✓ Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος παρουσιάζει στον Καταριανό ομόλογο τον υποπτέραρχο Ghanem bin Shaheen Al-Ghanem στοιχεία σχετικά με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
✓ Ο Μιχ. Κωσταράκος και ο Ευ. Αποστολάκης βρέθηκαν στην Ντόχα για σημαντικές συζητήσεις.
Από τον
Ευθύμιο Πέτρου
Στη μάχη για την προώθηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έχουν μπει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αλλά και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Πέρα από τις προσπάθειες του υπουργού κ. Δημ. Αβραμόπουλου, που προβάλλει τις δυνατότητες των εργοστασίων της χώρας σε όλες τις διεθνείς επαφές όπου του δίδεται η ευκαιρία, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, στις εκθέσεις αμυντικού υλικού στις οποίες προσκαλούνται, καταβάλλουν προσπάθειες να δείξουν στους ομολόγους τους τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με την Ελλάδα.
Δυστυχώς τέτοιου είδους προώθηση δεν μπορεί να γίνει από την Αθήνα, αφού επί των ημερών του Βαγγέλη... Βενιζέλου στο υπουργείο Αμύνης και οι δύο διεθνείς εκθέσεις αμυντικής βιομηχανίας που γίνονταν στην Αθήνα (Defendory και Athens International) υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους προς όφελος των σχεδίων του νυν αντιπροέδρου της κυβερνήσεως, που θέλησε να αντικαταστήσει "τις επιτυχημένες προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με μια κρατική διοργάνωση στην εκλογική του περιφέρεια Θεσσαλονίκη. Μια διοργάνωση η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε παταγωδώς.
Έτσι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγ. Αποστολάκης βρέθηκαν στην Ντόχα του Κατάρ προσκεκλημένοι να επισκεφθούν την έκθεση DIMDEX και με την ευκαιρία να επιβιβαστούν στη φρεγάτα «Ψαρά», που μετέχει στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ.
Οι δυνατότητες συνεργασίας με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ήταν το θέμα που συζήτησε ο στρατηγός Κωσταράκος με τον Καταριανό ομόλογο του υποπτέραρχο Ghanem bin Shaheen Al-Ghanem κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της εκθέσεως. Η αραβική χώρα έχει αυτή τη στιγμή εξοπλιστικά προγράμματα, ανάμεσα στα οποία και αγορές ύψους 50.000.000, που θα μπορούσαν να γίνουν από τα ΕΑΣ.
Ισχυροί δεσμοί
Να σημειωθεί ότι οι δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Κατάρ είναι ισχυρότατοι, με κυλιόμενα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα το σύνολο της δυνάμεως της αεροπορίας του Κατάρ (οκτώ μαχητικά τύπου Mirage 2000-S) βρισκόταν στην Τανάγρα για εκπαίδευση και κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Για τον λόγο αυτόν οι ελπίδες ότι μπορεί η συνεργασία να επεκταθεί και στον τομέα των αγορών αμυντικού υλικού και της υποστηρίξεως είναι βάσιμες.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι, για λόγους καθαρά οικονομικούς, καμία από τις κρατικές ή ιδιωτικές πολεμικές βιομηχανίες της Ελλάδος δεν μπορούσε να μετέχει στην DIMDEX ως εκθέτης τη στιγμή κατά την οποία από την Τουρκία υπάρχουν 30 συμμετοχές.
Την «τιμή των όπλων» για την Ελλάδα έσωσε η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία ήταν ένα από τα 20 πολεμικά πλοία από 12 χώρες που, μαζί με ένα περιπολικό από το Κατάρ, αποτελούσαν το εν πλω μέρος της εκθέσεως. Κατασκευασμένη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ελληνική φρεγάτα εκπροσωπούσε όχι μόνο το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και τη ναυπηγική μας βιομηχανία, έστω και αν τα Ελληνικά Ναυπηγεία δεν είναι ακόμη σε θέση να αναλάβουν κατασκευές.
Πάντως το μέλλον του προγράμματος των υποβρυχίων υπήρξε αντικείμενο συνομιλιών που είχε στην Ντόχα ο αντιναύαρχος Αποστολάκης με τα στελέχη της γερμανικής εταιρίας HDW, η οποία έχει την τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση της ναυπηγήσεως των υποβρυχίων για τα οποία πρόσφατα δρομολογήθηκε λύση ώστε να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν στον Στόλο. Οι πληροφορίες λένε ότι οι συνομιλίες δείχνουν προς θετική κατεύθυνση.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-06/04/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.