■ Τα υποβρύχια στα υπόστεγα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
■ Οι κρίσιμες αρχαιρεσίες στο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (την Τετάρτη) και η πρόσκληση σε διάλογο. «Αγκάθι» η μισθοδοσία των υπαλλήλων, που έχει ανασταλεί εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Από τον Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com
Καθοριστική ημέρα για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα των υποβρυχίων θεωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμύνης την ερχόμενη Τετάρτη 30 Απριλίου, οπότε το σωματείο «Τρίαινα», το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (αλλά και αυτών της πτωχευμένης εταιρίας τροχαίου υλικού), θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες του. Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα διοίκηση θα καθορίσουν και τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στους εργαζομένους.
Έτσι οι τέσσερις ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, που το Πολεμικό Ναυτικό καλεί τους εργαζομένους για... ενημέρωση, θα είναι ο χρόνος έντονης ζυμώσεως, με στόχο την όσο το δυνατόν ομαλή έναρξη της τελευταίας φάσεως του ταλαιπωρημένου αυτού προγράμματος. Είναι χαρακτηριστική η πολύ προσεκτική διατύπωση της ανακοινώσεως του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία «καλούνται τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 και ώρα 10.00 π.μ. οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ναυπηγείων στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εργασίες και τον τρόπο ολοκλήρωσης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ΕΝΑΕ».
Δύο θέματα
Ανεξάρτητα όμως από τα πρόσωπα που πρόκειται να εκλεγούν, οι εργαζόμενοι για δύο πράγματα ενδιαφέρονται να ενημερωθούν: Για το πως θα εισπράξουν τις αποδοχές που τους οφείλονται και για το πως θα μισθοδοτηθούν για το διάστημα κατά το οποίο θα εργασθούν για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων. Υπενθυμίζεται ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων του Σκαραμαγκά έχει ανασταλεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, όταν το διοικητικό συμβούλιο του ναυπηγείου απεφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, καλώντας τους να εργάζονται μία φορά την εβδομάδα με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, απεργώντας ο καθένας την ημέρα που του αντιστοιχούσε να εργασθεί, και οι εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ ερήμωσαν. Από τον φόβο των αντιδράσεων στο ναυπηγείο δεν εμφανίζονται ούτε τα διευθυντικά στελέχη, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν βρίσκονται καν στην Ελλάδα.
Το ποσό που συμβατικά προβλέπεται να εκταμιευθεί για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων είναι τα 75.000.000 ευρώ τα οποία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, θα δοθούν για τον σκοπό αυτόν. Όμως τα χρήματα αυτά δεν αρκούν ούτε για τις οφειλόμενες αποδοχές της τελευταίας διετίας. Άλλωστε ούτε το υπουργείο ούτε το Πολεμικό Ναυτικό είναι υπόχρεοι για την καταβολή αυτών των χρημάτων. Είναι οφειλές της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου προς τους εργαζομένους. Από την άλλη πλευρά, για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων πρέπει να πληρωθούν υλικά, συντηρήσεις, λειτουργικά έξοδα και βέβαια η αμοιβή της γερμανικής εταιρίας HDW, που έχει την τεχνογνωσία για τη ναυπήγηση. Να σημειωθεί ότι και η γερμανική εταιρία έχει διεκδικήσεις απέναντι στην ιδιοκτησία του Σκαραμαγκά, που σταμάτησε να την πληρώνει σχεδόν αμέσως μόλις απέκτησε την κυριότητα του ναυπηγείου. Κατήγγειλε τη μεταξύ τους σύμβαση ως «λεόντεια» και, παρά το γεγονός ότι εισέπραξε εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν κατέβαλε το συμβατικά προβλεπόμενο «μερίδιο» στους Γερμανούς.
Τα σενάρια
Όμως τα υποβρύχια είναι το μόνο σημείο στο οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να στηριχθούν για να διεκδικήσουν τα χρήματα και την εργασία τους. Συνεπώς όποια διοίκηση και αν εκλεγεί την Τετάρτη θα διεκδικήσει με σταθερότητα την καταβολή των οφειλομένων σε όλους τους εργαζομένους, κάτι που είναι πρακτικώς αδύνατο. Όπως είναι πολύ απίθανο να απασχοληθεί το σύνολο του προσωπικού του ναυπηγείου. Το πιθανότερο είναι από τους περίπου 1.000 εργαζομένους να απασχοληθούν 200 με 250, οι οποίοι θα υπογράψουν κάποιας μορφής σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό. Εκτιμάται λοιπόν ότι από τα χρήματα που θα εκταμιευθούν θα δοθεί ένα βοήθημα σε όλους τους εργαζομένους, χωρίς αυτό να αίρει τις διεκδικήσεις τους προς την ιδιοκτησία του ναυπηγείου. Προφανώς θα κληθεί το σωματείο να επιλέξει αυτούς που θα εργασθούν στο πρόγραμμα, με βάση βέβαια τις απαιτήσεις.
Πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ κανείς ότι η διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες του υπουργείου δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους. Και, βέβαια, ακόμη και αν υπάρξει αποδεκτός συμβιβασμός, αυτός δεν θα σώσει τα ναυπηγεία, αλλά μόνον τα τέσσερα υποβρύχια που παραμένουν σε ομηρία.
Το συνολικό πρόβλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά απασχολεί το υπουργείο Αναπτύξεως και ήδη έχει συζητηθεί ανάμεσα στον κ. Χατζηδάκη και τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. Χοακίμ Αλμούνια.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τρία νέα υποβρύχια τύπου 214 και ένα εκσυγχρονισμένο τύπου 209. Από αυτά, το ένα από τα 214 είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και απαιτούνται λίγες εργασίες ολοκληρώσεως καθώς και οι θαλάσσιες δοκιμές.
Έτοιμο για παραλαβή από τον Στόλο είναι και το εκσυγχρονισμένο 209, ενώ τα δύο άλλα απαιτούν εργασίες που μπορεί να πάρουν έως 24 μήνες. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται τα υποβρύχια μπορεί να βρίσκεται μέσα στην περίμετρο των ναυπηγείων, αλλά αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι ένα υπόστεγο που οικοδομήθηκε από τη γερμανική εταιρία ThyssenKrupp Marine Systems, ως μέρος των αντισταθμιστικών ανταλλαγμάτων που έδωσε στο Ναυτικό για την ανάληψη του έργου των υποβρυχίων.
Η έκταση εξάλλου στην οποία βρίσκονται τα ναυπηγεία στην πραγματικότητα έχει παραχωρηθεί πάλι από το Π.Ν. Μετά τον πόλεμο αποτελούσε μέρος του «Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά» και διατέθηκε για τη δημιουργία των ΕΝΑΕ.
Διευκρινίσεις για το μέρισμα των στρατιωτικών αλλά και τον τρόπο υπολογισμού
ΔΕΝ ΘΑ υπολογισθούν οι οικογενειακές παροχές και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας στις αποδοχές των στρατιωτικών για τον υπολογισμό της εφάπαξ χρηματικής ενισχύσεως (κοινωνικό μέρισμα) που θα τους δοθεί. Απεναντίας, θα υπολογίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα κινδύνου, δηλαδή το πτητικό, το καταδυτικό, το επίδομα ναρκαλιευτών κλπ. Το σύνολο των επιδομάτων αυτών για το προηγούμενο έτος θα αθροισθεί, θα διαιρεθεί διά 12 και θα προστεθεί στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές. Να σημειωθεί ότι επίδομα αυξημένα επιχειρησιακής ετοιμότητας λαμβάνουν μόνον όσοι υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, σε μονάδες προκαλύψεως και σε άλλες μονάδα που από τη φύση της αποστολής τους διατηρούν αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας
Αυτό προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το επίδομα. Το σύνολο της ενισχύσεως, δηλαδή 500 ευρώ, θα καταβληθεί ολόκληρο σε όσους έχουν μεικτές αποδοχές που δεν υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, ενώ για αποδοχές από 1.501 έως 1.541 η ενίσχυση θα μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών.
Παράδειγμα
Έτσι, ο υπολοχαγός με 12 χρόνια υπηρεσίας οι μεικτές αποδοχές του οποίου φθάνουν τα 1.518 ευρώ (καθαρά 1.091) θα πάρει 284ευρώ, ενώ ο αμέσως επόμενος, δηλαδή ο ομόβαθμός του με 10 χρόνια υπηρεσίας που έχει μεικτές αποδοχές 1.481 ευρώ (καθαρά 1.069), θα είναι ο ανώτερος που λαμβάνει το σύνολο των 500 ευρώ. Όσο για τους υπαξιωματικούς που προέρχονται από τις αντίστοιχες παραγωγικές σχολές, ο ανθυπασπιστής με 14 χρόνια υπηρεσίας (μεικτές αποδοχές 1.510 ευρώ και καθαρές 1.087) θα πάρει ενίσχυση 380 ευρώ. Το σύνολο θα λάβει ο ομόβαθμός του με 12 χρόνια, που έχει μεικτές αποδοχές 1.425 ευρώ και καθαρές 1.036.
Σημειώνεται ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για την εφάπαξ ενίσχυση. Η καταβολή θα γίνει μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) με βάση τις καταστάσεις των υπηρεσιών τους.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-27/04/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.