ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ
Το ξεκίνημα μιας νέας εποχής αισιοδοξίας και επίτευξης σημαντικών στόχων σηματοδοτεί η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2014», που πραγματοποιείται μεταξύ 26 Μαρτίου και 11 Απριλίου στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) και τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Έχοντας υποστεί τεράστιες περικοπές στους ετήσιους προϋπολογισμούς τους από το 2010, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) απέδειξαν ότι, ακόμη και υπό τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα, μπορούν να κρατηθούν όρθιες και να αποτελούν τον πιο σταθερό πυλώνα του κράτους, διαφυλάττοντας την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας....
Ακολουθώντας μια επιθετική πολιτική επίδειξης και επιβεβαίωσης των δυνατοτήτων τους, παρά την αιμορραγία που έχουν υποστεί σε στελεχιακό δυναμικό, παρά τις περικοπές στις λειτουργικές τους δαπάνες και παρά τα σχεδόν ανύπαρκτα εξοπλιστικά προγράμματα, οι ΕΕΔ έστειλαν πρώτες το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει καταρρεύσει υπό το βάρος της κρίσης, όπως κάποιοι «φίλοι και σύμμαχοι» θα επιθυμούσαν. Υιοθετώντας ένα μοντέλο που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων δυνατοτήτων και μέσων, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη του στρατιωτικού υλικού και, πρωτίστως, στη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών των ΕΕΔ, με την πραγματοποίηση αριθμού ασκήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους υπό τις πλέον ρεαλιστικές συνθήκες σε όλο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας.
Τα τριάντα χρόνια ιστορίας της άσκησης
Μια από τις ασκήσεις εκείνες που δείχνουν το δρόμο της ανάκαμψης της χώρας μας από το «βαθύ χειμώνα» της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώσαμε είναι η ετήσια άσκηση «Ηνίοχος». Μια άσκηση που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, με την άφιξη και ένταξη στο δυναμικό της ΠΑ των πρώτων F-4E Phantom II, και η οποία σήμερα φιλοδοξεί να μετατραπεί στον πλέον άξιο εκπρόσωπο των δυνατοτήτων των ΕΕΔ διεθνώς.
Καθ' όλη τη διάρκεια των τριάντα ετών της ιστορίας του, ο «Ηνίοχος» αποτελούσε μια άσκηση μικρού μεγέθους και αφορούσε στη διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων συμφωνά με το βασικό Δόγμα της Π.Α, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα σχέδια. Τα τελευταία χρόνια η άσκηση εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή αντιαεροπορικών συστημάτων της ΠΑ (Patriot PAC-3, Crotale, Skyguard-Βέλος) και του ΕΣ (SA-8 Gecko Mod-0/1, ΜΙΜ-23 Hawk PIP III,TOR-M1, ASRAD-HELLAS), καθώς και με μονάδες επιφανείας του ΠΝ.
Στόχος της ήταν και είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων των μαχητικών, των στελεχών που χειρίζονται τα αντιαεροπορικά συστήματα και των πληρωμάτων των πλοίων που συμμετέχουν στον «Ηνίοχο», στο απαιτητικό περιβάλλον της εναέριας αναμέτρησης, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διακλαδική άσκηση, σχεδιασμένη όμως από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής - Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΚΕΑΤ - ΣΟΤ) της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η αναβαθμισμένη άσκηση «Ηνίοχος» - Προετοιμασία της ΠΑ για το μέλλον
Η μεγάλη όμως στροφή στο σχεδιασμό και στους στόχους της άσκησης έγινε στα τέλη του 2012, όταν μια μικρή αλλά καθ' όλα καταρτισμένη και καταξιωμένη ομάδα στελεχών της ΠΑ ξεκίνησε να υλοποιεί το νέο όραμα της ηγεσίας της Αεροπορίας για μια άσκηση που θα ξεπερνούσε τα σύνορα της Ελλάδας και θα απλωνόταν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από την τριακονταετή ιστορία της άσκησης «Ηνίοχος», καθώς και τα απαραίτητα μέσα για την όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη πραγματοποίηση σύνθετων διακλαδικών ασκήσεων, η ΠΑ επιδιώκει την αναβάθμιση της άσκησης, έχοντας ως πρότυπο την αμερικανική άσκηση διεθνούς αναγνώρισης «Red Flag».
Αντικειμενικοί στόχοι της αναβαθμισμένης πλέον άσκησης «Ηνίοχος» είναι η παροχή ρεαλιστικής -στο μέτρο, βέβαια, του εφικτού- εκπαίδευσης στα πληρώματα των αεροσκαφών και των αντιαεροπορικών μέσων, η οποία να προσομοιάζει στις πρώτες μέρες των επιχειρήσεων, ώστε στον πόλεμο οι συμμετέχοντες να αισθάνονται περισσότερο εξοικειωμένοι με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες των επιχειρήσεων. Το στοιχείο επεσήμανε στην ομιλία του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΚΕΑΤ - ΣΟΤ ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κώσταράκος ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή και όσο το δυνατόν ρεαλιστική εκπαίδευση των στελεχών των ΕΕΔ.
