• Οι ταυτόχρονες ασκήσεις αναβίωσαν, άτυπα έστω, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
• Σαφές το μήνυμα προς την Άγκυρα που έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως τη Μεγαλόνησο.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com
Η ύπαρξη ενός ατύπου μεν, ουσιαστικού και επιχειρησιακού δε, νέου «Εκπαιδευτικού Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου No 2» (σ.σ.: Ας το ονομάσουμε έτσι) μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου αποκαλύφθηκε προσφάτως εν τοις πράγμασι μετά το πέρας των δυο μεγαλύτερων διακλαδικών ασκήσεων («Παρμενίων 2015» και «Νικητής 2015») των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αντιστοίχως. Οι εν λόγω δυνάμεις συνασκήθηκαν από το τριεθνές του Βορείου Έβρου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκάνησου μέχρι και τη μαρτυρική Κύπρο.
Στην τελευταία, μάλιστα, με τις δυνάμεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και των... άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου (όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα αντιστοίχως, στην άσκηση «Παρμενίων») συνασκήθηκε και η ιστορική Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), η οποία έχει πολεμήσει και διακριθεί όλως ιδιαιτέρως στην αντιμετώπιση του Τούρκου εισβολέως. Το γεγονός αυτό από μόνο του σημαίνει την απευθείας «σύνδεση» Λευκωσίας και Αθηνών στο θέμα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχουσών δυνάμεων.
Ενέργεια που λαμβάνει άλλη, ξεχωριστή διάσταση κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο, αλλά και με τη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Βεβαίως, πάντα υπάρχει η επίσημη θέση ότι η Ελλάδα είναι «δίπλα» στην Κύπρο και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών το υποστηρίζουν προς κάθε κατεύθυνση. Όμως, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οπότε το τότε ισχύον «Δόγμα ΕΑΧ» μεταξύ των δύο χωρών είχε εφαρμοστεί στην πράξη με την παρουσία ελληνικών ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων, που έφταναν ως ενισχύσεις στο νησί, με τις προσγειώσεις ελληνικών μαχητικών στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, τις ρίψεις αλεξιπτωτιστών από ελληνικά μεταφορικά αεροσκάφη C-130H και τους κατάπλους ελληνικών πολεμικών σκαφών στα κυπριακά λιμάνια, αυτή η στρατιωτική παρουσία είχε σταματήσει, προφανώς για πολιτικούς και όχι επιχειρησιακούς λόγους.
Επί της ουσίας λοιπόν: Ελλάδα και Κύπρος τις ίδιες ημέρες (το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου) συνασκήθηκαν σε Θράκη, Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Κύπρο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τις συναρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου τομέως (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Πολιτική Άμυνα κ.λπ.) να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «δράσεως» και τα Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΦ σε «ανοικτή γραμμή».
Στο πεδίο βολής Ψηλού Στάλου, στα Λάβαρα του Έβρου, την τελική φάση της ασκήσεως «Παρμενίων» παρακολούθησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Πάνο Καμμένο, και τον υπουργό Επικράτειας Νικόλαο Παππά, καθώς και τους αρχηγούς των Κλάδων, με επικεφαλής τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ΠΝ. Την ίδια (περίπου) ώρα, στην άλλη άκρη του Ελληνισμού, στην Κύπρο, ο υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρ. Φωκαΐδης, παρακολουθούσε και αυτός την τελική φάση της ασκήσεως «Νικητής», έχοντας δίπλα του τον αρχηγό ΓΕΕΦ, αντιστράτηγο Γιώργο Μπασιακούλη.
Να προσθέσουμε, δε, σε μια συνεχεία του νέου, ατύπου, «Δόγματος ΕΑΧ No 2», ότι λίγες ημέρες μετά τη λήξη των ασκήσεων «Παρμενίων» και «Νικητής», στις 14 Οκτωβρίου, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδος συνασκήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο του Πεδίου Βολής Κρήτης, ρίχνοντας περισσότερα από 12 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας και αέρος-επιφανείας εναντίον πλωτού στόχου (παλαιού πλοίου του Π.Ν.). Επιπλέον, την ίδια ημέρα, τέσσερα μαχητικά F-16C/D Block.52+ της 340 Μοίρας μετέβησαν για ακόμα μία χρονιά στην αεροπορική βάση Dova του Ισραήλ, όπου θα παραμείνουν 15 ημέρες, συμμετέχοντας στη μεγάλη, πολυεθνική, άσκηση «Blue Flag», μαζί με αεροσκάφη και συναδέλφους από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ιταλία.
Οι παραβιάσεις, οι ασύμμετρες απειλές και η νυχτερινή απόβαση
Τι κρατούμε από την πρόσφατη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου;
Πρώτον, την ευθεία συσχέτιση των παραβιάσεων του τουρκικού εθνικού εναερίου χώρου από τα ρωσικά μαχητικά με τις αντίστοιχες τουρκικές στο Αιγαίο. 0 Έλληνας ΥΕΘΑ δήλωσε τα εξής:
«Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τις παραβιάσεις του εθνικού της εναερίου χώρου από τη Ρωσία. Ίσως θα έπρεπε να σκεφθεί τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδος που κάνει κάθε μέρα και να αντιληφθεί ότι οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου μιας άλλης χώρας αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».
Δεύτερον, τη για πρώτη φορά άσκηση στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ του ίδιου του υπουργού Εθνικής Αμύνης στην αντιμετώπιση σεναρίου «renegade», δηλαδή ασύμμετρου αεροπορικής απειλής, όταν κάποιο πολιτικό αεροσκάφος πετά χωρίς να επικοινωνεί με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έχοντας παρεκκλίνει από το κατατεθέν σχέδιο πτήσεως κ.λπ. Τότε, το αεροσκάφος αυτό παρακολουθείται από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι έτοιμα να επέμβουν ακόμα και καταρρίπτοντάς το, αν είναι πολύ πιθανό να πέσει σε κατοικημένη περιοχή. Αυτήν την απόφαση τη λαμβάνει ο πρωθυπουργός ή, απόντος αυτού, ο ΥΕΘΑ.
Τρίτον, για πρώτη φορά στη διάρκεια της ασκήσεως συνεργάστηκαν το υπερσύγχρονο υποβρύχιο του Στόλου «Παπανικολής», Type-214ΑΙΡ, με τους βατραχανθρώπους της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Π.Ν., οι οποίοι, ενώ το υποβρύχιο ήταν εν καταδύσει νύχτα, το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τον ειδικό θάλαμο διαφυγής του και με υποβρύχιο κολύμπι κατευθύνθηκαν σε «εχθρική» ακτή (ένα νησί των κεντρικών Κυκλάδων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για ευνόητους λόγους), εξήλθαν σε αυτή και προσέβαλαν «εχθρικό» στόχο, που ήταν μια μονάδα του ΠΝ, που υπάρχει στην περιοχή. Αυτά είναι σενάρια «υψηλού ρίσκου» (high risk scenarios), που πιστοποιούν όμως την πλήρη αξιοποίηση προσωπικού και μέσων.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-17/10/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.