωση που υποστηρίζει τους Τσετσένους του Καυκάσου διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης στον περίβολο του τζαμιού Φετίχ για Τούρκους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στη Συρία και αναρτά στο Διαδίκτυο μηνύματα μίσους των Τσετσένων εναντίον της Ρωσίας.
Η δεύτερη (Ozgun-Der), η οποία παρευρέθη στις παραπάνω εκδηλώσεις μνήμης της Imkan-Der, ενεπλάκη επίσης σε δραστηριότητες χρηματοδοτήσεως των δυνάμεων που μάχονται τους Κούρδους της Συρίας με αποτέλεσμα τα γραφείο της στο Ντιγιαρμπακίρ να υποστούν επίθεση με βόμβες μολότοφ. Απολογητής της Ozgun Der εμφανίσθηκε μία άλλη «γκρίζα» οργάνωση, η ισλαμικής επιρροής και φύσεως Mazlum Def (Ένωση για τα Ανθρωπινά Δικαιώματα και Αλληλεγγύη προς τους Καταπιεσμένους), η οποία εμφανίσθηκε ως υποστηρικτής της Ozgun Der. Η Mazlum -Der ιδρύθηκε το 1991 και εκτός από τις σχέσεις της με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει επίσης σχέσεις με την πακιστανική οργάνωση Jamaat-e Islami. Πρόεδρός της είναι ο Αχμέντ Ουνσάλ, πρώην βουλευτής του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν και μέλος επίσης της περίφημης ΙΗΗ.
Η τελευταία (Insani Hak ve Hurriyetleri ve Insani Yardlm Vakfi) επισήμως είναι μία ανθρωπιστική οργάνωση βοήθειας η οποία παρέχει τρόφιμα φάρμακα και υποστήριξη σε ορφανά και άτομα χρήζοντα βοηθείας, χρηματοδοτεί νοσοκομεία και κλινικές, υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεγείρει τζαμιά κ.ά σε διάφορα μέρη του κόσμου που υπάρχουν μουσουλμάνοι κ.λ.π. Στην πραγματικότητα η ΙΗΗ είναι μία ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε το 1992 και ιδρύθηκε επίσημα το 1995 με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τη Διεθνή Τρομοκρατία (ITIC), η ΙΗΗ έχει παράσχει στο παρελθόν λογιστική υποστήριξη και χρηματοδότηση σε τζιχαντιστικά δίκτυα και οργανώσεις. Το ITIC επικαλείται έρευνα του δανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, το οποίο βασίζει τα στοιχεία του σε έκθεση των γαλλικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία η ΙΗΗ είχε προσφέρει υποστήριξη σε οργανώσεις του Τζιχάντ σε διάφορα μέρη του κόσμου (π.χ. Βοσνία), όπως στρατολόγηση βετεράνων στρατιωτών για να λάβουν μέρος στο Τζιχάντ, προμήθειες όπλων και άλλα. Η ΙΗΗ οργάνωσε τη γνωστή υπόθεση της νηοπομπής με το «Μαβί Μαρμαρά» για διάσπαση του αποκλεισμού της Γάζας με τα γνωστά αποτελέσματα από την ισραηλινή αντίδραση. Η οργάνωση, που έχει πρόεδρο τον Μπουλέντ Γιλντιρίμ, έχει σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία λαμβάνει και οικονομική βοήθεια, μέσω οργανώσεων της τελευταίας στις ΗΠΑ. Περισσότερα στοιχεία για τη δράση της ΙΗΗ δεν αναφέρονται εδώ, δεδομένου ότι το Διαδίκτυο βρίθει από πληροφορίες για τη δράση της.
Υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία και πληροφορίες για τις τουρκικές ισλαμικές οργανώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας που λόγω χώρου δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ. Να σημειωθεί ότι μόνο στην Τουρκία εκτός από πάνω από 20 μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες με δυνατότητα επηρεασμού μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, υπάρχει ένα γενικό σύνολο 1.650 (!) περίπου θρησκευτικών οργανώσεων και ταγμάτων κάθε μορφής και προσανατολισμού, στοιχεία που συνθέτουν μια μάλλον άγνωστη εικόνα για την πραγματική φύση της χώρας αυτής, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί μοντέλο μιας σύγχρονης Δημοκρατίας για κάθε μουσουλμανική χώρα της περιοχής.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-26/09-02/10-2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.