✓ ΚΨΜ πολυτελείας
✓ Σε απαγορευτικές τιμές για τους φαντάρους πωλούν τα προϊόντα τα ιδιωτικά κυλικεία, τα οποία αντικαθιστούν τα παραδοσιακά Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδων. Στα 600 ευρώ τον μήνα το μέσο κόστος των εξόδων για έναν στρατιώτη .
✓ Τα κυλικείο των στρατοπέδων έχουν μόνιμη και σίγουρη πελατεία, συνεπώς πρόκειται για μία επένδυση χωρίς ρίσκο και με μεγάλη κερδοφορία.
γράφει
0 ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ
Μαρτύριο έχει γίνει για χιλιάδες οικογένειες στρατιωτών η θητεία του παιδιού τους, καθώς σιγά-σιγά και μεθοδικά στις στρατιωτικές μονάδες εγκαθίστανται ιδιωτικά κυλικεία, τα οποία αντικαθιστούν τα γνωστά ΚΨΜ (Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδων) και πουλάνε τα προϊόντα τους σε τιμές απαγορευτικές για τα φανταράκια.
Η Realnews ήρθε σε επαφή με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος», το οποίο συγκεντρώνει...
καταγγελίες από στρατευμένους σε όλη την Ελλάδα, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η είσοδος των ιδιωτών στις Ένοπλες Δυνάμεις βλάπτει σοβαρά την «οικονομική υγεία» των στρατιωτών και των οικογενειών τους.
καταγγελίες από στρατευμένους σε όλη την Ελλάδα, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η είσοδος των ιδιωτών στις Ένοπλες Δυνάμεις βλάπτει σοβαρά την «οικονομική υγεία» των στρατιωτών και των οικογενειών τους.
Τα μέλη του Δικτύου εκτιμούν ότι σήμερα η στρατιωτική θητεία κοστίζει τουλάχιστον 600 ευρώ τον μήνα, αναλόγως πόσο μακριά από τον τόπο κατοικίας του υπηρετεί ο κάθε φαντάρος. «Πόσες ελληνικές οικογένειες μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος τη δεδομένη χρονική στιγμή, που δοκιμάζονται από την ανεργία, την ανέχεια και την υπερφορολόγηση;», αναρωτιούνται και καταγγέλλουν ότι «αντί να βρεθεί ένας τρόπος να πωλούνται σε τιμές κόστους τα προϊόντα των ΚΨΜ και να προσφέρονται δωρεάν στους συναδέλφους που οι ίδιοι και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το ΥΠΕΘΑ έβαλε τους ιδιώτες στα στρατόπεδα, διπλασιάζοντας το κόστος ζωής των στρατευμένων».
Το δυσβάσταχτο κόστος της θητείας και η περαιτέρω επιβάρυνσή του από την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ είναι η μια παράμετρος του προβλήματος, σύμφωνα με το Δίκτυο. Η άλλη έχει να κάνει με τον τρόπο επιλογής των ιδιωτών που αναλαμβάνουν τα κυλικεία-χρυσωρυχεία καθώς, όπως λέει ο εκπρόσωπος του «Σπάρτακου», οι διαγωνισμοί που γίνονται είναι «φωτογραφικοί» και απευθύνονται σε συγκεκριμένους ιδιώτες.
«Στις 10 Ιανουαρίου, ο προμηθευτής του Κέντρου Εκπαίδευσης στο Ναύπλιο, ο οποίος το προμήθευε με τυρόπιτες και είδη ζαχαροπλαστικής, ενημερώθηκε ότι διακόπτεται η σύμβασή του, παρά το γεγονός ότι έληγε τον Μάρτιο. Δέκα μέρες αργότερα, τις υπηρεσίες αυτές ανέλαβε άλλος ιδιώτης, ο οποίος όλως τυχαίως εφοδιάζει και τις στρατιωτικές μονάδες Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας Κορινθίας και Αργολίδας. Παράλληλα, ο ίδιος συνεργάζεται με επιχειρηματικό σχήμα που έχει εισέλθει στα κυλικεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Αν αυτό δεν είναι μονοπώλιο, τότε τι είναι;», καταγγέλλει το Δίκτυο.
Τεράστιοι τζίροι
Όπως εξηγούν, «τα κυλικεία των στρατοπέδων έχουν μόνιμη και σίγουρη πελατεία, συνεπώς πρόκειται για μία επένδυση χωρίς ρίσκο, με εξασφαλισμένη κερδοφορία. Μόνο στο KEN Θήβας ο ιδιώτης απευθύνεται σε 2.000 φαντάρους και μόνιμους, οι οποίοι, ακόμη κι αν περιορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωσή τους αγοράζοντας μόνο ένα νερό κι έναν καφέ, του εξασφαλίζουν τεράστιους τζίρους μηνιαίως. Και θα πρέπει να τονιστεί ότι σε πολλά Κέντρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το πόσιμο νερό, γεγονός που αναγκάζει τους συνάδελφους να αγοράζουν κάθε μέρα εμφιαλωμένο, πληρώνοντας 1 και 2 ευρώ, δηλαδή 60 ευρώ τον μήνα μόνο για το νεράκι»!
Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2010. Τον χορό άνοιξαν τότε τα κυλικεία του ΥΠΕΘΑ και ακολούθησαν τα πρώτα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας, γνωστά ως ΚαΨιΜι (ΚΨΜ). Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του Δικτύου, τους περισσότερους διαγωνισμούς τούς έχει κερδίσει η ίδια εταιρεία, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση μονοπωλίου.
Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ιδιώτες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέτουν κάποιους περιορισμούς ως προς τα προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν και τις ανώτερες επιτρεπόμενες τιμές τους, οι φαντάροι όμως καταγγέλλουν ότι στην πράξη οι όροι αυτοί παραβιάζονται. Ενδεικτικό είναι ότι στο KEN Θήβας, από όπου άρχισε η πιλοτική εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ, ο ιδιώτης που τα ανέλαβε προσέφερε κάποια στιγμή προς πώληση μέχρι και σουβλάκια!
Σουβλάκια στα στρατόπεδα
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων του Δικτύου, σατιρίζοντας την κατάσταση, κάνει λόγο για «μία νέα μεγάλη διάσπαση που συγκλονίζει τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού: αυτή μεταξύ "της πίτας γύρου εσωτερικού" και της "πίτας γύρου εξωτερικού"». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, ενώ επισήμως απαγορεύεται η αγορά φαγητού από μαγαζιά εκτός στρατοπέδων, με την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ επιτρέπεται πλέον το «εσωτερικό ντελίβερι».
«Το ζήτημα του φαγητού στον στρατό είναι "μια πονεμένη ιστορία", με ισχυρή δόση διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά την ίδια στιγμή είναι και μια ακριβή ιστορία. Είναι γνωστό ότι πλήθος από σουβλατζίδικα και πιτσαρίες έχουν περικυκλώσει τα στρατόπεδα και βάζουν "λυτούς και δεμένους", πολιτικούς παράγοντες και τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες για να εξασφαλίσουν ότι οι άχρηστες μονάδες δεν θα κλείσουν, αλλά θα συνεχίσουν να τους προσφέρουν ως πελατεία χιλιάδες φαντάρους. Σε αυτήν την κατάσταση, η μοναδική λύση θα ήταν η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των δωρεάν προσφερόμενων γευμάτων προς τους φαντάρους. Αντ΄ αυτού, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτίμησε να βάλει τους επιχειρηματίες μέσα στα στρατόπεδα, χαρίζοντάς τους σίγουρα κέρδη», λέει το Δίκτυο.
Η αντικατάσταση των παραδοσιακών ΚΨΜ από ιδιωτικά κυλικεία ξεκίνησε «πιλοτικά» σης 12 Νοεμβρίου 2013 από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα. Ακολούθησαν τα ΚΨΜ στα Κέντρα Εκπαίδευσης Αυλώνα και Ναυπλίου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να επεκταθεί το «πείραμα» σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των φαντάρων, η ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ συνοδεύτηκε από άμεση αύξηση των τιμών, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του εμφιαλωμένου νερού (από 0,20 σε 0,35 ευρώ τα 500 ml) και του καφέ (από 0,40 σε 1,40 ευρώ).
Να σημειωθεί ότι το ποσό που πληρώνει το κράτος για τον κάθε στρατιώτη που υπηρετεί τη θητεία του είναι 8,62 ευρώ μηνιαίως (!), δηλαδή όσο κοστίζουν... έξι καφέδες αγορασμένοι σε τιμές του ιδιωτικού ΚΨΜ.
αύξηση
Σύμφωνα με καταγγελίες φαντάρων, η ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ συνοδεύτηκε από άμεση αύξηση των τιμών. Ο καφές από 0,40 πλέον πωλείται αντί 1,40 ευρώ!
Η συζήτηση στη Βουλή
Πριν από ενάμιση μήνα, όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή κατόπιν ερωτήσεων που υπέβαλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης υποστήριξε ότι «η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών μονάδων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Παράλληλα, θα βοηθήσει στην αποδέσμευση σημαντικού αριθμού οπλιτών που απασχολούνται στα ΚΨΜ, «ώστε να είναι απρόσκοπτη η ενασχόλησή τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα», ιδιαίτερα σε στρατόπεδα όπου υπάρχει «ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού-πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών».
