• ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ.
• Το Σώμα οφείλει τη μαχητική ικανότητά του στα μέλη και στελέχη του που «έχουν σηκώσει τα μανίκια και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες», σύμφωνα με τον αρχηγό του ΓΕΣ.
Να κόψουν τις αναβολές τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και να καταταγούν, επιθυμούν πολλοί κληρωτοί, αλλά ο Στρατός αδυνατεί να τους δεχτεί, σημείωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κ. Βασίλης Τελλίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στις μεγάλες δυσκολίες που περνά αυτή την περίοδο ο Στρατός Ξηράς, είπε χαρακτηριστικά ότι το Σώμα οφείλει τη μαχητική ικανότητά του στα μέλη και στελέχη του που «έχουν σηκώσει τα μανίκια και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες».
Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δυσκολίες στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει... σε τέτοιο βαθμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχαν ούτε καν στολές για να δοθούν στους νεοσυλλέκτους.
Ο κ. Τελλίδης είπε ακόμα ότι και μεγάλος αριθμός αποστράτων για παράδειγμα, σε βαθμό λοχαγού κ.ο.κ ), που είχαν παραιτηθεί, ζητούν πλέον να ξαναγυρίσουν στο Στρατό. Παρά τα προβλήματα πάντως, εμφανίστηκε κάπως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι χάρη στα αποθέματα που διαθέτει ο Στρατός αλλά και στον «πατριωτισμό» μελών και στελεχών του διαθέτει υψηλή διαθεσιμότητα σε μέσα και σε οπλικά συστήματα, με εξαίρεση κάποιους τομείς. «Φτιάχνουν πράγματα που κάνουν σαράντα χιλιάδες, ενώ, για να τα αγοράσουμε, θα έπρεπε να πληρώσουμε εξακόσιες χιλιάδες», είπε για τη δουλειά που κάνουν τεχνικοί και εργαστήρια του Στρατού για να συντηρήσουν τα οπλικά συστήματά του.
Ωστόσο, επέμεινε ότι έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ξεκινήσει η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε πως «ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος αλλαγών» στις Ε.Δ. και είπε ότι κάποια πρώτα βήματα, όπως σύμπτυξη στρατιωτικών μονάδων θα γίνουν έως το επόμενο καλοκαίρι. Στο ίδιο πλαίσιο, παρατήρησε, υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των ηγεσιών των τριών Όπλων για μικρή αύξηση της θητείας. Επιπλέον, αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι στο υπουργείο Αμύνης γίνονται σκέψεις να θεσπιστεί η εθελοντική κατάταξη των γυναικών, περιορίστηκε να πει ότι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να καλύψουν κάποιες θέσεις. Επισήμανε, ακόμα, το μεγάλο κόστος των αεροδιακομιδών ασθενών, που φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο κ. Τελλίδης ετάχθη ανοιχτά κατά της στρατιωτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού «τσουνάμι», και άρα κατά της εμπλοκής των Ε.Δ., τονίζοντας πάντως ότι, ακόμα και για το ανθρωπιστικό έργο που προσφέρει ο Στρατός, θα πρέπει να καλύπτεται με τα σχετικά κονδύλια, διότι ο ίδιος δεν διαθέτει οικονομικά μέσα για να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για τη μικρή νησίδα, Φαρμακονήσι, μόνο για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων δόθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους 120.000 ευρώ. Εξήγησε ακόμα ότι σε αρκετές περιπτώσεις που έχουν ζητηθεί «μη επιχειρησιακά» στρατόπεδα για να φιλοξενηθούν μετανάστες, έχουν δοθεί.
Ειδικότερα, δύο στη Μυτιλήνη, ένα στην Κόρινθο, ένα στα Άνω Λιόσια, ένα στη Σταυρούπολη (Ξάνθη) και ένα στη Ροδόπη. Από αυτά, λειτουργούν ως κέντρα για μετανάστες μόνο δύο. Πρόσφατα, για το στρατόπεδο στη Μόρια (Μυτιλήνη) διετέθησαν από την Ε.Ε. οκτώ εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του.
Τέλος, μιλώντας για τον εξοπλισμό του Στρατού, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μεγάλες προμήθειες δεν πρόκειται να γίνουν για οικονομικούς λόγους, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός αρωγός» της Ελλάδας όσον αφορά τα εξοπλιστικά, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.λ.π. Οι ΗΠΑ, ως γνωστόν, παρέχουν «δωρεάν» (!) κάποια μεταχειρισμένα όπλα στις ελληνικές Ε.Δ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-22/10/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.