✓ Παλιές καραβάνες.
✓ Πώς προωθείται n ουσιαστική αναβάθμιση των υπαξιωματικών του Ελληνικού Στράτου.
✓ Η καθιέρωση της θέσης του υπασπιστή Διοίκησης ανοίγει νέο δίαυλο επικοινωνίας με τους αξιωματικούς.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com
Η θέση του λεγόμενου «υπασπιστού διοικήσεως», που θα καταλαμβάνεται από εν ενεργεία υπαξιωματικό, ανεξαρτήτως προελεύσεως, θεσπίστηκε και ισχύει από τις 24 Φεβρουαρίου 2014, στο πλαίσιο αναβαθμίσεως της θέσεως αυτών σε επίπεδο ηθικής τάξεως και ουσίας, που αποτελεί την πεμπτουσία της παρούσης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).
Η απόφαση αυτή αφορά υπαξιωματικούς του συνόλου των Ε.Δ. και έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης ...περί αναβαθμίσεως των Σχολών Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων, σε περιεχόμενο και χρόνο σπουδών, ώστε από διετούς φοιτήσεως, που είναι τώρα, να γίνουν τριετούς και ισότιμες με τα ΤΕΙ, ενώ περιλαμβάνει τους ήδη φοιτώντες και τους μελλοντικούς υποψήφιους αυτών (σχετικώς «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»,29/3/2014). Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι επί κ. Μπεγλίτη, ως ΥΕΘΑ, είχε γίνει μία εξαιρετικά «άκομψη» (για στρατιωτικούς) προσπάθεια θεσπίσεως ενός θεσμού «υποβολής παραπόνων» και αιτημάτων από τους κατώτερους προς την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, με «παράκαμψη» -τρόπον τινά- της φυσικής ηγεσίας των Κλάδων. Αυτό θεωρήθηκε πολύ πέραν των εσκαμμένων και δεν προχώρησε, αφού κρίθηκε ότι θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα πειθαρχίας στις Ε.Δ. Όμως η ανάγκη δημιουργίας θεσμού ενός ανώτατου υπαξιωματικού «παρά τω αρχηγώ» -θέση που υπάρχει παγκοσμίως σε όλους τους σύγχρονους, μεγάλους και σοβαρούς Στρατούς- ήταν και είναι απαραίτητη, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως δίαυλος μεταφοράς των προβλημάτων της βάσεως του στρατεύματος, που είναι το σώμα των υπαξιωματικών, προς τη φυσική του ηγεσία. Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο φιλοσοφίας, με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, μετά από σχετική εισήγηση του αρχηγού ΓΈΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, και έγκριση από τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκδόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ με την οποία καθιερώθηκε η θέση «υπασπιστού διοικήσεως».
Με βάση την προαναφερθείσα διαταγή, η θέση αυτή λειτουργεί στα υπασπιστήρια των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, των τριών Γενικών Επιτελείων, στα υπασπιστήρια των διοικητών όλων των Μειζόνων Σχηματισμών των Ε.Δ., όπως της 1ης Στρατιάς, των Γ΄και Δ' Σωμάτων Στρατού, της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Υποστηρίξεως Στρατού και της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού-Νήσων για τον Στρατό Ξηράς, του αρχηγού Στόλου, των διοικητών Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως και Διοικήσεως Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού, του γενικού επιθεωρητού Πολεμικού Ναυτικού για το Πολεμικό Ναυτικό, του αρχηγού Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και των διοικητών Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού και Διοικήσεως Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ) για την Πολεμική Αεροπορία.
Συμφωνά με πηγή του ΓΕΕΘΑ, «η καθιέρωση θέσεως "υπασπιστού διοικήσεως" θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των υπασπιστηρίων και θα ικανοποιήσει την ανάγκη για εκπροσώπηση του σώματος των υπαξιωματικών σε θέσεις πλησίον της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο υπόψη υπασπιστής, πέραν των άλλων, θα προτείνει μέτρα για την εξέλιξη, τη σταδιοδρομία και τη μέριμνα προσωπικού». Σήμερα στις Ε.Δ. υπηρετούν αξιωματικοί διαφορετικών προελεύσεων: της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών διετούς φοιτήσεως, Εθελοντές Μακράς θητείας (ΕΜΘ), ΕΠΥ και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ).
