Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
Θα αποφύγω σήμερα να ασχοληθώ με τα τρέχοντα πολιτικά και οικονομικά θέματα, παρότι είναι πολλά, κρίσιμα και ενδιαφέροντα, για να αναφερθώ σε ένα θέμα που θεωρώ σημαντικό.
Σε ένα θέμα, μια επέτειο για την ακρίβεια, την οποία ως χώρα έχουμε παραμελήσει, θα έλεγα... Σχεδόν κοντεύουμε να την ξεχάσουμε. Κι όμως, η επέτειος αυτή θυμίζει ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα, αλλά και για τον πολιτισμό που σήμερα συνηθίζουμε να ονομάζουμε δυτικό. Αναφέρομαι στη ναυμαχία της Σαλαμίνος, που έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ., την επέτειο της οποίας γιόρτασε χθες ο δήμος της Σαλαμίνας, όπως κάθε χρόνο εξάλλου.
Μόνο που τη μεγάλης σημασίας αυτή ναυμαχία, μεγάλης σημασίας για όλο τον ονομαζόμενο σήμερα "δυτικό κόσμο", ως πολιτεία συνήθως την ξεχνάμε. Σχεδόν δεν διδάσκεται στα σχολεία, ή διδάσκεται πολύ λίγο, ελάχιστες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται για να τιμήσουν την επέτειό της (πιθανόν και γιατί βρίσκεται μακριά από το κέντρο των Αθηνών και του Πειραιά) και γενικότερα περνά στην ιστορική μνήμη ως μία ακόμα μάχη στην περίοδο της αρχαίας Ελλάδος.
Κι όμως, δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν πρόκειται για μία ακόμα σύγκρουση Ελλήνων και Περσών. Είναι μία από τις 3-4 σημαντικότερες συγκρούσεις της αρχαίας εποχής, μια σύγκρουση από την οποία, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι ιστορικοί (και οι σύγχρονοι), απέτρεψε την κατάρρευση του "δυτικού πολιτισμού". Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε τη σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, θα είχε σταματήσει η ανάπτυξη της Ελλάδος, και κατά συνέπεια ο δυτικός πολιτισμός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Γι΄ αυτό, η ναυμαχία της Σαλαμίνας θεωρείται από τις πιο σημαντικές μάχες στην ανθρώπινη ιστορία. Παράλληλα, έχει μεγάλη σημασία να δούμε ότι είναι μία από τις λίγες φορές που οι Έλληνες εκείνης της εποχής κατάφεραν να ενωθούν και να πολεμήσουν μαζί τον εισβολέα. Οι πόλεις-κράτη βρήκαν τρόπους συνεργασίας, μια και είχαν μπροστά τους τον επικίνδυνο εισβολέα.
Και παράλληλα, έγινε εκεί, για μία ακόμα φορά, σαφές ότι τις πολεμικές συγκρούσεις δεν τις κερδίζουν πάντα όσοι έχουν περισσότερο στρατό και οπλισμό αλλά και αυτοί που μπορούν να εκμεταλλευτούν μια σειρά από αντικειμενικά δεδομένα (εδώ τα στενά όπου δεν μπορούσε να αναπτυχθεί ο μεγάλος περσικός στόλος), αλλά και το γιατί παλεύεις. Γιατί οι Έλληνες πάλευαν για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, ενώ οι Πέρσες (που ο στρατός τους αποτελείτο μάλιστα και από διάφορες ομάδες και εθνότητες) αγωνίζονταν για να κατακτήσουν κάτι, χωρίς να έχουν εθνικό συμφέρον.
Θέλω επίσης να επισημάνω την πολύ σωστή κίνηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να πάει χθες στις εκδηλώσεις και να επισημάνει την εθνική σημασία της νίκης, αλλά και τη σημασία της για το σύνολο του δυτικού κόσμου.
Παρότι έχω μεγάλες διαφωνίες με τις πολιτικές απόψεις αλλά και τις κινήσεις και πρωτοβουλίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Καμμένου, υπουργού Άμυνας της κυβερνήσεως, δεν μπορώ παρά να χαρακτηρίσω με θετικότατα λόγια την απόφασή του να πάει και να μιλήσει μάλιστα στις εκδηλώσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της ναυμαχίας για τον δυτικό κόσμο. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο δυτικός κόσμος "κινδυνεύει" από αντίστοιχες απειλές...
Και θα ήταν ευχής έργο αν αναλάμβανε πρωτοβουλία, ως υπουργός, να αναβαθμιστεί και ο εορτασμός της ναυμαχίας, να δοθεί η σημασία της και να ενισχυθεί η σχετική διδασκαλία της σημασίας της στα σχολεία. Αλλά παράλληλα να μπορέσει να υπάρξει αναβάθμιση της περιοχής της ναυμαχίας, που, παρότι αποτελεί όχι μόνον ιστορικό σημείο, αλλά θα μπορούσε να είναι και "τουριστικό αξιοθέατο", παραμένει ανεκμετάλλευτη, από κάθε πλευρά. Να μην παραλείψω να επισημάνω και την παρουσία στις εκδηλώσεις, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, του Αρχηγού ΓΕΝ και κλιμακίων του Π.Ν. Γιατί κάποτε ως Έλληνες θα πρέπει να θυμόμαστε, να "διαδίδουμε" τις ιστορικές στιγμές, αλλά και να τις τιμούμε.
(ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-30/09/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.