Ο υφυπουργός στην απάντησή του, υποστήριξε ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων στα μισθωμένα κυλικεία των μονάδων, αλλά και τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιώτες υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζονται από ειδικούς όρους στους δημόσιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που διενεργούνται, οι οποίοι προβλέπουν «μία ανώτατη τιμή πώλησης στα βασικά είδη, με σκοπό τη διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους λειτουργίας των εν λόγω κυλικείων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΡΑΥΓΉ
«Η δωρεάν θητεία αποδείχθηκε θηλιά»
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ που μου έστειλε ένας πατέρας φαντάρου ήταν η αφορμή για τη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από το κόστος της στρατιωτικής θητείας και την οικονομική επιβάρυνση των φαντάρων από την είσοδο ιδιωτών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ένας πατέρας (για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιώ το όνομά του), άνεργος τα τελευταία τρία χρόνια, ο οποίος πριν από λίγους μήνες βρέθηκε αντιμέτωπος με το δράμα που ζουν χιλιάδες οικογένειες στρατευμένων που είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τη θητεία των παιδιών τους, την ώρα που αδυνατούν να καλύψουν βασικές οικογενειακές ανάγκες. «Αναρωτιέμαι αν έχει γίνει ποτέ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποια στοιχειώδης έρευνα για το πόσο κοστίζει σε μία οικογένεια η υποχρεωτική θητεία του παιδιού της», μου γράφει. «Ο γιος μου είναι 20 ετών και παρουσιάστηκε στις 14 Νοεμβρίου 2013 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα. Πριν από τη θητεία του εργαζόταν ως βοηθός ηλεκτρολόγου και "τσόνταρε" στις ανάγκες του σπιτιού, αφού εγώ είμαι άνεργος εδώ και 32 μήνες και κάνω μεροκάματα όπου βρεθούν, ενώ η μητέρα του δεν εργάζεται. Όταν έφτασε το χαρτί της κατάταξης, η πρώτη αντίδραση ήταν συναισθηματική, όπως σε όλες τις οικογένειες που ετοιμάζονται να στείλουν τον γιό τους να υπηρετήσει. Από την επόμενη μέρα, όμως, καταλάβαμε όλοι ότι μας περίμενε ένας Γολγοθάς που είχε σχέση με πεζά πράγματα, πολύ πιο σοβαρά από το ότι θα μας έλειπε το παιδί μας ή ότι θα σταματούσε να μπαίνει το μεροκάματό του στο σπίτι».
Τα είδη πρώτης ανάγκης
Το πρώτο σοκ για την οικογένεια ήρθε πριν καν παρουσιαστεί ο γιος στον στρατό, όταν κλήθηκαν να προμηθευτούν τα «προσωπικά είδη» που έπρεπε να έχει μαζί του στο στρατόπεδο: «Η δωρεάν θητεία αποδείχτηκε θηλιά για εμάς, αφού μόνο για να του αγοράσουμε τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως υπνόσακο, φανελάκια, κάλτσες, εσώρουχα, λουκέτα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λ.π, ξοδέψαμε 180 ευρώ, αγοράζοντας τα από το Μοναστηράκι (όπου υποτίθεται τα βρήκαμε σε καλές τιμές). Έχει καταλάβει κανένας από αυτούς που μας κυβερνούν ότι εγώ με 180 ευρώ περνάω πια έναν ολόκληρο μήνα; Με ρώτησε αν έχω να τα δώσω για να πάρω πράγματα που αφορούν σε κάτι που το επιβάλλει το κράτος στο παιδί μου, όπως η στρατιωτική θητεία;», συνεχίζει με οργή και στη συνέχεια αναφέρεται στο δεύτερο σοκ που βίωσε την ημέρα της παρουσίασης του γιου του στο Κέντρο Εκπαίδευσης:
«Όταν φτάσαμε στη Θήβα, η... περιουσία της οικογένειάς μου ήταν πλέον 650 ευρώ. Με αυτά έπρεπε να πληρώσω όλες μας τις υποχρεώσεις, να καλύψω τις καθημερινές μας ανάγκες και να αφήσω και στον γιο μου ένα χαρτζιλίκι για να περάσει μέσα στο στρατόπεδο μέχρι την ορκωμοσία του. Τότε μπήκε το θέμα πόσα χρήματα θα έπρεπε να του αφήσουμε και εκεί ήρθε η δεύτερη σφαλιάρα, θυμόσαστε, κ. Χαρδαβέλλα, τα παλιά ΚΨΜ που μαζεύαμε δίφραγκα και βάζαμε και ρεφενέ για να πιούμε έναν καφέ, ακόμη κι αν αυτός δεν πινότανε; Πάνε αυτά. Όταν ρωτήσαμε εάν υπάρχουν μηχανήματα από αυτά που μπορείς να πιεις καφέ με 0,40 λεπτά, μας είπαν ότι αυτά έχουν πια καταργηθεί από τις μονάδες. Και σας ρωτάω: αφού υπάρχει η λύση του 0,40, ποιος σκέφτηκε να υποχρεώνει το φανταράκι να πληρώνει 1,60 ευρώ;», καταλήγει.
(REAL NEWS-30/03/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.