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τα θεσπισθέντα και ισχύοντα, η θέση του «υπασπιστού διοικήσεως» θα καλύπτεται από υπαξιωματικό βαθμού Ο1 (αρχιλοχία) ή ανθυπασπιστή και αντιστοίχων (Π.Ν., Π.Α.), ο οποίος θα συγκεντρώνει σωρευτικά τα παρακάτω προσόντα: α. Να υπηρετεί στις Ε.Δ. για τουλάχιστον 15 χρόνια, εκ των οποίων τα 10 σε επιχειρησιακή μονάδα, β. Να έχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία σχολεία του Κλάδου του. γ. Η βαθμολογία του στις ετήσιες «Εκθέσεις αξιολογήσεως» όλων των ετών να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλή», δ. Να μην του έχει επιβληθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή κατά την τελευταία δεκαετία. Όπως είχε επισημάνει ο ίδιος ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος στον υπογράφοντα, καθιερώθηκε θέση «υπασπιστή διοικήσεως», η οποία θα καλύπτεται από έναν υπαξιωματικό της εμπιστοσύνης του εκάστοτε αρχηγού ή διοικητού, και όχι θέση «αρχηγού υπαξιωματικών», που θα προϋπέθετε τον απολύτως αρχαιότερο -πράγμα εξαιρετικό δύσκολο, έως αδύνατο στις Ε.Δ., όπου υπάρχουν υπαξιωματικοί πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους προελεύσεων. Και συνέχισε ο αρχηγός ΓΈΕΘΑ σημειώνοντας ότι «η δημιουργία της θέσης του "υπασπιστή διοίκησης" σηματοδοτεί έναν σταθμό και μια πολύ σημαντική εξέλιξη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ε.Δ. με πολλά χρόνια καθυστέρηση ανταποκρίνονται πια σε μία πραγματικότητα, που αντανακλά την αυξημένη επαγγελματικοποίησή τους και την αναγνώριση της πολύ μεγάλης σημασίας του σώματος των υπαξιωματικών».
Η αρχή έγινε με αρχιλοχία-υπόδειγμα
Ως πρώτος «υπασπιστής διοικήσεως» του αρχηγού ΓΕΕΘΑ επελέγη ο αρχιλοχίας (ΠΒ) Ιωάννης Τσιλαφάκης, ο οποίος φέρει τον προαναφερθέντα τίτλο και υπηρετεί στο υπασπιστήριο του αρχηγού. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του, στο πλευρό του (πυροβολητή) στρατηγού Μ. Κωσταράκου, ήταν -συμβολικώς- στις 28 Φεβρουαρίου 2014, στην τελετή για την επέτειο της συμπληρώσεως 50 ετών της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων HAWK στην Αττική -οπλικού συστήματος στο οποίο αμφότεροι έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια. Ο αρχιλοχίας (ΠΒ) Τσιλαφάκης γεννήθηκε το 1968 και στις 12 Μαΐου 1989 κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό ως Εθελοντής Μακράς θητείας (ΕΜΘ). Έκτοτε έχει υπηρετήσει στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού, στην 181 Μοίρα Κ/Β HAWK, στην 182 Μοίρα Κ/Β Tor-M1, στην 180 Μοίρα Κ/Β HAWK, στη Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΠΒ) και στο Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΕΓΑ). Το 1989 προήχθη σε δεκανέα, το 1991 σε λοχία, το 1999 σε επιλοχία και το 2007 σε αρχιλοχία. Έχει ειδικότητα αντιαεροπόρου πυροβολητή Κ/Β HAWK και Tor-M1, ενώ έχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα σχολεία εκπαιδεύσεως του Όπλου του, καθώς και των οπλικών συστημάτων HAWK (Phase II, Phase III) και Tor-M1. Τέλος, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Τακτικών Αξιολογητών, του αντιαεροπορικού συστήματος HAWK.
0 αρχιλοχίας I. Τσιλαφάκης, ο πρώτος του νέου θεσμού.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-05/04/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.