Έτσι, το Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και η περαιτέρω αναβάθμιση της άσκησης «Ηνίοχος» με την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσής της και πιο συγκεκριμένα με την υιοθέτηση της αρχής της μοναδικής βάσης (Single Base Concept), σε αντίθεση με ό,τι εφαρμοζόταν στο παρελθόν, όπου τα αεροσκάφη επιχειρούσαν από τις μητρικές τους βάσεις και πραγματοποιούσαν την άσκηση στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου της Ανδραβίδας και στο Νότιο Ιόνιο. Επιπλέον, ο «Ηνίοχος» αναβαθμίστηκε σε μεσαίας κλίμακας άσκηση, δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε εικοσιτετράωρη βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή άσκηση συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από σαράντα οκτώ μαχητικά απ΄όλες τις Μοίρες της ΠΑ, ένα ιπτάμενο ραντάρ ΕΜΒ-145Η Erieye AEW&C, επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ- 64A+/DHA Apache του ΕΣ και ελικόπτερα AS 332C1 Super Puma της ΠΑ σε αποστολές έρευνας και διάσωσης σε περιβάλλον μάχης (CSAR), καθώς και το σύνολο των τύπων των αντιαεροπορικών συστημάτων που η ΠΑ και ο ΕΣ διαθέτουν. Το δε ΠΝ συμμετείχε στην άσκηση με δεκαοκτώ μονάδες επιφανείας και τα οργανικά ελικόπτερα αυτών.
Η προετοιμασία της άσκησης ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου του 2014, με τη συγκρότηση του «Λευκού Επιτελείου» («White Cell»), το οποίο αποτελείται από στελέχη και των τριών Κλάδων, απ' όλες τις ειδικότητες, και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν σκοπό, εκτός της προετοιμασίας της άσκησης, την παρακολούθηση, το συντονισμό και τον έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων της. Η σχεδίαση και η εκτέλεση των σεναρίων του «Ηνίοχου» πραγματοποιήθηκαν από δύο ομάδες. Η πρώτη ήταν υπεύθυνη για το ημερήσιο πρόγραμμα της άσκησης και η δεύτερη για το νυκτερινό τμήμα της. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος απασχόλησης της ομάδας σχεδίασης με το αντικείμενο της κυμαινόταν μεταξύ οκτώ και δώδεκα ωρών, ενώ της ομάδας εκτέλεσης δεν ξεπερνούσε ποτέ τις δώδεκα ώρες. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα εκτέλεσης της ημερήσιας αποστολής ξεκινούσε την ενασχόλησή της στις 7:45 και την ολοκλήρωνε στις 19:45, ενώ η αντίστοιχη της νυκτερινής ξεκινούσε στις 14:45 και ολοκλήρωνε στις 2:45 το πρωί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός του προσωπικού του ΚΕΑΤ - ΣΟΤ και της 117 ΠΜ, που συνέβαλε καθοριστικά στην ομαλή και απαιτητική υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, με τους αφανείς ήρωες μηχανικούς (άνδρες και γυναίκες) και το υποστηρικτικό προσωπικό της βάσης, στην άσκηση συμμετείχαν επιπλέον τριακόσια στελέχη των ΕΕΔ. Όσον αφορά στο είδος των αποστολών που οι συμμετέχουσες δυνάμεις πραγματοποίησαν, σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή του ΣΟΤ, αντισμήναρχου (I) Γεώργιου Μπόντζιου, περιελάμβαναν:
• Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης,
• Αποστολές Επιθετικής Σάρωσης,
• Αεροπορικές Επιχειρήσεις εναντίον Δυνάμεων Επιφανείας,
• Επιχειρήσεις Αεροπορικής Αναγνώρισης,
• Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης,
• Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης,
• Άμεση Καταστολή Στόχων,
• Επιχειρήσεις Υποστήριξης.
Συνολικά, εντός ενός εικοσιτετραώρου πραγματοποιούνταν δεκαοκτώ αποστολές, εννέα κατά τη διάρκεια της μέρας και εννέα κατά τη διάρκεια της νύκτας, με περίπου εκατό εξόδους καθημερινά (!), και όλα αυτά χωρίς να διακόπτεται η προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΠΑ στις υπόλοιπες μονάδες της και, φυσικά, χωρίς να αλλάζει τίποτα στα readiness που φρουρούν το Αιγαίο από τις προκλήσεις και παραβιάσεις των «φίλων και συμμάχων» Τούρκων.
Το μέλλον της άσκησης
Το επόμενο βήμα για την άσκηση «Ηνίοχος» είναι η πρόσκληση και συμμετοχή σε αυτή συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, μετατρέποντάς τη σε διεθνή άσκηση με περιφερειακή εμβέλεια. Η κύρια ιδέα για το μέλλον της είναι η αναβάθμισή της σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε ο «Ηνίοχος» να καταστεί η ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία θα παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής. Οι συντελεστές της άσκησης «Ηνίοχος 2014» απέδειξαν ότι μπορούν να σχεδιάσουν και να φέρουν σε πέρας μια σύνθετη αποστολή και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επόμενη επιτυχία του οράματος τους, να καταστήσουν την Ελλάδα ένα από τα διεθνή κέντρα αεροπορικής εκπαίδευσης, αναβαθμίζοντας το κύρος τόσο των ΕΕΔ όσο και της χώρας μας.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-10-16/04/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.